maślane - 503 przepisów (strona:16/34)

Ciasto z malinami i bezą na Dzień Mamy 636

brakuje mu tego staroświeckiego romantyzmu... Na Dzień Mamy, nie tylko dla mam, mam wyjątkowo pyszną propozycję. Ciasto, choć nieco czasochłonne, jest banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Kruchy, maślany spód, galaretka z zatopionymi w niej słodko-kwaśnymi malinami, rozpływający się na języku waniliowy krem z mascarpone, a całość zwieńczona śnieżnobiałą, idealnie kruchą bezą. Jeśli jeszcze nie dostaliście ślinotoku, należy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym 319

Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym to połączenie maślanego ciasta kruchego z kwaskowatym, rozpływającym się w ustach musem owocowym. Ciasto na tartę można zagnieść 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, na następny dzień wystarczy wyjąć je nieco wcześniej, aby zmiękło i dopiero wtedy rozwałkować. Przygotowanie musu zajmuje niewiele czasu, choć potrzebny jest do tego blender lub sitko, przez które

Smakołyki Bereniki
Budyniowe ciasto z rabarbarem 198

placuszki, konfitury, tarty, a może macie jakiś ciekawy przepis na fajne danie z rabarbarem ? Wpiszcie koniecznie pod postem a ja wykorzystam i zamieszczę zdjęcia. To ciasto jest pyszne, miękkie, maślane i lekko budyniowe, kwaskowatość rabarbaru cieszy podniebienie, polecam. Budyniowe ciasto z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kaszak pomarańczowo - truskawkowy, bez pieczenia. 188

dzieci. Nie jest to może najlepszy wariant spośród wszystkich kasz do jakich mamy dostęp, niemniej jednak smakuje dobrze, a w cieście wręcz idealnie. Spróbujcie sami :) Potrzebujemy: małą paczkę herbatników maślanych, mi wystarczyło dosłownie koło 10 sztuk 700 ml mleka szklanka kaszy manny 3 łyżeczki cukru kilka łyżek konfitury pomarańczowej 1 galaretka truskawkowa, ja użyłam galaretki od Przyprawy Premium, którzy sprzedają

MamaOskarka
Białe szparagi z sosem miętowo maślanym 176

Jedzmy szparagi póki trwa sezon. Tym razem białe, gotowane, polane prostym ale bardzo smacznym sosem maślanym z cytryną i miętą. Polecam. Na podstawie książki "Jamie at home" Jamie Oliver składniki  (2 porcje) 2 pęczki białych szparagów (2x 500g) 2 garście liści mięty 100 - 120 g masła sok z 1 dużej cytryny sól pieprz przygotowanie Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć

Stare Gary
Porzeczkowiec 1852

ciasta dodałam pyszne masło orzechowo kakaowe firmy    PRIMAVIKA  a do przełożenia użyłam pysznego dżemu z czarnej porzeczki  firmy  ORZECH . Połączenie dżemu z masą śmietanowo maślaną daje niesamowity smak .    Zapraszam :)   Składniki na ciasto kakaowe : 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao

Sama słodycz i szczypta chili
Sos holenderski i białe szparagi 146

Szparagi i sos holenderski - tak smakuje maj. Maślany sos holenderski to niestety prawdziwa bomba kaloryczna -  przygotowny na bazie masła i żółtek w szczególny jednak sposób komponuje się ze szparagami. Świetnie smakuje również ze wszystkimi młodymi warzywami, jajkami i gotowaną rybą. Ponieważ smakuje wyjątkowo pozostawmy go na wyjątkowe okazje i wówczas zajadajmy się nim bez wyrzutów sumienia. W maju zapewne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z truskawkami 726

Tarta z truskawkami to proste, smaczne i klasyczne ciasto z owocami, na które składa się kruchy, maślany spód, masa powstała z połączenia śmietanki i jogurtu oraz świeże truskawki pokryte galaretką. Tarta jest delikatna w smaku i niezbyt słodka, a wierzch powstały z połączenia truskawek i galaretki, w przekroju bardzo ładnie kontrastuje z białą masą. Do pieczenia wykorzystałam tortownicę o średnicy

Smakołyki Bereniki
Kolorowy sernik na zimno z owocami 250

zmielonego (użyłam President) 330 ml śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru pudru (lub do smaku) 3 łyżki żelatyny 1 szklanka mleka 4 galaretki w różnych kolorach 250 g ciasteczek maślanych ok. 80 g masła owoce do dekoracji – u mnie brzoskwinie z syropu i truskawki Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę

Czerwień i błękit
Fitness deser z gruszkami i jabłkami pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów z nutą waniliową. 179

dobrych duchów dostałem dostawę (masło maślane) świeżych owoców. Nie wiedziałem co z tym zrobić, a zmarnować przecież nie można.  Dodatkowo lato idzie, więc o linie dbać trzeba, co by na plaży morsów nie wystraszyć. Czego użyłem? -dwa litry zimnej wody z sokiem z połowy cytryny do obranych owoców -4 duże gruszki pokrojone w ósemki i na pół -4 duże

BaRepas
Jubileuszowe ciasto 248

polewa. Uwagi: 1. Pamiętaj, aby jabłka przed przełożeniem ciasta, wystudzić. 2. Biszkopty można nasączyć ponczem. 3. Jeżeli masz obawy co do surowych jajek w kremie, to możesz zrobić masę maślaną i do niej dodać sparzone orzechy. W przepisie zmieniłam proporcje cukru i mleka pod własne potrzeby i tak podaję. Siostra Anastazja podaje większe ilości tych składników

In my kitchen
Delicja 199

Przepis ze starego zeszytu. Przepis z czasów kiedy krem maślany nazywany był jedynie masą budyniową i to ona wiodła prym wśród nowoczesnych wówczas wypieków. Echhhh, jakiż to był wtedy rarytas...:) Delicja - kilkanaście nawet -dziesiąt lat temu ciasto pieczone przez prawie każdą piekącą gospodynię, przynajmniej w moich stronach:) Śmiem twierdzić, że w okresie Świąt było pewnie prawie w każdym domu:) Składniki

In my kitchen
made by Blondynka Gotuje 147

łyso trochę....... Blondynko myśl! No i wymyśliłam :) W lodówce stało wiaderko z resztką sera pozostałego po serniku, w słoiczki trochę domowego dżemu z czarnej porzeczki, resztka kremówki, 8 sztuk maślanych ciastek, kawałek masła, żelatyna w szafce i na szczęście woda w kranie :) I tak sobie pochodziłam po kuchni, pozbierałam to i owo i zrobiłam mini serniczki na bogato! Mini serniczki

Blondynka Gotuje
Ciasto ,,Piegusek". 155

jednym na raz dodajemy jaja ciągle miksując. Dokładnie ubijamy, aby nie było grudek masła. Po tym dodajemy mleko, cukier wanilinowy i ponownie dokładnie mieszamy.  Do masy jajeczno-maślanej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak, dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy.  Pieczemy w rozgrzanym

Kuchnia Łukasza
Kruche ciasteczka 154

Przepisy wypróbowane i będą powtarzane nieraz. Teraz zapisuję przepis na ciasteczka, u mnie jeszcze wielkanocne, ale pasują na każdą okazję, można wycinać różne kształty, są pyszne, maślane, delikatne. Idealne do kawki czy herbatki. Przepis z zeszyciku mamy. Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g masła 2 żółtka 80 g cukru pudru szczypta soli łyżka kwaśnej śmietany Wszystkie składniki łączymy

NA MOIM TALERZU

Proponowane wyszukiwania