ciasto - 164325 przepisów (strona:2044/10955)

Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta 213

choć raz nie miał w domu takiej sytuacji, że zostało ciasta lub kruchych ciastek i były one wręcz niejadalne???. Ja przyznam się szczerze, że zdarza się to u mnie nieczęsto, ale bywa i tak że ciasto poleży trochę i już szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych(...)przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki  o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać mu drugie życie i przerobiłam na słodkie pełne smaku i bakalii małe bajaderki. Są one nie mal w każdej cukierni, piekarni i przybierają różne nazwy od kartofelków po kulki firmowe i tak naprawdę

vaniliowoczekoladowa
Paszteciki z bigosem 212

smaku, wyśmienite jako dodatek obiadowy do zupy, lub do pochrupania same na kolację. Bigos od PAMAPOL wybitnie si ę tu sprawdzi ł! Składniki na kilkanaście sztuk dużych pasztecików:   CIASTO: 350g mąki pszennej - luksusowa, typ 550 50g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista, typ 2000 200ml mleka 60g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży - płaska 1 jajko(...)drożdże. W garnuszki rozpuścić masło z łyżeczką cukru. Dolać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Roztwór maślano-mleczny wlać do miski z suchymi składnikami i wyrobić na gładkie ciasto. W razie potrzeby można dolać 1-2 łyżki ciepłej wody, jeśli masa jest zbyt zwarta, lub 1-2 łyżki mąki, jeśli masa jest zbyt luźna . Leniwiec kuchenny, może przy wyrabianiu

Grunt to przepis!
Eklerki 1376

Dziś domowe eklerki z prostego ciasta parzonego. To dla mnie trochę taka cukiernicza magia, że ciasto rośnie tak pięknie bez żadnego proszku, nie wiem jak, ale to działa. I jest pyszne :) Tradycyjnie eklerki nadziewane są cukierniczym kremem crème pâtissière, ja dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego. Składniki(...)Kiedy płyn już się gotuje jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą „kluskę”, która bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej misce niż moja ;) ). Do wyciskania eklerków dobrze jest użyć tylki

Ciastkozercy
Kopytka z zasmażaną śmietaną 174

mięsa. Masę ziemniaczaną w misce dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy i odkładamy na pozostałe natomiast w puste miejsce wbijamy jajko, dodajemy mąkę i sól i zagniatamy dość luźne ciasto w misce. Jeśli ciasto miałoby zbyt rzadką konsystencję, dodać trochę więcej mąki, tyle, by ciasto nie kleiło się za bardzo do rąk, ale nie było twarde, bo wtedy kopytka też(...)będą twarde. Ciasto musi być trochę kleiste - dzięki temu kopytka będą puszyste. Pamiętajmt żę to, jak kleiste będzie ciasto zależy od użytych ziemniaków! Ziemniaki bardziej mączne są oczywiście mniej kleiste. Podzielić ciasto na kawałki i na posypanej mąką stolnicy rolować wałki grubości ok. 2 cm, następnie trochę je spłaszczyć i kroić ukośnie na małe kawałki dł. 4-5 cm. Ponieważ

vaniliowoczekoladowa
Pizza z grillowanym bakłażanem 251

wrzucić na pizzę. Do towarzystwa dorzuciłam mu ostatnie już własne pomidorki oraz mozzarellę. Przyznam szczerze, że pizza z bakłażanem jest przepyszna i zagości u nas jeszcze nie raz. składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1 łyżka oregano 2 łyżki oleju dodatki 3 łyżki ajwaru 1 bakłażan(...)Delikatnie posolić i odstawić na ok 30 minut aby bakłażan puścił sok. Potem bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić olejem i oprószyć ziołami włoskimi. Ugrillować na patelni grillowej, wystudzić. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i oregano. W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do mąki dodać rozpuszczone drożdże i zagnieść elastyczne ciasto.Gotowe ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia

Monia miesza i gotuje
Smażony kalafior w cieście. Pomysł na kalafiora! 870

Pomysł na kalafiora!  Przepis na kalafiora w cieście smażonego w głębokim oleju, chodził już za mną od dłuższego czasu. To taki zdrowszy substytut frytek. Ma w sobie nadal coś, z fast foodu i nie zdrowej kuchni, ale mimo wszytko jest przygotowywany w lżejszy sposób. Myślę, że raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić i zjeść coś smażonego. Kalafior przygotowałam(...)cieście z dodatkiem mielonego siemienia lnianego. Jadłeś kiedyś? Ja pierwszy raz mielone siemie lniane jadłam dopiero w tym roku i pamiętam moje mega zdziwienie, kiedy okazało się, że smakuje bardzo dobrze, a w smaku przypomina orzechy. I kompletnie nie przypomina smaku standardowych brązowych ziarenek. Kalafior smażony w takim cieście, okazał się strzałem w dziesiątkę. Jest po prostu pyszny! Podałam

SMYKWKUCHNI
domowy pełnoziarnisty chleb z orkiszu 184

posiadamy ziarna orkiszu to mielimy w np. Thermomix przez ok. 60 s/obr.10 aby uzyskać mąkę pełnoziarnistą. Po zmieleniu przekładamy do innego naczynia. Do misy robota, który posiada opcję wyrabiania ciasta np. Thermomix wlewamy letnia wodę, dodajemy drożdże oraz miód i mieszamy 5 s/3 obr. Następnie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę i wyrabiamy ciasto przez ok. 4 min. Pod koniec wyrabiania(...)dosypujemy słonecznik. Ciasto równomiernie przekładamy do natłuszczonej formy (ok.12×25,5cm) przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy przez ok. 40 min. /Inspiracja z przepisu cioci Dorotki Sydorczak

Domowy Smak Jedzenia
placek salceson 487

formy (ok. 21cm x 25cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia, boki natłuszczone. Pieczemy w 170 st. C. przez ok 45 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z formy i odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Chleb dyniowy 462

dyni ) 400ml wody 25g drożdży 1 łyżka (10g) czarnuszki 1 łyżka (10g) siemienia lnianego 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 60g (lub więcej) pestek dyni Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - czarnuszkę i siemię lniane zemleć - drożdże rozkruszyć, dodać cukier i 100ml wody oraz kilka łyżek mąki, składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)mąki dodać sól, zmielone ziarna czarnuszki i siemienia oraz pestki dyni, ponownie wymieszać - do składników suchych dodać wyrośnięty rozczyn, purée z dyni oraz resztę wody, wszystko dokładnie wymieszać - ciasto będzie dość rzadkie i klejące, więc należy je wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem, a nie dłonią - miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - formę wysmarować

Smakołyki Bereniki
Pizza wiejska 310

Uwielbiam ją za idealne drożdżowe cienkie ciasto i bogactwo ogólnie dostępnych składników. Godny polecania jest także sos który nadaje jej wyrazistości, choć czasem się skuszę na kupną pizzę to tej domowej smakiem nic nie dorówna.  Zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki: Ciasto na 3 sztuki o śr około 28 cm 3,5 szklanki  mąki pszennej luksusowej(...)cebula biała 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy 2 ogórki kiszone 15 dag startego sera cheddar 6 sztuk pieczarek Sól lub przyprawa do pizzy do smaku Jak wykonać ?  Ciasto: Mąkę mieszam w misce z solą, ziołami prowansalskimi  oraz suchymi drożdżami, wlewam ciepłą wodę, zagniatam na elastyczne  ciasto. Przykrywam ściereczką, odnoszę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

Wanilia i Kardamon
Świąteczne ciasta w czekoladowych dekoracjach. 172

Dekoracja to jeden z najważniejszych elementów świątecznego ciasta.  Bez niej nie wyglądałoby tak apetycznie.  Formę na babkę możecie dostać w sklepie internetowym firmy Leduvel,  oficjalnego dystrybutora marki Nordic Ware. Podczas przygotowań do Świąt używałam czekoladowych dekoracji od Barry Callebaut.  Zapewne słyszeliście już kiedyś o tej firmie. Barry Callebaut jest wiodącym na świecie producentem wyrobów kakaowych(...)użyłam tych  białej czekolady do dekoracji piernika i muszę przyznać, że są naprawdę bardzo efektowne. - masła kakaowego w pastylkach Masło kakaowe to jeden z moich ulubionych dodatków do ciasta. Lubię też używać go do smażenia omletów czy placków, ze względu na charakterystyczny smak i kakaowy zapach. Dodane do czekolady nadaje gładkości jej strukturze. - błyszczących perełek Crispearls ™ Smaków

Poranek na słodko
Jabłko w cieście drożdżowym. 183

szczególności drożdżowe bułeczki nimi nadziane,  to jedne z moich ulubionych smaków dzieciństwa.  Dzisiaj w wersji trochę innej, bo zmieniły się proporcje.  Jabłka jest więcej... a ciasta mniej. :) Bez wątpienia do mojej kategorii "comfort food", nie należą tylko domowe wypieki, ale również wszelkiego rodzaju kluseczki, naleśniki, pierogi oraz... słodycze.  Również te kupne.  Jednymi z moich ulubionych(...)kojarzą Wam się z Waszym dzieciństwem. :) No dobrze... trochę się rozgadałam. Jeśli dobrnęliście do końca, jest nagroda - przepis na błyskawiczne śniadanie lub deser, czyli wspominane na początku jabłko w cieście drożdżowym! JABŁKO W CYNAMONOWYM CIEŚCIE DROŻDŻOWYM  /przepis własny/ 1 duże, wydrążone jabłko łyżka syropu klonowego łyżeczka masła klarowanego ghee 2 łyżki poppingu z canihua (może być z amarantusa) gotowe

Poranek na słodko
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 248

się zwiedzić tylko północ Włoch. Jest jeszcze wiele miejsc, które koniecznie chciałabym zobaczyć. Przede wszystkim Rzym, Mediolan i Florencję. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne włoskie pierożki, czyli ravioli. Ciasto: 300 g mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 4 łyżki wody Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę(...)pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skóry (400 g) garść liści świeżej bazylii i oregano 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano Dodatkowo: starty parmezan do posypania mąka do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 1 łyżeczka soli do wody do gotowania ravioli Farsz: Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać rozmrożony szpinak, wyciśnięty czosnek, sól i oregano. Wszystko

Bullio
Serniko-szarlotka 5418

kruchym słodkim spodzie królują orzeźwiające winne jabłka. Kropką nad „i” jest warstwa serowa . Niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy. Przygotowanie tego ciasta zajmie kilka chwil.  Tak lubię.  Warto umieścić ten przepis na liście także świątecznych wypieków. Do ciasta polecam lampkę słodkiego wina Monte Santi  Idealny duet na jesienne popołudnia. Składniki: Ciasto kruche: 1 ½ szklanki mąki pszennej(...)cukru 16 g cukru waniliowego 3 białka 3 jajka ½ szklanki mleka w proszku 1 ½ szklanki mleka 2% 1 budyń śmietankowy Dodatkowo: Mleczna polewa Pomarańczowe wiórki czekoladowe Jak wykonać ?  Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, ddoajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto. Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wym 25/30 cm, wkładamy

Wanilia i Kardamon
Sernik dyniowo - czekoladowy, zebra 418

kremowy, nie za słodki, ten sernik posmakuje każdemu. Prosty do upieczenia, a gdy masz upieczona dynię przygotowanie sernika nie zajmie wiele czasu. Przygotowany na spodzie z kruchego, bardzo chrupkiego ciasta. Idealny dla fanów i dynii i czekolady. Składniki na foremkę 24 cm: 120 g mąki orkiszowej pół na pół 630 z pełnoziarnistą 80 g masła 1 łyżka kakao - opcjonalnie szczypta(...)łyżki mączki kukurydzianej 1 czubata szklanka cukru/ksylitolu   300 g puree z dynii 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie:  składniki na kruche ciasto zagnieść do połączenia składników. Wylepić ciastem dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Piec w 200`C około 15 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!