majonez - 14247 przepisów (strona:237/950)

Pasta kanapkowa z sera i szynki konserwowej 247

innej formie – pasty kanapkowej właśnie. 200 g szynki wieprzowej, cienko krojonej (może być konserwowa) 100 g sera żółtego 3-4 jajka garść roszponki 1 cebula 4-5 łyżek majonezu 1 łyżka ketchupu sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w grubą kostkę. Szynkę konserwową kroimy na cienkie paseczki. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki(...)Cebulę drobno siekamy. Przelewamy na sicie niewielką ilością wrzątku. Roszponkę myjemy, a następnie osuszamy. Majonez mieszamy z ketchupem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy z sosem. Podajemy na grubo krojonej kromce bagietki lub weki

Smaki Na Talerzu
Poniedziałek: Misa obfitości z pieczoną cieciorką 145

pieprzy kajeńskiego Mieszanka ziół włoskich (tutaj jest przepis) lub dowolne suszone zioła: np. tymianek, oregano 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 jajka 2-3 łyżki oleju słonecznikowego Sos 2 łyżki majonezu 4 łyżki lekkiego jogurtu 1 łyżeczka sosu sriracha lub tabasco (opcjonalnie) Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. Umyj, obierz i pokrój(...)Zagotuj szklankę wody i wsyp do wrzątku kaszę. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15-18 minut. Na koniec przemieszaj widelcem i posól. Przygotuj sos: wymieszaj 2 łyżki majonezu z 4 łyżkami jogurtu i małą łyżeczką sosu sriracha (jeśli lubisz ostrzejsze przyprawy). Posól do smaku. Krok 3 Wyjmij warzywa z pieca, przestudź. Wyłóż na dno głębokiej misy kaszę

Niedzielny kucharz
Pan bagnat – kanapka nicejska nadziewana sałatką z tuńczykiem 246

lokalni kucharze zaczęli używać etykiety „jedyna i oryginalna” – każda będzie oryginalna, bo każdy robi ją odrobinę inaczej – ale pamiętajcie, że absolutnie nie wolno do pan bagnat używać majonezu, ogórków, kukurydzy i jakichkolwiek sałat! Pierwotnie szykowana była z samymi sardelami (anchois) – były one znacznie tańsze niż tuńczyk. Dzisiaj to tuńczyk jest tańszą rybą, a anchois (albo tapenadę przygotowaną z oliwek(...)fileciki anchois i szykujemy sos. Najlepszy i najefektywniejszy sposób na prawdziwy, gęsty winegret – bo taki powinien być: gęsty, lekki i puszysty – to ubijanie, proces podobny do tego jak szykujemy majonez. Naszykujcie sobie kubek do którego zmieści się końcówka-ubijaczka ręcznego blendera (albo głęboką miseczkę, która będzie stabilnie stała na blacie podczas dynamicznego, ręcznego kręcenia sosu).   Do przeciśniętego wcześniej ząbka

Karo in the Kitchen
Sałatka z wędzonym łososiem 119

rzodkiewki 150 g sera dojrzewającego (ulubionego) 150 g plastrów wędzonego łososia 3 ogórki gruntowe 2 pomidory rzymskie szczypior natka pietruszki 50 ml oleju z pestek winogron 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z malin 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Sałatę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. Ser kroimy w kostkę. Rzodkiewki i ogórki kroimy w pół plasterki. Pomidory(...)kroimy w kostkę. Natkę i szczypior siekamy. Plastry łososia rwiemy. Wszystkie składniki mieszamy. Olej łączymy z majonezem, sokiem z malin, sokiem z cytryny. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nim sałatkę

R'n'G Kitchen
Sałatka Dziada 143

twardo 2 średnie kiszone ogórki 1 średnia cebula 0,5 kg ugotowanych w łupach ziemniaków 1 mała puszka kukurydzy / 1/2 dużej  3 łyżeczki musztardy Sarepskiej 3 łyżeczki majonezu sól , pieprz Wykonanie: Ugotowane wcześniej i ostudzone na twardo jajka i ugotowane ziemniaki w mundurkach obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, cebulę i parówki. Na sam koniec(...)dodajemy odsączoną kukurydzę. W osobnej misce mieszamy ze sobą musztardę i majonez doprawiając przyprawami. Kiedy się dwa sosy połączą łączymy je z pozostałymi składnikami i wszystko razem mieszamy

W Moim Magicznym Domu
Środa: Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami 157

kulinarnej „365 obiadów”, że „kalafior najlepszy jest we wrześniu”. Trudno się z nią zgodzić, bo naszym zdaniem młody, letni kalafior smakuje najlepiej, a szczególnie pyszny jest surowy, maczany w majonezie własnej roboty. Majonez wydobywa z niego słodycz i wspaniały orzechowy smak. Włosi tę słodkość kalafiora lubią jeszcze podkręcić rodzynkami. Wspaniała jest wenecka sałatka z kalafiora z rodzynkami, ale nie mniej

Niedzielny kucharz
Warstwowa sałatka z kurczakiem, fetą i brokułami 952

słodkiej papryki -2 łyżeczki curry -1 puszka kukurydzy -1 opakowanie sera typu feta -garść pestek słonecznika Sos czosnkowy: -4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego (ja wolę grecki) -3 łyżki majonezu -3 ząbki czosnku -sól, pieprz do smaku -zioła prowansalskie do smaku Przygotowanie --> Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i curry. Dobrze mieszamy(...)minuty). Odcedzamy, studzimy. --> Pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Słonecznik prażymy na suchej patelni do zrumienienia. --> Sos czosnkowy: --> W miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy, mieszamy. --> Wykonanie: --> W dużej, najlepiej bezbarwnej salaterce układamy warstwowo wg kolejności: --> -brokuł --> -pomidory --> -kurczak --> -kukurydza --> -ser feta --> -sos czosnkowy --> -słonecznik --> Smacznego Post Warstwowa sałatka

Marta Gotuje
Sałatka ziemniaczana... 163

połówki, jeśli sa różnej wielkości  1 czerwona cebula, drobniutko posiakana 2 łyżki drobniutko posiekanego szczypiorku 2 czubate łyżki dobrego, gęstego jogurtu greckiego lub creme fraiche 2 czubate łyżki majonezu 1-2 łyżeczki octu z białego wina sól i pieprz, do smaku Włóż ziemniaki do gotujacej się lekko osolonej wody. Gotuj do miękkości - około 15-20 minut. Odcedź i ostudź(...)Wymieszaj majonez i jogurt. Dopraw do smaku octem winnym. Delikatnie wymieszaj z ziemniakami, cebula i szczypiorkiem. Dopraw do smaku

Lejdi of the house
Tortille z pulled chicken i surówką colesław 214

cukru 1-2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy z oliwek Surówka colesław: 1/4 białej kapusty 1 mała marchewka 1 mała cebula sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka płynnego miodu + dodatkowo: placki tortilla Wykonanie: Pulled chicken: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż(...)pół godziny. Po tym czasie kapustę odciśnij. Marchewkę umyj i obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebulę zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Do kapusty dodaj marchewkę, cebulę, majonez, jogurt naturalny, miód, ocet winny. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby – solą. Całość dokładnie wymieszaj. Na środek tortilli nałóż kurczaka i surówkę, zwiń i ciesz się pysznym

Moja pasja smaku
Sałatka gyros z winogronami 136

pomidory 2 filety z kurczaka przyprawa gyros 2 łyżki oleju 1/2 kg czerwonych winogron kostka fety 1/3 szkl pestek słonecznika Sos czosnkowy: 1/2 szkl gęstego jogurtu naturalnego 1/2 szkl majonezu 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Sos: w miseczce wymieszać majonez, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku. Słonecznik usmażyć na łyżeczce oleju na złoty kolor, ostudzić. Filety

Smakołyki Asi
Kebabowa karkówka 164

dość szybkie w wykonaniu, polecam jednocześnie upiec w piekarniku ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ , do tego tylko surówka i mamy pyszny obiadek Składniki: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: sól, chilli, przyprawa do kebaba   *** Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy i obsypujemy z każdej strony(...)przyprawą do kebaba *** *** Ketchup, majonez, jogurt, przecier pomidorowy oraz szczyptę soli i chili mieszamy ze sobą *** *** Cebulę kroimy w piórka. Mięso i sos dzielimy na 3 części. Do naczynia żaroodpornego wykładamy część mięsa, które smarujemy warstwą sosu i posypujemy połową cebuli *** *** Na cebuli układamy ponownie część mięsa, smarujemy sosem i wykładamy resztę cebuli. Na to wykładamy resztę mięsa i smarujemy

Blog z Apetytem
Pasta jajeczna z tuńczykiem 187

Taka pasta to świetny dodatek do kanapek i krakersów. Doskonała na śniadanie, jak również jako przekąska na imprezę. 6 jajek puszka tuńczyka w sosie własnym łyżka majonezu dymka ze szczypiorkiem sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Dodać odsączonego z zalewy tuńczyka, posiekaną dymkę i majonez. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinę

Smakołyki Asi
Surówka z kapusty do obiadu 185

przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki 1 mała główka kapusty białej 1 cebula 1 marchewka 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany (dałam 18%) sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny Kapustę posiekać, oprószyć solą i mocno pougniatać rękoma.  Całość skropić sokiem z cytryny,oprószyć pieprzem i dodać(...)startą marchewkę, cebulę drobno posiekaną i wymieszać. Majonez wymieszać ze śmietaną i wlać do surówki. Wymieszać i gotowa. surówka z kapusty do obiadu

O kuchni z uczuciem
Sałatka z białą fasolą, rzodkiewką i selerem naciowym 187

Rzodkiewkę i ogórka pokroić w półplasterki. Paprykę pokroić w kostkę, a pomidorki na pół. Seler naciowy pokroić na mniejsze kawalki. Szczypiorek posiekać. Do sałaty dodać fasolą, pokrojone warzywa, dodać majonez z jogurtem 1:1 i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem czosnkowym 344

ziemniaków 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 jajka 2 kopiaste łyżki mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia Sos czosnkowy: 400ml jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego świeżego kopru lub 1 łyżka suszonego sól (opcjonalnie) Ziemniaki i cebule zetrzeć na najdrobniejszej tarce, a czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, mąkę i dokładnie wymieszać(...)Doprawić solą i pieprzem. Smażyć na chrupko na dobrze rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni dobrze jest odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i koperek. Wymieszać i jeśli trzeba doprawić solą

kuchnia doski

Proponowane wyszukiwania