maślane - 503 przepisów (strona:23/34)

Slodkie buleczki z Majorki i Ciesc mamo! czyli Niedzielne Sniadanie odc.36 164

drzemaniem i ciągłym poszturchiwaniem. 5.12 "mamo jeść!". No i rozpoczęliśmy niedzielę! A co na śniadanie? pieczone wczoraj ale idealne i dziś lekko słodkie bułeczki ponoć rodem z Majorki. Maślane, pulchne, idealne same w sobie ale i z domowym dżemem. Przepis niedawno pojawił się w Filozofii Smaku

Dzieje kuchennej Wiewióry
833. Świąteczne migawki. 188

racji, że mój brat jakiś wielkim koneserem jedzenia nie jest i najbardziej lubi stare sprawdzone smaku(do nowych nie da się go przekonać) w piekarniku wylądowały też, najzwyklejsze maślane ciasteczka. Bez dodatków, bez niczego, a wciąż pyszne. Śmieszne, że prawie wszystkie zniknęły jeszcze przed Wigilią, ale jakoś tak dziwnie znikały podczas wieczornej grze w Monopol, przy świetle świeczek

More food, love and dreams
Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy 196

kakao, wymieszać z proszkiem i przyprawą do piernika. Masło, cukier i melasę umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić.Do ostudzonej masy maślanej wbić jajko, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze przepisy na świąteczną szynkę: Szynka z grilla 186

minut grillowania aby uniknąć jej spalenia. Najprostszą glazurę, którą stosujemy wykonujemy mieszając brązowy cukier, syrop klonowy i musztardę Dijon. Poniżej przedstawiamy wam kilka wybranych przepisów na świąteczną szynkę. Miodowo maślana szynkaskładniki: ¼ kostki masła½ szklanki miodu2/3 szklanki brązowego cukru2 łyżki musztardy Dijonkilka całych ząbków czosnku½ szynki gotowanej (około 1 ½ kg – 2 ½ kg)Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik/grilla do 180 stopni. Roztopić masło

naRuszcie
Angry Birds edycja świąteczna - świnka 174

Ostatnia już do kompletu postać z świątecznej edycji babeczek Angry Birds to świnka. Pozostałe postacie można zobaczyć tu i tu . Potrzebne będą: Babeczki np. waniliowe lub czekoladowe Krem np. maślany Masa cukrowa np. domowa okrągła foremka lub szklanka odrobina wody – jeśli coś nie będzie się chciało przykleić + wykrawaczka kwiatuszek (opcjonalne)   Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Makowa panienka 355

czekał, aż się doczekał. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane - ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a potem sypkie składniki, delikatnie wymieszać łyżką i upiec. Krem to typowy krem budyniowo-maślany - trzeba pamiętać, żeby i budyń, i masło, miały tę samą temperaturę, najlepiej pokojową. Wtedy wszystko ładnie się połączy na idealnie gładki krem. Który jest trochę nietypowy, bo mocno cytrynowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cykoria duszona w piekarniku 159

Cykoria duszona w piekarniku, z dobrym maślanym sosem. Przepis z książki C.Clements & E.Wolf - Cohen "FRENCH delicious classic cuisine made easy". Smaczny, delikatny dodatek do mięs.składniki6 cykorii55 g masła, stopionego1 łyżka cukru1 - 2 łyżki soki z cytryny4 łyżki bulionu drobiowego lub wodyprzygotowanieNaszykować odpowiedniej wielkości naczynie, takie aby cykorie leżały obok siebie. Piekarnik rozgrzać do 170 st C. Połowę masła

Stare Gary
Dynia faszerowana z boczkiem 205

rozgrzanego do 190st. C i piec ok 1 godziny, aż miąższ dyni będzie miękki.Wyjąć dynię z piekarnika i przy pomocy łyżki wyskrobać do miski upieczony miąższ, razem z maślanym sokiem  i czosnkiem, pozostawiając przy skórce warstwę  ok 1 cm grubości. Na patelni podsmażyć  cebulę, tak aby zmiękła, dodać boczek i smażyć jeszcze przez chwilę, aż boczek

Stare Gary
Najlepszy placek a'la tortilla!!! 168

coś mi nie pasowało, a to mąka, a to struktura, a to smak, jednak nie poddawałam się i dalej eksperymentowałam, aż w końcu uzyskałam ideał :)Ta tortilla jest mocno maślana, mięciutka w środku, a chrupiąca na zewnątrz, po prostu rewelacyjna, uwierzcie mi na słowo!Rytuał robienia tej tortilli jest podobny do robienia ciasta francuskiego, czyli sekret tkwi w maśle

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto z białą czekoladą i owocami lata 206

jajka- 3 szt.* owoce- około 250 gPiekarnik nagrzać do 180 stopni.W garnuszku roztopić masło wraz z czekoladą, lekko przestudzić.Jajka wraz z cukrem utrzeć, dodać jeszcze ciepłą masę czekoladowo-maślaną, wymieszać.Wsypać mąkę i całość zmiksować na gładką masę.Przelać do małej, kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzch ułożyć owoce- ja dałam brzoskwinie, czereśnie i jagody.Piec około 25 minut

Kraina Miodem Płynąca
Babeczki czekoladowo – pomarańczowe i warsztaty świąteczne z Kasią, Dr. Oetker 210

minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Następnie do maślanej masy dodać mąkę z kakao, skórkę pomarańczową, aromat i mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić

Mała Cukierenka
Ciasteczka choinki 321

Według mnie kruche maślane ciasteczka pasują na każdą okazję, dlatego postanowiłam zrobić je w wersji świątecznej wraz z odpowiednią dekoracją. Duże choinki ozdabiamy kolorowymi cukiereczkami, ja wybrałam Skittles, bo mają ładne żywe kolory, ale myślę, że dobrze w tej roli sprawdziłyby się też Lentilki, M&Msy lub dowolne inne małe kolorowe cukierki. Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pudełku

Ciastkozercy
Tort bezowy z cytrynowym kremem Russel 225

suszenie w piekarniku,nie dziekuję.Gotowe blaty jednak kusza,a i pomaszkiecić od czasu do czasu to nic złego.Jak juz niezdrowo,to na całego.Przygotowałam zatem cytrynowy krem maślany russel,chyba możliwie najbardziej kaloryczny na świecie,ale tak pyszny,ze od torciku nie da się oderwac.Kto raz skosztował kremu russel,wie doskonale,że to najsmaczniejszy y kremów.Na pewno

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Binenstich mit Apfelfülung 152

polewą migdałową.Skradnie serce i kubki smakowe każdego kto je raz skosztuje.Połączenie smacznego ciasta,chrupiącego wierzchu i gładkiego kremu daje wyjątkowy efekt.Spód drożdżowy jest to ciasto bardzo maślane typu brioszka,a krem budyniowy najczęściej można spotkać z dodatkiem bitej śmietany.Znalazłam wersję typowo jesienną,bo z dodatkiem jabłek i uboższą w kalorie,ponieważ dodatkiem do kremu budyniowego jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babeczki choinki 204

sokiem z cytryny na niskich obrotach miksera (powinno to zająć około 10 minut). Na każdą babeczkę nałóż łyżkę lukru, a następnie przymocuj ciepłego loda. Odstaw do zastygnięcia lukru.Krem maślany (na 12 babeczek):200 g masła w temperaturze pokojowej2 szklanki cukru pudru200 g serka Philadelphia w temperaturze pokojowejkilka kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)zielony barwnik w proszku lub paścieDodatkowo:cukrowe posypkicukier puder

Food Square

Proponowane wyszukiwania