ryba słodkowodna (wypatroszona) u mnie kleń 1 garść młodych pędów sosny (okres porostu: maj) 2 garści liści jarmużu albo sałaty kilka kwiatów jarmużu olej lniany do smażenia sól, pieprz, mielona gorczyca, ulubione suszone zioła mąka ryżowa do oprószenia ryby sok z 1/4 cytryny Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem, gorczycą, ziołami (na zewnątrz
Bon Appetit Małgorzatyposzatkować. Dodać do boczku i cebulki. Podlać pół szklanki wody lub bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku koperkiem, cukrem, sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Pyry na Gazszklanka mleka 2 % (250 ml) 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % (250 ml) 2/3 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu mielonego szczypta soli Spokojnie możecie użyć samego mleka 3,2 %. Wszystkie składniki umieściłam w rondelku, wymieszałam i podgrzałam tylko do momentu w którym składniki się rozpuściły. Nie gotujemy! Mieszankę cynamonową wystudziłam, a potem
Blondynka Gotujemąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao 15 dag cukru pudru 20 dag masła 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany Masa serowa: 1 kg sera mielonego ( użyłam sprawdzonego sera z wiaderka, kupuję w KLIK ) 5 jajek + białko z ciasta 25 dag masła lub Kasi ¾ szklanki cukru + pełna łyżka cukru z wanilią 1 budyń
Takie tam pichceniepieczecie ze mną? :) Składniki: jabłka , ciasto francuskie , pół szklanki cukru , 1 szklanka wody , 3-4 goździki dla tych co je lubią, 3-4 łyżki cukru pudru , 1 łyżeczka mielonego cynamonu . Do garnuszka wlać wodę, wsypać cukier i dodać goździki. Zagotować, zmniejszyć ogień na minimalny. Syrop powinien delikatnie wrzeć. Jabłka umyć, przekroić na pół. Wyciąć z nich delikatnie gniazda nasienne
Codzienna kuchnia niecodziennasoli 0,5 kostki masła cukier waniliowy Posypka: 20 dag masła 20 dag cukru 10 dag mąki 10 dag wiórków kokosowych olejek śmietankowy dodatkowo 2 kg jabłek i cynamon mielony Sposób Z produktów wyrobić ciasto, rozłożyć na blaszce. Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach, w zależności od upodobań wsypać cukru, aby nadać im słodkości (ilość dodawanego cukru
Kuchenne aromatynaleśniki były cienkie) Farsz: 1 litrowy słoik kapusty kiszonej, nie kwaszonej 0,5 kg pieczarek (mogą być również mrożone) 2 duże cebule pieprz mielony, sól 20- 30 dag żółtego sera (opcjonalnie) Dodatkowo: bułka tarta i jajka do panierki olej do smażenia Kapustę wyjmujemy ze słoika, odduszamy z niej wodę, rozdrabniamy, kiedy jest zbyt
Kuchenne aromatyksiążki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz, z poniższych składników wychodzą 4 porcje galaretki. Składniki 2 szklanki pełnego mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru 3 czubate łyżeczki mielonej żelatyny 3 łyżki zimnego mleka 8 kostek twardej, gorzkiej czekolady Sposób Na spodzie pucharków rozkładamy rozdrobnioną bądź potartą czekoladę. W 3 łyżkach zimnego mleka moczymy żelatynę, odstawiamy, by napęczniała
Kuchenne aromatywszystkie warstwy od a do z, a cała reszta rodziny dłubie w sałatce odrzucając możliwie wszystką kukurydzę. Składniki: 1,5 l. wywaru z 2 kostek rosołowych 1 kg mięsa mielonego 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka groszku bądź kukurydzy 2 puszki pomidorów bez skórki (ja użyłam własnych ze słoika) 2 papryki jedna czerwona jedna żółta (użyłam papryki konserwowej
Kuchenne aromatyłasuchem piernikowym był bardzo pozytywnie zaskoczony, że może je jeść bez moczenia w herbacie. Składniki: 1 kg mąki 8 jaj 2,5 paczki przyprawy do piernika 2 łyżki kawy mielonej 1 kostka margaryny 1 kostka masła 0,5 kg cukru ( z tego 1 szkl. przypalić na karmel) 1 szkl. miodu 60 g kakao 0,5 dużego opakowania proszku
Kuchenne aromatykoktajl murzynek. Przygotowanie niezmiernie szybkie a smak bardzo przyjemy dla podniebienia... Składniki 2 szklanki pełnego mleka 2 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej 2 kopiaste łyżki cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 4 łyżki utartej, gorzkiej czekolady kostki kawowego lodu Sposób Do gorącego, ale nie wrzącego mleka sypiemy kawę, cukier, cynamon. Całośc dokładnie mieszamy, odstawiamy do wychłodzenia. Przed podaniem
Kuchenne aromatySkładniki 40 dag schabu lub polędwicy 30 dag pieczarek koncentrat pomidorowy 3 cebule łyżka musztardy mąka tłuszcz papryka mielona sól pieprz Sposób Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Mięso pokroić w plastry, bardzo cienko rozbić. Na każdym kawałku mięsa ułożyć wałeczki z nadzienia, zwinąć w rulon. Panierować
Kuchenne aromatyJaś 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por 30 dag kiełbasy mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki ketchupu 1,5 łyżki mąki majeranek papryka słodka mielona pieprz, sól Sposób Warzywa pokroić w kostkę, pora w półtalarki. Namoczoną fasolę (12 godz.) gotować w osolonej wodzie, dodać warzywa i pokrojoną w kostkę kiełbasę, wymieszać, dodać przyprawy
Kuchenne aromatyorzechowy posmak i zapach roznoszący się po całym domu. Składniki 450 g mąki 250 g masła 250 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 130 g mielonych orzechów 1 jajko polewa czekoladowa (opcjonalne) Sposób Masło urzec z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy dodać jajko, mąkę, orzechy, całość wymieszać. Ciasto przepuścić przez maszynkę z nakładką
Kuchenne aromatymąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sezamu 2 łyżki maku 2 łyżki siemienia lnianego (w ziarnach lub mielonego) Sposób Drożdże rozpuścić w wodzie. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, sezam, mak oraz siemię lniane wlać rozprowadzone drożdże oraz oliwę. Zarabiać ciasto do momentu aż stanie się
Kuchenne aromaty