maślane - 503 przepisów (strona:20/34)

Tort Mikołajkowy 152

dżem truskawkowy domowej roboty. A na koniec krem czekoladowy. W ten sposób posmarować drugi blat biszkoptu. Jak widać ja tort ozdobiłam masą plastyczną więc wierzch całego tortu posmarowałam masą maślaną i obłożyłam tort masa cukrową. Całość ozdobiłam figurkami z tej masy

Amatorka kuchenna
Ciasto piaskowe z truskawkami z dodatkiem ajerkoniaku 138

usuwamy szypułki. Margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do masy maślanej. Gdy połączymy składniki wlewamy ajerkoniak. Ciasto najlepiej wymieszać mikserem, ale nie jest to konieczność :) Ciasto przekładamy do blaszki i na to układamy truskawki lekko wciskając truskaweczki w ciasto. Na samym końcu

Amatorka kuchenna
Trochę miłości na talerzu :) 126

Bardzo kruche, maślane ciasteczka z marcepanem. Idealne na słodki prezent dla ukochanej osoby. 150 g mąki 120 g masła 4 łyżki cukru waniliowego marcepan do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie. Formujemy ciasto w jeden kawałek i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Po 10-15 minutach wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy

noteskulinarnyfiga
"Słodkie środy" - Owsiane kakaowe ciasteczka z mieszanką studencką 160

Kiedy mam ochotę na szybkie ciasteczka zazwyczaj piekę owsiane. Dlaczego? Ot, to dlatego, że mam poczucie, iż owsiane są o wiele zdrowsze niż klasyczne maślane - chociaż wiele zależy również od dodatków :) Z ciasteczkami owsianymi możemy bawić się do woli, idealne są i z czekoladą, bakaliami czy też z tartymi świeżymi owocami. Gama dodatków dowolna i za każdym razem możemy piec

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cronut - słodki romans donuta z croissantem 169

Skorzystałem z przepisu Doroty z Moich Wypieków  na ciasto duńskie i upiekłem je jak tradycyjne pączki. I cóż, sam ich smak mnie nie powalił na kolana - są mocno maślane i jak dla mnie trochę za tłuste (w porównaniu z naszymi pączkami). Co nie zmienia faktu, że mogą znaleźć swoich amatorów. Jednak dla mnie cały szał na ich punkcie jest

Food Square
Sushi! 231

California Maki kroimy na 4 części.  Najlepsze ryby/owoce morza do sushi to surowy tuńczyk, łosoś surowy, wędzony lub pieczony, pieczony węgorz,  krewetki w tempurze, marynowana makrela, ryba maślana, paluszki 'krabowe'. Jako pozostałych składników możemy użyć marchewki, ogórków, sałaty, awokado, papryki czerwonej, pędów bambusa, buraczki, czy włókien tykwy. WSZYSTKIE RYBY MUSZĄ BYĆ BARDZO ŚWIEŻE I OD PEWNEGO DOSTAWCY Najprostsze

My Culinary Art
Suflet czekoladowy 186

cukru 68g żółtek 112g białek 7g soli Masło, mąkę i sól utrzeć łyżeczką na jednolitą masę. Mleko podgrzać wraz z 75g cukru, aż do połączenia składników. Dodać masę maślaną i podgrzewać jeszcze przez około 4 minuty, aż masa zgęstnieje. Rozpuścić w niej połamaną czekoladę, po czym dodać żółtka i utrzeć. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190 stopni, a kokilki wysmarować

Zapiski Młodej Żony
Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem 344

Bardzo polecam ciasto kruche z poniższego przepisu, jest pyszne. Kruche, maślane, idealne. Nadzienie w tym wypadku to szpinak, pieczarki i figi suszone (jeśli ktoś lubi słodsze akcenty w wytrawnych potrawach). Próbowałam nieco odchudzić potrawę dlatego ograniczyłam do minimum ilość śmietany. Ciasto kruche można przechowywać do kilku dni w zamrażarce, dzięki czemu możemy rozłożyć sobie przygotowanie tarty na kilka dni, dzięki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Gotowe w 10 minut, 3-składnikowe ciasteczka a'la s'mores 211

talentu, by je zrujnować.  Szkoda, że nie wiedziałam o nich na początku mojej kulinarnej drogi...!  Uratowałabym z pewnością kilka wieczorów... 3-SKŁADNIKOWE S'MORES Składniki: duże opakowanie maślanych herbatników opakowanie pianek Marshmallows, podłóżnych mleczna czekolada lub czekoladowe cukierki, np. TWIX papier do pieczenia lub folia aluminiowa Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Sporą blachę wyłóż papierem

Gotowanie to kochanie
Tarta z pieczonymi burakami serem feta / Tart with roasted beets with feta cheese 190

jajka2 ząbki czosnkupieprz do smakuPRZYGOTOWANIEMąkę przesiewam do miski, dodaję do niej kawałki zimnego masła i szczyptę soli. Miksuje około chwilę aby mąka połączyła się z masłem powstały gródki mączno-maślane. Dodaję łyżkę wody, mieszam widelcem. Wykładam na stolnicę i zagniatam gładkie ciasto.Formuje kule, którą zawijam w folie i wkładam do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie obieram

Magiczna kuchnia Darii
Ciastka okupacyjne, czyli ciastka z kawałkiem historii w tle 123

zmieniałam, o nic więcej nie dopytywałam. Niech pozostanie taki prawdziwy, babciny. Zrobię te ciastka już niebawem. Teraz tylko powiem, że nigdy nie domyśliłabym się, że zawierają drożdże. Są kruche, maślane (o dziwo!) i rozpływają się w ustach. Hipnotajzin :) Duża buźka Mimnie!Czytaj więcej

bistro mama
Nowy rok oraz tarta z gruszkami i serem camembert 143

fotograficznych zeszło na dalszy plan. Dalszy, ale jednak niezbyt daleki. Ciągle mam gdzieś w kalendarzu poupychane kartki z przepisami lub potrawami, które koniecznie muszę zrobić: francuską zupę cebulową, ciasteczka maślane, pierogi z dynią i jabłkiem (o ile moja spakowana w słoiki dynia jeszcze do czegoś się nadaje). Ciągle głaszczę czule moje książki kucharskie i ubolewam, że nie mogę dzień

W kuchni wieczorem
Tort Sylwestrowy 176

Takie oto torcicho upiekłem na Sylwestra. Niesamowicie proste i ultraszybkie w wykonaniu, a wydaje mi się, że prezencję ma całkiem niezłą. Połączenie budyniowego kremu maślanego z konfiturą malinową okazało się bezbłędne i zachwyciło wszystkich wygłodniałych imprezowiczów. Szczęśliwego Nowego! ;)Biszkopt:Upiecz biszkopt z przepisu na biszkopt idealny dla tortownicy o średnicy 20 cm. Po wystudzeniu przekrój go na równe

Food Square
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 205

około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać. 5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 6. Do maślanej masy dodawać po dużej łyżce masy śmietanowej i po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. 7. Placki przełożyć kremem (Nie całym! Proszę zostawić kremu

Mała Cukierenka
Jagodzianki II 152

rondelka.  Gotujemy do momentu, gdy masło się rozpuści i studzimy.Drożdże rozgniatamy z łyżką cukru i dodajemy do mąki, soli i reszty cukru.  Dodajemy ostudzoną maślaną ciecz, wodę i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy w misce do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h . Piekarnik nagrzać do 200 st C.Ciasto dzielimy na 18 równych części. Z każdej

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania