majonez - 14247 przepisów (strona:241/950)

Sałatka strzępiasta z kurczakiem wg Siostry Anastazji 187

kurczaka (moim zdaniem wystarczy 1 duża pojedyncza pierś) 100 g żółtego sera (dałam mniej) 1 pęczek rzodkiewek 4-5 kromek weki bazylia, oregano 2 łyżki oliwy 2 łyżki majonezu (u mnie kielecki) 1 mały jogurt naturalny pieprz, sól olej do smażenia lub masło klarowane Wekę kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy suszoną bazylią i oregano. Skrapiamy oliwą. Mieszamy. Przekładamy(...)przekładamy do salaterki. Ser żółty trzemy na tarce lub kroimy w małą kostkę. Rzodkiewki kroimy na półplasterki. Do sałaty dodajemy ser żółty, przestudzone mięso oraz rzodkiewki. Jogurt mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną oregano. Polewamy sałatkę. Na koniec sałatkę posypujemy grzankami. Podajemy od razu po przygotowaniu (względnie sałatkę przygotowujemy wcześniej, a same grzanki dodajemy tuż przed

Smaki Na Talerzu
Surówka z pora, ogórków i selera konserwowego 132

kwasną surówką. Świetnie nadaje się do obiadu, jak i dań z grilla.  Składniki (2 porcje) -por -1/3 słoika selera konserwowego -kilka ogórków konserwowych -sól, pieprz -2 łyzki majonezu Przygotowanie Por drobno pokroić, umieścić w misce. Delikatnie posolić i odstawić na chwilę. W międzyczasie pokroić w kostkę ogórki, a seler odsączyć. Wszystkie warzywa razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem(...)smaku, dodać majonez i dokładnie połaczyć. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 170,1 kcal Tłuszcz: 12,1g Białko: 1,6g Węglowodany: 13g Smacznego

Zielona Kuchnia
SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ I TUŃCZYKIEM 120

jaglanej prażonej (użyłam  Cenos ) * 4 jajka * pół puszki kukurydzy konserwowej * 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej * 7 krążków ananasa z puszki * 7-8 gałązek świeżego szczypiorku * 1 łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy. Ananasa osuszyć i również pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać. Kaszę(...)jaglaną ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny

Zrób to smacznie
Letnia sałatka z mozzarellą, pomidorami i kalarepą + film 197

porcje 150 g mixu sałat 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych 1 kalarepa 2 ogórki małosolne pęczek szczypiorku z dymki grzanki sos 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku czarny pieprz sól przepis Do małej miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy

Smakowite Dania
Bajgle szpinakowe 191

łyżką cedzakową i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bajgle posypujemy sezamem i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni C. PASTA JAJECZNA Składniki: 4 jajka 2 łyżki majonezu szczypiorek sól pieprz szczypta kurkumy Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą. Dodajemy posiekany szczypiorek i wszystko razem mieszamy. DODATKI zielone

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka kalafiorowa 215

Przygotowuję ją kilka razy w roku i zawsze tak samo zachwyca mnie ona swym smakiem i prostotą. Polecam i Wam:) 1 duży kalafior 1 słoik korniszonów 1 pęczek koperku majonez sol, pieprz Kalafior dzielimy na mniejsze części. Gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, z dodatkiem odrobiny cukru. Po przestudzeniu dzielimy na małe różyczki. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy(...)Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy kilka łyżek majonezu, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje dobrze schłodzona

Smaki Na Talerzu
Sałata do obiadu 86

szybko? Korzystajcie z dobrodziejstw natury i szykujcie ją już dziś! Prosta i pyszna. Składniki 1/2 główki sałaty  1/2 pęczku koperku 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18% 1 łyżka majonezu sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie F Sała Sałatę płuczemy, osuszamy. Śmietanę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek mieszamy ze sobą. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny

R'n'G Kitchen
Grillowana tortilla z kurczakiem i warzywną salsą 128

cebula 200g kukurydzy z puszki 250g pomidorków koktajlowych 8 listków sałaty karbowanej przyprawa   do grosa sól morska świeżo zmielony pieprz olej kokosowy Sos: 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu pikantnego sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć, pokroić w większe podłużne kawałki, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do gyrosa, odstawić na około 30 minut(...)ćwiartki, a cebulę w piórka. Papryki, ogórka, pomidorki, cebulę i kukurydzę przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, następnie oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. 3. Sos: Jogurt naturalny, majonez i ketchup przełożyć do miseczki, dokładnie ze sobą wymieszać, a następnie doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. 4. Tortille lekko posmarować wodą, a następnie ułożyć z każdej strony

Szalona Kuchnia Eweliny
Przegrzebki z grilla z puree z zielonego groszku 233

jeden z kulinarnych rarytasów świata i dlatego warto po nie sięgnąć. Składniki : 4 przegrzebki 1 cebula szalotka 150 gr groszku zielonego ok 4 łyżek masła klarowanego (1+3) łyżka majonezu boczek w plastrach cytryna pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Przepis ten rozpoczynamy od przygotowania purre z groszku. Na rozgrzane masło wsypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulę szalotkę i szklimy ją. Następnie dodajmy groszek(...)zielony (może być zarówno świeży jaki mrożony, mrożony smaży się nieco dłużej) Po ok 5 minutach gdy groszek jest już mięciutki doprawiamy solą i pieprzem  dodajemy łyżkę majonezu mieszamy.  Zdejmujemy garnek z ognia i całość blendujemy lecz tylko tak aby  wyczuwalne były kawałki groszku. Przed grillowaniem warto wcześniej natłuścić ruszta  najprościej można to zrobić przecirając

Mechanik w kuchni
Kotlety z kurczaka, pieczarek i sera 771

sera to ciekawa i bardzo smaczna alternatywa dla smażonej piersi kurczaka. Mięso wychodzi kruche i soczyste. Polecam wypróbować!     Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 jajko 100g pieczarek 1 niewielka cebula 2 łyżki startego żółtego sera 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 1/2 pęczka zielonej pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki(...)podsmażamy przez kilka minut, ciągle mieszając. Odkładamy do wystudzenia *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę *** *** Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy *** *** Mięso mieszamy z pieczarkami, majonezem, jajkiem, mąką, zieloną pietruszką, startym serem oraz przyprawami. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę *** *** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną

Blog z Apetytem
Hawajska sałatka z ziołowo - imbirowym sosem 172

sałaty lodowej 1 puszka konserwowej kukurydzy 1 opakowanie miechunki suszonej Helio 2 łyżki sezamu przyprawa do kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego Sos ziołowo - imbirowy: 180g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 5 dużych liści świeżej bazylii 6 gałązek świeżej kolendry 2 łyżki zalewy po odsączeniu ananasa sok z połowy cytryny sól Wykonanie: 1. Fileta umyć, osuszyć(...)wrzątkiem i wystudzić. 5. Sałatę lodową umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. 6. Sezam uprażyć na złoty kolor na suchej rozgrzanej patelni. 7. Sos: Wymieszać jogurt naturalny z majonezem, dodać posiekaną bazylię, kolendrę, starty imbir, a następnie wlać zalewę z ananasa oraz sok z cytryny, dodać szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać. 8. W naczyniu wymieszać wszystkie składniki sałatki

Szalona Kuchnia Eweliny
Surówka Colesław z młodej kapusty 160

mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na surówkę z kapusty. 1/2 średniej główki młodej kapusty 1 średniej wielkości marchewka 1 małe jabłko 1 mała biała cebula 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany pieprz 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru kryształu Surówka Colesław z młodej kapusty Jak przygotować surówkę Colesław. Kapustę dość drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Posolić(...)średniej wielkości oczkach. Cebulę pokroić w małą kostkę. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do kapusty dodać tarte jabłko, marchew oraz drobno krojoną cebulę. W kubku połączyć majonez, śmietanę, cukier oraz pieprz. Sosem zalać warzywa w misce. Dokładnie całość wymieszać. Surówka Colesław z młodej kapusty O czym warto pamiętać przygotowując surówkę z młodej kapusty. Jeśli nie mamy jabłka możemy

mecooks
Pasta z pieczonego dorsza 596

Składniki: 1 filet dorsza ze skórą (ok. 250-300g) sól, przyprawa do ryb, biały pieprz sok z cytryny 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżeczki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego* 1/2 małej cebuli Sposób przygotowania: 1. Przygotowany filet oprószyć solą i przyprawą do ryb, skropić sokiem z cytryny. 2. Rybę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)całkowitego wystygnięcia, a następnie oddzielić mięso od skóry i widelcem podzielić na małe kawałeczki. 4. Cebulę drobno pokroić w kostkę. Dodać do ryby razem z koperkiem. 5. Dodać majonez oraz jogurt. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. ** *Jeśli pasta będzie zbyt sucha, należy dodać więcej jogurtu. **Przed spożyciem pastę należy pozostawić w lodówce na co najmniej

A Ty Smakuj Mnie
Sałatka z tortellini i kalafiorem. 253

makaronu tortellini 250 g. (ja miałam z szynką) 1 mały kalafior 1 puszka kukurydzy 1 duży pomidor lub 2 mniejsze 1 nie duża cebula 3 ogórki kiszone 4 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Kalafior ugotować i podzielić na drobne różyczki. Tortellini ugotować. Warzywa pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez, sól i pieprz. Wymieszać. Wstawić do lodówki

Agusiowe smakołyki
PASTA Z TUŃCZYKA I AWOKADO 132

tuńczyka stek w oleju  ⭆ 1/3 zielonego ogórka ⭆1/2 awokado  ⭆1/2 opakowania fety ⭆1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki ⭆1 szalotka ⭆1 łyżka musztardy delikatesowej ⭆2 łyżki majonezu tradycyjnie u mnie Kielecki  ⭆sól i pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE: 1. Tuńczyka odcedzam i przekładam do miski.  2. Ogórka, szalotkę drobno kroję. 3. Pozostałe składniki przekładam do miski(...)pomocą widelca dokładnie łączę ze sobą składniki.  5. Doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz musztardą i majonezem.  6. Mieszam.  7. Przed podaniem pozostawiam w lodówce na ok 30 minut.  SMACZNEGO

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania