przeszkadzała. Do tego rzuciliśmy się jeszcze na dodatki. Pudhina Parantha, czyli miękki placek razowy z miętą i masłem. Jak wiadomo, masło jest nośnikiem smaku, dzięki niemu całość nabrała maślanego aromatu, a mięta świetnie orzeźwiła. Ciepły, jedzony palcami, naprawdę super. Natomiast Peszwari Naan posłużył nam jako taki deser. Jest to bowiem placek pszenny nadziewany bakaliami (rodzynki, pistacje, migdały) i serem, doszliśmy
W kuchni Karmel-itkisumie ten przepis można by zaklasyfikować do bezglutenowych, oczywiście pomijamy wtedy spód ciasteczkowy, a kosteczki truskawek wykładamy na wierzch. Składniki na 4 mini serniczki:Spód ciasteczkowy: 75 g ciastek maślanych (ja kupiłam w Biedronce Bonitki maślano- kakaowe) 35 g masła rozpuszczonego Masa serowo- herbaciana: 360 g sera białego półtłustego w kostce 1 płaska łyżka herbaty Matcha Skworcu 1 łyżka soku
Blondynka GotujeMacadamia mówi się że najlepiej smakują właśnie w słodkich wypiekach. Mają największą zawartością tłuszczu spośród wszystkich orzechów – aż 76 % - ale tego "dobrego", obniżającego poziom cholesterolu. Nadały ciasteczkom delikatnego, wręcz maślanego smaku. Wyszperałam w czeluściach netu i koniecznie muszę się podzielić...Kolcowój pospolity, zwany też szkarłatnym, a dokładniej jego owoce - Jagody Goji (Lycium barbarum) występuje również na terenie Polski
Grunt to przepis!marchewki z groszkiem oprócz zawartości torebki trzeba dodać 1/3 kubka wody i 2 łyżki masła. marchewka z groszkiem Następnie zrobiłam drugi podobny sos: do mieszanki warzyw o smaku ziołowo-maślanym. Do mieszanki mrożonych warzyw (u mnie mieszanka warzyw na patelnie) trzeba było dodać zawartość torebki, 3 łyżki wody i 2 łyżki masła. Tutaj już pamiętałam o dokładnym trzymaniu się ilości
Pasja SmakuButter chicken, czyli kurczak w maśle to rodzaj indyjskiego czerwonego curry z kurczaka. Swój smak zawdzięcza korzennym przyprawom smażonym na klarowanym masełku. Pomidorowo-maślany sos zawiera zmiksowane orzechy nerkowca, które sprawiają, że ten rodzaj curry jest bardzo delikatny. Indyjskie przyprawy mam zawsze w domu – gdy najdzie nas duży głód robię curry i mam najbardziej aromatyczny obiad świata
Poezja smakumasa świetnie nadaje się na dekorowanie tortów;) Co prawda nie mam zbytnio zdolności manualnych, jednak coś tam skleiłam;) Masą pokryłam tort składający się z ciemnego biszkoptu oraz kremu maślanego kawowo-orzechowego:) Jest bardzo elegancki, polecam go więc na szczególne okazje:) Biszkopt:6 jajek, 3/4 szklanki cukru, czubata szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki kakao,łyżeczka proszku
Z miłości do słodkościfanka awokado od może roku, bo wcześniej nawet bym nie zjadła a teraz zajadam się strasznie pomyślałam że połączę ten maślany smak do sera i pomidorów. Do tego chrupiąca bagietka i mamy super zestaw na kolację. Do tego winko i mamy idealny pomysł na wieczór ze znajomymi. Składniki : * pomidor * kulka mozzarelli * pół awokado * oliwa z oliwek * sól , pieprz
Magiczne Życie Martywierzch wyłożę krem miętowy, który orzeźwi słodkość sernika. Wyszło super! Bazowałam na przepisie Doroty Świątkowskiej z Moje Wypieki. Składniki na 13 papilotek:SPÓD: 100 g ciastek pełnoziarnistych maślanych 35 g roztopionego masła Ciastka miksujemy z masłem na tzw. mokry piasek, który wykładamy do przygotowanych papilotek, udeptujemy łyżeczką i formę z papilotkami wkładamy do lodówki. Nagrzałam piekarnik do 150 stopni. MASA
Blondynka Gotujeniż wielkość placka.Ciasto najlepiej smakuje podawane prosto z lodówki, wtedy zarówno krem, jak i kruchy spód mają najlepszą konsystencję i smak. Co do walorów smakowych, ciasto kruche jest mocno maślane, natomiast krem rabarbarowy nie jest wcale kwaskowaty jak łodygi rabarbaru, a dość mocno słodki. Jeśli chcielibyście osiągnąć bardziej rabarbarowy smak, proponuję poeksperymentować z ilością dodanego do curdu cukru, jednak
Smakołyki Berenikiokazji sezonu truskawkowego proponuję Wam klasyczną drożdżówkę, którą można przygotować z różnymi owocami, a także z samą kruszonką. Ciasto jest puszyste i delikatne, ładnie wyrasta, a w połączeniu z maślaną kruszonką i kwaskowatymi truskawkami tworzy idealną całość. Najlepiej smakuje tuż po ostygnięciu, podawane z filiżanką porannej lub popołudniowej herbaty lub kawy.Swoją drożdżówkę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Ciasto
Smakołyki Berenikicukru pudru (dałam 1/3 )2 jajka125 g białej czekolady, posiekanej (pominęłam)Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki
W kuchni Karmel-itkiucierania. Cały czas ubijając, dodaję po jednym jajku. Do osobnego naczynia przesiewam mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie. Przesiewam do masy maślanej porcjami (3), po każdej delikatnie łącząc ze sobą składniki sypkie z masą, najlepiej na małych obrotach lub łyżką. Tortownicę o śr.26 cm dokładnie natłuszczam. Na dno wykładam papier
W kuchni Karmel-itkiMargarynę ucieram z cukrem, dodaję żółtka i ucierałam dalej. W osobnej misce dobrze mieszam mąkę, kisiel, proszek do pieczenia. Suche składniki i aromat dodaję do masy maślanej. Dokładnie mieszam. Dodaję pianę z białek i delikatnie łączę całość szpatułką. Masa będzie gęsta. Przekładam do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piekę 25-35 minut, do suchego patyczka
W kuchni Karmel-itkipoście dotyczących Ptysioli:) Z drugą częścią ciasta postępujemy identycznie jak z pierwszą częścią.Składniki na krem: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła (jak ktoś woli bardziej maślany krem dodaje więcej masła) 1 cukier waniliowy (16g) 4 łyżki mąki pszennej, z lekką górką (może być krupczatka) 5 łyżek mąki ziemniaczanej, z lekką górką 4 żółtka Ponadto: cukier puder
Blondynka Gotujecukrem na puszystą masę. Dodać jajko i po kolei żółtka. Ciągle miksując dodać mąkę i proszek do pieczenia. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, do których wkładamy powstałą masę maślaną (CIASTO MOCNO UROŚNIE, WIĘC NIE PRZEJMUJMY SIĘ ŻE JEST GO MAŁO). Do masy wciskamy na wierzch po 3 owoce agrestu na wierzch. Teraz zabieramy się za bezę: Białka ubijamy
Blondynka Gotuje