świderki 10dkg salami 10dkd chudej szynki 15 dkg żółtego sera 2 -3 ogórki gruntowe 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy pół łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku sól i pieprz – po około pół łyżeczki *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu(...)salami kroimy w kosteczkę *** *** Ser żółty, paprykę, ogórka i rzodkiewki również kroimy w kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** W miseczce łączymy ze sobą składniki sosu: majonez, jogurt, przeciśnięty czosnek, musztardę, miód oraz sól i pieprz *** *** Sos łączymy ze składnikami sałatki i dokładnie mieszamy *** *** W razie potrzeby sałatkę możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z Apetytemjest doskonała, gdy zaskoczą nas niespodziewani goście 😊 Składniki: makaron ryżowy 130 g, ogórek 1 szt, pomidor 1 szt, kukurydza konserwowa pół puszki, rzodkiewka 5 szt, szczypiorek posiekany 6 łyżek, majonez 8 łyżek, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Pomidora i ogórka kroimy w grubszą kostkę. Rzodkiewkę(...)drobno kroimy, a szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku. Gotowe
kulinarne odsłony patiszczypta do smaku kolendra w proszku szczypta do smaku sól morska, biały pieprz do smaku Dodatkowo: czarny sezam do obtoczenia Sos wiedeński z kaparami: 100 ml majonezu 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki kaparów ½ świeżego ogórka szklarniowego 1 szalotka ½ pęczka koperku ½ pęczka cienkiego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny Świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób wykonania: Ciecierzycę(...)czarnym sezamie, układamy na blasze wyłożonej pergaminem , pieczemy w nagrzanym do 200 *c piekarniku przez 15-20 minut. Gdy nasze falafel się pieką przygotowujemy sos wiedeński: Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy posiekany szczypiorek i koperek, pokrojonego w drobną kostkę ogórka, dodajemy osączone z zalewy kapary i posiekaną szalotkę , doprawiamy sokiem z cytryny oraz świeżo mielonym pieprzem. Falafel podajemy
Wanilia i Kardamonsłonecznika – wykorzystałam Mix sałatkowy Italia Helio 2-3 rzodkiewki 1 ogórek kiszony około 1/2 piersi z kurczaka przygotowanej w przyprawie gyros* 3 łyżki jogurtu 1 czubata łyżka majonezu sól i pieprz do smaku posiekany szczypiorek *miałam z obiadu (kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy w przyprawie gyros, pod koniec podlewając lekko wodą, aby mięso było bardziej soczyste i miękkie(...)pokrojonego na półplasterki górka, pokrojone rzodkiewki oraz 3 pełne łyżki mieszanki orzechów pinii, pestek dyni i słonecznika (wykorzystałam Mix sałatkowy Italia Helio). W drugiej miseczce mieszamy dokładnie jogurt z majonezem i przyprawami (solą i pieprzem – pieprzu warto dać więcej). Dodajemy do reszty składników sałatki. Całość mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Smacznego
Słodkie okruszkiatrakcyjności. Na około 4 porcje: 1 szkl. kaszy jaglanej 300-350 g małych pieczarek mix kiełków (rzodkiewka, brokuł) boczek w plastrach (u mnie surowy) 4 jajka 3-4 łyżki majonezu (u mnie kielecki) 2-3 łyżki ketchupu łagodnego 1 mały ząbek czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz Kaszę przelewamy na sicie zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Przekładamy do garnka(...)wbijamy jajko, moc palnika zmniejszamy i gotujemy jajo przez około 3-3,5 minuty. Jajko wyławiamy łyżką cedzakową. Temperaturę ponownie zwiększamy, aż do zagotowania i przygotowujemy kolejne jajka. Majonez i ketchup łączymy z przeciśniętym czosnkiem, doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Polewamy kaszę (pamiętajmy, że kasza musi już być zimna). Kaszę rozkładamy na talerze. Na każdym rozkładamy kiełki, kilka plasterków
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI: – 5-8 szparagów zielonych – 1 półbagietka – 2-3 plasterki wędzonego łososia – garść listków szpinaku – 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon – 2 łyżki majonezu – 1 łyżeczka siekanego koperku PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotuj wodę. Szparagi umyj, odłam końcówki i włóż do gotującej się wody dosłownie na 2 minuty. Bagietkę przekrój wzdłuż. Możesz wsadzić(...)chwilę do nagrzanego piekarnika, aby była bardziej chrupiąca, ale nie jest to konieczne. Z majonezu, musztardy, siekanego koperku zrób sos do kanapki. Na bagietce połóż szpinak, łososia, szparagi i polej sosem. Podawaj. Smacznego! Artykuł Kanapka ze szparagami i łososiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plłyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 24 dkg tuńczyka z puszce (masa po odlaniu wody lub oleju) 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów Jak przygotować roladę z tuńczykiem. Rolada. Szpinak rozmrozić a następnie odcisnąć bardzo dobrze z wody. Przełożyć do blendera. Do szpinaku dodać żółtka(...)tuńczyka . Do blendera przełożyć odciśniętego z wody bądź z oleju tuńczyka. Pomidory pokroić w mała kostkę. 3/4 pomidorów dodać do tuńczyka, zostawić 1/4. Do blendera włożyć także śmietanę i majonez. Zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać 1/4 pokrojonych pomidorów. Wymieszać. Roladę rozwinąć, równomiernie pokryć nadzieniem po czym ponownie zawinąć. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka
mecookswołowego świeżo mielonego boczek gorczyca ewentualnie łyżeczka musztardy kolendra mielona pieprz sól cebula czerwona 1-2 ząbki czosnku ok.łyżeczki startego świeżego imbiru pół szklanki zimnego rosołu ewentualnie bulionu majonez ketchup sałata ser do hamburgerów Wykonanie: Wołowinę mieszamy z przyprawami: gorczycą, pieprzem, solą, kolendrą, imbirem, czosnkiem oraz ćwiartką startej cebuli. Dodajemy zimny rosół i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kotlety i smażymy(...)patelni grillowej. Pod koniec grillujemy przekrojone bułki po stronie wewnętrznej lub podpiekamy je w piekarniku. Sos: łączymy ze sobą majonez i ketchup. Na suchej patelni podsmażamy boczek na delikatny brąz. Dół bułki smarujemy sosem po wewnętrznej stronie i układamy kolejno: - umytą i osuszoną sałatę - pomidora
Pysznie & PięknieILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 100 g mieszanki sałat (u mnie z sałatą lodową), 4 jajka, 2 większe ogórki małosolne, 2 średniej wielkości pomidory, 2 ząbki czosnku, łyżka majonezu, czubata łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz. Przygotowanie: Sałatę myję i osuszam. Jajka gotuję na twardo, kroję w ósemki. Pomidory i ogórki kroję w większą kostkę, czosnek w ćwierćplasterki. Wszystkie składniki sałatki(...)łączę z majonezem i jogurtem, doprawiam do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszam
JejKuchniamłodymi ziemniaczkami i mizerią z ogórka, smaczne wiosenne danie! Na 4-5 porcji: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 pęczek botwinki 2 cebule dymki ze szczypiorem 2 łyżki majonezu 3 łyżki mąki pszennej 1 duże jajko Sól różowa himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w drobną kostkę(...)miski. Botwinkę umyć, osuszyć, buraczki odłożyć i wykorzystać do zupy a resztę pokroić w drobniutką kostkę, cebulkę dymkę posiekać , dodać do mięsa, wsypać mąkę pszenną wbić jajko, dodać majonez, doprawić do smaku solą oraz pieprzem , całość wymieszać aż będzie gęsta jednolita masa. Łyżką nabierać porcje masy, układać na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, uformować zgrabne owalne kotleciki, smażyć
Wanilia i Kardamonapracowanym proponuję wykorzystać do sałatki gotową mieszankę z puszki. Składniki : puszka mieszanki meksykańskiej bonduelle mały por 2-3 jajka majonez, gesty jogurt sól, pieprz Przygotowanie : Ugotowane jajka obrać i pokroić, pokrojony por przelać wrzątkiem na sicie Osączoną mieszankę połączyć z jajkami i porem, posolić, posypać pieprzem Dodać łyżkę majonezu wymieszanego z łyżką jogurtem- wymieszać. Mieszanka zawiera groszek, kukurydzę i czerwoną
Proste Potrawypięknymi fiołkami, które jak pewnie wielu wie są jadalne, smakują i na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI na 4 porcje: 800 g do 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła, majonezu lub śmietany 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki lub kolendry otarta skórka z 2 sparzonych cytryn łyżka suszonych owoców cranberry (borówka czerwona) - opcjonalnie garstaka kwiatów fiołków sól do smaku Wykonanie(...)Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić Dodać masło lub majonez albo śmietanę i ugnieść praską na puree. Dodać po ugnieceniu pokrojone na połówki owoce kranberry. Dodać też otartą skórkę z cytryny pozostawiajac trochę do posypania na talerzu. Ziemniaki wymieszać. Ziemniaki wyłożyć na jeden duży półmisek, posypać fiołkami i łyżką delikatnie wmieszać fiołki do ziemniaków aby ich nie uszkodzić. Kilka
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki: 20 dag żółtego sera 1 pęczek rzodkiewek 1 krótki ogórek 4 jajka 1/2 pęczka koperku 1 jabłko 4 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka ostrej musztardy sól, pieprz Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Ser żółty oraz obrane jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki. Obranego ogórka kroimy w kostkę a rzodkiewkę w plastry. Wystudzone jajka kroimy(...)kostkę. Koperek szatkujemy na drobno. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Majonez, jogurt i musztardę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do sałatki
Qchnia po prostuProsta i smaczna przekąska imprezowa... polecam również na kolacje lub jako lunch box do pracy :) Składniki: * 4 placki tortilli * serek śmietankowy u mnie ziołowy 150 g * łyżka majonezu * kilka plasterków szynki * kilka plasterków sera ok 150 g * ok 10 liści sałaty * pół papryki czerwonej * pół ogórka gruntowego Serek śmietankowy mieszamy z majonezem. każdy placek tortilli smarujemy powstałym sosem
Kulinarne przygody