maślane - 503 przepisów (strona:6/34)

Tort na rocznicę ślubu 235

Krem ajerkoniakowy 250 ml ajerkoniaku * 500 g serka mascarpone 350 ml mleka 6 żółtek 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 80 g cukru 2 łyżeczki żelatyny ** Krem maślany 230 g masła 120 g cukru pudru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Nasączenie 200 ml mocnej herbaty 2 łyżki cukru 1/2 soku z cytryny Dekoracja 800 g masy cukrowej kremowej(...)przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Do miski przekładamy mascarpone i ucieramy. Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżka po łyżce budyń. Mieszamy do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Krem maślany Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i pastą waniliową do uzyskania gładkiej masy. Nasączenie Do gorącej herbaty dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru

Wędrówki po kuchni
Lemon Pie - lodowa tarta cytrynowa 222

ciast tarty kocham najbardziej. Mają wszystko to, czego szukam w słodkich wypiekach. Różnorodność struktur, smaków, konsystencji.  I tak wielką, nieograniczoną możliwość kreowania nowych kombinacji i połączeń.  Kruchość maślanego spodu, kremowa gładkość nadzienia i słodka, chrupka beza.  Czy może być coś lepszego? Klasyczna francuska tarta cytrynowa to wśród tart zdecydowanie moja największa słabość. Odkąd dostałam w prezencie idealny(...)jedyna słuszna wersja.  Podaję ją zawsze mocno schłodzoną, bowiem w takiej formie jest jeszcze bardziej orzeźwiająca. Każdy kęs to cudowna rozkosz dla podniebienia. Kwaskowatość masy, aromat cytryn, cieniutkie maślane ciasto - zamykam oczy i wędruję w słońcu francuskich skwerów, przysiadam w zacienionych kawiarenkach i marzę, by ta chwila trwała bez końca.  Połączenie cytryn i bezy to wspaniała klasyka, która

KUCHARNIA
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 192

kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt. Inspiracja na krem Moje Wypieki. Składniki na tort o średnicy 18 cm: 4 jajka rozmiar(...)może być Inka) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, zmiksować do momentu aż masa stanie się sztywna. Przełożyć do rękawa cukierniczego, zakończonego dużą wciętą gwiazdką u mnie 1M Wiltona. Maślane róże: Przygotować krem maślany zgodnie z tym przepisem . Wykonać róże zgodnie z tym filmikiem . Gotowe róże wstawić do lodówki na 2-3 godziny, dla utrwalenia. Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptu położyć

moj przepis na
Maxi King bez pieczenia 223

Składniki na ciasto herbatniki kakaowe, 40-50szt herbatniki maślane, 40-50szt mleko w proszku, 400g mleko, 1 szkl masło, 200g masa krówkowa, 1 puszka cukier, 1/2 szkl cukier waniliowy, 1 opak Składniki na polewę biała czekolada, 2 tabliczki mleko, 1/4szkl orzeszki solone, 100g Przygotowanie Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, studzimy. Do chłodnego na przemian dodajemy miękkie(...)masło i mleko w proszku. Dokładnie miksujemy do połączenia składników, wstawiamy do lodówki na godzinę. W blaszce układamy warstwę herbatników kakaowych, 1/2 masy mlecznej, warstwę herbatników maślanych, masę krówkową, ponownie warstwę herbatników maślanych, masę mleczną i warstwę herbatników kakaowych, wstawiamy do lodówki. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż składniki się połączą. Studzimy. Orzeszki siekamy, połowę wsypujemy

Gotowanie moimi oczami
Tort bananowo truskawkowy ( Pasowanie Pierwszoklasisty ) 181

kredki - książki - figury geometryczne i literki - plecaczek z misiem  Aby masa do tortu dobrze przywarła, utrzymywała wilgoć i nie kruszyła się podczas krojenia należy najpierw pokryć go masą maślaną: Masa maślana do pokrycia tortu: - 200 gr masła w temperaturze pokojowej - 3/4 szklanki cukru pudru - 3-4 łyżki soku z cytryny Masło połączyć z cukrem pudrem. Ucierać aż masło zbieleje(...)podwoi objętość a cukier się rozpuści. Dodawać partiami sok i nadal ubijać. Masą maślaną obłożyć tort przed pokryciem masą cukrową. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 209

leżakowania ciasta we wszystkich etapach do 1 h. Gdy nie będzie odpowiednio schłodzone masło może „wypyłynąć” podczas wałkowania, a samo ciasto nie rozwarstwi się odpowiednio podczas pieczenia.  Ciasto maślane: Masło zagniatamy z pozostałą mąką, przenosimy na papier do pieczenia i nożem nadajemy mu kształt prostokąta ( 20x15 cm) i grubości 1 cm. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki(...)Odstawiamy do ostygnięcia. Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto kluskowe na prostokąt ( 42x20 cm) i grubości 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto kluskowe powinno mieć taką szerokość jak ciasto maślane, ale być trzy razy dłuższe.  Pośrodku ciasta kluskowego kładziemy ciasto maślane, zawijamy górną i dolną krawędź, rozwałkowujemy na prostokąt i ponownie składamy na trzy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy

Mia Cucina Sofieta
Tort truskawkowy z masą cukrową. Lego 200

się dowiedziałam, że nie mogę  nakładać masy cukrowej bezpośrednio na tort, ponieważ  masa się rozpuści przy bezpośrednim kontakcie ze śmietaną. Trzeba przygotować tak zwany podkład z kremu maślanego. Wykonanie tortu jest dość pracochłonne. Jednak największą nagrodą był uśmiech i wielka radość na twarzach dzieci. Efekt końcowy  pozostawia wiele do życzenia. Usprawiedliwiam się tym, że to mój pierwszy(...)pieczenia - 1/2 szklanki cukru Masa truskawkowa - 200g śmietanki kremówki 36% - 250g serka mascarpone - 1/2 szklanki cukru pudru - 20 dag truskawek - 2 śmietanfixy - 4g żelatyny rozpuszczonej we wrzątku Krem maślany - 200g masła w temperaturze pokojowej - 3/4 szklanki cukru pudru - sok z 1/2 cytryny -  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szklanka ciasteczek czekoladowych z biedronki. Rido - masa cukrowa koło 700g Sposób przygotowania

Pan i Pani Smith w kuchni
Lekki tort z pianką i opłatkiem 153

ubijamy" mikserem, aby powstała z niej pianka i wylewamy na drugą warstwę biszkoptu i przykrywamy 3 warstwą. Tutaj najlepiej jeśli w takim stanie tort spędzi noc w lodówce. Masa maślana - tynk: 3 białka z jajek 3/4 szklanki cukru 300 g masła Białka umieścić w miseczce i roztrzepać delikatnie razem z cukrem i umieścić miskę nad gotującą się wodą. Białka mieszamy(...)jednak kiedy będziemy zmierzać ku końcowi wszystko samo się "naprawi" i masa będzie wyglądać tak jak powinna. Masą tynkujemy boki i górę tortu. Na górę "przyklejamy" opłatek do masy maślanej. Boki można udekorować bitą śmietaną, masą maślaną, mascarpone z musem owocowym. Tort należy schłodzić w lodówce przed podaniem. :) Skomentuj

MamaOskarka
Sosy do warzyw na ciepło Knorr 184

warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo - kremowy - sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy - sos do warzyw na ciepło do mieszanki warzyw ziołowo-maślany. Jako że jesteśmy tu na blogu we dwie podzieliłyśmy się i każda z nas wypróbowała po dwa sosy. Jeszcze zanim dostałyśmy przesyłkę miałyśmy kilka przepisów na wykorzystanie tych sosów, jednak z racji(...)łatwo. Sos wymaga jedynie dodania masła, nie trzeba doprawiać czy zagęszczać dodatkowo. Marchewka z groszkiem z sosem Knorra bardzo mi smakowała. Sos jest delikatny w smaku, kremowy i maślany. Całość bardzo dobrze doprawiona.  Drugim sosem jest sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo - kremowy. Brokuł i kalafior z sosem Knorra Przygotowałam zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tort tęczowy 336

szklanka cukru, 1/2 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik w proszku Na krem z mascarpone: 400ml śmietany kremówki 500g serka mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru Na krem maślany: 200g masła 10 łyżek cukru pudru Na masę cukrową: 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyżeczki Planty 250 dag cukru pudru barwniki w proszku Ponadto ¼ tabliczki białej czekolady(...)mascarpone. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Blaty biszkoptowe układamy według pożądanej kolejności przekładając je niewielką ilością kremu z mascarpone. Na ostatni blat nie nakładamy kremu z mascarpone! Przygotowanie krem maślany: Masło ubijamy na puszysta masę z dodatkiem cukru pudru. Możemy również dodać dwie krople ulubionego aromatu. Krem maślanym smarujemy wierzch i boki tortu. Tort chłodzimy w lodówce przez minimum

Pyry na Gaz
Pyszne ciasteczka Harvest foods :) 107

komentowania :) Naskrobcie chociaż parę wyrazów :) Ciasteczko owsiane z kawałkami jabłka Jest mięciutkie, ale przy tym zachowuje swoją delikatną kruchość. Nie jest przesadnie słodkie. Wypełnione kawałeczkami jabłuszek. Pycha :) Ciasteczko maślane z migdałami To prawda, jest bardzo maślane :) A jeśli coś jest maślane, to? To jest pyszne! Prawda? :D Kruche, z chrupiącą posypką w postaci płatków migdałowych. Słodkie

Zdrowie na języku :P
Tort porzeczkowy 158

Wyśmienity tort składający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :). Skorzystałem(...)wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nań gotowe ciasto. Piec 35-45 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Ciasto wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Składniki na krem maślany:200 g niesolonego masła600 g kremowego serka typu Philadelphia4 łyżki cukru pudruWszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową (inaczej krem się zważy!). Masło ubić mikserem do białości, dodawać (po łyżce) serek

Food Square
Większa sprawa - tort 165

ajerkoniakowy:250 g serka mascarpone75 g cukru200 ml ajerkoniaku3 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody75 ml gorącej wody500 ml śmietany kremówki (38%)nasączenie:sok z 1/2 cytryny4 łyżki zimnej wodykrem maślany:200 g miękkiego masła135 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki kakao3 łyżki mlekapolewa czekoladowa:200 g ciemnej czekolady (50%)80 ml śmietany kremówki (38%)45 g masła2 łyżeczki cukru(...)puszystą, jasną masę. Wsypać przesiany cukier puder z cukrem waniliowym, ucierać, aż całkowicie się rozpuszczą. Kakao dokłądnie wymieszać z mlekiem, żeby nie było grudek. Wlać do masy maślanej, zmiksować, żeby skłądniki dobrze się połaczyły.Kremem maślanym posmarować wierzch i brzegi tortu, wygładzić powierzchnię. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny, aż krem zastygnie, a masło stwardnieje.Czekoladę rozpuścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem dla wytrwałych i kuchenne czary 162

mamy się z C. lekko odchudzić na nadchodzące lato...Na smaku się nie zwiodłam - delikatne, leciutkie, puszyste, słodko-waniliowe. Pycha! Później zaczęłam zastanawiać się nad kremem. Hmm... Tradycyjne maślane ciągle nie przemawiają do mojej wyobraźni - są zbyt ciężkie, tłuste i słodkie. Z drugiej strony chciałam krem, który da się bez problemu wycisnąć, będzie ładnie trzymał kształt i da się(...)waniliikilka kropli czerwonego barwnika spożywczego w paściedodatkowo:250 g curdu rabarbarowegocukrowe serduszkaMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Partiami dodawać do masy maślanej miksując aż do otrzymania masy o konsystencji kruszonki.Jajka ubić, wymieszać z mlekiem i ekstraktem, powoli wlewać do masy maślanej, cały czas miksując. Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Happy birthday to You! 165

stoi na przeszkodzie, żeby użyć właśnie tego serka. Delikatna, puszysta, słodka. Pycha!Na to prażone jabłka, które wspaniale współgrają ze smakiem tortu, nieco go ożywiając. Na wierzch krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej - lżejszy niż tradycyjny maślany, ale też dość czasochłonny. Robiłam go kiedyś bez Wally'ego, ciężka to była praca... Ale efekt wynagradza wszystko - idealny do zdobień, znakomicie trzyma(...)blatem, nasączyć 1/2 pozostałego ponczu. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, przykryć ostatni blatem, nasączyć pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia - na około 30 minut.W tym czasie przygotować krem maślany.Białka z cukrem i solą umieścić w dużej misce. Miskę ustawić nad kąpielą wodną, mieszać białka trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Jeśli mas zbytnio się zagrzeje, zestawić i przestudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Holenderskie ciasto maślane z rabarbarem 196

różne rzeczy. Część z nich jest mocno przereklamowana, część – bardzo przyjemna dla oka i ciała. Najlepsze jest jednak to, co dla języka i to, co do kolekcji. Ciasto maślane jest pewnie tak kaloryczne, że lepiej nie wyobrażać sobie ilości kilometrów, które należałoby przebiec, by spalić choćby jeden jego kawałek. Zaś Haga… W tej można kupić tonę naczyń(...)tira mebli, wydają przy tym może 50 euro. Jedźcie, patrzcie, smakujcie, przytulajcie, przywoźcie z powrotem! A potem zróbcie sobie nieco oszukane ciasto maślane z tym, co polskie i sezonowe. Ja serwuję je dzisiaj z rabarbarem. Składniki: 250 g masła 50 g cukru 100 g cukru pudru 100 g mąki 150 g krupczatki 2 jajka 3 łodygi rabarbaru Wykonanie: Co najmniej

GRUBY WAŁEK
Sernik pomarańczowy z dżemem z gorzkich pomarańczy 164

pochodzi z magazynu „Kuchnia” (nr 12/2011)*. Jego zdjęcie z piękną glazurą z konfitury z kawałeczkami skórki pomarańczowej zachwyciło i zainspirowało mnie do zrobienia go na zeszłoroczne święta. Spód z maślanych ciasteczek z dodatkiem cynamonu, serowa masa z olejkiem pomarańczowym, świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, i kardamonem oraz wspomniany wierzch pokryty dżemem pomarańczowym ze skórką – całość idealnie wpisuje się w klimat(...)dżemu pomarańczowego nie wszystkim przypadnie do gustu (zwłaszcza dzieciom). Możecie jednak zastąpić go zwykłym, słodkim dżemem, ale wizualnie to już nie będzie to samo :) Składniki: Spód: 350 g herbatników maślanych 1 płaska łyżeczka cynamonu 150 g masła Masa serowa: 1,25 kg twarogu (3-krotnie mielonego) – w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej) 1/2 łyżeczki

MyCookBook.pl
Frankfurter Kranz. Tort z Frankurtu 286

Frankfurter Kranz to niemiecka specjalność cukiernicza rodem z Franfurtu. Tort składający się z wielu warstw upieczonych z ciasta biszkoptowego lub piaskowego i maślanej masy, ozdobiony krokantem z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów. Warstwy kremu mogą być wzbogacone konfiturą, a góra ozdobiona kandyzowanymi wiśniami. Całość bardzo klasyczna, elegancka i subtelna w smaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Wprowadziłam małe(...)modyfikacje, by tort pieczony w domu był nieco mniej kaloryczny i zdrowszy. Cukier zastąpiłam ksylitolem i muszę stwierdzić, że biszkopt pomimo dodatku mąki orkiszowej jest po prostu rewelacyjny. Krem maślany jest oryginalny, bardzo smaczny, ale i kaloryczny. Tort idealny dla tych wszystkich, którzy wykluczyli ze swojej diety cukier ze względów zdrowotnych lub chcą po prosto zdrowiej żyć i nie odmawiać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ucierane ciasto z żurawiną 183

szczypta soli Frosting: 70 g serka śmietankowego 30 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru pudru  Wykonanie: Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Do masy maślanej dodawać nie przerywając ucierania, po jednym jajku. Następnie, nadal ucierając dodać serek mascarpone - miksować do połączenia składników. Wlać śmietankę, całość ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)solą. Czekoladę posiekać, część żurawiny pokroić. Do masy maślanej dodać mąkę - połączyć składniki.  Na koniec wsypać czekoladę i żurawinę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach C przez 50-55 minut. Upieczone ciasto wyjąć ostrożnie z formy i ostudzić na kratce. Przygotować frosting do polania ciasta. Miękkie masło utrzeć

kolorowotorcikowo
Kokosowo - kakaowe kuleczki herbatnikowe 148

niedzielnej herbatki :) Czasem można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :) Skła dniki: 2 łyżki kakao   250 g margaryny schłodzonej Wiórki kokosowe 1/3 szklanki cukru pudru   2,5 opakowania maślanych herbatników     Przygotowanie : Margarynę miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodajemy kakao. Herbatniki kruszymy na drobny proszek i wsypujemy do maślanej masy. Szybko łączymy

ChilliJemy
Idealny biszkopt maślany 213

Poprzednio był biszkopt czekoladowy – idealny biszkopt czekoladowy , tym razem jasny biszkopt maślany. Idealna baza do różnych ciast. Na przykład dziś będzie on bazą do dwóch ciast, gdyż bardzo ładnie wyrósł a nie mam sił na podwójne pieczenie. 5 średnich jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki skrobii kukurydzianej (zamiennik – mąka ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku(...)pieczenia olejek maślany Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-25 minut

Kocham Czekoladę
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 158

mieszamy.   Masło rozpuszczamy na kuchence, a później łączymy z mlekiem. Jeśli płyn jest odrobinę za chłodny lekko można go ogrzać na słabym ogniu. Teraz letni płyn mleczno-maślany wlewamy do suchych produktów i początkowo mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręką lub robotem hakiem do chleba. Wyrabiamy kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitej strukturze, formujemy kulę i przykrywając(...)zamykamy górną częścią bułki. Można stosować różne sosy, ale my tego nie robimy, mięso jest wystarczająco soczyste, co czyni takim całego burgera. Smacznego! #hamburger #mielone #bułkidoburgerów #bułki #drożdże  #maślane

I tu będę miała takie te
Tort cytrynowo-śmietanowy z kiwi 203

cytrynowy w proszku - 200 ml mleka - 2 łyżki miękkiego masła *masa śmietanowa: - 200 ml śmietany 30% - 2 łyżeczki żelatyny - 50 ml gorącej wody - 2-3 łyżeczki cukru pudru - krem maślany - 80 g masła - pół szklanki drobnego cukru - 3 łyżeczki śmietany 30% *dodatkowo: - 4-5 owoców kiwi - maczek truskawkowy - woda z cytryną lub słaba herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowanie:  Ostudzony(...)Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i okrągłą końcówką wyciskamy "krople" kremu, każdą po kolei rozcierając w prawą stronę. Wierzch dekorujemy za pomocą końcówki w kształcie gwiazdki. Następnie przygotowujemy krem maślany. Składniki dokładnie miksujemy do połączenia składników, dodając tyle barwnika, by masa była ciemno różowa. Gotowy krem chwilę schładzamy, po czym napełniamy nim rękaw cukierniczy i formujemy z kremu kwiaty. Tutorial

W poszukiwaniu inspiracji
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 307

sezamem, czarnuszką, grubą solą, makiem etc. Przedtem należy jednak posmarować ciasto mlekiem lub jajkiem, aby posypka przykleiła się lekko. Posmarowanie ciasta masłem nada mu delikatniej chrupkości, pięknego koloru i maślanego smaku. Wydaje się trudne? Jeśli tak, to tylko pozory. Dajcie szansę ciastu drożdżowemu, a sami przekonacie się, że jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki(...)wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem Najprostszy pszenny chleb Chleb pszenno-żytni z musli Domowy pszenny chleb Chleb pszenny na płatkach owsianych Drożdżowy pszenny chleb półrazowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czerwcowy zestaw, czyli najprostszy obiad świata 144

mojej mamy w  czym tkwi sekret dobrej śmietany do sałaty, dowiedziałam się dopiero od teściowej. Jadłabym taki zestaw codziennie.  P.S. Sałata z działki, ołjeeee. Pyszna, krucha i maślana. Ma tylko jeden minus.... ziemi i piasku ma tyle, że myję ją i myję, a mąż mówi, że dalej trzeszczy między zębami :) Składniki: sałata maślana  1/2 szklanki śmietany

bistro mama
Keks 292

włoskich nie trzeba) - wszystkie bakalie (poza kandyzowanymi skórkami) pokroić na średniej wielkości kawałki (wielkość według gustu)  - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę - do masy maślanej dodawać pojedynczo jajka, po każdym ucierając, aż jajko wrobi się w masę - masa maślana przy łączeniu się z jajkami może wyglądać na zwarzoną, wystarczy od razu dodać kilka łyżek mąki

Smakołyki Bereniki
TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie 998

ciasteczka i słodkości, które można przygotować na Boże Narodzenie. Jeśli miałabym wybrać najlepszą trójkę przepisów z tej TOP 13 to uważam, że są to : Lebkuchen, Trufle i Makaroniki! Ciasteczka maślane z kruszonym karmelem i migdałami – maślane z nutą pomarańczy, ozdobione karmelem z migdałami. Są tak pyszne, że znikają ze stołu w oka mgnieniu. Będą doskonale nadawać się na prezenty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
VADEMECUM ciasteczkowe – jak perfekcyjnie zrobić i upiec kruche ciasteczka do dekorowania? 306

Niby nic trudnego. A ile razy jednak coś Wam przy ich pieczeniu nie wyszło? Ciastka kruche i maślane, upieczone według poniższych zasad wyjdą zawsze dokładnie takie, jak powinny. Przynajmniej te z moich przepisów.   Nie znam nikogo, kto ich nie lubi. Dla dzieci ciasteczka to idealna rzecz, żeby zająć je czymś w gorącym, przedświątecznym okresie. Ozdobione lukrem Royal Icing będą(...)TŁUSZCZ DO CIASTEK Zawartość procentowa tłuszczu w maśle to rzecz kluczowa. Używajcie prawdziwego masła, o minimum 82% zawartości tłuszczu (ja do ciastek używam tylko Masła Polskiego Mlekovity). Margaryna, miksy maślane, masło o obniżonej zawartości tłuszczu? To się nie uda. Przez wyższą niż wymagana do ciasteczek zawartość wody w takim tłuszczu, ciastka się rozpłyną.   Nie używamy do pieczenia masła klarowanego

Karo in the Kitchen
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 2587

biszkopty, do tego gotujemy budyń kawowy i na samym końcu ubijamy śmietankę, ale uważam, że warto go przygotować. Ciasto radzę wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :))   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki: Biszkopt(...)metalową końcówką (użyłam Wilton 2A) i ozdobić nią wierzch ciasta (patrz FILM). Na końcu ciasto posypać kakao. Ciasto wyciągnąć z lodówki na około 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto będzie się lepiej kroiło. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Sernik Snickers 209

powstał sernik Snickers: pyszna serowo-kajmakowa warstwa, pokryta orzeszkami w karmelu i mleczną czekoladą. Palce lizać! SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) SPÓD:     25-30 dag ciastek maślanych (najlepiej kakaowych)* 2 łyżki masła MASA SEROWA:     1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka z Biedronki)   3/4 szkl cukru   5 jajek (M)     2 łyżki(...)śmietanki 30% 10 dag masy kajmakowej (czyli to co zostało w puszce po zrobieniu masy serowej) DODATKOWO: 1 czekolada mleczna   (100 g) 50 ml śmietanki 30% * zamiast ciastek maślanych można użyć ciastek Hitów czekoladowych - wtedy nie dodajemy już masła ** można zmieszać z innymi orzechami SPÓD: 1. Ciastka zmielić w malakserze, zblendować lub bardzo drobno skruszyć np. wałkiem. Masło rozpuścić

Kto ugości moich gości?
Tort "kwiatek" 149

cukier i nadal miksować. Ilosc cukru ustalamy według własnych upodobać. Możemy dodac także kieliszek alkoholu dla przełamania smaku słodyczy. Mase odstawiamy do lodówki aby nieco stężała.   Masa maślana; Składniki; 120 g masła  sok z połowy cytryny  ok. 400 g cukru pudru odrobina czerwonego barwnika spożywczego ( ja użyłam w proszku) Przygotowanie;  Masło w temperaturze pokojowej należy(...)czas do schłodzenia. Należy przygotować rękaw cukierniczy i tylke o kształcie małej gwiazdki. Kiedy tort lekko się schłodził zabieramy się za dekoracje.  Zaczynamy od brzegu używając najjaśniejszej masy maślanej. Dekorujemy na około az do skończenia masy. Nastepnie wkładamy kolejna jasna mase i tak do końca. Srodek tortu i boki dekorujemy najciemneiejsza masa. Tort wkładamy do lodówki i chłodzimy najlepiej

Radość kipiąca uśmiechem.
Beza włoska. Krem maślany na bezie włoskiej 229

Beza włoska to białka jaj ubite i zaparzone syropem cukrowym. Idealna do deserów bez pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s.   Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja(...)użyciem jeszcze raz zmiksować. W lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku, spokojnie wytrzyma w niezmienionym stanie do 2 tygodni.   Do obkładania ciast i tortów pod masę cukrową, ten krem maślany trzeba odpowietrzyć, miksując go na najniższych obrotach miksera około 5 minut. Bardzo dobrze współpracuje i podczas nakładania, i z samą masą cukrową.   Bezę włoską , bardzo sztywną i błyszczącą, można

Karo in the Kitchen
Ciastka migdałowe 104

migdałowego Wykonanie : Masło kroimy w kostkę czy paseczki , jak kto woli lub dajemy w całości ( ja swoje podgrzałam w mikrofali pół na pół) . Dodajemy ksylitol i miksujemy na masę maślaną , w trakcie miksowania kiedy już widać gładka masę to wbijamy żółtka i nadal miksujemy do momentu idealnego kremu .  Przesiewamy mąkę tortową i migdałową z proszkiem do pieczenia. Dodajemy(...)masy maślanej i nadal miksujemy na końcu dodajemy parę kropel aromatu. Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka wkładamy ciasto ( musi być miękkie aby się "prześliznęło" ) i wyciskamy ciasteczka. Pieczemy 20-25 minut w 170 stopniach

Różowa kuchnia
Tort czekoladowy z frużeliną truskawkową - Emmet z Lego Przygoda 166

chłopca. Przygotowałam dekorację z masy cukrowej przedstawiającą postać Emmeta z Lego Przygoda.   Przygotowanie tortu pod dekorację z masy cukrowej.   Przełożony kremem i frużeliną tort należy posmarować masą maślaną, boki i wierzch. Bita śmietana i owoce mogą rozpuścić masę cukrową. Składniki na masę maślaną: ½ szklanki cukru kostka masła łyżeczka zapachu waniliowego sok z połowy cytryny Tort schłodzić. Teraz przygotowujemy

kulinarnyswiatdomi
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 154

Jednoszczepowe Alvarinho fermentowane w beczkach z francuskiego dębu. Wspaniale skoncentrowane aromaty anyżku, skórki pomarańczowej, orzechów i liczi. Eleganckie dobrze zbalansowane w ustach z długim ziołowym finiszem i delikatną nutą maślaną. Doskonałe jako aperitif, również do homara oraz potraw z owocami morza, rybami, drobiem. Idealne do dań kuchni azjatyckiej ze szczególnym uwzględnieniem Pad Thai. Muros de melgaco Alvarinho 2007 - 100 % Alvarinho(...)treściwym wydaniu. Esporao Private Selection 2007 – w bukiecie intensywne aromaty dojrzałych brzoskwiń i gruszek z dymną pikantną nutą dębu francuskiego. W ustach pełne, skoncentrowane z nutami soczystych moreli i maślanym posmakiem. Wspaniale wyważone z dobrze zbalansowaną kwasowością, gęste i gł kie. Eleganckie z długim finiszem. Dobrze skomponuje się z wędzonym dorszem i curry. Wspaniale podkreśli intensywnie przyprawione dania. Tiara

królestwo garów
Sernik Czekoladowy kajmak, Straciatella 141

Składniki: (na tortownicę 18 cm) Spód owsiano-ciasteczkowy: 150 g płatków owsianych 1 łyżka miodu 50 g ciasteczek maślanych 40 g czekolady deserowej Masa serowa: 350 g sera twarogowego mielonego puszka kajmaku o smaku czekoladowym 40 g czekolady deserowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej łyżeczka soku z cytryny 60-80 g cukru pudru- opcjonalnie- jeśli masa kajmakowa jest zbyt słodka(...)kakao- by grubo zetrzeć czekoladę używam obieraczki do warzyw. Przygotowanie: Spód: 1. Płatki owsiane uprażyć razem z łyżką miodu 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej 3. Ciasteczka maślane pokruszyć na piasek 4. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać 5. Wlepić dokładnie masą dno tortownicy, przycisnąć mocno do dna. 6. Poczekać aż masa się ostudzi 7. Wstawić na 20-30 minut

KreatywnePiny
ciasto dziwak 395

drugie podpieczone ciasto i przykrywamy ostatnią częścią surowego ciasta. Całość pieczemy w 170 st. C przez ok 30 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto o wystudzenia. składniki na masę maślaną: 250 g masła 1 galaretka 125 ml wody 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę. wykonanie placka: Na ciasto(...)makiem wykładamy całą masę maślaną, przykrawamy ciastem z jabłkami. Całość polewamy polewą czekoladową. Ciasto najlepiej upiec 2 dni przed podaniem

Domowy Smak Jedzenia
Wielkanocna Babka - sękacz 137

warstwą tworzą się sęki, stąd nazwa 'sękacz'. Samo pieczenie jest pracochłonne, dlatego też pracę sobie uprościłam i zrobiłam trochę grubsze warstwy- niż w tradycyjnym sękaczu. Ciasto jest miękkie, wilgotne, maślane i tak pięknie pachnie rumem, a upieczone w formie babki, w kolorach żółto - zielonych (czyli na wesoło i wiosennie) idealnie wpasuje się na Wielkanocny stół :) Sękacz: * masło- 250 g * jajka(...)masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, miksując dodawać po jednym żółtku i wlać aromat rumowy. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i zmielonymi migdałami, połączyć z masą maślaną i dobrze wymieszać. Na koniec do masy dodać ubite białka. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać barwnik zielony, do drugiej łyżeczkę kurkumy (lub żółty barwnik). Do formy

Kraina Miodem Płynąca
MASA CUKROWA OD A DO Z 173

oprószam cukrem pudrem lub glukozą (pozwoli cieniej rozwałkować masę), wałkuję na grubość około 5 mm. Delikatnie, za pomocą wałka przenoszę na przygotowany tort, cały pokryty uprzednio cienką warstwą kremu maślanego. Ma on za zadanie zapobiec rozpuszczenia się masy pod wpływem nadzienia tortu (owoce, dżemy, kremy, wilgotny od alkoholu biszkopt). Wygładzam za pomocą specjalnej szpachelki. Ważne, by rozwałkować masę na zdecydowanie(...)pudrem. PRZERWANIE SIĘ MASY: Jeśli masa się naderwie, rozerwie lub pęknie, wystarczy przyłożyć ciepły, wilgotny nóż do tego miejsca i delikatnie zlepić, wygładzając glukozą.  BARDZO ŁATWA  MASA MAŚLANA POD MASĘ CUKROWĄ wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! 250 g masła 2,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego  (lub aromat w innym smaku, woda

W kuchni Karmel-itki
Sernik na zimno z jabłkami 170

ktoś mnie zna, to wie: uwielbiam serniki. Jeśli są bez rodzynek - zawsze spróbuję! Sernik ten zrobiłam więc z ogromną przyjemnością ;) Spód: 300 g ciastek maślanych 100 g roztopionego masła 2 duże jabłka 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu Masa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny(...)żelatyny Galaretka:  500 ml soku jabłkowego (ja miałam jakiś domowy, ale taki dostępny na półce sklepowej też się nada) 3 łyżki żelatyny 1 duże jabłko  Spód Ciastka maślane drobno pokruszyć i dodać do roztopionego masła. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy i dokładnie uklepać. Włożyć na 30 minut do lodówki, żeby spód stwardniał. w tym czasie jabłka kroimy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Domowy sękacz 273

mąki pszennej 50 gram mąki ziemniaczanej szczypta soli Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, ekstraktem waniliowym i masą marcepanową. Białka pooddzielać od żółtek i do masy maślanej dodawać po jednym żółtku cały czas miksując masę dodając po niej po łyżce mąki ziemniaczanej i mąki pszennej. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli i cukrem na sztywną masę(...)Ubite białka delikatnie wmieszać do masy maślanej. Spód tortownicy wyłoży papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć około 4-5 łyżek masy i rozsmarować równomiernie po całej powierzchni. Piec około 4-5 minut w pierkarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Ciasto powinno lekko się zarumienić. Wyjąć blachę z piekarnika, nałożyć kolejnych 4-5 łyżek masy i znowu podpiec. Czynność tę powtarzać

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Domowe pączki 381

Domowe pączki na Tłusty Czwartek. Żółciutkie, delikatne, maślane. Idealne na drugi dzień (co jest rzadkością wśród pączków). Polane lukrem, nadziane ulubioną konfiturą. Te pączki nie twardnieją nawet na 3 dzień. Składniki ciasta: (ok. 15-16 pączków) 0,5 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 7 żółtek 100 g masła 50 g miodu (np. lipowego, wielokwiatowego) 1 szklanka soku pomarańczowego(...)lukrem posmarować pączki przy pomocy łyżki lub specjalnego pędzelka. Zostawić do zastygnięcia. Pączki zaraz po upieczeniu sprawiają wrażenie dość tłustych, ale na drugi dzień robią się idealne. Delikatne i maślane. Nie są twarde, nie są suche. Rozpływają się w ustach. The post Domowe pączki appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
kruche ciasteczka ze słoną nutą 167

Ciasteczka idealne w połączeniu z herbatką lub kawką. Słodkie, a jednak wyczuwalny jest dodatek soli. Ich maślany smak uwodzi. Ja je uwielbiam, teraz czas, żebyście poszli w moje ślady! Przepis jest trochę zmodyfikowaną wersją przepisu Nigelli. No to robimy… SKŁADNIKI 170g masła 3 jajka – w tym jedno do pomalowania ciastek 2 łyżeczki cukru waniliowego 400g mąki 200g cukru(...)cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać 2 jajka. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Sypkie składniki wsypać do masy jajeczno-maślanej i energicznie wymieszać. Z powstałej masy uformować kulę, podzielić ją na trzy części, owinąć folią i włożyć na 30-60 min. do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180°. Wyjąć jedną porcję ciasta

zabawa smakiem
Tymianek cytrynowy milordzie 144

mnie ta myśl wraca- w końcu kto jak kto, ale oni mają doświadczenie z jesienną pogodą. Tym razem moje myśli podreptały w stronę szortbredów. Kiedyś nie przepadałam za maślanymi ciastkami. Przekonałam się do nich dzięki Marksowi i Spencerowi i moim szefowym (bo wtedy miałam dwie). Na którąś gwiazdkę w paczce dostaliśmy właśnie szkockie szortbredy od M&S. Chodziłam koło(...)które da się zjeść, sięgnęłam po zioła, które jeszcze całkiem dają radę. Ten przepis znalazłam szukając fajnych szortbredów i okazało się, że tymianek cytrynowy tylko czeka, żeby go użyć. MAŚLANE CIASTECZKA Z TYMIANKIEM CYTRYNOWYM (30-40 sztuk) 250g mąki 100g cukru pudru 80g kaszy manny 1 łyżeczka świeżych listków tymianku cytrynowego 1 łyżeczka świeżo otartej skórki z cytryny 2 łyżki

les mirabelles
Czas rozdać ciasteczka 159

naszym ogrodem. A jest bardzo. Otóż do zrobienia tych ciastek użyłam konfitury fiołkowej i płatków róży w cukrze . Przetworów robionych własnoręcznie, z kwiatów z naszego ogródka. A ciasteczka słodkie, maślane i niezwykle aromatyczne. W sam raz do zimowej herbaty i dobrej książki albo serialu. Teraz czas na obiecany przepis. MAŚLANE CIASTECZKA Z KWIATAMI   250g mąki 100g cukru pudru 170g

les mirabelles
Wielki test ciastek- czekoladowo orzechowe Nusstaler 187

będziemy eksplorować- po długich perypetiach organizacyjnych mamy bilety na pociąg, który zawiezie nas na najstarszy jarmark świąteczny w Europie:) Ale to dopiero jutro- dziś jeszcze zdążymy z ciastkami! NUSSTALER (MAŚLANE CIASTKA CZEKOLADOWO ORZECHOWE) ( wg Pistachio )   135g masła w pokojowej temperaturze 100g cukru 1 łyżka syropu waniliowego 110g orzechów laskowych 150g mąki 28g ciemnego kakao (z wiatraczkiem:)) duża szczypta soli(...)orzechów i mamy 110 gram:). Miksujemy masło, cukier i syrop waniliowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mielone orzechy, mąkę, kakao i sól. Cały czas miksując dodajemy sypkie składniki do masy maślanej. Kiedy ciasto jest jednolite formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze, lekko spłaszczamy, dekorujemy orzechem i pieczemy około 10 minut. Wystudzone ciastka przechowujemy w szczelnym naczyniu, podżerając

les mirabelles
Pasta pomarańczowa z cynamonem 169

Aromatyczna i bardzo maślana pasta z dodatkiem cynamonu znakomicie sprawdzi się jako dodatek bo ciast, babeczek, rurek czy tortów.  4 jajka 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy 200 ml soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 100 g margaryny maślanej 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładnie łączymy. Podgrzewamy

VioletoweKucharzenie
Kakaowo-cynamonowe grzebyki 184

smaczne ciasteczka do kawy. Idealne na rodzinne spotkania jak i dla dzieci. Są wyśmienite ponieważ o moim ulubionym kakaowo-cynamonowym smaku. 1,5 szklanki mąki pszennej 200 g margaryny maślanej lub masła 200 g śmietany 18% (gęstej) 16 g cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu Marmolada wieloowocowa Mąką przesiewamy wraz z kakao i cynamonem. Dodajemy cukier waniliowy. Dokładamy(...)margarynę maślaną oraz śmietanę. Wszystko zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30-40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy opruszonej mąką (na grubość około 3 mm). Kroimy paski szerokości 7 cm. Na brzegu układamy marmoladę i zwijamy do środka (powstaje taki długi rulonik). Cały zwinięty pasek kroimy

VioletoweKucharzenie
Knedle z suszonymi śliwkami 143

Pyszne ,rozpływajace sie w ustach  knedelki  z suszonymi śliwkami , obtoczone grubą  warstwą maślanej   bułki tartej z cynamonem. Knedle ze  śliwkami o tej porze roku ? …czemu nie…te  suszone również świetnie  się spisują.... Składniki: ok. 200 g suszonych , miękkich śliwek bez pestek 1 kg ugotowanych ziemniaków/ 1 szklanka mąki/ w tym 2 łyżki mąki(...)tartą. -Podsmażyć kilkanaście sekund do przyrumienienia / nie przypalić/  połączyć z cynamonem  i cukrem.  -Gorące knedle przekładać partiami na patenę i dokładnie obtoczyć w  cynamonowo-maślanej bułce. -Podawać posypane  prażonymi migdałami.  -Jeśli  zostanie nam trochę ciasta możemy  wykorzystać je paluszki/ kopytka/ -Zrobiłam niewielka porcję  przy pomocy takiego  oto drewnianego

Zakamarki mojej kuchni
Masa cukrowa 152

masę za pomocą: – lukru (przygotowanego z cukru pudru i wody), – samej wody, w przypadku, gdy łączymy ze sobą elementy dekoracji takie jak np. części kokardy, -masy maślanej lub budyniowej, – specjalnego jadalnego kleju, -rozpuszczonej nad kąpielą wodną: białej lub mlecznej czekolady (sprawdza się to przy dużych ozdobach) 4. Masa szybko wysycha, nieużywaną część najlepiej zawinąć w folię(...)wałek lub wsuwając całe ręce (nie tylko dłonie) 6. Można dodać do lukru odrobinę masła lub margaryny, wtedy jest bardziej plastyczny. 7. Masę najlepiej nakładać na tort posmarowany kremem maślanym. 8. Ja schłodziłam tort w lodówce przed nałożeniem masy i był bardziej stabilny. Polecam, fajna zabawa function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else

dom-agi.pl
Babeczki w Billy's 139

spróbowaniu mogę z całą pewnością stwierdzić, że idealnie wpasowały się w moje wyobrażenie o amerykańskich cupcake'ach. Miękkie i lekko wilgotne ciasto oraz duża porcja buttercream frosting czyli kremu maślanego. Idealne połączenie dla tych, którzy gustują w bardzo słodkich babeczkach - jak dla mnie do dwóch zdecydowanie potrzebna była kawa :) Krem maślany wygląda pięknie i łatwo zrobić z niego nawet najbardziej

Ciastkozercy
Biała Truskawka - Tort księżniczka Zosia 750

jeżeli ma to być tort na urodziny dla dziewczynki przygotować dekorację z masy cukrowej. Przygotowanie tortu pod dekorację z masy cukrowej. Przełożony kremem i frużeliną tort należy posmarować masą maślaną, boki i wierzch. Bita śmietana i owoce mogą rozpuścić masę cukrową. Składniki na masę maślaną: ½ szklanki cukru kostka masła łyżeczka zapachu waniliowego sok z połowy cytryny Tort schłodzić. Teraz przygotowujemy

kulinarnyswiatdomi
Słodkie środy - wiosenne babeczki budyniowe 158

wcześniej do 180 stopni.    Miękkie masło mieszamy z cukrem pudrem, gdy składniki będą wstępnie połączone dodajemy mleko. Mieszamy i tak dozujemy cukier puder aby uzyskać gęsty lukier maślany. Babeczki studzimy a następnie smarujemy przygotowanym lukrem. Masę plastyczną cienko wałkujemy i foremką wycinamy małe kwiatuszki. Kwiatki przykładamy do lukru i w środek każdego dość głęboko wbijamy cukrową perełkę(...)przytrzymywała kwiatek. Babeczki przechowujemy w lodówce. Po schłodzeniu lukier maślany twardnieje i kwiatki bardzo dobrze się trzymają babeczki. Z tego przepisu wychodzi 6 babeczek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
CIASTO Z MATCHA--TORTA PARTITA 120

laski wanilii. Ubitą masę podzielić na pół. Drugą połowę odłożyć do innej miski. Do pierwszej miski wsypać połowę mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie utrzeć z masą maślaną. Do pozostałej mąki dodać herbatę matcha, najlepiej przesiewając ją przez sito. Wymieszać mąkę z herbatą bardzo dokładnie, a następnie dodać do pozostałej masy maślanej, ponownie przesiewając przez sitko. Dokładnie utrzeć. Łopatką

w mojej kuchni
Ambasador 399

Przecież wszystkie moje ciasta są genialne ale musiałam Wam o tym napomknąć Sam biszkopt jest wilgotny, dwukolorowy, z jabłkami, smakiem i konsystencją podobny do ucieranych babek. Krem jest budyniowo-maślany. Podzielony na część jasną i ciemną. Część jasna zawiera brzoskwinie i jest lekko zakrapiana sokiem z brzoskwiń, natomiast część ciemna zawiera kakao i jest iście przepełniona bakaliami i czekoladą. Ambasador(...)plasterki jabłka lub inne owoce. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem budyniowo – maślany: 6 żółtek 100 g mąki ziemniaczanej 350 g cukru kryształu 1 cukier waniliowy 125 ml mleka 625 ml mleka 2 kostki masła Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mąkę ziemniaczaną

Made By Mom And Son
PTYSIOWY DESER PARIS-BREST 114

szczypta soli  2 jajka na Crème pâtissière: 3 żółtka 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki 1/2 laski wanilii 1 łyżka masła   krem pralinowo maślany przygotowany wcześniej Crème pâtissière 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g kremu czekoladowego orzechowo-migdałowego (Nutella) 1/3 szklanki mielonych migdałów płatki migdałowe do posypania A jak to zrobić:  Ciasto(...)ciągle miksując. Przelać do rondelka i podgrzewać, aż zgęstnieje. Na koniec dodać masło i wymieszać. Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc. Krem pralinowo - maślany: Mikserem utrzeć masło na puszystą i jasną masę. Stopniowo dodawać Nutellę, mielone migdały i ucierać. Łyżką po łyżce dodawać przygotowany wcześniej Crème pâtissière ciągle miksując do uzyskania gładkiego kremu

Kuchnia w opałach
Współpraca z HARVEST foods :) 198

owoce suszone, orzechy, laska wanilii czy nawet ekologiczny koncentrat jabłkowy. Tak więc sami widzicie, że są to słodkości pełnowartościowe. Harvest foods oferuje klientowi ogromny zasób pełnoziarnistych ciasteczek, począwszy od maślanych (m.in. z m&m's, skórą cytryny), czekoladowych (m. in. z miętą, migdałami), owsianych, orzechowych, bez cukru, z suszonymi owocami aż po mocno czekoladowe brownie, nawet takie bez glutenu(...)granoli, orzechową, owocową czy Delux. Co my znalazłyśmy w swojej paczuszce? Brownie klasyczne Ciasteczko owsiane "Multifruit" Ciasteczko owsiane z kawałkami jabłka Ciasteczko "Dekadent" Ciasteczko czekoladowe z kawałkami czekolady Ciasteczko maślane z migdałami Ciasteczko "Chocolate Chip" Pierwsze wrażenie? Wow, jak pięknie wyglądają :) Na prawdę są wykonane bardzo estetycznie (w końcu to "ręczna robota"), bardzo precyzyjnie, bowiem znajdziemy na nich informacje

Zdrowie na języku :P
Plecione wianuszki drożdżowe 117

faktu, że powoli powinniśmy zacząć się zastanawiać, co w tym roku podamy na nasze świąteczne stoły i oczywiście co znajdzie się w naszej święcące. Dziś przygotowałam dla Was drożdżowe, maślane plecione bułeczki. Smakują wyśmienicie, gdy tylko ostygną polecam je jeść z masłem albo jakimś domowym dżemem. Nie dość, że są smaczne to jeszcze tak ładnie wyglądają i mają cudownie chrupką(...)skórkę! Gdy je przygotujecie, będą ozdobą Waszych święconek i oczywiście Waszych świątecznych stołów! Smakowicie zapraszam na Maślane wianuszki!Składniki:325 g mąki37 g drożdży65 g cukru125 ml mleka3 żółtka50 g masłamak, sezam1 białkoSposób przygotowania:Do miseczki wrzucić drożdże i rozrobić z łyżeczką cukru. Następnie dodajemy ciepłe mleko i 75 g maki, mieszamy a następnie odstawiamy do wyrośnięcia.W dużej misce

Słodkie Przyjemności
Tort maślano migdałowy 316

biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych żółtek postanowiłam zrobić krem maślany, który zadowoli prawie wszystkich, czyli „bez jaj”.  Mimo, że nie  należy on do gatunku lekkich, warto się nad tym przepisem choć na chwilę zatrzymać.     Składniki:  - biszkopt o średnicy 26cm  (najlepiej upiec(...)dzień wcześniej)Masa maślana:- 520g masła- 1,5 szklanki cukru pudru- 2 łyżki cappuccino o smaku brendy- 120ml alkoholu (do wyboru)- 300g mielonych migdałów- esencja migdałowaDodatkowo:- sok do nasączenia biszkoptu (marakuja)- konfitura malinowa (lub z czarnej porzeczki)- kilka łyżek uprażonych wiórków kokosowych  do oprószenia boków- podprażone płatki migdałowe- wiśnie w syropie- ok. 35 g dobrej czekolady (81%)  Masło o temperaturze

mojewypiekiinietylko
Ciasto Kubanka 246

masę, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Dodatkowo:  500g śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 16 herbatników kakaowych, 16 herbatników maślanych.Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.Na ciasto wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć warstwą maślanych herbatników. Posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników kakaowych. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę. Schłodzić

Z miłości do słodkości
PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM 373

wody40 g masła65 g mąki pszennej2 duże jajkapłatki migdałów do posypania (świeże, nie prażone)SKŁADNIKI NA Crème pâtissière:75 g cukru3 zółtka45 g mąki pszennej375 ml mlekaKREM PRALINOWO-MAŚLANY DO PARIS-BREST:400 g crème pâtissière (przygotowanego wcześniej z powyższych składników, prawdopodobnie będzie go trochę więcej)200 g masła, w temperaturze pokojowej200 g kremu czekoladowego migdałowo-orzechowego (ja użyłam(...)wystudzenia (UWAGA! W oryginalnym przepisie jest podane, aby chłodzić krem przez 12 h lub całą noc, ja pominęłam ten krok i chłodziłam krem tylko około 1 godzinę).KREM PRALINOWO-MAŚLANY DO PARIS-BREST:W misce utrzyj mikserem masło na jasną i puszystą masę.Dodawaj stopniowo Nutellę, dalej ucierając.Teraz dodawaj po łyżce odważonego (400 g) Crème pâtissière i zmiksuj

Słodko-Słony Świat Ilony
Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba 165

Dziś mam dla Was coś , co zaserwowałam nam na niedzielny obiad.Mimo , że może nie wygląda – danie jest bardzo syte. Soczysta polędwiczka … duża ilośc warzyw w maślanym sosie i chrupiąca pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na prawdziwym klarowanym masełku zachwyciła nasze podniebienia! Danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!  Składniki :( na 2 duże porcje )Mięso :- średnia polędwiczka wieprzowa(...)grubych oczkach marchew i seler.Dusimy razem ok. 15-20 minut.Doprawiamy odrobiną soli.Dodajemy łyżkę masła na koniec.Mieszamy do rozpuszczenia.   Całośc : Na talerzu układamy chrupiący chleb.Przykrywamy grubą warstwą warzyw w maślanym sosie.Kładziemy polędwiczkę.Posypujemy drobniutko startym parmezanem

Ostra na Słodko
KRUCHE MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA ORKISZOWE, BEZ CUKRU 389

wielbicieli ciasteczek, a w szczególności tych korzennych, polecam pyszne maślane ciasteczka z nutą przyprawy piernikowej. Ciasteczka są na mące orkiszowej bez dodatku cukru. Mają pyszny, maślany smak i cudowny świąteczny aromat, i baaardzo trudno im się oprzeć... :-)Moja przyprawa korzenna jest bardzo intensywna, gdy użyjecie innej jej ilośćmożna zwiększyć, wedle uznania.Składniki:- 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750

Smaczne Zdrowe
żurawina w galaretkach na deser... 186

Składniki: żurawina suszona 20 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 150 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie, ciastka maślane 16 sztuk keksówkę 25cm wyłożyć folią spożywczą - na dnie poukładać ciastka maślane "gwiazdki" i na bokach keksówki na ciastka na dnie rozsypać połowę żurawiny suszonej - wlać tężejącą galaretkę wiśniową wymieszaną w 450 ml gorącej wody i schować

W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki z kremem bardzo nietypowym 265

Zdecydowałam się na muffiny, bo po pierwsze miałam już w planie większe ciasto zupełnie innego typu, a po drugie bardzo chciałam wypróbować krem od Cukrowej Wróżki. Nie lubię kremów maślanych, ale wyczytałam, że ten wcale jak maślany nie smakuje. Poza tym strasznie zaintrygował mnie dodatek mąki. Bo jak to tak - do kremu? Mąkę...? Któż to słyszał! Jak widać, słyszał

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mission impossible, czyli tort podróżny 143

śmietany kremówki (38%)200 g serka kremowego4 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z wanilii4 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wody50 ml gorącej wodynasączenie:sok z 1 cytryny25 ml wódkikrem maślany:200 g miękkiego masła135 g cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z waniliidodatkowo:masa plastyczna do dekoracjiBiszkopt:Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie(...)trzeba dodawać jej wcale - jest wystarczająco sztywny. Ozdobić można tak jak ja - masą cukrową, lub zrobić nieco więcej kremu śmietanowego i nim pokryć wierzch i boki. Wtedy przygotowanie kremu maślanego nie jest konieczne - ma on za zadanie odizolować śmietanę od masy cukrowej i sprawić, że ta ostatnia będzie się ładnie trzymać.Tort - moim zdaniem - bardziej letni, delikatny, naprawdę smaczny. Polecam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lubicie ciasta piaskowe...? 160

równoważy słodkość - a wyobraźcie sobie, że dałam połowę cukru proponowanego w oryginalnym przepisie. Gdybym dała 190 gram wątpię, żeby ktokolwiek dał radę to przełknąć...Ciacho wyszło naprawdę smaczne, bardzo maślane, i... Suche. Oczywiście jak wół napisane jest, że to babka piaskowa, ale... I tak spodziewałam się nieco większej wilgotności. Kubek napoju jest absolutnie konieczny przy konsumpcji, ale jeśli lubicie takie(...)puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, posiekanymi listkami tymianku i skórką z cytryny. Partiami dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Na końcu wlać mleko, połączyć.Masę przełożyć do formy wyłożónej papierem do pieczenia, wyrównać.Piec w 170 st. C. przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka.W

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 156

miękkiego masła10 g cukrudodatkowo:igiełki rozmarynuMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, skórką i drobno posiekanym rozmarynem. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach.W drugiej misce ubić jajka, a następnie wymieszać z mlekiem. Powoli wlewać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.Masę przełożyć do formy na muffiny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 180

babeczki red velvet - mini wersje słynnego ciasta, którego nigdy jeszcze nie robiłam. Stwierdziłam, że jego charakterystyczny, czerwony kolor świetnie będzie tu pasował. Wyszły zaskakująca pyszne - mięciutkie, puszyste, cudownie maślane, lekko kakaowe. Polecam - nie tylko na najstraszniejszy dzień w roku. Naprawdę warte są uwagi, a ich przygotowanie nie zabiera wiele czasu. Do tego prosty krem z mascarpone i kremówki z delikatną(...)amarettododatkowo:3 łyżki dżemu wiśniowego bez owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać partiami do ciasta na zmianę z maślanką. Na końcu wlać ocet, dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z kasztanami. Miodowe 143

miód i cukier podgrzewać w garnku na średniej mocy palnika. Gdy cukier się roztopi, gotować kilka minut, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić.Jajka ubić, dodać do masy maślanej, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem. Zrobić po środku wgłębienie, wlać masę jajeczno-maślaną. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Wsypać posiekane kasztany, połączyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania