sobotę świętowaliśmy czwarte urodziny Syncia. Cały dzień minął nam na zabawie nowymi klockami LEGO, pieczeniu ciast i ich jedzeniu. Jednym z nich była ta szarlotka, znaleziona w Małej Cukierence . Szarlotka w kratkę ciasto: 600 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 300 g schłodzonego masła 200 g cukru 100 g smalcu 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże opakowanie cukru(...)skórki pomarańczowej (u mnie cykata) 3 łyżki mąki pszennej Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodajemy posiekane, schłodzone masło i smalec. Dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę o wymiarach 25x35cm (ja piekłam z połowy porcji w dużej tortownicy) wyłożoną
Dzieje kuchennej WiewióryChlebe k, choć mały, urósł jednak idealnie i nie rozlał się w piekarniku na boki. M aślanka była tu czynnikiem zakwaszającym sodę, i wpłynęła na ładne wyrośnięcie i spulchnienie ciasta chlebowego podczas pieczenia . Bardzo istotne było wcześniejsze nagrzanie piekarnika i szybkie w ł ożenie do niego wyrobionego i uformowanego pieczywa. A to wszystko z powodu zachodzącej szybko i gwałtownie(...)więc dałam suszony 1/2 łyżeczki soli 1/3 szkl. rodzynek 1 małe jabłko Chlebek ten piekę ekonomicznie z Cooknomics :) Rozgrzać piekarnik do 200C stopn i i w międzyczasie przygotować składniki ciasta chlebowego. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę. Odmierzyć rodzynki - ja już nie przelewałam ich wrzątkiem, jak to było w oryginalnym przepisie. Do dużej miski przesiać przez sito
Grunt to przepis!pojemniku, a potem wykorzystuję zbiorczo przy pieczeniu poniższej babki. Zamrażanie w żadnym wypadku nie wpływa negatywnie na właściwości białek, ubijają się bez przeszkód. A ktualna edycja fejsbukowej akcji Ciasta na niedzielę ma jako temat przewodni właśnie Wypieki z białek . Duża dowolność przepis u i formy, od babek i biszkoptów poczynając, na bezach i ciasteczkach kończąc. Po stanowiłam odświeżyć więc(...)dekoracji Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne - a następnie domieszać stopniowo do białek. Dodać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej dodać łyżkę kakao, do pozostałych po łyżce
Grunt to przepis!przystąpiłam do dzieła! Pierwsze wyszły pyszne, ale nie były tak dopieszczone jak bym tego chciała. Kolejne już były IDEALNE! I właśnie takim idealnym przepisem z Wami się dzielę! Kruche ciasto francuskie wypełnione po brzegi fantastycznym jajecznym kremem z odrobiną cynamonu wprost rozpływają się w ustach! Koniecznie spróbujcie! Gwarantuję, że będziecie zachwyceni tak jak my! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie(...)skórka z cytryny * cynamon – 0,5 łyżeczki * mąka pszenna – 25 g * cukier drobny – 120 g * woda – 70 ml * żółtko – 4 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy masłem po całości, posypujemy cukrem trzcinowym, p onownie zwijamy i wstawiamy na ok. 15 minut do lodówki. Do 3/4 mleka dodajemy skórkę cytrynową i cynamon, gotujemy, w reszcie
Ostra na SłodkoMigdały studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól, migdały, masło. Masło drobno siekamy nożem i całość mieszamy. Dodajemy jajka oraz olejek i dokładnie wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania składniki połączą się. Na początku może nam się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części. Z każdej formujemy wałek o średnicy około(...)który następnie lekko rozpłaszczamy dłonią. Jeżeli ciasto będzie nam się za bardzo lepić do rąk, można je włożyć na pół godziny do lodówki i dopiero wówczas zrobić wałki. Przygotowane wałki z ciasta układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pomiędzy wałeczkami zostawiamy dość duże odstępy, aby podczas rośnięcia się nie posklejały. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut
Smak mojego domuParówki w cieście drożdżowym robię bardzo często na kolację chociaż mogą zastąpić i obiad. Najlepsze z keczupem, sosem czosnkowym lub jako dodatek to barszczyku. Te, które nie zjemy mrożę a po rozmrożeniu odgrzewam w mikrofalówce. Składniki: 0,5 kg mąki 1 szklanka mleka 5 dag drożdży 5 łyżek oleju 3 łyżki cukru szczypta soli 2 jajka 8 parówek(...)majeranek itp. do posypania ciasta Sposób wykonania: Mleko podgrzać i dodać drożdże, cukier i część mąki.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać olej, sól, jajko roztrzepane na pomocą widelca i wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na 16 części (kulę ciasta dzielę na 4 potem na 8 a ostatecznie na 16 części). Zrobić
Cukiernia Pychotkiarystokratyczne w całej Polsce, kosztując, smakując, słuchając opowieści i przeżywając. Oczywiście nigdy o Was nie zapomnieliśmy! Przywozimy Wam kawałek pachnącego lubelską wiosną i smakującego warmińskim miodem gryczanym pleśniaka, czyli ciasta naszych, a mamy nadzieję, że i Waszych, dzieciństw… Pieką i serwują: Łukasz, książę Ziemi Chełmskiej i Grzegorz, książę Warmii. Z takiego połączenia musiało wyjść coś słodkiego(...)dobrze wyglądają na co dzień, nie będziemy pisać. To drugie widać, to pierwsze pozostawimy do naszej próżnej świadomości. Panowie i panowie, i panie, zapraszamy do stołu! Składniki: ciasto: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich
GRUBY WAŁEKdzień dodaje 70 ml wody i 70 g mąki. Zakwas teoretycznie można by było już użyć, ale może być za słaby - nie ma jeszcze takiej mocy, aby unieść ciężkie ciasto. Przez dwa kolejne dni zakwas dokarmiam co 12 godzin, czyli rano i wieczorem, dużą łyżkę mąki i tyle samo wody. Zakwas jest gotowy. To co musicie wiedzieć: - woda dodawana(...)odstawić na 12 h. Gotowy do użycia Chleb na zakwasie przygotowuje się troszeczkę inaczej niż ten na drożdżach tj. najpierw przygotowujemy zakwas, potem zaczyn a na samym końcu wyrabiamy ciasto na chleb. W przygotowaniu chleba na zakwasie ważny jest czas. Czas odgrywa ważną rolę, fermentacja odgrywa bardzo ważną rolę od początku do końca to klucz sukcesu. ZACZYN
SMYKWKUCHNIdrodzy... dziś są moje urodziny! Więc koniecznie musi być przepis na ciasto! Bierzcie kawałek i świętujcie ze mną. Ps. Przypominam o trwającym konkursie urodzinowym :) Składniki: 3 żółtka 100g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g mąki ( używam orkiszowej 650 od Młynu Kopytowa ) 2 opakowania budyniu 10 śliwek różowych 2 łyżki cukru do posypania śliwek Zimne(...)drugiego. Mniejszy kawałek wkładam do zamrażarki. Większym kawałkiem wylepiam blachę i wkładam na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewam do 190*C i przez 15 minut podpiekam spód ciasta. Na ostudzonym cieście układam połówek śliwek, miąższem w dół i posypuję je łyżką cukru. Budyń przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gotowy i ciepły wlewam do blaszki - powoli
Gotowanie i blogowaniedrożdżóweczki wyszły pyszne, pulchne, wilgotne i delikatne. Po prostu idealne, nie to co sklepowe "dmuchane" i suche... Polecam Wam na śniadanie lub podwieczorek z kubkiem mleka. Ciasto: 450 g mąki tortowej Młynomag 150 g mąki Graham Młynomag 1 szkl ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 2 jajka 75 dag roztopionego masła (ostudzonego) szczypta soli Nadzienie: kilka łyżek powideł śliwkowych(...)łyżka cynamonu Lukier: 1 szkl cukru pudru kropla olejku migdałowego Ciasto: Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki tortowej i 1/2 szkl ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski z zaczynem przesiać mąkę tortową i graham, dodać sól, rozbełtane jajka, resztę cukru i ciepłego mleka. Całość wymieszać. Wlać roztopione masło
Smakołyki Asiprzed pieczeniem Czosnek pokroić w drobną kosteczkę. i podsmażyć na oleju na złoto. Odsączyć z tłuszczu i schłodzić. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w celu jej napowietrzenia, ciasto na chleb wtedy lepiej rośnie . Dodać sól, cukier, drożdże suche, olej, pokrojony w drobną kosteczkę czosnek i stopniowo wodę - trzeba "na oko" kontrolować ilość dodawanej wody, aby ciasto chlebowe(...)wyszło zbyt rzadkie (choć i tak będzie dość luźne przy zagniataniu). Zagnieść na elastyczne ciasto - ja zwykle używam tu miksera z mieszadłami hakowymi (NIE trzepakami), bo ciasto jest raczej rzadkie i mocno lepkie. Miksować tak ok 10 minut, do czasu gdy ciasto będzie odchodzić od boków miski. Odstawić w omączonej misce pod przykryciem ze ściereczki kuchennej
Grunt to przepis!jeszcze wcześniej. I tak to rozmowa z Babcią natchnęła mnie do tego wypieku, a że orzechów mam całe mnóstwo to postanowiłam się w końcu zmierzyć ze słynną roladą. Ciasto tak proste, że bardziej się chyba nie da ale ma w sobie to "coś". Masa orzechowa ma bardzo wyraźny smak, jest kremowa a ciasto niezwykle puszyste i wcale nie suche. Wszelakie(...)drożdżowe wypieki znikają u nas zanim jeszcze zdążą wystygnąć i tak też było z tym ciastem. Składniki na dużą roladę: na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka 100 g cukru 1 szklanka mleka 80 g masła stopionego 20 g drożdży szczypta soli na nadzienie: 300 g orzechów włoskich 2 jajka 50 g masła 1/2 szklanki cukru pudru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakońcu postanowiłam zrobić makaron..do tej pory jak robiłam swój makaron, kroiłam nożem..a taka maszynka jednak ułatwia pracę..w sumie są prawdziwe maszynki do makaronu, które wałkują ciasto itd...ale ten przyrząd też się spisał.Na początek zrobiłam makaron -długie nitki -coś jak spaghetti ..ale tak myślę, że jeszcze można ciasto pokroić na mniejsze kawałki i nitki będą krótkie(...)polecam.. 200 g mąki tortowej Młynomag 2 jajka szczypta soli woda [ ewentualnie] Mąkę wysypać na blat, zrobić dołeczek i wlać roztrzepane jajka i szczyptę soli.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić
Moje domowe kucharzeniebrzegach. Dla mnie – idealne. Dzieciaki je pokochają w wersji z serem lub owocami. Dorośli docenią bardziej wytrawne nadzienie np szpinak z ricottą, grzybowe lub mięsne. Naleśniki z tego ciasta sprawdzą się zarówno do nadziewania na słodko jak i wytrawnie. Jeśli zamiast zwykłej wody użyjecie wody gazowanej, naleśniki wyjdą bardziej puszyste. Ważne, aby przy smażeniu naleśników, nie ustawiać bardzo dużego(...)płomienia, bo placki będą się nam wysuszać na brzegach, szczególnie, jeśli będziemy smażyć je na dość niewielkiej patelni. W przepisie na te naleśniki jest dodane do ciasta masło. Jeśli w cieście znajduje się tłuszcz, teoretycznie nie ma potrzeby dodawania go na patelnię. Ja jednak wolę co drugi placek posmarować patelnię odrobiną tłuszczu (olej). Dzięki temu, placki bez problemu się przewraca
Mieszam w GarnkuDrożdże wkruszyć do miseczki, dodać cukier, mąkę i mleko – całość dobrze wymieszać, by nie było grudek. Miseczkę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam mąki typu 450 ) 1/2 szklanki cukru ( można dać mniej ) szczypta soli 4 żółtka + jajko do posmarowania 200 ml ciepłego mleka 115 g miękkiego masła(...)zaczyn drożdżowy Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, żółtka, zaczyn i mleko. Ciasto wyrobić. Dodać miękkie masło i wyrobić ponownie ciasto, najpierw w misce, następnie przełożyć na blat oprószony mąką i zagnieść na elastyczne i gładkie. Ciasto jest nieco luźne, więc w razie potrzeby blat podsypać niewielką ilością mąki. Uformować kulę i przełożyć do miski, przykryć i odstawić
Niebieski kubek z kawa