łyżki mirin-u (wino ryżowe) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 1/3 pora (zielona część) 1 mała marchewka 1/2 ogórka sos: 2 łyżki śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka sosu sojowego opcjonalnie czarny sezam do posypania Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy, a następnie polewamy mirin-em (wino ryżowe) mieszamy dokładanie. Pora kroimy w cienkie piórka(...)dociskamy do dna. Na ryżu układamy warstwę tuńczyka i także dociskamy. Potem nakładamy warstwę pora, następnie marchewki i ogórka. Delikatnie zdejmujemy obręcz. Wierzch polewamy sosem z mieszanki śmietany z majonezem i sosem sojowym oraz opcjonalnie posypujemy czarnym sezamem uprażonym na suchej patelni. #MasterTuńczyk Inspiracją był ten ten przepis
Bon appetit mon amiejego koszt to raptem kilka zł. Łapcie przepis. Składniki: 250g wątróbek z kurczaka (ilość po oczyszczeniu) 1 średnia cebula 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżeczki majeranku łyżka majonezu świeży szczypiorek świeża pietruszka sol, pieprz Potrzebujemy dwa garnki. W jednym gotujemy jajka na twardo, a w drugim wstawiamy wodę, do której po zagotowaniu wrzucamy oczyszczone wątróbki, obraną cebulę przekrojoną(...)czasie odcedzamy na drobniutkim sitku aby odzyskać cały majeranek - studzimy. Do blendera wrzucamy dwa jajka ugotowane na twardo, ugotowaną wątróbkę z cebulką i majerankiem, łyżkę majonezu, garść świeżej pietruszki, garść świeżego szczypiorku, szczyptę soli oraz pieprzu. Blendujemy na gładką masę. Gotowe :) Z podanej ilości można przyjąć śmiało porcję dla 3 osób - w naszym przypadku było dla 2 osób, żona
Smacznie Pysznie Kalorycznieurozmaicenie... Osobiście wolę opcję bardziej pikantną i nad kolejna opcją tej sałatki jeszcze popracujemy... Składniki: opakowanie selera naciowego (400g) 6 jajek puszka groszku konserwowego pęczek szypiorku majonez sól pieprz Przygotowanie: Łodygi selera myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na 0,5cm talarki. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Groszek odsączamy z zalewy. Szczypiorek myjemy(...)drobno kroimy. Seler, jajka, groszek, szczypiorek wkładamy do miski, dodajemy majonez (tyle aby składniki się połączyły), dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę wkładamy na pół godziny do lodówki (może być dłużej) aby smaki się "przegryzły". Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejest nim bardzo smaczna potrawa. 2 arkusze nori 150 g ryżu białego 1 puszka tuńczyka w kawałkach Princes kawałek pora białej części (około 5 cm) 1 łyżka majonezu mały kawałek czerwonej papryki mały kawałek zielonego ogórka garść szpinaku baby 1 łyżeczka masła sól pieprz 2 łyżki octu ryżowego 1/3 łyżeczki soli 1 1/2 łyżeczki cukru Ryż opłukać, zalać(...)zaprawa do ryżu, którą należy dodać do ugotowanego, jeszcze ciepłego ryżu, dokładnie wymieszać i odstawić. Tuńczyka odcedzić z zalewy, pora poszatkować na drobno. lekko posolić i wraz z majonezem dodać do tuńczyka. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Masło rozgrzać na patelni i dodać szpinak, lekko posolić i dusić około 1-2 minut. Pozostawić do wystudzenia. Ogórka i paprykę
Jadło i czytadłomnie makaron orzo – w kształcie ryżu) 3 jajka 10 dkg szynki 1 długi ogórek pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 czerwona papryka 2 łyżki majonezu 2 łyżka gęstego jogurtu naturalnego sól i pieprz 1-2 ząbki czosnku *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Szynkę, rzodkiewki i ogórka również kroimy w kostkę(...)Szczypiorek dokładnie myjemy, osuszamy i drobno siekamy *** *** Paprykę czerwoną kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu *** ***Majonez mieszamy z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem. Do sałatki dodajemy sos majonezowy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Do czasu podania sałatkę przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY
Blog z Apetytemmięsnych czy warzyw). Polecam. Składniki: 2-3 ząbki czosnku 8-10 mniejszych listków świeżej bazylii około 0,5 – 0,75 małego kubeczka jogurtu naturalnego* około 4 łyżek majonezu świeżo mielony pieprz do smaku (u mnie od Cykoria) sól do smaku *mały kubeczek 180 g, doradzam wybrać bardziej gęsty jogurt Przygotowanie: Czosnek obieramy i ścieramy na tarce do miseczki. Dodajemy(...)jogurt naturalny (najpierw mniejszą ilość) i majonez. Mieszamy. Następnie dodajemy posiekane listki świeżej bazylii, świeżo mielony pieprz i sól do smaku. Całość mieszamy i próbujemy. Opcjonalnie dodajemy więcej jogurtu (w zależności jakiej gęstości sos chcemy uzyskać) i / lub doprawiamy do smaku. Sos najlepiej schłodzić w lodówce, aby smaki ładnie przeszły. Tak przygotowany sos bazyliowo-czosnkowy podajemy do chrupiącego kurczaka
Słodkie okruszkihansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 6 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka śmietany pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku pół pęczka szczypiorku duża garść rzeżuchy sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek. Jajka przekroić(...)pół, delikatnie wydrążyć żółtka. Żółtka, zieleninę, majonez i śmietanę przełożyć do miseczki. Zblenderować na gładką masę. Doprawić do smaku. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć masę napełniając środki jajek z górką. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomibidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 6 jajek 1 mały burak ¼ posiekanej czerwonej cebuli 2 łyżki sera koziego twarogowego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka śmietany sól, pieprz, kminek mielony kiełki rzodkiewki – do dekoracji Buraka ugotować, wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek. Jajka przekroić na pół. Buraka obrać ze skóry(...)zetrzeć na tartce na drobnych oczkach, dodać ser, majonez, śmietanę i cebulę, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć masę na połówki jajek. Udekorować kiełkami rzodkiewki. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiugotowany filet z piersi kurczaka (ok. 400 g) 1 puszka ananasa 1 mała puszka kukurydzy 5 łodyg selera naciowego kawałek pora (10 cm) 4 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Ugotowane mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Ananasy i kukurydzę odsączyć z zalewy. Seler naciowy i ananasy pokroić na kawałki,pora drobno posiekać. Składniki wymieszać(...)majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schłodzić w lodówce
Kolorowa kuchnia Elkiskosztowania w ramach programu ambasadorskiego. Zbożowe przyjemności to chrupiące przekąski w trzech smakach: oliwka i zioła,pikantny pomidor,wędzona papryka. 200 g mrożonego groszku 4 jajka 1 łyżka majonezu sól świeżo mielony pieprz Groszek ugotować do miękkości,odcedzić i wystudzić. Jaja ugotować na twardo,obrać ze skorupek i wystudzić. Blenderem rozdrobnić jajka,dodać groszek i majonez,zmiksować na gładką
Kolorowa kuchnia Elkiszkoły albo na piknik w plenerze. Składniki na 4 kanapki: 500 g ugotowanego i przyprawionego ryżu do sushi 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym Princes 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka kaparów 4 liście sałaty ½ awokado 2 jajka 1 łyżeczka masła pieprz sól 4 glony nori (takie jak do sushi) Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)zaprawiamy jak do sushi. Tuńczyka odcedzamy z oleju, łączymy z majonezem i kaparami tworząc pastę. Na maśle przygotowujemy jajecznicę, doprawiamy solą i pieprzem, studzimy ją. Arkusz glonów układamy na kawałku foli spożywczej, który powinien być większy od nori. Przestudzony ryż, kładziemy na środku arkusza. Następnie warstwowo układamy jajecznicę, pastę z tuńczyka, sałatę. Całość przykrywamy kolejną warstwą ryżu. Zwijamy boki arkusza
Kierunekuchniatylko na imprezowym stole, ale również w roli drugiego śniadania. Składniki: 500g brokuł 200g makaronu świderki 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oliwie 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Brokuł ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. 2. Makaron ugotować do miękkości w lekko osolonym wrzątku. 3. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy. 4. Wszystkie(...)składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia Ewelinybyło tej pasty mimo, że bardzo ją lubimy. Pasta jest pożywna, smaczna i dość szybko się ją robi. Na pewno nie należy do pasty FIT bo jest tam majonez, ale jest świetna. Często zastanawiamy się co zrobić z tuńczyka z puszki. To jest fajna propozycja na pastę do pracy, szkoły lub szybką kolację. Każdy może dodać swoje ulubione warzywa(...)stawiamy tutaj na klasykę. Składniki: 1 torebka ryżu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 cebula 1 mała puszka kukurydzy 2 jajka koperek lub szczypiorek 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Ryż gotujmy wg przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w drobną kostkę. Jajko gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy ryż oraz jajko. Kukurydze odsączamy z zalewy. Tuńczyka również odsączamy
Kuchnia w oparachjest składnikiem diet ponieważ jest małokaloryczne, a także lekkostrawne. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka lub indyka 1 mała puszka kukurydzy 1 mała papryka 1 cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki mąki 1 jajko 100 g sera żółtego sól pieprz ostra papryka przyprawa do gyros olej do smażenia Mięso oczyszczamy z błon i siekamy na małą kostkę. Cebule(...)paprykę kroimy w małą kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki i przyprawą gyros. Mieszamy aby przyprawy "weszły" w mięso. Dodajemy jajko, mąkę, majonez i ser. Mieszamy i wkładamy do lodówki na 5 minut. Z masy formuj placuszki i smaż do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ulubioną sałatką
Kuchnia w oparachszczypiorkiem sprawia, że sałatka świetnie komponuje się z grillowanym mięsem, rybami oraz warzywami. Polecam! Składniki: 3-4 jajka 1 długi ogórek pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę oraz ogórka również kroimy w kostkę, a szczypiorek drobno siekamy *** *** Wszystkie pokrojone składniki(...)sałatki przekładamy do miski i mieszamy ze sobą *** *** Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku *** *** Do czasu podania sałatkę przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ KARKÓWKA Z GRILLA W PYSZNEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA
Blog z Apetytem