majonez - 14247 przepisów (strona:241/950)

Wiosenna sałatka obiadowa 188

ogórek, rzodkiewki i sos jogurtowy. Szybko, prosto i pysznie. Polecam jako dodatek do obiadu. 1 główka sałaty pęczek rzodkiewek 1-2 zielone ogórki mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz, cukier Ogórka myjemy, a następnie trzemy na dużych oczkach tarki. Przekładamy na sito, solimy i na chwilę odstawiamy. Po czasie odciskamy z ogórków wodę. Liście(...)sałaty myjemy, osuszamy, a następnie dzielimy na mniejsze części. Wkładamy do miski. Rzodkiewki myjemy, odcinamy ogonki, a następnie trzemy na dużych oczkach tarki. Jogurt łączymy z majonezem. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem oraz większą szczyptą cukru. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Podajemy od razu po przygotowaniu

Smaki Na Talerzu
Sałatka z rzodkiewkami 99

możemy już kupić na lokalnych ryneczkach, więc zapraszam do próbowania :) Składniki: - 1 brokuł - 280 g mozzarelli - 2 pomidory - 1 łyżka nasion lnu - 1/2 puszki kukurydzy - 4 rzodkiewki - 2 łyżki majonezu - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie: Brokuła gotujemy a pomidora sparzamy i obieramy ze skórki. Pomidora, mozzarellę i rzodkiewkę kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pomidora, mozzarelle, rzodkiewkę(...)kukurydzę oraz podzielonego na różyczki brokuła. Do sałatki dodajemy majonez i doprawiamy przyprawami

Zainspirowana w kuchni
SAŁATKA Z WĘDZONYCH UDEK KURCZAKA + FILMIK 207

mały słoiczek selera konserwowanego 1 por ( biała cześć )  4-5 ogórki konserwowe 1-2 pomidory  1 mała kapusta pekińska  sól, pieprz  3-4 łyżki majonezu(...)dokładnie odcedzamy.  Por, kapustę kroimy drobno. Ogórki, ser i pomidory kroimy w kostkę, ogórki wyciskamy z nadmiaru płynu. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.  Sałatkę przekładamy do ozdobnych miseczek i podajemy, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Maminkowa sałatka z orkiszem i tuńczykiem 185

kaszy orkiszowej z vermicelli i pomidorami -puszka tuńczyka w kawałkach w oleju -puszka drobnego groszku konserwowego -kilka ogórków konserwowych -kilka kawałków papryki konserwowej -3-4 ugotowane jajka -kawałek pora -majonez -sól, pieprz -bulion warzywny Pora kroimy na drobno. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Odsączamy na ręcznikach papierowych. W bulionie warzywnym gotujemy kaszę. Odsączamy i studzimy. W kostkę kroimy jajka(...)Odsączamy tuńczyka. Łączymy wszystkie składniku i dodajemy ok. 3 łyżki majonezu. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Sałatka z kapusty pekińskiej do obiadu 125

Prosta, smaczna i łatwa w przygotowaniu. Składniki 1/2 małej główki kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 mała puszka groszku konserwowego 1 łyżka majonezu 50 ml oleju sezamowego 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki natki pietruszki 1 ząbek czosnku cukier sól, pieprz Przygotowanie M Kapustę szatkujemy. Groszek i kukurydzę(...)osączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę. Majonez, olej, przyprawy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę, dokładnie łączymy. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Dressing łączymy z warzywami, przekładamy do lodówki na min. 30 minut

R'n'G Kitchen
Sałatka z czerwonej kapusty 434

jednak jestem uzależniona od tego pierwszego, dlatego nie chciałam go pomijać. Składniki: pół czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 2 łyżki octu winnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka cukru  sól pieprz Kapustę szatkujemy, gotujemy al dente (w ilości wody, która jedynie przykryje kapustę) razem z liściem laurowym, zielem(...)octem, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przelewamy wrzątkiem na sicie, dodajemy do kapusty. Dorzucamy do nich starte na grubych oczkach jabłko, jogurt, majonez, cukier, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Można ewentualnie dolać jeszcze odrobinę octu. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki

Kardamonovy
Sałatka makaronowa do dań z grilla 157

smakuje. Przed podaniem schłodzić sałatkę w lodówce. Składniki: makaron ryżowy - 250 g ogórek zielony -  2 szt czosnek - 3 ząbki sól i pieprz kukurydza - 1 puszka cebula - 1 szt majonez Kielecki - 2 łyżki koperek - 1/2 pęczka Przygotowanie: Makaron ryżowy ugotować w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą. Ogórki obrać, usunąć pestki ze środka, pokroić(...)paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do makaronu. Koperek opłukać, pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Połączyć składniki sałatki, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Frytoburger z bekonem i sosem curry 141

kulinarny jest odwrócony o 180 stopni. Składniki (2 porcje) -2 duże pity/ciabaty/lub inne ulubione pszenne bułki -4 ziemniaki -100g boczku w plastrach -100g jogurtu greckiego -3 łyżki majonezu -2 łyżki przyprawy curry -4 marynowane papryczki jalapeno -1/2 łyżeczki suszonego czosnku -kilka kropel tabasco -słodka papryka -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić w słupki. Obsypać(...)solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić ziemniaki i smażyć. W międzyczasie przygotować sos. Marynowane papryczki włożyć do miseczki. Zblendować. Dodać jogurt, majonez, czosnek, tabasco i curry. Doprawić wedle uznania solą i pieprzem. Gdy frytki będą juz prawie gotowe, przesunąć je na brzeg patelni, obok położyć plastry boczku. Smażyć do przyrumienia i odpowiedniej chrupkości. Bułki rozkroić zostawiając nieprzecięty

Zielona Kuchnia
Sauerkraut Burger – Wolfenstein II: The New Collossus – burger z kiszoną kapustą 167

dijon – 1 łyżka 0,30 zł boczek wędzony – 3 plastry [30g] 0,90 zł bułka grahamka, duża – 1 szt. 0,80 zł sól, pieprz //SOS// majonez – 2 łyżeczki [10g] 0,20 zł chrzan tarty – 0,5 łyżeczki 0,10 zł Razem 7 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. FORMOWANIE KOTLETÓW (4 min) Świeżą, chudą wołowinę wyciągamy(...)TOSTOWANIE BUŁEK (1 min) Na patelni po smażeniu bekonu umieszczamy połówki przekrojonej bułki (najpierw od wewnętrznej strony), tostujemy je do zrumienienia z obu stron. 5. SOS (1 min) Majonez łączymy z chrzanem i szczyptą soli, mieszamy. 6. MONTAŻ BURGERA (2 min) Spód bułki smarujemy sosem chrzanowym, na to kładziemy kotlet, smarujemy go sporą warstwą musztardy, następnie nakładamy pokaźną porcję kapusty

Nerds Kitchen
SAŁATKA Z SZYNKĄ I KOPREM 172

przepis: Składniki na 2 osoby: 🔪 3 jajka 🔪 1/3 cebuli 🔪 4 ogórki konserwowe 🔪 10 dag sera żółtego 🔪 10 dag szynki gotowanej 🔪 3 łyżki kopru świeżego 🔪 2 łyżki musztardy 🔪 1 łyżka majonezu 🔪 Sól pieprz do smaku Przygotowanie: 1.Jajka gotuję i obieram, studzę, kroję w kostkę. 2. Ogórki kroję w kostkę. 3.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 4.Koper siekamy drobno. 5.Szynk(...)kroję drobno. 6. Ser trę na grubych oczkach. 7.Do miski przekładamy składniki. Następnie dodaję musztardę oraz majonez , sól i pieprz. 8.Mieszam dokładnie. Pozostawiam w lodówce przed podaniem ok 30 min. Smacznego

Gotowanie Patki
Tarta z fasolką szparagową 103

cieście francuskim, którą robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika ze stołu. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g fasolki szparagowej 100 g mrożonego groszku  2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie D Fasolkę oczyszczamy, obcinamy końcówki, obgotowujemy 10 min w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą

R'n'G Kitchen
Sałatka ziemniaczana wiejska – dodatek do grilla i nie tylko 133

się w tej roli sprawdza. Składniki: Ziemniaki 6-8 sztuk ( ilość ogólnie dowolna ) 2-3 ogórki kiszone 150 g boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 1 spora łyżka majonezu typu light Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Pozostawiamy do wystygnięcia. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Również odstawiamy do wystygnięcia. Przestudzone(...)ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy boczek i cebulę oraz posiekane ogórki. Do sałatki wykładamy musztardę i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement

Smaki Ewy
Sałatka z tortellini, tuńczykiem i szczypiorkiem 137

przygotowaniu a jaka smaczna! 250 g kolorowego tortellini z szynką 1 zielony ogórek 200 g tuńczyka w sosie własnym 6 dużych rzodkiewek ½ pęczka świeżego szczypiorku Sól Pieprz 3 łyżki majonezu Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Ogórka obieramy, kroimy w kosteczkę. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę. Szczypiorek siekamy bardzo drobno nożem(...)Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły

VioletoweKucharzenie
Pyszna surówka z pekińskiej kapusty 139

Polecam! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 młode marchewki około 3 cm pora (jasna część) 1 słodkie, soczyste jabłko około 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego około 3-4 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy wszystkie składniki surówki. Marchewki skrobiemy, jabłko obieramy, a kapustę kroimy na większe kawałki. Kapustę, marchewki, por i jabłko siekamy(...)marchewka była pokrojona w cienkie plasterki. Jeśli wolicie np. marchewkę w tradycyjnej tartej postaci, wystarczy zmienić tarczę. Do tak przygotowanych składników sałatki dodajemy jogurt naturalny typu greckiego, majonez, granulowany czosnek i doprawiamy całość (dość obficie) solą i pieprzem. Całość najlepiej wymieszać ręką ugniatając przy tym składniki. Ja robię to w większej misce. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku. Surówkę najlepiej przygotować

Słodkie okruszki
Tortilla z gyrosem 283

znajdziecie TUTAJ ) 1 filet z kurczaka pół główki kapusty pekińskiej 4 łyżki kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki 1 zielony ogórek 1 czerwona cebula przyprawa do gyrosa sos : 2 łyżki majonezu, 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 3 łyżki pikantnego ketchupu, 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku     *** Filety z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso przekładamy do miseczki(...)gyrosa, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut *** *** Kapustę pekińską drobno szatkujemy *** *** Paprykę oraz ogórka kroimy w kostkę, a cebulę w piórka *** *** Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą majonez, jogurt, ketchup oraz przeciśnięty czosnek *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso, często mieszając – do zrumienienia *** ***Placki tortilli przez chwilę podgrzewamy na patelni. Na brzegu każdego placka układamy porcje

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania