Pani Walewska to nasze tradycyjne ciasto świąteczne. Był taki czas, gdy przynajmniej dwa razy w roku Pani Walewska gościła na naszym stole. Potem jej długo nie było, bo ileż można jeść to samo ciasto w każde święta :). Ale teraz z powrotem wraca do łask. Ma ponadczasowy smak, który mimo wszystko się nie nudzi. Jeśli ktoś jej jeszcze nie próbował(...)koniecznie musi to nadrobić! Nasza dzisiejsza Pani Walewska jest z dodatkiem suszonych moreli, rodzynek i prażonych pestek słonecznika - następnym razem zrobimy z orzechami włoskim. Ciasto: 500 g. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 200 g. margaryny (lub masła) 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesię zapienią. Mąkę wymieszać z solą, oliwą i pozostałą wodą. Po około 10 minutach, gdy drożdże już się rozruszają, połączyć wszystkie składniki. Składniki wymieszać ze sobą i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli mąka zbyt mocno wchłonęła wodę i ciasto jest za suche, dolejcie odrobinkę. Jeśli jest za mokre, dodajemy troszkę mąki. Ciasto uformować w kulę, pozostawić w misce, pod przykryciem(...)ciepłym miejscu do podwojenia objętości na półtorej godziny. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat lekko podsypany mąką. Ciasto podzielić na 8 w miarę równych części. Uformować z ciasta zwarte kule, następnie rozklepać je dłonią lub rozwałkować na grubość około pół centymetra. Placki zostawić na podsypanej mąką stolnicy lub ściereczce i rozgrzać piekarnik. Pita podczas pieczenia pęcznieje, nadyma się jak mała
Karo in the Kitchengłęboka patelnia – korzystałyśmy z modelu Ballarini Positano ręczniki papierowe Przygotowanie Umieszczone w misce drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy kilka łyżek mąki, kilka łyżek ciepłego mleka, mieszamy i pozostawiamy, aż ciasto zacznie rosnąć. Gdy ciasto podrośnie, dodajemy resztę mąki, jajko, mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy. Istotna jest konsystencja ciasta, jeśli ciasto będzie zbyt(...)twarde, to racuchy nie będą puszyste. Właściwa gęstość możemy ocenić używając łyżki. Jeśli ciasto nie daje się łatwo porcjować tylko ciągnie się za łyżką, oznacza to, że uzyskaliśmy odpowiednią konsystencję. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce, aby ciasto znów podrosło. Rozgrzewamy olej na patelni, oleju powinno być około 1,5 cm nad powierzchnią dna. Na gorący
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarozpuszczonej czekolady wmieszać cukier. Jajka roztrzepać i połączyć z puree z dyni na gładką masę. Do masy wmieszać teraz mąkę, imbir i sól a na końcu orzechy. Połowę ciasta wylać na przygotowaną blaszkę a następnie na pół godziny do godziny wstawić ją do zamrażalnika. Zmrożenie spodniej warstwy ciasta zapobiegnie temu, że wyłożona na nie warstwa morelowa zacznie zatapiać się(...)miękkim cieście. Założenie jest takie aby warstwa morelowa była oddzielną wyraźną soczystą warstwą/nadzieniem pomiędzy ciastem a nie wymiesza razem z nim. Wymieszać dżem z pokrojonymi w spore kawałki morelami. Dżem morelowy z kawałkami wylać na środek warstwy zamrażanego przez pół godziny ciasta i rozprowadzić tak by dżem pozostał ok. 1 cm od brzegu. Chodzi o to by dżem "zamknąć
Sztuka gotowania w/g SamiryTort szwarcwaldzki - Schwarzwälder Kirschtorte - niemiecki klasyk znany i wypiekany na całym świecie. Tort składa się z ciasta czekoladowego przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, ozdobiony kandyzowanymi owocami wiśni i wiórkami z czekolady. Tradycyjnie naponczowany Kirschwasser. Tort nie jest słodki, bardzo harmonijnie skomponowany. Mój tort wygląda identycznie (no prawie) jak ten z lady chłodniczej słynnej firmy Conditorei Coppenrath & Wiese. Dwa blaty(...)ciasta czekoladowego, zamiast tradycyjnych trzech, ułożonego na cieniutkiej warstwie super kruchego ciasta. Piękny, elegancki w sam raz na ... Rocznicę Ślubu:) Polecam! Składniki na kruchy spód: 150 g mąki 75 g masła 1-2 łyżki cukru pudru lub ksyliotol maleńka szczypta soli 1 żółtko Składniki na ciasto czekoladowe: 120 g gorzkiej czekolady 60 g masła 5 jajek 150 g cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nagrody . 1 Miejsce to : Książki to : 2 , 3 i 4 miejsce Reszta nagród : Bardzo Wszystkim dziękuję za wspaniałe propozycje tortów i ciast . Nie spodziewałam się tylu zgłoszeń , z chęcią bym Was wszystkich nagrodziła ale wiecie że to nie możliwe :) Wszystkie zgłoszenia są przepyszne i przepiękne ale muszę wybrać te które najbardziej przypadły(...)Ziarenek ufundowanych przez firmę ZIARENKOWO oraz miarki. 2 Miejsce zajęła Pani Małgorzata Wróblewska i jej Sernik kawowo-dyniowy z polewą czekoladowo-kawową i figami .Nagroda to książka Ciasta i desery krok po kroku oraz foremki do ciasteczek . 3 Miejsce zajęła Pani Małgorzata Luty i jej Tort śmietanowy z brzoskwiniami i borówkami . Nagroda to książka Najlepsze
Sama słodycz i szczypta chiliJabłecznik z chrupiącą bezą... Jesień. Czas pysznych, soczystych jabłek. Za oknem słota i deszcz, więc przychodzi ochota na słodkie. Teraz mamy największy zasób jabłek to czemu nie jabłecznik? Puszyste ciasto, kwaskowe jabłka z nutą cynamonu i wanilii a to wszystko podkreślone słodką chrupiącą bezą. Do popołudniowej kawki w sam raz! Składniki: Ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 250 g margaryny Dodatkowo: 1,5 kg jabłek cynamon cukier z prawdziwą wanilią 5 białek szklanka cukru 3 łyżki proszku budyniowego śmietankowego Składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy na gładką kulkę. Dzielimy na 3 części. Jedną wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35), dwie pozostałe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
Pelusiowa KuchniaMarlenka to ormiańskie ciasto bardzo popularne w Czechach, w Polsce można je kupić gotowe. Ciasto złożone z sześciu cienkich miodowych placków i sześciu warstw kajmakowej masy najlepiej smakuje trzeciego dnia po upieczeniu, kiedy placki zmiękną. Można je długo przechowywać, dlatego idealnie nadaje się na święta. Nie jest trudne, ale dość czasochłonne. Składniki: 600 g mąki 120 g masła(...)cukru 2 jajka 3 łyżki miodu 1 łyżka sody 1 łyżka octu na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 puszka kajmaku 200 g masła Ciasto: Masło, cukier i miód postawić na ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sodę wymieszać z octem i od razu po tym jak się spieni
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrawdziwe domowe ciasto, jak u babci. Podczas pieczenia wypełnia dom cudownym aromatem kruchego ciasta i gruszek. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki 2 żółtka 150 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie gruszkowe: 6 gruszek 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki cukru(...)łyżeczka soku z cytryny na nadzienie budyniowe: 3/4 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru dodatkowo: cukier puder do posypania Składniki na ciasto zagnieść i podzielić je na połowę. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka. Skropić sokiem z cytryny, zasypać cukrem i zalać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOstatnio jestem w temacie kolorowych ciast, w zanadrzu mam jeszcze kilka. Dziś zapraszam na ciasto bez pieczenia, osadzone na biszkoptach a składające się z warstw ptasiego mleczka przekładanych warstwami galaretki. Ciasto wyglądało apetycznie i kolorowo, ale jakoś nie udało mi się tego złapać na zdjęciu, może dlatego, że robiłam fotki wieczorem. To ciasto pokrojone na małe kawałeczki świetnie sprawdzi się(...)dziecięcych przyjęciach. Uwaga: ciasto trzeba przygotować szybko, za jednym razem, bo masy dość szybko tężeją. Ja posłużyłam się zamrażalnikiem, wkładając ciasto na kilka minut po wylaniu każdej kolejnej warstwy. *foremka 23*28 cm Składniki: na masę bazową do ptasiego mleczka: 5 jajek 500 ml mleka 4 łyżki żelatyny 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru dodatkowo: 20 podłużnych
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapotem jest już z górki. Jeśli Wasze dzieciaki też kochają kolorowe galaretki to taki torcik polecam na urodziny lub Dzień Dziecka, na pewno im się spodoba. Składniki: na ciasto białkowe: 12 białek 120 g mąki 110 g cukru 180 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 7 różnokolorowych galaretek: fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona, różowa(...)Wlać olej i zmiksować na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. przygotować dwie tortownice o średnicy 21 cm. Każdą wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do nich po połowie ciasta. Piec w 180*C około 15-17 minut. Wystudzić. Każde ciasto przekroić na 4 cienkie blaty. Galaretki rozpuszczać po dwie w odstępach co kwadrans. Każdą osobno w szklance wody
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBędąc wczoraj na zakupach odkryłam galaretki w nowych egzotycznych smakach. Jedna z nich zainspirowała mnie do zrobienia letniego ciasta z owocami i kokosem. Wspaniale nadaje się na upalne dni, bo jest lekkie, orzeźwiające i meeega egzotyczne. Zamiast tradycyjnego biszkopta zrobiłam biszkopt Królowej Wiktorii- był nieco cięższy ale bardziej wilgotny. P.S. jeśli nie próbowaliście jeszcze ciasta z kokosem zalanym galaretką(...)marakuja) Miękkie masło utrzeć na puch najpierw samo a następnie z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta dodawać po żółtku a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy (można upiec w dwóch osobnych) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut. Upieczone ciasto porządnie wystudzić, ściąć mocno wyrośnięty wierzch a całość podzielić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaczytelniczek poprosiła mnie o przetestowanie tego przepisu. Jak później się okazało jest to przepis pani Magdy Gessler, który przywiozła z Londynu. To zupełne odwrócenie klasycznego przepisu na kruche ciasto, jakie wszyscy znamy. Nie używamy tu zimnego masła a rozpuszczamy je i gorące mieszamy z mąką (coś podobnego do ciasta parzonego, tyle że bez jajek). Bardzo fajnie sprawdziło się(...)połączeniu z delikatnym kremem budyniowym i słodkimi morelami. Spróbujcie, bo warto. *foremka o średnicy 26 cm Składniki: na ciasto: 180 g masła 6 łyżek wody 2 łyżki cukru 2 łyżki oleju 300 g mąki szczypta soli na krem z żółtek: 450 ml mleka 6 żółtek 40 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru pudru (użyłam z wanilią
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabitą śmietaną a karpatka ma krem budyniowy ucierany na zimno. Ja osobiście lubię eklerki pod czapą z czekolady a ptysie oprószone cukrem pudrem. Jak widać z jednego, prostego ciasta ptysiowego można przygotować wiele rodzajów ciastek, a to tylko kilka możliwości jego wykorzystania. Ja zawsze przy okazji pieczenia karpatki czy eklerków z części ciasta robię groszek ptysiowy, który wykorzystuję(...)pieczenia tak wyrosły, że byłam w szoku bo chciałam uzyskać efekt mini. Kształt jednak niczego nie zmienia bo były tak pyszne, że bez wyrzutów sumienia po nie sięgaliśmy. Ciasto parzone jest bardzo proste w przygotowaniu, najważniejsze jest jednak aby je dobrze upiec. Nieraz wydaje się, że ciastka są upieczone ale po przekrojeniu w środku są surowe. Dlatego upieczone ciastka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJabłecznika specjalnie zachwalać nie trzeba, to jedno z tych ciast, które smakują każdemu. Dziś przedstawiam przepyszny jabłecznik mojej mamy, która jest mistrzynią w pieczeniu bezy. Na tym cieście była jej bardzo gruba warstwa, z wierzchu chrupiąca a w środku lekka i puszysta jak pianka. Ciasto wspaniale smakowało jeszcze gorące, z gałką lodów waniliowych. Pycha! *foremka 23*30 cm Składniki(...)ciasto: 6 żółtek 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% 125 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1 kg kwaśnych jabłek 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie galaretki pomarańczowej łyżka masła łyżeczka cynamonu na piankę: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru szczypta soli Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia