Uwielbiam mozzarellę i ciasto francuskie dlatego postanowiłam połączyć te składniki. W efekcie otrzymałam chrupkie poduszeczki z mega ciągnącym się serem i soczystymi pomidorkami. Polecam wszystkim wielbicielom tego sera i sałatki caprese :-) Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą PODUSZECZKI Z POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ 1 kula mozzarelli (125g) 1/2 gotowego ciasta francuskiego 4 małe pomidorki kilka listków świeżej bazylii 6 plasterków kiełbaski chorizo(...)sól prowansalska Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą Ciasto francuskie dzielimy na dwa prostokąty o szerokości około 15 cm. Mozzarellę odsączamy i kroimy na 6 plasterków - układamy po trzy plasterki na połowie każdego kawałka ciasta, pozostawiając wolne brzegi. Na serze układamy po trzy plasterki kiełbaski chorizo. Bazylię i pomidorki myjemy a następnie osuszamy. Bazylię rwiemy bądź kroimy na kawałki i układamy
peggiwkuchnidosypujemy około 1/3 mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do wyrośniętego rozczynu. Dosypujemy resztę mąki i sól - wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto. Foremkę keksówkę wykładamy papierem bądź smarujemy tłuszczem (ja użyłam foremkę silikonową 32x11 cm i nie smarowałam jej, ani nie wykładałam papierem(...)trochę ciasta mi zostało). Ciasto nakładamy do maksymalnie 2/3 wysokości foremki, wyrównujemy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy. Na drugi dzień ciasto kroimy na plasterki o grubości około 0,7 cm i podpiekamy w tosterze lub w piekarniku. Podajemy samodzielnie lub np. z ulubionym dżemem
peggiwkuchniprzepis czekał na publikację od Bożego Narodzenia. No na czasie to ja nie jestem, ale myślę że przed Wielkanocą też może się przydać. Tak więc czytajcie i korzystajcie, bo ciasto wyszło naprawdę smakowite i długo utrzymało świeżość :-) Makowiec II MAKOWIEC II Na ciasto: 40g drożdży 100g cukru 1 szklanka mleka 2 żółtka(...)Mieszamy dodając 100g mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże ruszyły. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy wyrośnięte drożdże i resztę mąki wraz z rozpuszczonym masłem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto - przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i po 5-10 minutach odcedzamy. Orzechy drobno siekamy. Wszystkie składniki masy łączymy ze sobą. Odstawiamy. Wyrośnięte
peggiwkuchnicukier puder - miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dalej ucierając dodajemy po jednym żółtku, po czym stopniowo dodajemy ser twarogowy. Po wmieszaniu całego sera dodajemy budyń wraz z kaszą manną. Ciasto na spód sernika wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość max 0,5 cm. Blachę smarujemy dokładnie masłem i wykładamy ją rozwałkowanym ciastem (ja wykładałam tylko spód bez brzegów(...)trochę ciasta mi zostało więc je zamroziłam). Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wierzch ma być lekko zarumieniony. Wyjmujemy i lekko studzimy. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Po około 10 minutach odcedzamy i odstawiamy. Białka wraz z solą ubijamy na sztywną pianę i i delikatnie łączymy z masą serową (za pomocą
peggiwkuchniDzisiaj kochani proponuję Wam przygotowanie bardzo smacznych pasztecików z nadzieniem szpinakowo- mięsnym. Paszteciki przygotowałam z ciasta drożdżowego, bo takie lubię najbardziej. Posypałam część makiem, a drugą część czarnuszką. Zapraszam! składniki na ciasto drożdżowe: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 1 żółtko - 1/4 kostki masła roztopionego w garnuszku - 1/3 kostki drożdży -200-250 ml letniej wody - 1/5 łyżeczki soli WYKONANIE(...)przesyp do miski, zrób dołeczek, pokrusz drożdże wlej troszkę wody, wymieszaj na gęstą papkę, odstaw na 20 minut - po tym czasie dodaj pozostałą wodę, jajka (roztrzepane) i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy co najmniej 15 minut, ciągle mocno pracując rękami. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Jest gotowe gdy podwoi swoją objętość. FARSZ: - 250 g mrożonego szpinaku - 4 ząbki
SMYKWKUCHNIzakwasu 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 400 ml ciepłej wody łyżeczkę soli. Ja wszystko wkładam do robota planetarnego i hakiem wyrabiam. Jeśli nie macie, to pozostaje ręka. Ciasto będzie jak mokra, ciężka glina. Jak już wiemy, zakwas ma zacięcie hrabiowskie i potrzebuje czasu do namysłu. Przełożone do keksówki ciasto zostawiam na cała noc do wyrośnięcia (minimum(...)się spieszyło i wsadziłam do pieca po 5 h, wyszło coś, czego się bałam dać kurom, żebym im tyłków nie pozatykało. Tak więc cierpliwość wskazana. Po wyrośnięciu wierzch ciasta smaruję pędzelkiem zamoczonym w zimnej wodzie. Foremkę wsadzam do pieca nagrzanego do 220 stopni na 20 min, po tym czasie zmniejszam do 200 stopni i trzymam jeszcze 25 minut. Wyciągam chleb
ladykitchencukier, olej oraz likier zagotowujemy w garnku. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki na babkę. Wierzch równomiernie przykrywamy kawałkami brzoskwiń. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed
Domowy Smak JedzeniaProste , pyszne , ładnie się prezentujące babeczki . Troszkę chyba już zapomniane , kiedyś bardzo popularne. Bardzo kruche ciasto napakowane budyniem nie może nie smakować ... Musze przyznać ,ze poszłam troszkę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu , ale oczywiście możecie pokusić się o przygotowanie takiego domowego z żółtek i mąki. Z podanej porcji wyszło mi 38 babeczek. Składniki : Opakowanie budyniu waniliowego(...)takiego na 3/4 litra mleka. 3 szklanki mleka Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego Cukier puder do posypania babeczek . Roztopione masło do wysmarowania foremek. Wykonanie : Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu . Wystudzić. Mąkę posiekać na stolnicy z zimnym masłem. Dodać
Malinowa Kawiarenkagotować na małym ogniu 10 od momentu zagotowania, daktyle mają się rozgotować na papkę, dodać kaszę gryczaną, zmielić na gładką masę blenderem. Dodać resztę składników, wymieszać. Nakładać pełną łyżkę ciasta w małych odstępach, spłaszczać wierzchem łyżki. Piec 25 min w 180 st. Po 20 min pieczenia przewrócić na drugą stronę, aby się zarumieniły, piec 5 minut. Smacznego! Wegańskie i bezglutenowe
moj przepis namąki pszennej - luksusowa typ 550 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 i 1/2 łyżeczki soli 20g drożdży 275ml ciepłego mleka kilka łyżek ciepłej wody - w razie potrzeby, dla rozluźnienia ciasta przy wyrabianiu 125g orzechów nerkowca - posiekanych nożem Mleko podgrzać w wysokim garnuszku na małym ogniu do temperatury pokojowej. Następnie dosypać łyżeczkę cukru trzcinowego i mąki - jako pożywki . Wkruszyć drożdże. Wszystko(...)minut, do wyrośnięcia - aż zaczyn "ruszy" . W dużej misce wymieszać obie mąki i sól. Dołożyć masło orzechowe. Wlać zaczyn. Całość wymieszać robotem - używając mieszadeł hakowych - aż powstanie wilgotne ciasto. W razie potrzeby można dolać kilka łyżek ciepłej wody - gdyby konsystencja ciasta chlebowego była zbyt zwarta. Z racji, iż robot nie da rady dokładnie wyrobić ciasta, pougniatać je przez co najmniej
Grunt to przepis!miałam wiele obaw, m. in. o to, że w trakcie pieczenie mi się rozkleją, ale nic takiego się nie stało. Wręcz przeciwnie, robiło się je łatwo i przyjemnie. Ciasto jest zupełnie inne niż na chleb. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Na końcu przepisu umieszczam fotorelację, która ułatwi Wam zrobienie rogali. SKŁADNIKI 250 ml letniego mleka(...)wlać letnie mleko, dodać drożdże, cukier i mleko w proszku. Dobrze wymieszać (drożdże muszą się rozpuścić). Do uzyskanej masy dodać roztrzepane jajko i żółtko, mąkę i sól, wymieszać. Zagniatać ciasto dodając stopniowo masło. Ciasto powinno się robić coraz bardziej sprężyste i sztywne (w razie potrzeby można dodać jeszcze płaską łyżkę mąki). Zagniecione ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym
Passions hobbies lifelekko słodkie, pachnące, łączące w sobie mnóstwo smaków. Przepis znalazłam u Lo , podaję z moimi modyfikacjami bez których obejść się nie mogło. Drożdżówki z czarną porzeczką, marcepanem i makiem ciasto: 220 ml mleka 70 g masła 450 g mąki pszennej (typu 550) 15 g świeżych drożdży 50 g cukru szczypta soli 2 łyżki maku 1 jajko (lekko ubite) skórka starta(...)wierzch: białko 3 łyżki płatków migdałowych Mrożone owoce rozmrażamy. Mleko zagotowujemy i zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia. Przelewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy cukier i mieszamy. Studzimy do letniej temperatury a następnie dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy sól, jajko, skórkę z pomarańczy i mak. Miksujemy do połączenia. Dodajemy
Dzieje kuchennej Wiewiórymasy jajecznej dodajmy trochę mąki, śmietanę oraz całe masło i miksujemy. Następnie dodajemy pozostałą część mąki, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (cm), wyłożonej samo dno papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem. Pieczemy przez ok. 40 min. do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i polewamy lukrem
Domowy Smak JedzeniaPrzepis z książki Siostry Anastazji z małymi zmianami. Genialne połączenie smaków. Po prostu idealne ciasto na różne okazje! Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 min. Ostudzić i przekroić na dwa blaty. 2. Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier cały czas miksując. Dodać kokos
Na Ciasteczkowych Papierachswoją starą wysłużoną formę do robienia tych pysznych ciasteczek. Roboty przy nich jest trochę bo samo wypiekanie zajmuje trochę czasu, później trzeba bawić się w wycinanie ciasta, które wypłynęło podczas pieczenia. No ale efekt końcowy jest zachwycający. Ja moje orzeszki nadziałam masą orzechową a część pół na pół z nutellą bo tak zażyczyła sobie córcia :) Wyszły pyszne! Ciasto(...)pieczenia pół kostki margaryny łyżka smalcu ewentualnie łyżka śmietany Masa: 1 szkl zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki cukru 1/2 szkl mleka pół kostki masła cukier puder do posypania nutella Ciasto: Mąkę cukry, proszek do pieczenia posiekać z margaryną i smalcem. Dodać jajka i ewentualnie łyżkę śmietany gdyby ciasto ciężko się zagniatało. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę
Smakołyki Asi