maślane - 503 przepisów (strona:24/34)

Lemon curd 163

Cytrynowa rozkosz.... Obłędny krem ze świeżych cytryn, w którym zakochałam sie od pierwszej łyżeczki... Cudownie cytrynowy, z maślaną nutką, wspaniały jako dodatek do ciasteczek, ciast czy serników. Jego zastosowań jest wiele, a najlepiej smakuje wyjadany wprost ze słoika malutką łyżeczką:) Mmmm... Pycha! SKŁADNIKI na 1 słoiczek: 100 g masła180 g cukru 3 żółtka2 jaja sok wyciśnięty z 2 cytryn

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 307

ozdabiając białym kremem wierzch tortu. W puste, prześwitujące miejsca możesz wycisnąć ozdobne rozetki.Tort schłodź w lodówce. Przed podaniem możesz go 15-20 min wcześniej wyjąć z lodówki, ponieważ masa maślana mocno twardnieje. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Cranberry Noël 168

Absolutna konieczność na świątecznym stole - Cranberry Noël wg Marthy Stewart. Obłędne maślane ciasteczka, idealnie kruche, nadziane żurawiną, pistacjami i orzechami laskowymi, w otoczce z wiórków kokosowych... Dla mnie jedne z najpyszniejszych ciasteczek jakie jadłam! Idealnie nadają się, aby je pięknie zapakować w ozdobną folię, przewiązać wstążeczką i rozdać jako miły świąteczny upominek najbliższym. Szybciutkie w przygotowaniu, jedynie ciasto musi

Słodko-Słony Świat Ilony
Karpatka 144

następnie dodać mąkę i ponownie dobrze wymieszać. Tak przygotowany roztwór wlać pomału do wrzącego mleka. Mieszać do momentu aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Wystudzoną masę budyniową dodawać stopniowo do masy maślanej mieszając całość robotem.Tak przygotowanym kremem przełożyć dwie warstwy ciasta (fot.3). Wierzch obficie posypać cukrem pudrem (fot.4

Świat Ciasta
Zatapiane rogaliki 122

stary przepis, który zaczerpnęłam z książki kucharskiej wydawnictwa PWN, jedynie posłuchałam słusznej sugestii na portalu mojewypieki.com i zmniejszyłam ilość użytych w przepisie drożdży. Mają one lekko słodkawo-maślany posmak, a ich mięciutka skórka i owocowe nadzienie sprawia, że prawie każdy się na nie skusi.  Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami. Jeżeli używamy świeżych drożdży, najpierw

Świat Ciasta
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 157

całą pewnością byliby zachwyceni.Świeży chleb , domowy smalec , świeży szczypiorek … – z przyjemnością spróbowałam!Potem grillowane warzywa podawane na zimno z chrupiącymi grzankami.Grzanki super – chrupiące , lekko maślane …. ale warzywa zdecydowanie zbyt tłuste i polane zbyt dużą ilością oliwy, w której niestety utonęły.A potem pierożki!Domowe ,  świeżo robione , niesamowicie chrupiące  , w cienkim cieście , wypełnione 4 różnymi farszami.Razem

Ostra na Słodko
O grudniowej Kopenhadze słów kilka. I kuskus na słodko 209

moje kubki smakowe. Podprażona na maśle zyskała cudowny smak i aromat. Postanowiłam więc przygotować z niej pudding, taki jak z ryżu. I to był strzał w dziesiątkę! Kasza ma maślany, lekko jakby orzechowy posmak, konsystencja jest idealnie kremowa, a całość podana z lekko kwaskowatym dżemem smakuje obłędnie.Dżemu możecie użyć ulubionego - ja otworzyłam jeden ze słoiczków, które przywiozłam z wakacji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Milanais - świąteczne ciasteczka z Mediolanu 157

wcześniej mogłem się bez nich obyć. Obok wszelkich pierniczków i cranberry noël jest to pozycja absolutnie obowiązkowa. Ciasteczka nie tylko pięknie wyglądają, ale i cudownie smakują - są delikatne, kruchutkie, maślane i pięknie pachną cytrusami. W oryginalnej wersji dodaje się wyłącznie skórkę cytrynową, jednak uważam, że pomarańczowa świetnie dopełnia ich aromat. Dodatek maku to polski akcent, który odkryłem

Food Square
Cranberry Noël - kruche ciasteczka świąteczne z żurawiną i pistacjami 205

Cranberry Noël to klasyczne maślane ciasteczka z żurawiną, popularne początkowo w całej frankofonii, a obecnie, za sprawą Marthy Steward, rozsławione na cały świat. Kruche, delikatnie słodkie i pełne karminowych kulek żurawiny, które jak nic innego kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Moja wersja cranberry noël nieco odbiega od oryginału, a to za sprawą zielonych pistacji, które idealnie się wkomponowały zarówno wizualnie

Food Square
Makaron w sosie cytrynowo - bazyliowym z filetem z tilapii czerwonej 186

grozi nam mało apetyczne wydłubywanie z ust ości ;)śliczne te rybki, prawda? ;)Z tilapią spotkałam się pierwszy raz, ale już wiem, że nie ostatni. Postanowiłam przygotować makaron z maślanym sosem cytrynowo - bazyliowym z tilapią smażoną na maśle. Przyznam się, że obawiałam się efektu, ale....było pyszne :)Makaron przygotowałam sama, gdyż od momentu, kiedy odważyłam się pierwszy raz go zrobić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczne ule, czyli orzechowe ciasteczka z kremem o smaku amaretto 237

pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. źródło zdjęcia: sklep MyKitchen.plPo wyjęciu z foremek, ule wstawić do lodówki aby je dobrze schłodzić. W tym czasie przygotować maślany krem.Składniki:50 g miękkiego masła,1 żółtko,1/2 szklanki cukru pudru,40-50 ml likieru amaretto.Żółtko wraz z cukrem pudrem utrzeć w kąpieli wodnej, podobnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowe Gwiazdki 202

zawsze w okresie przedświątecznym nachodzi mnie ciasteczkowy szał.I wtedy t poza obowiązkowymi piernikami  ,których to już cała micha czeka na zdobienie , pojawiają się również ciastka maślane , kruche  , z bakaliami , czekoladą ....A dziś kruche gwiazdeczki z dodatkiem maku.Idealne "pochrupanki" do kawy , bądź rozgrzewającej herbaty z dodatkiem cytryny i goździków  :)Składniki : Na ok 50 szt.1,5 szklanki

Malinowa Kawiarenka
Tort rajska wyspa 199

lodówki.Przed włożeniem do lodówki Smakosz w dniu swojego święta brał dokładkę chwaląc przy tym lekkość masy i smak tortu. Dla wszystkich, którzy nie przepadają za ciężkimi maślanymi tortami - Polecam

NA MOIM TALERZU
Sushi poradnik krok po kroku 196

sushi?Podstawą sushi są świeże, wysokiej jakości składniki. Najważniejsze są oczywiście ryby i niektóre owoce morza. Większość ryb podaje się w formie surowej — łosoś, tuńczyk, czy ryba maślana, a niektóre w formie wędzonej — węgorz lub obgotowanej — krewetki. Ze względu na brak dostępu do świeżych ryb z pewnego źródła można wykorzystać np. wędzonego łososia

Food Square
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 130

Uwielbiam wszelkie quiche i tarty. Kruchy maślany spód, pyszne dodatki w dowolnej kombinacji i mamy doskonałe danie na każdą porę dnia. Tym razem quiche przyrządziłem z nieco zapomnianym warzywem — fenkułem (in. koprem włoskim), gruszką oraz łososiem, a to wszystko doprawione garścią pachnącego koperku. Lekko anyżowy smak kopru z dominującą słodyczą świetnie komponuje się ze słoną, wędzoną rybą

Food Square

Proponowane wyszukiwania