mielone - 47549 przepisów (strona:2058/3170)

Sernik kajmakowo-kokosowy 177

startych migdałów - 30 g cukru pudru - 50 g masła - 1 żółtko - 1/2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serowo-kajmakową: - 500 g sera mielonego - 75 g masła - 75 g cukru pudru - 150 g masy kajmakowej - 3 jajka - 35 g budyniu śmietankowego - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżki mąki krupczatki Składniki na masę kokosową

Kuchenne Wariacje
Zupa Horacego 148

łyżeczki suszonej szałwi - 1 duży ząbek czosnku - 2 duże pory - 2 łyżki masła - 3 szklanki bulionu cielęcego lub wołowego - 200 g makaronu szerokiego pappardelle - starty ser pecorino - świeżo mielony pieprz Zanim zaczniemy gotować zupę należy namoczyć ciecierzycę w zimnej wodzie na ok. 2 godziny przed gotowaniem. Gdy ciecierzyca jest już namoczona to ją gotujemy z dodatkiem soli morskiej, rozmarynu

Kuchenne Wariacje
Czekoladowy deser z gorącymi malinami Pawła Małeckiego 166

Lidla , robiliśmy czekoladowy deser, na który przepis przygotował Mistrz Cukiernictwa Paweł Małecki . Był tak pyszny, że stwierdziliśmy iż byłoby grzechem aby nie podzielić się przepisem z innymi, którzy nie mieli okazji go spróbować Składniki: 1. Biszkopt czekoladowy: - 3 białka - 80g cukru - 3 żółtka - 60g masła - 250g czekolady deserowej 2. Mus czekoladowy: - 25g cukru - 2 żółtka - 40ml wody - 150g czekolady deserowej(...)kruszonka migdałowa. Mąkę mieszamy z mączką migdałową (jeżeli nie macie mączki migdałowej to można zmielić blanszowane migdały razem z cukrem pudrem). Następnie dodajemy cukier (jeżeli nie został wykorzystany do mielenia migdałów), otartą skórkę z limonki i chłodne masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem zagniatamy palcami, aż powstanie kruszonka. Gotową kruszonkę rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika

Kuchenne Wariacje
Makaroniki czekoladowo-orzechowe 157

bardzo dobrej gatunkowo i smakowo czekolady Valrhona, którą dostaliśmy podczas Sweet Targów w Katowicach :) Składniki na makaroniki: - 140 g białka - 180 g cukru - 160 g cukru pudru - 160 g mielonych orzechów ziemnych niesolonych Składniki na krem: - 100 ml śmietanki 30% UHT - 100g miękkiego masła - 70g czekolady Blond Dulcey Valrhona (lub czekolady mlecznej) - 100g czekolady Noir Guanaja Valrhona (lub czekolady

Kuchenne Wariacje
Mazurek orzechowo kajmakowy 145

tuż więc czas pomyśleć o świątecznych wypiekach Takim wypiekiem może być dzisiejsza propozycja czyli mazurek orzechowo – kajmakowy. Składniki: Ciasto kruche: - 260g mąki pszennej typ 450 - 40g orzechów ziemnych mielonych - 100g cukru pudru - 150g masła - 2 żółtka Masa: - 200g masy kajmakowej orzechowej (lub zwykłej) - 50g powideł śliwkowych Dekoracja: - migdały, orzechy, rozpuszczona czekolada Powyższe składniki są na blaszkę 20cm

Kuchenne Wariacje
Młoda kapusta 156

korzystamy i również Was zachęcamy aby przygotować ją do weekendowego obiadku Składniki: - 1 główka kapusty - 1/2 pęczku koperku - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - sól, pieprz - kminek mielony i cały - woda Porcja na 2 osoby. Najpierw kroimy kapustę na ćwiartki i myjemy. Następnie kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i przyprawiamy. Wlewamy

Kuchenne Wariacje
Limonkowy sernik na zimno 125

kwaskowym smaku limonki, idealny na ciepłe dni. Składniki na spód: - 200 g ciastek kruchych maślanych - 10 g kakao - 80 g masła Składniki na masę serową: - 1 kg sera białego mielonego - 200 g cukru - 400 ml śmietanki kremówki 30% - 4 limonki - 3 łyżki żelatyny + troszkę zimnej wody Do dekoracji skórka starta z 1 limonki. Tortownica 24 cm. Najpierw robimy spód

Kuchenne Wariacje
Sernik kawowo-śmietankowy z cynamonową pianką 142

sernika: - 200 g mąki - 100 g masła - 80 g cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao Składniki na masę kawowo-śmietankową: - 1 kg sera białego mielonego - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 4 żółtka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na piankę: - 4 białka - 1 szklanka cukru

Kuchenne Wariacje
Perliczka z kaparami 151

piersi perliczki (może być kaczka lub kurczak), 200 ml bulionu, 2 łyżki masła, imbir mielony, sól, 4 łyżki kaparów, 50 g słoniny, 1/2 łyżki mąki, Piersi perliczki oprószyć solą, natrzeć grubo imbirem. Podsmażyć na maśle w rondlu z grubym dnem, wlać bulion i dusić około 20 minut. Piersi wyjąć i trzymać w cieple. Słoninę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć

królestwo garów
Szynka wieprzowa ze szparagami na kaszy gryczanej 209

duża pieczarka 4 szparagi 2 ząbki czosnku  1/2 żółtej cukinii  2 pomidorki cherry  2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy :  pieprz czarny  kmin rzymski mielony papryka wędzona świeże listki oregano  świeże listki bazylii tajskiej Szynkę myjemy, odsączamy z wody, po czym kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku drobno kroimy. Polewamy mięso oliwą z oliwek

Parowar Faceta
Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo 210

Zagrodowego (lub innych części) ½ łyżeczki papryka słodka wędzona ½ łyżeczki suszonego oregano 1 zielona lub żółta papryka, oczyszczona i pokrojona w plasterki 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki sól i mielony pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do dużej formy do zapiekania wyłóż cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory, solidnie dopraw solą i pieprzem i przemieszaj. Włóż

karmelowy
Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.91 164

cukru pudru kruszonka: 75 g mąki pszennej 100 g schłodzonego masła, w kawałkach 75 g cukru trzcinowego 100 g posiekanych orzechów laskowych (u mnie orzechów brazylijskich) 1/2 łyżeczki imbiru mielonego Przy pomocy robota kuchennego ucieramy masło, mąkę i cukier puder.  Składniki powinny przypominać mokry piasek. Dodajemy jajko i zagniatamy zwarte ciasto. Zawijamy je w folię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik w polewie z mlecznej czekolady 174

lada problem. Żeby odprowadzić nadmiar serwatki zawijały taki ser w ściereczkę i wałkowały go na desce. Nam producenci sera, wychodzą naprzeciw, oferując w sprzedaży wiele gotowych mielonych twarogów. Rzeczywiście są one doskonale zmielone i nawet nie zawierają żadnych konserwantów, przynajmniej niektóre. Należy jednak pamiętać, by po otwarciu odlać serwatkę, której zawsze trochę się zgromadzi w takim pojemniczku. Istotny wpływ

Wiem co jem
Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym 173

przypadku nie musimy się martwić o kalorie. Chude mięso, duża ilość warzyw i serowy sos zamiast śmietany.  Medaliony są kruche i soczyste, sos przyprawiony grubo mielonym pieprzem z orzeźwiającą nutą, a zioła prowansalskie i świeża bazylia dostarczą nam niezapomnianych wrażeń smakowych." Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym (źródło przepisu - "Tele Tydzień") Składniki dla 4 osób: 1 duża

Wiem co jem
Spaghetti bolognese z mięsnymi pulpecikami 174

później na makaronie i polewa sosem. Postanowiłam i ja przygotować taką wersję tej potrawy. Mnie osobiście bardziej odpowiada, ale dzieci wolą wersję tradycyjną. Stwierdziły, że to spaghetti z kotletem mielonym". Czytaj więcej

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania