piersi kurczaka - 550 g cebula - 1 szt jajko - 1 szt natka pietruszki sól i pieprz przyprawa do kurczaka - 2 łyżki Placek serowy : ser gouda - 270 g jajka - 3 szt majonez - 3 pełne łyżki. Przygotowanie: Farsz: Pieczarki opłukać, osączyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, do podsmażonej cebuli dodać pieczarki doprawić solą(...)dokładnie wymieszać. Filety opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na większe kawałki, rozbić. Placek serowy: Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wybić jajka do miski z serem, dodać majonez, dokładnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem, nasmarowanym tłuszczem, wylać masę serową, włożyć blachę do nagrzanego do 180 stop.piekarnika, piec przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ciasta serowego zdjąć papier
Kuchnia Danusisałatce orzechowy posmak. Myślę, że warto przygotować ją na dzisiejszą kolację. Polecam! Składniki : * 3 ugotowane ziemniaki * 100g boczku wędzonego parzonego * mała czerwona cebula * pestki słonecznika * 2 łyżki majonezu Przygotowanie : Ziemniaki pokroić w kostkę. Boczek przesmażyć i odsączyć. Cebulę pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Posolić. Wszystkie składniki połączyć z majonezem. Odstawić na kilka godzin do połączenia
Magiczne Życie MartySkładniki: 1/2 opakowania tortellini 150 g żółtego sera (w kawałku) 1 ogórek szklarniowy 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej papryki 3 jajka 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować na twardo. Pokroić w dowolny sposób. 2. Tortellini ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostudzić. 3. Ser pokroić w kostkę. 4. Ogórka, pomidora i paprykę pokroić w dowolny(...)sposób. 5. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez i doprawić solą oraz pieprzem
A Ty Smakuj Mniepół puszki kukurydzy 4 ogórki kiszone 1 kwaśne twarde jabłko ( duże ) około 20 dag buraczków tartych ( w occie ) sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 4 kopiaste łyżki majonezu Wykonanie pysznej sałatki z buraczków, jajek i ogórków: 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę(...)Ogórki kiszone również kroimy w kostkę i odciskamy z nadmiaru wody. 2. Groszek, kukurydzę i buraczki odsączmy z zalewy. 3. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy z majonezem i przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę odstawiamy na chwilę, żeby ,,przegryzła się ". Można schłodzić w lodówce. 4. Podajemy i smacznego życzę. Kilka słów o desce z ruchomą krawędzią: Wszystkie składniki na sałatkę pokroiłam
Izabelawkuchnitylko drobna sugestia;) Nam sałatka bardzo smakowała. 2 średniej wielkości brokuły 5 jajek 3 pomidory malinowe puszka kukurydzy ser feta – około 1/2 opakowania 1-2 ząbki czosnku majonez 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego sól, pieprz, zioła prowansalskie Podzielone na różyczki brokuły gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Odcedzamy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy(...)kroimy w dużą kostkę. Sparzone, pozbawione skórki pomidory kroimy w kostkę (gniazda nasienne usuwamy). Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser feta kroimy w kostkę. Majonez (3-4 łyżki) łączymy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę i roztarty z solą czosnek. Doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na dnie szklanej salaterki umieszczamy połowę brokuła, polewamy go kilkoma łyżkami sosu, następnie rozkładamy pomidory, kukurydzę
Smaki Na TalerzuSałatka jest szybka i łatwa do przygotowania. To doskonała przekąska dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 3 marchewki, 2 pietruszki, ½ selera, ½ puszki groszku konserwowego, ½ puszki ciecierzycy konserwowej, 3 jajka, 5 łyżek majonezu Kieleckiego Lekkiego SPOŁEM , 1/2 łyżki sosu Kieleckiego Amerykańskiego SPOŁEM , sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Marchewkę, pietruszkę oraz selera gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Warzywa obieram i kroję w małą(...)kostkę. Groszek oraz ciecierzycę odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 2. Wszystkie składniki sałatki przekładam do salaterki. Dodaję majonez, sos oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wszystko razem mieszam. Sałatkę podaję z wędliną i pieczywem
Tradycyjna kuchnia Kasiwspomnę, że ilości poszczególnych składników są dowolne. Składniki: * 4 - 6 laski kabanosa * kukurydza w puszce * ananas w puszce * czerwona fasola w puszce * ser żółty ok. 15 dkg * majonez * 1 ząbek czosnku * sól, pieprz * szczypiorek Kabanosa pokroiłam w plasterki, ananasa odsączyłam i podzieliłam na drobniejsze części. Kukurydzę i fasolę odsączyłam z zalewy i dodałam do kabanosa i ananasa. Ser żółty(...)pokroiłam w kosteczkę i połączyłam z całością. Ząbek czosnku przecisnęłam przez praskę i dodałam do majonezu. Posoliłam, dodałam pieprz i wymieszałam z wcześniej przygotowanymi składnikami. Odstawiłam do lodówki, by sałatka przegryzła się. Przed podaniem oprószyłam szczypiorkiem. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąplacki tortilli 1 puszka tuńczyka w oleju – 130g po odsączeniu z zalewy 3 łyżki kukurydzy konserwowej kilka łodyżek szczypiorku – u mnie 2 duże łodyżki 1 czubata łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy chrzanowej ostrej 1 plaster sera cheddar – ok. 20g sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki z tortilli z tuńczykiem i kukurydzą – Wykonanie(...)zetrzeć na tarce o małych oczkach. Tuńczyka odsączyć z zalewy, wrzucić do miseczki. Dodać potarty ser cheddar, 3 łyżki kukurydzy konserwowej (również odsączonej z zalewy), posiekany szczypiorek, czubatą łyżkę majonezu oraz czubatą łyżeczkę musztardy chrzanowej lekko ostrej. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Rozłożyć placki tortilli. Farsz podzielić na pół i nałożyć go równomiernie na każdym placku. Zwinąć tortillę
Kulinarne Przebojeudka z kurczaka wędzone 15 dag sera żółtego tartego 4 łyżki szczypiorku 6 plastrów ananasa z syropu sól i pieprz do smaku 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu tradycyjnego PRZYGOTOWANIE: Kaszę kuskus zalewam wrzątkiem, doprawiam solą i pieprzem. Woda musi wystawać ponad kaszę ok 1 mm. Kurczaka wędzonego obieram ze skóry i kości a następnie kroję w kostkę(...)Szczypiorek drobno siekamy. Ananasa kroję w kostkę. W Misce łącze wszystkie składniki sałatki,doprawiam solą i pieprzem, dodaję jogurt i majonez. Mieszam
Gotowanie Patkibakłażan 2 marchewki Sól i pieprz do smaku 1 łyżka bazyli suszonej 3 łyżki drobno posiekane go szczypiorku Olej rzepakowy do smażenia 250 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Sól i pieprz 15 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram, myję, a następnienie kroję w większą kostkę. Gotuję w osolonej wodzie, tak by ziemniaki były lekko(...)tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewam olej następnie przekładam warzywa, doprawiam solą i pieprzem oraz suszoną bazylią. Całość mieszam. W misce łącze podduszone warzywa i ziemniaki. Dodaję jogurt, majonez, musztardę i przyprawy. Całość mieszam. Na koniec posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem. PrzekŁadam do formy do zapiekania. Piekę w piekarniku ok 30 min w 200 stopniach. Podaję od razu
Gotowanie Patkiżółtego sera (gouda) 400 g kukurydzy 1 papryka czerwona 1/2 cebuli czerwonej 1/2 pęczka koperku 1 szklanka świeżego szpinaku "baby" 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu sól, pieprz cayenne (lub zwykły) Sposób wykonania: Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Koperek drobno siekamy. Tortellini mieszamy(...)papryką, cebulą, kukurydzą i papryką. Jogurt łączymy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sos do sałatki, mieszamy. Na koniec dodajemy liście świeżego szpinaku i delikatnie jeszcze raz wszystko mieszamy
Qchnia po prostuSkładniki: 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 1 małe jabłko 4 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego) 4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz Sposób wykonania: Soczewicę gotujemy na sypko w osolonej wodzie (10 minut od zagotowania). Przelewamy na sitku zimną wodą. Paprykę, cebulę i obrane jabłko kroimy w drobną kostkę i mieszamy(...)soczewicą. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy zmiażdżony czosnek, zioła, sól i pieprz. Sos dodajemy do sałatki. Mieszamy. Sałatkę podajemy z pieczywem
Qchnia po prostu250g tortellini z serem 20 dkg szynki – użyłam polędwicy sopockiej 4 jajka 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 czerwona papryka 1 ogórek zielony 10 dkg żółtego sera 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól oraz pieprz – do smaku 1 pęczek szczypiorku *** Czerwoną paprykę oraz obranego ze skórki ogórka kroimy w kostkę *** *** Żółty(...)odsączoną kukurydzę oraz drobno posiekany szczypiorek *** *** Makaron tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Odsączony makaron dodajemy do pozostałych składników sałatki i wszystko razem mieszamy *** *** Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym oraz przeciśniętym czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstały sos czosnkowy dodajemy do sałatki. Dokładnie mieszamy *** *** W razie potrzeby sałatkę doprawiamy jeszcze solą i pieprzem
Blog z ApetytemSkładniki: 4 placki tortilli pełnoziarnistej 1 op. mieszanki sałat 30 g kiełków (u mnie brokułu) 2 pomidory 1 cebula czerwona 1/2 papryki zielonej 4 łyżeczki ketchupu 4 łyżeczki majonezu 200 g tofu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Oliwa do smażenia Sirracha (opcjonalnie) Sos sojowy (opcjonalnie) Przepis: Tofu należy porządnie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę lub w paski. Kawałki(...)tofu obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na oliwie z każdej strony na złoty kolor. Pod koniec smażenia możemy dodać odrobinę sosu sojowego. Placek tortilli smarujemy ketchupem i majonezem. Następnie nakładamy mieszankę sałat, kiełki, pokrojonego pomidora, paprykę oraz cebulę. Na wierzch kładziemy chrupiące tofu. Całość udekorowałam sirrachą. Placki zwijamy od dołu i po bokach. Moim sposobem na podtrzymanie wrapów
Emcia PichciPolub mnie na Facebooku Składniki: Mała główka czerwonej kapusty ok 700 g 1/2 cebuli marchewka jabłko pietruszka mały pęczek koperek mały pęczek 2 czubate łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Kapustę poszatkować, lekko posilić, ugniatamy dłońmi i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną drobno cebulkę, zetrzeć na tarce jarzynowej jabłko oraz marchewkę ( marchew(...)oraz jabłko obrane ze skórki). Pietruszkę i koperek kroimy i dosypujemy do surówki. Dodajemy sok z cytryny majonez i Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego! Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygody