ciasto - 162322 przepisów (strona:2044/10822)

kruche jajeczka na Wielkanocny stół 6735

lemon curd cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier, szczyptę soli, jajko oraz masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 45 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto, posypujemy delikatnie stolnicę mąkę, rozwałkowujemy cienko ciasto i wykrawamy ciasteczka w kształcie

Domowy Smak Jedzenia
Babka zebra 1853

Zapraszam na smaczną babkę ZEBRA :). Wygląda interesująco i nie jest trudna w przygotowaniu. Ładnie pachnie wanilią i ma dosyć intensywny, czekoladowy smak dzięki sporej ilości kakao w jeden części ciasta. Przed podaniem możemy posypać ją cukrem pudrem wymieszanym w odrobiną cukru wanilinowego. Polecam… (przepis ze strony littlespicejar.com )   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników. 5. Do jajecznej masy dodać w 3 partiach mąkę z mlekiem, po każdym dodaniu krótko wymieszać. 6. Odmierzyć dwie niepełne szklanki ciasta i dodać do masy kakaowej, wymieszać mikserem. 7. Do formy na babkę nałożyć dwie łyżki jasnego ciasta, a na nie wyłożyć 1 łyżkę ciemnego ciasta. Tak powtarzamy tę czynność

Mała Cukierenka
Baba drożdżowa z ziemniakami. 186

kilka minut ,aż drożdże zaczną pracować. Żółtka utrzeć z resztą cukru na kogel mogel. Do miski wsypać mąki, cukier waniliowy , dodać do niej zaczyn drożdżowy i żółtka i wyrabiać ciasto ok 2-3 min  ( użyłam haków miksera ) Dolać chłodne masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie, i zacznie odchodzić od ścianek miski. Bakalie odcisnąć z wody , osuszyć(...)wymieszać z łyżką mąki. Dodać je do ciasta  i wymieszać. Miskę przykryć  ściereczką i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość.  U mnie początkowo ciasto było oporne i nie chciało rosnąć ale po jakimś czasie ruszyło pięknie w górę. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić pieczenia

Malinowa Kawiarenka
Babeczki orkiszowe z budyniem 203

razem, coś w sam raz na wielkanocny stół lub do koszyczka ze święconką. Babeczki z kruchego ciasta, z mąki jasnej orkiszowej, nadziewane budyniem. Z podanych proporcji wychodzi ok. 9 babeczek. Kruche ciasto na babeczki: 200 g mąki jasnej orkiszowej 90 g masła lub margaryny 50 g cukru pudru 1,5 łyżki kwaśnej śmietany  2 żółtka   Nadzienie budyniowe(...)opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego  200 ml mleka 2 łyżeczki cukru Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy dokładnie w misce tworząc kulę. Ciasto odkładamy do lodówki na godzinę.  W tym czasie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Na tę ilość ciasta wystarczy połowa opakowania budyniu. Zamiast 250 ml mleka bierzemy 200 ml, tak aby budyń do nadziania

Przepisy na domowy ser i chleb
Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą 141

Uwielbiam mozzarellę i ciasto francuskie dlatego postanowiłam połączyć te składniki. W efekcie otrzymałam chrupkie poduszeczki z mega ciągnącym się serem i soczystymi pomidorkami. Polecam wszystkim wielbicielom tego sera i sałatki caprese :-) Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą PODUSZECZKI Z POMIDORKAMI I MOZZARELLĄ 1 kula mozzarelli (125g) 1/2 gotowego ciasta francuskiego 4 małe pomidorki kilka listków świeżej bazylii 6 plasterków kiełbaski chorizo(...)sól prowansalska Poduszeczki z pomidorkami i mozzarellą Ciasto francuskie dzielimy na dwa prostokąty o szerokości około 15 cm. Mozzarellę odsączamy i kroimy na 6 plasterków - układamy po trzy plasterki na połowie każdego kawałka ciasta, pozostawiając wolne brzegi. Na serze układamy po trzy plasterki kiełbaski chorizo. Bazylię i pomidorki myjemy a następnie osuszamy. Bazylię rwiemy bądź kroimy na kawałki i układamy

peggiwkuchni
Sucharki kukurydziane z kremem owocowym Stovit 121

dosypujemy około 1/3 mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do wyrośniętego rozczynu. Dosypujemy resztę mąki i sól - wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto. Foremkę keksówkę wykładamy papierem bądź smarujemy tłuszczem (ja użyłam foremkę silikonową 32x11 cm i nie smarowałam jej, ani nie wykładałam papierem(...)trochę ciasta mi zostało). Ciasto nakładamy do maksymalnie 2/3 wysokości foremki, wyrównujemy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy. Na drugi dzień ciasto kroimy na plasterki o grubości około 0,7 cm i podpiekamy w tosterze lub w piekarniku. Podajemy samodzielnie lub np. z ulubionym dżemem

peggiwkuchni
Makowiec II 190

przepis czekał na publikację od Bożego Narodzenia. No na czasie to ja nie jestem, ale myślę że przed Wielkanocą też może się przydać. Tak więc czytajcie i korzystajcie, bo ciasto wyszło naprawdę smakowite i długo utrzymało świeżość :-) Makowiec II MAKOWIEC II Na ciasto:    40g drożdży    100g cukru    1 szklanka mleka    2 żółtka(...)Mieszamy dodając 100g mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże ruszyły. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy wyrośnięte drożdże i resztę mąki wraz z rozpuszczonym masłem. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto - przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i po 5-10 minutach odcedzamy. Orzechy drobno siekamy. Wszystkie składniki masy łączymy ze sobą. Odstawiamy. Wyrośnięte

peggiwkuchni
Sernik tradycyjny 213

cukier puder - miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dalej ucierając dodajemy po jednym żółtku, po czym stopniowo dodajemy ser twarogowy. Po wmieszaniu całego sera dodajemy budyń wraz z kaszą manną. Ciasto na spód sernika wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość max 0,5 cm. Blachę  smarujemy dokładnie masłem i wykładamy ją rozwałkowanym ciastem (ja wykładałam tylko spód bez brzegów(...)trochę ciasta mi zostało więc je zamroziłam). Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wierzch ma być lekko zarumieniony. Wyjmujemy i lekko studzimy. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Po około 10 minutach odcedzamy i odstawiamy. Białka wraz z solą ubijamy na sztywną pianę i i delikatnie łączymy z masą serową (za pomocą

peggiwkuchni
Paszteciki drożdżowe z nadzieniem ze szpinaku i mięsa. 128

Dzisiaj kochani proponuję Wam przygotowanie bardzo smacznych pasztecików z nadzieniem szpinakowo- mięsnym. Paszteciki przygotowałam z ciasta drożdżowego, bo takie lubię najbardziej.  Posypałam część makiem, a drugą część czarnuszką. Zapraszam! składniki na ciasto drożdżowe: - 2 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 1 żółtko - 1/4 kostki masła roztopionego w garnuszku - 1/3 kostki drożdży -200-250 ml letniej wody - 1/5 łyżeczki soli WYKONANIE(...)przesyp do miski, zrób dołeczek, pokrusz drożdże wlej troszkę wody, wymieszaj na gęstą papkę, odstaw na 20 minut - po tym czasie dodaj pozostałą wodę, jajka (roztrzepane) i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy co najmniej 15 minut, ciągle mocno pracując rękami. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Jest gotowe gdy podwoi swoją objętość. FARSZ: - 250 g mrożonego szpinaku - 4 ząbki

SMYKWKUCHNI
Jak upiec chleb na zakwasie żytnim 153

zakwasu 550 g mąki żytniej chlebowej typ 720 400 ml ciepłej wody łyżeczkę soli. Ja wszystko wkładam do robota planetarnego i hakiem wyrabiam. Jeśli nie macie, to pozostaje ręka. Ciasto będzie jak mokra, ciężka glina. Jak już wiemy, zakwas ma zacięcie hrabiowskie i potrzebuje czasu do namysłu. Przełożone do keksówki ciasto zostawiam na cała noc do wyrośnięcia (minimum(...)się spieszyło i wsadziłam do pieca po 5 h, wyszło coś, czego się bałam dać kurom, żebym im tyłków nie pozatykało. Tak więc cierpliwość wskazana. Po wyrośnięciu wierzch ciasta smaruję pędzelkiem zamoczonym w zimnej wodzie. Foremkę wsadzam do pieca nagrzanego do 220 stopni na 20 min, po tym czasie zmniejszam do 200 stopni i trzymam jeszcze 25 minut. Wyciągam chleb

ladykitchen
babka karmelcia z brzoskwiniami 229

cukier, olej oraz likier zagotowujemy w garnku. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki na babkę. Wierzch równomiernie przykrywamy kawałkami brzoskwiń. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przed

Domowy Smak Jedzenia
Kruche babeczki z budyniem 205

Proste , pyszne , ładnie się prezentujące babeczki . Troszkę chyba już zapomniane , kiedyś bardzo popularne. Bardzo kruche ciasto  napakowane budyniem nie może nie smakować  ...  Musze przyznać ,ze poszłam troszkę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu , ale oczywiście możecie pokusić się o przygotowanie takiego domowego z żółtek i mąki. Z podanej porcji wyszło mi 38 babeczek. Składniki : Opakowanie budyniu waniliowego(...)takiego na 3/4 litra mleka. 3 szklanki mleka Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego   Cukier puder do posypania babeczek . Roztopione masło do wysmarowania foremek.   Wykonanie :   Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu . Wystudzić. Mąkę posiekać na stolnicy z zimnym masłem. Dodać

Malinowa Kawiarenka
Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka z kaszy gryczanej z bakaliami 197

gotować na małym ogniu 10 od momentu zagotowania, daktyle mają się rozgotować na papkę, dodać kaszę gryczaną, zmielić na gładką masę blenderem. Dodać resztę składników, wymieszać. Nakładać pełną łyżkę ciasta w małych odstępach, spłaszczać wierzchem łyżki. Piec 25 min w 180 st. Po 20 min pieczenia przewrócić na drugą stronę, aby się zarumieniły, piec 5 minut. Smacznego! Wegańskie i bezglutenowe

moj przepis na
Chleb z nerkowcami i masłem orzechowym 165

mąki pszennej - luksusowa typ 550   1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 i 1/2 łyżeczki soli 20g drożdży 275ml ciepłego mleka kilka łyżek ciepłej wody - w razie potrzeby, dla rozluźnienia ciasta przy wyrabianiu 125g orzechów nerkowca - posiekanych nożem Mleko podgrzać w wysokim garnuszku na małym ogniu do temperatury pokojowej. Następnie dosypać łyżeczkę cukru trzcinowego i mąki - jako pożywki . Wkruszyć drożdże. Wszystko(...)minut, do wyrośnięcia - aż zaczyn "ruszy" . W dużej misce wymieszać obie mąki i sól. Dołożyć masło orzechowe. Wlać zaczyn. Całość wymieszać robotem - używając mieszadeł hakowych - aż powstanie wilgotne ciasto. W razie potrzeby można dolać kilka łyżek ciepłej wody - gdyby konsystencja ciasta chlebowego była zbyt zwarta. Z racji, iż robot nie da rady dokładnie wyrobić ciasta, pougniatać je przez co najmniej

Grunt to przepis!
Rogale maślane 117

miałam wiele obaw, m. in. o to, że w trakcie pieczenie mi się rozkleją, ale nic takiego się nie stało. Wręcz przeciwnie, robiło się je łatwo i przyjemnie. Ciasto jest zupełnie inne niż na chleb. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Na końcu przepisu umieszczam fotorelację, która ułatwi Wam zrobienie rogali. SKŁADNIKI 250 ml letniego mleka(...)wlać letnie mleko, dodać drożdże, cukier i mleko w proszku. Dobrze wymieszać (drożdże muszą się rozpuścić). Do uzyskanej masy dodać roztrzepane jajko i żółtko, mąkę i sól, wymieszać. Zagniatać ciasto dodając stopniowo masło. Ciasto powinno się robić coraz bardziej sprężyste i sztywne (w razie potrzeby można dodać jeszcze płaską łyżkę mąki). Zagniecione ciasto włożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym

Passions hobbies life