bakłażan 2 marchewki Sól i pieprz do smaku 1 łyżka bazyli suszonej 3 łyżki drobno posiekane go szczypiorku Olej rzepakowy do smażenia 250 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Sól i pieprz 15 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram, myję, a następnienie kroję w większą kostkę. Gotuję w osolonej wodzie, tak by ziemniaki były lekko(...)tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewam olej następnie przekładam warzywa, doprawiam solą i pieprzem oraz suszoną bazylią. Całość mieszam. W misce łącze podduszone warzywa i ziemniaki. Dodaję jogurt, majonez, musztardę i przyprawy. Całość mieszam. Na koniec posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. PrzekŁadam do formy do zapiekania. Piekę w piekarniku ok 30 min w 200 stopniach. Podaję od razu
Gotowanie Patkiżółtego sera (gouda) 400 g kukurydzy 1 papryka czerwona 1/2 cebuli czerwonej 1/2 pęczka koperku 1 szklanka świeżego szpinaku "baby" 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu sól, pieprz cayenne (lub zwykły) Sposób wykonania: Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Koperek drobno siekamy. Tortellini mieszamy(...)papryką, cebulą, kukurydzą i papryką. Jogurt łączymy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos do sałatki, mieszamy. Na koniec dodajemy liście świeżego szpinaku i delikatnie jeszcze raz wszystko mieszamy
Qchnia po prostuSkładniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 1 małe jabłko 4 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego) 4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz Sposób wykonania: Soczewicę gotujemy na sypko w osolonej wodzie (10 minut od zagotowania). Przelewamy na sitku zimną wodą. Paprykę, cebulę i obrane jabłko kroimy w drobną kostkę i mieszamy(...)soczewicą. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy zmiażdżony czosnek, zioła, sól i pieprz. Sos dodajemy do sałatki. Mieszamy. Sałatkę podajemy z pieczywem
Qchnia po prostu250g tortellini z serem 20 dkg szynki – użyłam polędwicy sopockiej 4 jajka 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 czerwona papryka 1 ogórek zielony 10 dkg żółtego sera 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól oraz pieprz – do smaku 1 pęczek szczypiorku *** Czerwoną paprykę oraz obranego ze skórki ogórka kroimy w kostkę *** *** Żółty(...)odsączoną kukurydzę oraz drobno posiekany szczypiorek *** *** Makaron tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Odsączony makaron dodajemy do pozostałych składników sałatki i wszystko razem mieszamy *** *** Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym oraz przeciśniętym czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstały sos czosnkowy dodajemy do sałatki. Dokładnie mieszamy *** *** W razie potrzeby sałatkę doprawiamy jeszcze solą i pieprzem
Blog z ApetytemSkładniki: 4 placki tortilli pełnoziarnistej 1 op. mieszanki sałat 30 g kiełków (u mnie brokułu) 2 pomidory 1 cebula czerwona 1/2 papryki zielonej 4 łyżeczki ketchupu 4 łyżeczki majonezu 200 g tofu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Oliwa do smażenia Sirracha (opcjonalnie) Sos sojowy (opcjonalnie) Przepis: Tofu należy porządnie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę lub w paski. Kawałki(...)tofu obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na oliwie z każdej strony na złoty kolor. Pod koniec smażenia możemy dodać odrobinę sosu sojowego. Placek tortilli smarujemy ketchupem i majonezem. Następnie nakładamy mieszankę sałat, kiełki, pokrojonego pomidora, paprykę oraz cebulę. Na wierzch kładziemy chrupiące tofu. Całość udekorowałam sirrachą. Placki zwijamy od dołu i po bokach. Moim sposobem na podtrzymanie wrapów
Emcia PichciPolub mnie na Facebooku Składniki: Mała główka czerwonej kapusty ok 700 g 1/2 cebuli marchewka jabłko pietruszka mały pęczek koperek mały pęczek 2 czubate łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Kapustę poszatkować, lekko posilić, ugniatamy dłońmi i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną drobno cebulkę, zetrzeć na tarce jarzynowej jabłko oraz marchewkę ( marchew(...)oraz jabłko obrane ze skórki). Pietruszkę i koperek kroimy i dosypujemy do surówki. Dodajemy sok z cytryny majonez i Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodysałatkowego niestety nie wchodzi;) 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1/2 – 3/4 (wg upodobań) słoika grillowanej papryki konserwowej kilkanaście małych pieczarek 2 wędzone udka kurczaka 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kostkę, przekładamy(...)całe zanurzone. Po około 5-8 minutach wyjmujemy je z wody i osączamy. Przekładamy do miski razem z mięsem i papryką. Dodajemy osączony groszek i kukurydzę. Do garnuszka przekładamy majonez, dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Łączymy z pozostałymi składnikami
Smaki Na Talerzujeśli jest dobrze schłodzona w lodówce Składniki : 5-6 średnich ziemniaków , najlepiej różnokolorowych ( użyłam różowe i żółte ) 18 jajek przepiórczych 2 ogórki kiszone 1 mała cebula biała 1 łyżka majonezu 1 płaska łyżeczka, tartego chrzanu śmietankowego łyżeczka ,świeżego ,siekanego majeranku 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka gotujemy . Wrzucamy na wrzącą wodę(...)gotujemy w łupinkach po czym po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę mniej więcej wielkości połówek jajek . Ogórki także kroimy w kostkę . Wszytko łączymy ze sobą w misce , dodając majonez,chrzan ,jogurt, pocięty majeranek , sól i pieprz do smaku . Mieszamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc ,żeby smaki się przegryzły Drugiego dnia w towarzystwie kilku pomidorków smakuje wyśmienicie .Smacznego
Ogrodnik w podróżyłyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia SOS CZOSNKOWY 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta soli KETCHUP PAPRYKOWY 2 kawałki marynowanej papryki (można(...)rozgrzanego oleju, po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. SOS CZOSNKOWY: Do miseczki ścieramy czosnek, lekko solimy, dodajemy miód i sok z cytryny. Dokładnie rozcieramy, dodajemy jogurt i majonez oraz natkę pietruszki. Mieszamy. KETCHUP PAPRYKOWY: Paprykę oraz cebulkę marynowaną bardzo drobno siekamy lub miksujemy w rozdrabniaczu. Przekładamy do miseczki, dodajemy ketchup i mieszamy. Podajemy w przekrojonych bułeczkach, posmarowanych
cool and mintytajskich. Robot kuchenny Kohersen Mycook sprawdza się w takich sytuacjach perfekcyjnie, a efekt widzicie na zdjęciach :) Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny Ubijanie i emulgowanie Smaku domowego masła i majonezu nie zastąpi nawet najlepszy produkt dostępny w sklepach. Jeśli chcemy je przygotować samodzielnie wystarczy na noże założyć nasadkę „motylek”, umieścić w naczyniu składniki, ustawić czas i włączyć urządzenie(...)naczynia głównego kostki lodu i i włączyć urządzenie – noże naostrzą się same. Unikniemy w ten sposób kosztów wymiany ostrzy na nowe. Motylek – służy do przygotowywania sosów, kremów, majonezów, bitej śmietany, piany z białek i ubijania masła. Pełni też rolę mieszadła, które zapobiega przywieraniu potraw do ścianek naczynia głównego. Za pomocą dołączonej łopatki , zaprojektowanej w ten sposób, aby nie dotykała
Cztery Fajerypodbija smak warzyw, takich jak kapusta czy marchewka. Składniki: kapusta czerwona – 1 i 1/2 szkl. kapusta biała – 1 szkl. 2 gruszki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sok z połowy cytryny szczypta cukru sól pieprz Obie kapusty obieramy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy, wrzucamy do miski, solimy i chwilę ugniatamy. Odstawiamy kapustę na ok 15 minut(...)Gruszki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty. Mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, cukier i pieprz. Przygotowanym sosem polewamy kapustę, całość mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki się połączyły. Podajemy do obiadu lub jako osobną przekąskę. Smacznego
Kasia i jej kobiecy światziemniaczkami i sosem czosnkowym. P.S. Z przepisu wychodzi duża rodzinna porcja 👪 Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek botwiny 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka(...)rozbełtujemy je. Mieszamy z majonezem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części, kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, a łodygi i liście
Kuchnia MagdaLenyśniadanie, kolację lub poczęstunek dla gości. Proste i przyjemne w przygotowaniu, a wyjątkowo smaczne. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 14 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka 1 łyżka miękkiego masła lub majonezu 1 łyżka kaparów 2 jajka 4 kromki chleba sól morska WYKONANIE Jajka wkładamy do rondelka z ciepłą wodą i stawiamy na dużym ogniu. Zagotowujemy i gotujemy 4 i 1/2 minuty(...)stron na suchej patelni (zwykłej lub grillowej). Pomidory odsączamy z oleju i układamy na desce. Kroimy w cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Dodajemy miękkie masło lub majonez i siekając, łączymy z pomidorami. Można całość zblendować. Na koniec dodajemy odsączone kapary i mieszamy. Na pieczywie rozsmarowujemy masełko pomidorowe, układamy plasterki jajka i posypujemy solą morską
cool and mintypodaniem polać pomidory. Do posypania można użyć natki pietruszki lub koperku, może być także bazylia. składniki: 4-5 pomidorów 7 kopiastych łyżek gęstej śmietany lub jogurtu 3 kopiaste łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 4 łyżki drobno startego żółtego sera sól,pieprz posiekana natka pietruszki Do miseczki przełożyć śmietanę i majonez. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz trochę soli i pieprzu
Monia miesza i gotujeSKŁADNIKI NA OK 6 OSÓB: 1 filet z kurczaka lub kilka polędwiczek z kurczaka 1 papryką czerwona 1/3 główki sałaty lodowej 1/2 opakowania sera feta 2lyzki jogurtu 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka kroję w paski i doprawiam. Smażę na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju . Studzę a następnie kroję(...)Następnie paprykę myję i kroję w kostkę. Sałatę lodową myję i drobno siekam lub rwę. Ser feta kroję w kostkę. W misce łącze wszystkie składniki, dodaję jogurt,ketchup oraz majonez. Doprawiam i mieszam
Gotowanie Patki