maślane - 503 przepisów (strona:29/34)

Jabłecznik z makiem 208

wysmarować tłuszczem.3. Białka oddzielić od żółtek. Ubić trzepaczką na sztywna pianę. Masło, cukier i żółtka ucierać mikserem na gładką masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać do masy maślanej, przez cały czas ucierając. Całość ostrożnie połączyć z pianą z białek. Na koniec wlać mleko. Dobrze ukręcone ciasto powinno być tak gęste, aby ciężko spływało z łyżki.4. Mak zalać

Apetyczna babeczka
Ciasto czekoladowe z kokosem 354

miałam okazji tego używać. upiekłam więc czekoladowe ciasto z dodatkiem tego właśnie oleju kokosowego. Żeby ciasto było jeszcze bardziej kokosowe, na czekoladowym spodzie ułożyłam kokosowe kopczyki. Całość pokrywa delikatny maślany krem... Ciasto czekoladowe: 3 jajka,  szklanka cukru,  szklanka mąki pszennej,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżki kakao,  2 łyżki cukru waniliowego,  6 łyżek

Z miłości do słodkości
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 220

szklanej i odłóż na bok. Teraz zajmiemy się papryką. Umyj ja i sprawdz ile papryk wejdzie do brytfanny Toscana. Wysmaruj całą brytfannę masłem , ja uzyłam Masmal, gdyż ma taki maślany smak, nie przypala się i się idelanie do tego nadaje.   Pokrój niedbale dynię, tak aby każdy kawałek zawierał skórę. Dynia będzie duszona pomiędzy paprykami, gdyby nie miala skóry

Z Kuchni Do Kuchni
Drożdżowy wieniec cynamonowy (Estoński kringel) 178

miejsce na godzinę.W kubku mieszamy składniki farszu.Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm, a następnie smarujemy masą maślaną i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego brzegu. Rulon przecinamy wzdłuż na pół. Obie części ciasta zwijamy naprzemiennie w warkocz, starając się, aby rozcięcia znajdowały się na wierzchu warkocza. na koniec

Kulinarne przygody Gatity
Zielone pierniczki choinki 240

chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko

Kulinarne przygody Gatity
Kokosowe babeczki z jagodami ( lub bez ) 190

pieczenia* 100 ml mleka lub jak u mnie - napoju owsianego Alpro* 1/2 szklanki mrożonych jagód lub innych owoców Wykonanie:Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Do masy maślanej dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania.Składniki suche: mąkę, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać do masy maślano-jajecznej. Dolać mleko/napój owsiany - wszystkie składniki dokładnie połączyć

kolorowotorcikowo
Gruszki w cieście francuskim 219

Bardzo efektowny, chociaż szybki i prosty w wykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie. Składniki: 3 gruszki płat ciasta francuskiego 30 g orzechów włoskich miód roztrzepane jajko Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami.  Ciasto

wyzwania kuchenne
Ciasto ucierane z truskawkami 382

Puszyste, maślane ciasto ucierane z dużą ilością świeżych truskawek. Nie jest bardzo gęste, dlatego owoce mogą wpaść do środka w trakcie pieczenia :) Przepis pochodzi z książki "Radość gotowania". Składniki (w temperaturze pokojowej): 200 g masła 200 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 jajka 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia

wyzwania kuchenne
Sernik z zielonej herbaty Matcha pod śmietankową chmurką 222

Fantastyczny sernik na lato. Jest delikatny, "piankowy", a kwaskowaty smak matchy idealnie uzupełnia się ze słodką śmietanką :) Składniki na spód i sernik: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. wody Składniki na śmietankową piankę: 500ml śmietanki

My Culinary Art
Kilka słów o zielonej herbacie - sposób parzenia, właściwości, przepisy 139

clock) 2 łyżki wody w temp. 80 stopni + do dekoracji:  2 łyżki cukru trzcinowego, 2 plasterki mango (przejdź do przepisu) Sernik na zimno z Matchą Składniki: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. wody (przejdź

My Culinary Art
Kruche Bezowe Ciasteczka z Konfiturą 154

Uwielbiam ciasteczka. Zwłaszcza takie kruche, maślane, przełożone konfiturą. Jednym trzeba poświecić więcej czasu innym mniej. Te zdecydowanie należą do tych mniej wymagających, co mnie bardzo ucieszyło. Zacznę od tego, że wyglądają uroczo. Są kruchutkie z chrupiącą bezą a przełożone konfiturą z czarnej porzeczki sprawiają wrażenie obłędnych. Musiałam chować przed moim małym pomocnikiem, gdyby mógł zjadłby wszytskie. A zabawa razem zanim

Made By Mom And Son
Serowe kruche ciasteczka 197

urocze, słodkie, mają jeszcze tę zaletę, że przygotowuje je się bardzo szybko. Do ciasta  dodajemy trochę cukru, posmarowałam serduszka lukrem i posypałam kryształkami różowego cukru. Serowe kruche ciasteczka są maślane,  miękkie w środku, są idealne. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz: 350 g suchego białego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serowo-waniliowe bułeczki 191

Właśnie wyjechały z piekarnika : Serowo-waniliowe bułeczki / oponki maślane, które są świetnym pieczywem na kolację lub śniadanie. Te bułeczki przygotowałam przez czysty przypadek, zaplanowałam sobie, że przerobię mój przepis na serowe pączki z frużeliną. W planie miałam przygotować serowe oponki, ale pieczone w piekarniku, miałam już nawet zabrać się za przygotowanie lukru aby je ozdobić, jednak skosztowałam tej małej bułeczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
1488.Domowe gofry po polsku 165

pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław sól Masło utrzeć lub zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do kremu maślanego, stale ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po łyżce mąki z dodatkami, startą skórkę cytrusową, a następnie po jednej łyżce śmietany. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać gofrownicę

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania