brakuje mu tego staroświeckiego romantyzmu... Na Dzień Mamy, nie tylko dla mam, mam wyjątkowo pyszną propozycję. Ciasto, choć nieco czasochłonne, jest banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Kruchy, maślany spód, galaretka z zatopionymi w niej słodko-kwaśnymi malinami, rozpływający się na języku waniliowy krem z mascarpone, a całość zwieńczona śnieżnobiałą, idealnie kruchą bezą. Jeśli jeszcze nie dostaliście ślinotoku, należy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTarta z musem truskawkowo-rabarbarowym to połączenie maślanego ciasta kruchego z kwaskowatym, rozpływającym się w ustach musem owocowym. Ciasto na tartę można zagnieść 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, na następny dzień wystarczy wyjąć je nieco wcześniej, aby zmiękło i dopiero wtedy rozwałkować. Przygotowanie musu zajmuje niewiele czasu, choć potrzebny jest do tego blender lub sitko, przez które
Smakołyki Berenikiplacuszki, konfitury, tarty, a może macie jakiś ciekawy przepis na fajne danie z rabarbarem ? Wpiszcie koniecznie pod postem a ja wykorzystam i zamieszczę zdjęcia. To ciasto jest pyszne, miękkie, maślane i lekko budyniowe, kwaskowatość rabarbaru cieszy podniebienie, polecam. Budyniowe ciasto z rabarbarem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedzieci. Nie jest to może najlepszy wariant spośród wszystkich kasz do jakich mamy dostęp, niemniej jednak smakuje dobrze, a w cieście wręcz idealnie. Spróbujcie sami :) Potrzebujemy: małą paczkę herbatników maślanych, mi wystarczyło dosłownie koło 10 sztuk 700 ml mleka szklanka kaszy manny 3 łyżeczki cukru kilka łyżek konfitury pomarańczowej 1 galaretka truskawkowa, ja użyłam galaretki od Przyprawy Premium, którzy sprzedają
MamaOskarkaJedzmy szparagi póki trwa sezon. Tym razem białe, gotowane, polane prostym ale bardzo smacznym sosem maślanym z cytryną i miętą. Polecam. Na podstawie książki "Jamie at home" Jamie Oliver składniki (2 porcje) 2 pęczki białych szparagów (2x 500g) 2 garście liści mięty 100 - 120 g masła sok z 1 dużej cytryny sól pieprz przygotowanie Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć
Stare Garyciasta dodałam pyszne masło orzechowo kakaowe firmy PRIMAVIKA a do przełożenia użyłam pysznego dżemu z czarnej porzeczki firmy ORZECH . Połączenie dżemu z masą śmietanowo maślaną daje niesamowity smak . Zapraszam :) Składniki na ciasto kakaowe : 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao
Sama słodycz i szczypta chiliSzparagi i sos holenderski - tak smakuje maj. Maślany sos holenderski to niestety prawdziwa bomba kaloryczna - przygotowny na bazie masła i żółtek w szczególny jednak sposób komponuje się ze szparagami. Świetnie smakuje również ze wszystkimi młodymi warzywami, jajkami i gotowaną rybą. Ponieważ smakuje wyjątkowo pozostawmy go na wyjątkowe okazje i wówczas zajadajmy się nim bez wyrzutów sumienia. W maju zapewne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tarta z truskawkami to proste, smaczne i klasyczne ciasto z owocami, na które składa się kruchy, maślany spód, masa powstała z połączenia śmietanki i jogurtu oraz świeże truskawki pokryte galaretką. Tarta jest delikatna w smaku i niezbyt słodka, a wierzch powstały z połączenia truskawek i galaretki, w przekroju bardzo ładnie kontrastuje z białą masą. Do pieczenia wykorzystałam tortownicę o średnicy
Smakołyki Berenikizmielonego (użyłam President) 330 ml śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru pudru (lub do smaku) 3 łyżki żelatyny 1 szklanka mleka 4 galaretki w różnych kolorach 250 g ciasteczek maślanych ok. 80 g masła owoce do dekoracji – u mnie brzoskwinie z syropu i truskawki Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę
Czerwień i błękitdobrych duchów dostałem dostawę (masło maślane) świeżych owoców. Nie wiedziałem co z tym zrobić, a zmarnować przecież nie można. Dodatkowo lato idzie, więc o linie dbać trzeba, co by na plaży morsów nie wystraszyć. Czego użyłem? -dwa litry zimnej wody z sokiem z połowy cytryny do obranych owoców -4 duże gruszki pokrojone w ósemki i na pół -4 duże
BaRepaspolewa. Uwagi: 1. Pamiętaj, aby jabłka przed przełożeniem ciasta, wystudzić. 2. Biszkopty można nasączyć ponczem. 3. Jeżeli masz obawy co do surowych jajek w kremie, to możesz zrobić masę maślaną i do niej dodać sparzone orzechy. W przepisie zmieniłam proporcje cukru i mleka pod własne potrzeby i tak podaję. Siostra Anastazja podaje większe ilości tych składników
In my kitchenPrzepis ze starego zeszytu. Przepis z czasów kiedy krem maślany nazywany był jedynie masą budyniową i to ona wiodła prym wśród nowoczesnych wówczas wypieków. Echhhh, jakiż to był wtedy rarytas...:) Delicja - kilkanaście nawet -dziesiąt lat temu ciasto pieczone przez prawie każdą piekącą gospodynię, przynajmniej w moich stronach:) Śmiem twierdzić, że w okresie Świąt było pewnie prawie w każdym domu:) Składniki
In my kitchenłyso trochę....... Blondynko myśl! No i wymyśliłam :) W lodówce stało wiaderko z resztką sera pozostałego po serniku, w słoiczki trochę domowego dżemu z czarnej porzeczki, resztka kremówki, 8 sztuk maślanych ciastek, kawałek masła, żelatyna w szafce i na szczęście woda w kranie :) I tak sobie pochodziłam po kuchni, pozbierałam to i owo i zrobiłam mini serniczki na bogato! Mini serniczki
Blondynka Gotujejednym na raz dodajemy jaja ciągle miksując. Dokładnie ubijamy, aby nie było grudek masła. Po tym dodajemy mleko, cukier wanilinowy i ponownie dokładnie mieszamy. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak, dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Pieczemy w rozgrzanym
Kuchnia ŁukaszaPrzepisy wypróbowane i będą powtarzane nieraz. Teraz zapisuję przepis na ciasteczka, u mnie jeszcze wielkanocne, ale pasują na każdą okazję, można wycinać różne kształty, są pyszne, maślane, delikatne. Idealne do kawki czy herbatki. Przepis z zeszyciku mamy. Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g masła 2 żółtka 80 g cukru pudru szczypta soli łyżka kwaśnej śmietany Wszystkie składniki łączymy
NA MOIM TALERZU