Składniki: (15 szt. babeczek) 3 jajka 6 łyżek cukru drobnego do wypieków 3 łyżki Majonezu dekoracyjnego WINIARY 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej odrobina olejku migdałowego 9 łyżek cytrynowego cukru pudru 3-5 łyżek soku z cytryny skórka otarta z cytryny Składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej(...)Jajka wbij do misy miksera. Wsyp cukier drobny i miksuj na średnich obrotach miksera, aż masa jajeczna zrobi się jasna i puszysta. Dodaj majonez i miksuj krótko, do połączenia z jajkami. Obie mąki przesiej przez sitko i wymieszaj ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia. Do masy jajeczno-majonezowej wsyp wymieszane mąki i wlej kilkanaście kropel olejku migdałowego. Miksuj
Delicious Placeporcje) pomidory (różne odmiany) garść listków bazylii garść łuskanych migdałów kwiaty cebuli do posypania Sos śmietankowo-miętowy 1/3 szkl. słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki majonezu kilkanaście listków świeżej mięty 2 gałązki oregano 2 gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz do smaku Do wysokiego naczynia wlej(...)śmietankę, dodaj majonez i mascarpone. Zmiksuj blenderem. Listki oregano i pietruszki obierz z łodyżek, razem z miętą wrzuć do śmietanki. Dodaj estragon i sok z cytryny. Zmiksuj dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pomidory pokrój w grube plasterki, ułóż na talerzach. Między pomidory powciskaj listki bazylii. Polej przygotowanym sosem. Migdały posiekaj grubo nożem i upraż na suchej patelni
Delicious Placełyżeczka oregano (lub innych ulubionych ziół) sól, pieprz 1 duże jajko 3-4 łyżki otrębów olej kokosowy do smażenia Surówka: 2 marchewki cukinia 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka majonezu light lub gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: Kaszę lub ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu i zostawić do przestygnięcia. Cebulę i pieczarki(...)piekarniku nagrzanym do 18 0ºC przez około 15-20 minut. Surówka: Cukinię i marchewki zetrzeć na tarce. Cukinię lekko odcisnąć z wody, przesypać do miski. Dodać pokrojony szczypiorek oraz majonez, musztardę i sok z cytryny. Wymieszać i doprawić całość solą i pieprzem. *W wersji z kaszą owsianą trzeba je bardzo mocno docisnąć, żeby się trzymały. Po upieczeniu skleją się lepiej
Healthy food explorerpapryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżka oleju sól, pieprz do smaku 2 bezglutenowe tortille * 2 liście sałaty 1/2 pomidora, pokrojonego wplasterki 1 łyżka ketchupu * 1 łyżka majonezu * * Dieta FODMAP: przed użyciem koniecznie sprawdź, czy dane produkty nie zawierają niedozwolonych składników (przede wszystkim czosnku, cebuli, inuliny i syropu glukozowo-fruktozowego). CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)przekrawam go - jeżeli nie jest różowy w środku, to znaczy że pozostałe kawałki też są już usmażone). 3. Tortille podgrzewamy na suchej patelni, przekładamy na talerze. Smarujemy ketchupem i majonezem, układamy kurczaka, sałatę i pomidora. Zawijamy i gotowe :) Więcej przepisów LOW FODMAP znajdziesz TUTAJ
My Culinary Artamerykańskiej 200g świeżego fileta z łososia ze skórą 3 koiaste łyżki soli 2 łyżki białego cukru Sałatka z pora: 1 duży por 1/2 słodkiego jabłka 1 czubata łyżka majonezu sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Łososia umyj i dokładnie osusz. 2. Sól wymieszaj z cukrem. 3. Na dno brytfanny lub głębokiego, płaskiego naczynia, w którym zmieści się(...)chrupiących kanapkach. Sałatka z pora: 1. Pora umyj i pokrój w drobną kostkę. 2. Jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do pora. 3. Dodaj majonez i dokładnie wymieszaj. 4. Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Smacznego! Billberry salmon Grav Lax Ingredients: 1 glass of billberries or blueberries 200g fresh salmon fillet with skin 3 heaped spoons
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSałatka z bobu - kuchnia podkarpacka Składniki: 300- 400 g łuskanego bobu 2 jajka 6 ziemniaków 2 marchewki 2 ogórki kiszone 1 cebula 1 łyżka kminku sól, pieprz śmietana lub majonez. Świeży bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (około 15 minut). Jeśli bób jest lekko podsuszony, dzień wcześniej zalewamy go przegotowaną wodą i odstawiamy na noc. Gotujemy(...)kostkę. Podobnie kroimy ogórki kiszone. Jajka gotujemy i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy kminek, sól, pieprz i mieszamy ze śmietaną lub majonezem. Podajemy schłodzoną. Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerzbardzo oryginalne danie, bardzo proste w przygotowaniu. składniki na 3 porcje 8 młodych ugotowanych ziemniaków 350 g wędzonego boczku 2 cebule pęczek szczypiorku z dymki 3 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy czarny pieprz sól przepis Wędzony boczek kroimy w małą kostkę. Obraną cebulę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy z niego tłuszcz od czasu(...)kostkę i przekładamy do dużej miski. Do ziemniaków dodajemy podsmażony i wystudzony boczek z cebulką. Szczypiorek drobno siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami sałatki. Na końcu do sałatki dodajemy majonez i musztardę, wszystko doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na pół godziny aby wszystkie smaki się przegryzły. Artykuł Sałatka ziemniaczana
Smakowite Daniaprzyjęcia lub spotkania ze znajomymi. składniki na 3 porcje 250 g paluszków krabowych 1 awokado 2 pomidory 1 puszka kukurydzy pęczek szczypiorku z dymki 3 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Obrane ze skórki pomidory kroimy według uznania na mniejsze kawałki lub kostkę. Obrane awokado oraz paluszki krabowe kroimy w niewielką kostkę. Szczypior z dymki drobno siekamy(...)miski wrzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę. Do kukurydzy dodajemy pokrojone składniki: pomidory, awokado, paluszki krabowe oraz szczypiorek. Na końcu do sałatki dodajemy majonez, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na pół godziny aby wszystkie smaki się przegryzły. Artykuł Sałatka z awokado i paluszkami krabowymi + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaKlasyka polskiej kuchni. Składniki 500 g ogórków gruntowych pęczek szczypiorku pęczek koperku 1 pełna łyżka majonezu 200 g śmietany 12% sól, pieprz Przygotowanie Ogórki obieramy, kroimy w talarki, oprószamy solą i odstawiamy na kwadrans. Przekładamy na sitko, płuczemy, osączamy z wody. Koperek i szczypior siekamy. Ogórki, koperek i szczypior przekładamy do miski, dodajemy majonez i śmietanę. Składniki łączymy, do smaku
R'n'G Kitchenogórek świeży - długi 1 pęczek rzodkiewek 1/2 puszki kukurydzy konserwowej sól pieprz czarny mielony 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, a następnie przełożyć do miski i wystudzić. Rzodkiewki oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w półplasterki. Pokrojone rzodkiewki przełożyć do miski(...)odcedzoną kukurydzę konserwową. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym. Całość dokładnie wymieszać. Do osobnej miseczki przełożyć gęsty jogurt naturalny lub jogurt grecki i majonez. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką najlepiej smakuje schłodzona. Artykuł Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE
WSZYSTKO SMACZNEcebula 1 łyżka octu winnego 2 ogórki kiszone 1 pomidor 4 plastry miękkiego sera 2 duże garści sałaty lodowej lub masłowej 4 bułki 4 łyżki oleju Sos 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka tabasco lub sosu sriracha Przygotowanie: Krok 1 Wyjmij mięso z lodówki. Nie wyrabiaj, nie zagniataj mięsa. Uformuj cztery kule, spłaszcz każdą w kształtne kotlet(...)lodówki na 15 minut. Krok 2 W międzyczasie, pokrój w krążki cebulę, zalej je łyżką octu. Odstaw. Pokrój ogórki kiszone i pomidora w plastry. Przygotuj sos: wymieszaj 4 łyżki majonezu z łyżką keczupu i łyżeczką sosu sriracha lub tabasco. Krok 3 Smażenie burgerów. Najlepiej smażyć je partiami, po dwa. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, dość mocno podkręć temperaturę
Niedzielny kucharzwyrazistymi suszonymi pomidorami. Świetnie sprawdzają się jako szybkie, ciekawe danie śniadaniowe. Składniki: 4 duże placki tortilla rukola 12 kawałków suszonych pomidorów Pasta jajeczna: 4 jajka Łyżka musztardy dijon Łyżka majonezu ½ pęczka szczypiorku/dymki Sól/czarny pieprz Sposób przygotowania: Pasta jajeczna: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i rozgniatamy widelcem. Szczypiorek/dymkę drobno siekamy. Jajka łączymy z szczypiorkiem, musztarda i majonezem. Doprawiamy
Pyry na Gazkomentarze z opisem Waszych ulubionych śniadań. Dajcie znać co lubicie, z czym robicie kanapki itd… Składniki pieczywo (u nas bułka owsiana) kilka plasterków szynki pomidor ogórek jajka masło majonez sól pieprz Zdrowa kanapka na śniadanie – przepis Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu zostawiamy do ostygnięcia. Obieramy i kroimy w plasterki. Pomidora i ogórka kroimy w plasterki. Bułkę kroimy(...)pół, jednak uważając aby nie przeciąć jej do końca. Dolną część bułki smarujemy masłem, a następnie układamy nasz dodatki – szynkę, pomidora, ogórka, jajko. Górę bułki smarujemy odrobiną majonezu i delikatnie przyciskamy. Smacznego! Artykuł Zdrowa kanapka na śniadanie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wody wody gazowanej 10 oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 6 pomidorów suszonych 100 g sera feta olej do smarowania gofrownicy Pozostałe 1 ryba wędzona maślana 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz, koper świeży, natka 3 ogórki małosolne 2 pomidory 6 oliwek czarnych 3 pomidory suszone Gofry: Do miski przesiewam mąkę, paprykę, dodaję proszek do pieczenia(...)Mieszam już łyżką. Gofrownicę smaruje olejem i rozgrzewam. Ciasto wylewam nabierką.Gofry smażę aż się zarumienią. Pozostałe: Rybę obieram ze skóry. 1/3 odkładam do dekoracji. Do ryby, dodaję majonez, jogurt,i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję koper pokrojony. Na gofry wykładam pastę rybną, dodaję plastry pomidora, ogórka, kawałki ryby. Dekoruję oliwką i pomidorem suszonym, posypuję natką
wesoła kuchniashoarmy 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła klarowanego 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1 czerwona papryka 1/2 kapusty pekińskiej czerwonej Sos: 1 mały jogurt naturalny ( 180g ) 1 łyżka majonezu sól czarny pieprz mielony czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błonek, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małe paseczki. Do miseczki przesypać przyprawę do shoarmy, dodać oliwę(...)opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Kapustę pekińska opłukać, osuszyć i posiekać, przełożyć do pozostałych składników sałatki, dokładnie wymieszać. Sos - do kubeczka przełożyć jogurt naturalny, dodać majonez i doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem mielonym, dodać czosnek granulowany do smaku. Sos dokładnie wymieszać i polać nim sałatkę, wymieszać. Sałatka shoarma z polędwiczki najlepiej smakuje po schłodzeniu. Artykuł
WSZYSTKO SMACZNE