majonez - 14247 przepisów (strona:245/950)

LEKKA SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM, KURCZAKIEM I JAJKIEM (redukcja, keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 281

pomysł na lekki i sycący posiłek dla osób na redukcji, ale nie tylko bo w zależności od założonego makro można wzbogacić ją o tłustsze dodatki w postaci jajek, majonezu, dipów, orzechów, ziaren, awokado czy po prostu oleju lub oliwy. Sałatka smakuje znakomicie w każdym wydaniu więc polecam gorąco Świetnie sprawdzi się na co dzień, jak i od święta bądź(...)rzecz MCT) – można zastąpić innym 20 g musztardy 5 g tłuszczu do smażenia np. smalcu , masła klarowanego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony papryka czerwona mielona opcjonalnie majonez, śmietana i inne tłuszcze – wliczyć do makro Łodygi selera naciowego obrać z niejadalnych części (listki) a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę

Ola la LCHF
Sałatka warstwowa #MasterTuńczyk 199

Składniki: 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1 szkl. czarnej soczewicy beluga 1 mała czerwona papryka 3 jajka 1 czerwona cebula 1 puszka t uńczyka w kawałkach Princes sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypta soli i pieprzu   Przygotowanie: Kukurydzę odsączamy z soku. Soczewicę gotujemy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Cebulę oraz paprykę kroimy(...)kostkę. Tuńczyka odsączamy z sosu. Składniki układamy warstwami w misce według kolejności: kukurydza, soczewica, papryka czerwona, jajka, czerwona cebula, tuńczyk.  Wierzch sałatki polewamy sosem, który robimy mieszając majonez z musztardą oraz solą i pieprzem. #MasterTuńczyk

Bon appetit mon amie
Sałatka z tuńczykiem w pucharkach 194

warstwami w pucharkach. Polecam pięknie #MasterTuńczyk Składniki: 2 pomidorki koktajlowe 2 jajka ugotowane na twardo kawałek czerwonej cebuli 1 puszka tuńczyka w sosie własnym PRINCES 5 rzodkiewek 2 łyżeczki majonezu pęczek szczypiorku Przygotowanie: Tuńczyka przekładamy z puszki na sitko i odcedzamy z płynu. Warzywa i szczypiorek myjemy. Jajka obieramy ze skorupek i oddzielamy białka od żółtek. Przygotowujemy 2 pucharki. Pomidorki(...)cebulce. Rzodkiewki ścieramy na tarce jarzynowej i układamy na tuńczyku. Żółtka również ścieramy na tarce jarzynowej i przekładamy po równo na starte rzodkiewki. Na żółtkach układamy po łyżeczce majonezu i delikatnie rozsmarowujemy. Szczypiorek kroimy drobno i posypujemy nim górę sałatki (gruba warstwa). Smacznego Ps. Ja nie dodawałam już przypraw ale można jeśli ktoś lubi. Przepis na 2 porcje. Zapraszam

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pomidory faszerowane wiosenną sałatką z tuńczykiem. 121

smaczne i smakują ,,warzywami'', warto więc po nie sięgać. Na lekki obiad lub kolację polecam Wam takie nadziewane serem, tuńczykiem i warzywami pomidory, żeby było lekko i zdrowo zamiast majonezu użyłam jogurt naturalny. Spróbujcie koniecznie, a przekonacie się, że będzie pysznie. Zapraszam :) Składniki: 4 duże pomidory 1 kulka sera mozzarella (125 g ) 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym(...)osuszamy, następnie rwiemy na małe kawałki. Umyty i obrany ogórek i rzodkiewki kroimy w małą kostkę. Ser mozzarella również kroimy w małą kostkę. 3. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przygotowaną sałatką napełniamy wydrążone pomidory. Całość posypujemy szczypiorkiem. 4. Podajemy i smacznego życzę.  Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku

Izabelawkuchni
Warzywne burgery z fasoli, soczewicy i bakłażana 131

bakłażan 40 g owsianych płatków 3 jajka 2 łyżki szczypiorku sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia 8 bułek garść roszponki 250 g grzybów 2 łyżki majonezu Ugotuj fasolę i soczewicę w lekko osolonej wodzie. Bakłażana pokrój w kostkę, posól i odstaw na sicie na 30 minut. Następnie usmaż bakłażana na maśle wraz z czosnkiem. Przełóż do malaksera(...)pieprzem. Wymieszaj farsz. uformuj 8 małych lub 5 większych burgerów i usmaż na maśle. Usmaż pieczarki na maśle, lekko posól i dopraw pieprzem. Przekrój bułki na pół i posmaruj majonezem. Obłóż roszponką. Następnie na każdej bułce połóż po jednym hamburgerze, na wierzchu ułóż porcję smażonych grzybów i przykryj drugą połówką bułki. Smacznego!   Spara Spara The post Warzywne burgery

codojedzenia
Sałatka makaronowa z serem i salami 189

świderki 10dkg salami 10dkd chudej szynki 15 dkg żółtego sera 2 -3 ogórki gruntowe 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku   Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy pół łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku sól i pieprz – po około pół łyżeczki     *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu(...)salami kroimy w kosteczkę *** *** Ser żółty, paprykę, ogórka i rzodkiewki również kroimy w kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** W miseczce łączymy ze sobą składniki sosu: majonez, jogurt, przeciśnięty czosnek, musztardę, miód oraz sól i pieprz *** *** Sos łączymy ze składnikami sałatki i dokładnie mieszamy *** *** W razie potrzeby sałatkę możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM

Blog z Apetytem
Wiosenna sałatka z makaronem ryżowym 126

jest doskonała, gdy zaskoczą nas niespodziewani goście 😊 Składniki: makaron ryżowy 130 g, ogórek 1 szt, pomidor 1 szt, kukurydza konserwowa pół puszki, rzodkiewka 5 szt, szczypiorek posiekany 6 łyżek, majonez 8 łyżek, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Pomidora i ogórka kroimy w  grubszą kostkę. Rzodkiewkę(...)drobno kroimy, a szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku. Gotowe

kulinarne odsłony pati
Wiosenny falafel z ciecierzycy i tuńczyka z sosem wiedeńskim z kaparami 112

szczypta  do smaku kolendra w proszku  szczypta do smaku sól morska, biały pieprz do smaku Dodatkowo: czarny sezam do obtoczenia Sos wiedeński z kaparami: 100 ml majonezu 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki kaparów ½ świeżego ogórka szklarniowego 1 szalotka ½ pęczka koperku ½ pęczka cienkiego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny Świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób wykonania: Ciecierzycę(...)czarnym sezamie, układamy na blasze wyłożonej pergaminem , pieczemy w nagrzanym do 200 *c  piekarniku przez 15-20 minut. Gdy nasze falafel się pieką przygotowujemy sos wiedeński: Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy posiekany szczypiorek i koperek, pokrojonego w drobną kostkę ogórka, dodajemy osączone z zalewy kapary i posiekaną szalotkę , doprawiamy sokiem z cytryny oraz świeżo mielonym pieprzem. Falafel  podajemy

Wanilia i Kardamon
Sałatka z kurczakiem gyros i mieszanką orzechów, pestek dyni i słonecznika 159

słonecznika – wykorzystałam Mix sałatkowy Italia Helio 2-3 rzodkiewki 1 ogórek kiszony około 1/2 piersi z kurczaka przygotowanej w przyprawie gyros* 3 łyżki jogurtu 1 czubata łyżka majonezu sól i pieprz do smaku posiekany szczypiorek *miałam z obiadu (kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy w przyprawie gyros, pod koniec podlewając lekko wodą, aby mięso było bardziej soczyste i miękkie(...)pokrojonego na półplasterki górka, pokrojone rzodkiewki oraz 3 pełne łyżki mieszanki orzechów pinii, pestek dyni i słonecznika (wykorzystałam Mix sałatkowy Italia Helio). W drugiej miseczce mieszamy dokładnie jogurt z majonezem i przyprawami (solą i pieprzem – pieprzu warto dać więcej). Dodajemy do reszty składników sałatki. Całość mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Smacznego

Słodkie okruszki
Sałatka z kaszą jaglaną i pieczarkami 183

atrakcyjności. Na około 4 porcje: 1 szkl. kaszy jaglanej 300-350 g małych pieczarek mix kiełków (rzodkiewka, brokuł) boczek w plastrach (u mnie surowy) 4 jajka 3-4 łyżki majonezu (u mnie kielecki) 2-3 łyżki ketchupu łagodnego 1 mały ząbek czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz Kaszę przelewamy na sicie zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Przekładamy do garnka(...)wbijamy jajko, moc palnika zmniejszamy i gotujemy jajo przez około 3-3,5 minuty. Jajko wyławiamy łyżką cedzakową. Temperaturę ponownie zwiększamy, aż do zagotowania i przygotowujemy kolejne jajka. Majonez i ketchup łączymy z przeciśniętym czosnkiem, doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Polewamy kaszę (pamiętajmy, że kasza musi już być zimna). Kaszę rozkładamy na talerze. Na każdym rozkładamy kiełki, kilka plasterków

Smaki Na Talerzu
Kanapka ze szparagami i łososiem 143

SKŁADNIKI: – 5-8 szparagów zielonych – 1 półbagietka – 2-3 plasterki wędzonego łososia – garść listków szpinaku – 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon – 2 łyżki majonezu – 1 łyżeczka siekanego koperku PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotuj wodę. Szparagi umyj, odłam końcówki i włóż do gotującej się wody dosłownie na 2 minuty. Bagietkę przekrój wzdłuż. Możesz wsadzić(...)chwilę do nagrzanego piekarnika, aby była bardziej chrupiąca, ale nie jest to konieczne. Z majonezu, musztardy, siekanego koperku zrób sos do kanapki. Na bagietce połóż szpinak, łososia, szparagi i polej sosem. Podawaj. Smacznego!   Artykuł Kanapka ze szparagami i łososiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów 207

łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 24 dkg tuńczyka z puszce (masa po odlaniu wody lub oleju) 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów Jak przygotować roladę z tuńczykiem. Rolada. Szpinak rozmrozić a następnie odcisnąć bardzo dobrze z wody. Przełożyć do blendera. Do szpinaku dodać żółtka(...)tuńczyka . Do blendera przełożyć odciśniętego z wody bądź z oleju tuńczyka. Pomidory pokroić w mała kostkę. 3/4 pomidorów dodać do tuńczyka, zostawić 1/4. Do blendera włożyć także śmietanę i majonez. Zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać 1/4 pokrojonych pomidorów. Wymieszać. Roladę rozwinąć, równomiernie pokryć nadzieniem po czym ponownie zawinąć. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka

mecooks
Domowy hamburger 190

wołowego świeżo mielonego boczek gorczyca ewentualnie łyżeczka musztardy kolendra mielona pieprz sól cebula czerwona 1-2 ząbki czosnku ok.łyżeczki startego świeżego imbiru pół szklanki zimnego rosołu ewentualnie bulionu majonez ketchup sałata ser do hamburgerów Wykonanie: Wołowinę mieszamy z przyprawami: gorczycą, pieprzem, solą, kolendrą, imbirem, czosnkiem oraz ćwiartką startej cebuli. Dodajemy zimny rosół i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kotlety i smażymy(...)patelni grillowej. Pod koniec grillujemy przekrojone bułki po stronie wewnętrznej lub podpiekamy je w piekarniku. Sos: łączymy ze sobą majonez i ketchup. Na suchej patelni podsmażamy boczek na delikatny brąz. Dół bułki smarujemy sosem po wewnętrznej stronie i układamy kolejno:          - umytą i osuszoną sałatę          - pomidora

Pysznie & Pięknie
SAŁATKA Z JAJKIEM, OGÓRKIEM MAŁOSOLNYM I CZOSNKIEM 130

ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 100 g mieszanki sałat (u mnie z sałatą lodową), 4 jajka, 2 większe ogórki małosolne, 2 średniej wielkości pomidory, 2 ząbki czosnku, łyżka majonezu, czubata łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz. Przygotowanie: Sałatę myję i osuszam. Jajka gotuję na twardo, kroję w ósemki. Pomidory i ogórki kroję w większą kostkę, czosnek w ćwierćplasterki. Wszystkie składniki sałatki(...)łączę z majonezem i jogurtem, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszam

JejKuchnia
Placki drobiowe z botwinką i dymką 114

młodymi ziemniaczkami i mizerią z ogórka, smaczne wiosenne danie! Na 4-5 porcji: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 pęczek botwinki 2 cebule dymki ze szczypiorem 2 łyżki majonezu 3 łyżki mąki pszennej 1 duże jajko Sól różowa himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w drobną kostkę(...)miski.  Botwinkę umyć, osuszyć, buraczki odłożyć i wykorzystać do zupy a resztę pokroić w drobniutką kostkę, cebulkę dymkę posiekać , dodać do mięsa, wsypać mąkę pszenną wbić jajko, dodać majonez, doprawić do smaku solą oraz pieprzem , całość wymieszać aż będzie gęsta jednolita masa. Łyżką nabierać porcje masy, układać na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, uformować zgrabne owalne kotleciki, smażyć

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania