maślane - 503 przepisów (strona:8/34)

Tort czekoladowy z frużeliną truskawkową - Emmet z Lego Przygoda 166

chłopca. Przygotowałam dekorację z masy cukrowej przedstawiającą postać Emmeta z Lego Przygoda.   Przygotowanie tortu pod dekorację z masy cukrowej.   Przełożony kremem i frużeliną tort należy posmarować masą maślaną, boki i wierzch. Bita śmietana i owoce mogą rozpuścić masę cukrową. Składniki na masę maślaną: ½ szklanki cukru kostka masła łyżeczka zapachu waniliowego sok z połowy cytryny Tort schłodzić. Teraz przygotowujemy

kulinarnyswiatdomi
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 153

Jednoszczepowe Alvarinho fermentowane w beczkach z francuskiego dębu. Wspaniale skoncentrowane aromaty anyżku, skórki pomarańczowej, orzechów i liczi. Eleganckie dobrze zbalansowane w ustach z długim ziołowym finiszem i delikatną nutą maślaną. Doskonałe jako aperitif, również do homara oraz potraw z owocami morza, rybami, drobiem. Idealne do dań kuchni azjatyckiej ze szczególnym uwzględnieniem Pad Thai. Muros de melgaco Alvarinho 2007 - 100 % Alvarinho(...)treściwym wydaniu. Esporao Private Selection 2007 – w bukiecie intensywne aromaty dojrzałych brzoskwiń i gruszek z dymną pikantną nutą dębu francuskiego. W ustach pełne, skoncentrowane z nutami soczystych moreli i maślanym posmakiem. Wspaniale wyważone z dobrze zbalansowaną kwasowością, gęste i gł kie. Eleganckie z długim finiszem. Dobrze skomponuje się z wędzonym dorszem i curry. Wspaniale podkreśli intensywnie przyprawione dania. Tiara

królestwo garów
Sernik Czekoladowy kajmak, Straciatella 141

Składniki: (na tortownicę 18 cm) Spód owsiano-ciasteczkowy: 150 g płatków owsianych 1 łyżka miodu 50 g ciasteczek maślanych 40 g czekolady deserowej Masa serowa: 350 g sera twarogowego mielonego puszka kajmaku o smaku czekoladowym 40 g czekolady deserowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej łyżeczka soku z cytryny 60-80 g cukru pudru- opcjonalnie- jeśli masa kajmakowa jest zbyt słodka(...)kakao- by grubo zetrzeć czekoladę używam obieraczki do warzyw. Przygotowanie: Spód: 1. Płatki owsiane uprażyć razem z łyżką miodu 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej 3. Ciasteczka maślane pokruszyć na piasek 4. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać 5. Wlepić dokładnie masą dno tortownicy, przycisnąć mocno do dna. 6. Poczekać aż masa się ostudzi 7. Wstawić na 20-30 minut

KreatywnePiny
ciasto dziwak 395

drugie podpieczone ciasto i przykrywamy ostatnią częścią surowego ciasta. Całość pieczemy w 170 st. C przez ok 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto o wystudzenia. składniki na masę maślaną: 250 g masła 1 galaretka 125 ml wody 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. wykonanie placka: Na ciasto(...)makiem wykładamy całą masę maślaną, przykrawamy ciastem z jabłkami. Całość polewamy polewą czekoladową. Ciasto najlepiej upiec 2 dni przed podaniem

Domowy Smak Jedzenia
Wielkanocna Babka - sękacz 136

warstwą tworzą się sęki, stąd nazwa 'sękacz'. Samo pieczenie jest pracochłonne, dlatego też pracę sobie uprościłam i zrobiłam trochę grubsze warstwy- niż w tradycyjnym sękaczu. Ciasto jest miękkie, wilgotne, maślane i tak pięknie pachnie rumem, a upieczone w formie babki, w kolorach żółto - zielonych (czyli na wesoło i wiosennie) idealnie wpasuje się na Wielkanocny stół :) Sękacz: * masło- 250 g * jajka(...)masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, miksując dodawać po jednym żółtku i wlać aromat rumowy. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i zmielonymi migdałami, połączyć z masą maślaną i dobrze wymieszać. Na koniec do masy dodać ubite białka. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać barwnik zielony, do drugiej łyżeczkę kurkumy (lub żółty barwnik). Do formy

Kraina Miodem Płynąca
MASA CUKROWA OD A DO Z 173

oprószam cukrem pudrem lub glukozą (pozwoli cieniej rozwałkować masę), wałkuję na grubość około 5 mm. Delikatnie, za pomocą wałka przenoszę na przygotowany tort, cały pokryty uprzednio cienką warstwą kremu maślanego. Ma on za zadanie zapobiec rozpuszczenia się masy pod wpływem nadzienia tortu (owoce, dżemy, kremy, wilgotny od alkoholu biszkopt). Wygładzam za pomocą specjalnej szpachelki. Ważne, by rozwałkować masę na zdecydowanie(...)pudrem. PRZERWANIE SIĘ MASY: Jeśli masa się naderwie, rozerwie lub pęknie, wystarczy przyłożyć ciepły, wilgotny nóż do tego miejsca i delikatnie zlepić, wygładzając glukozą.  BARDZO ŁATWA  MASA MAŚLANA POD MASĘ CUKROWĄ wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! 250 g masła 2,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  (lub aromat w innym smaku, woda

W kuchni Karmel-itki
Sernik na zimno z jabłkami 170

ktoś mnie zna, to wie: uwielbiam serniki. Jeśli są bez rodzynek - zawsze spróbuję! Sernik ten zrobiłam więc z ogromną przyjemnością ;) Spód: 300 g ciastek maślanych 100 g roztopionego masła 2 duże jabłka 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu Masa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny(...)żelatyny Galaretka:  500 ml soku jabłkowego (ja miałam jakiś domowy, ale taki dostępny na półce sklepowej też się nada) 3 łyżki żelatyny 1 duże jabłko  Spód Ciastka maślane drobno pokruszyć i dodać do roztopionego masła. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy i dokładnie uklepać. Włożyć na 30 minut do lodówki, żeby spód stwardniał. w tym czasie jabłka kroimy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Domowy sękacz 273

mąki pszennej 50 gram mąki ziemniaczanej szczypta soli Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, ekstraktem waniliowym i masą marcepanową. Białka pooddzielać od żółtek i do masy maślanej dodawać po jednym żółtku cały czas miksując masę dodając po niej po łyżce mąki ziemniaczanej i mąki pszennej. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli i cukrem na sztywną masę(...)Ubite białka delikatnie wmieszać do masy maślanej. Spód tortownicy wyłoży papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć około 4-5 łyżek masy i rozsmarować równomiernie po całej powierzchni. Piec około 4-5 minut w pierkarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Ciasto powinno lekko się zarumienić. Wyjąć blachę z piekarnika, nałożyć kolejnych 4-5 łyżek masy i znowu podpiec. Czynność tę powtarzać

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Domowe pączki 381

Domowe pączki na Tłusty Czwartek. Żółciutkie, delikatne, maślane. Idealne na drugi dzień (co jest rzadkością wśród pączków). Polane lukrem, nadziane ulubioną konfiturą. Te pączki nie twardnieją nawet na 3 dzień. Składniki ciasta: (ok. 15-16 pączków) 0,5 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 7 żółtek 100 g masła 50 g miodu (np. lipowego, wielokwiatowego) 1 szklanka soku pomarańczowego(...)lukrem posmarować pączki przy pomocy łyżki lub specjalnego pędzelka. Zostawić do zastygnięcia. Pączki zaraz po upieczeniu sprawiają wrażenie dość tłustych, ale na drugi dzień robią się idealne. Delikatne i maślane. Nie są twarde, nie są suche. Rozpływają się w ustach. The post Domowe pączki appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
kruche ciasteczka ze słoną nutą 167

Ciasteczka idealne w połączeniu z herbatką lub kawką. Słodkie, a jednak wyczuwalny jest dodatek soli. Ich maślany smak uwodzi. Ja je uwielbiam, teraz czas, żebyście poszli w moje ślady! Przepis jest trochę zmodyfikowaną wersją przepisu Nigelli. No to robimy… SKŁADNIKI 170g masła 3 jajka – w tym jedno do pomalowania ciastek 2 łyżeczki cukru waniliowego 400g mąki 200g cukru(...)cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać 2 jajka. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Sypkie składniki wsypać do masy jajeczno-maślanej i energicznie wymieszać. Z powstałej masy uformować kulę, podzielić ją na trzy części, owinąć folią i włożyć na 30-60 min. do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180°. Wyjąć jedną porcję ciasta

zabawa smakiem
Tymianek cytrynowy milordzie 144

mnie ta myśl wraca- w końcu kto jak kto, ale oni mają doświadczenie z jesienną pogodą. Tym razem moje myśli podreptały w stronę szortbredów. Kiedyś nie przepadałam za maślanymi ciastkami. Przekonałam się do nich dzięki Marksowi i Spencerowi i moim szefowym (bo wtedy miałam dwie). Na którąś gwiazdkę w paczce dostaliśmy właśnie szkockie szortbredy od M&S. Chodziłam koło(...)które da się zjeść, sięgnęłam po zioła, które jeszcze całkiem dają radę. Ten przepis znalazłam szukając fajnych szortbredów i okazało się, że tymianek cytrynowy tylko czeka, żeby go użyć. MAŚLANE CIASTECZKA Z TYMIANKIEM CYTRYNOWYM (30-40 sztuk) 250g mąki 100g cukru pudru 80g kaszy manny 1 łyżeczka świeżych listków tymianku cytrynowego 1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny 2 łyżki

les mirabelles
Czas rozdać ciasteczka 159

naszym ogrodem. A jest bardzo. Otóż do zrobienia tych ciastek użyłam konfitury fiołkowej i płatków róży w cukrze . Przetworów robionych własnoręcznie, z kwiatów z naszego ogródka. A ciasteczka słodkie, maślane i niezwykle aromatyczne. W sam raz do zimowej herbaty i dobrej książki albo serialu. Teraz czas na obiecany przepis. MAŚLANE CIASTECZKA Z KWIATAMI   250g mąki 100g cukru pudru 170g

les mirabelles
Wielki test ciastek- czekoladowo orzechowe Nusstaler 187

będziemy eksplorować- po długich perypetiach organizacyjnych mamy bilety na pociąg, który zawiezie nas na najstarszy jarmark świąteczny w Europie:) Ale to dopiero jutro- dziś jeszcze zdążymy z ciastkami! NUSSTALER (MAŚLANE CIASTKA CZEKOLADOWO ORZECHOWE) ( wg Pistachio )   135g masła w pokojowej temperaturze 100g cukru 1 łyżka syropu waniliowego 110g orzechów laskowych 150g mąki 28g ciemnego kakao (z wiatraczkiem:)) duża szczypta soli(...)orzechów i mamy 110 gram:). Miksujemy masło, cukier i syrop waniliowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mielone orzechy, mąkę, kakao i sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając

les mirabelles
Pasta pomarańczowa z cynamonem 169

Aromatyczna i bardzo maślana pasta z dodatkiem cynamonu znakomicie sprawdzi się jako dodatek bo ciast, babeczek, rurek czy tortów.  4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy 200 ml soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 100 g margaryny maślanej 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładnie łączymy. Podgrzewamy

VioletoweKucharzenie
Kakaowo-cynamonowe grzebyki 184

smaczne ciasteczka do kawy. Idealne na rodzinne spotkania jak i dla dzieci. Są wyśmienite ponieważ o moim ulubionym kakaowo-cynamonowym smaku. 1,5 szklanki mąki pszennej 200 g margaryny maślanej lub masła 200 g śmietany 18% (gęstej) 16 g cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu Marmolada wieloowocowa Mąką przesiewamy wraz z kakao i cynamonem. Dodajemy cukier waniliowy. Dokładamy(...)margarynę maślaną oraz śmietanę. Wszystko zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30-40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy opruszonej mąką (na grubość około 3 mm). Kroimy paski szerokości 7 cm. Na brzegu układamy marmoladę i zwijamy do środka (powstaje taki długi rulonik). Cały zwinięty pasek kroimy

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania