majonez - 14247 przepisów (strona:236/950)

Pikantna sałatka z makaronu ryżowego, kiełków fasoli mung i surimi 200

makaronu ryżowego (Tao-Tao) 100 g paluszków surimi (krabowych) 90 g kiełków fasoli mung (w puszce) 2 ogórki konserwowe lub korniszony 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu naturalnego biały pieprz papryka chilli Przygotowanie: Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu - odcedź i pokrój na krótsze nitki. Surimi i ogórki pokrój w kostkę a kiełki fasoli odsącz z zalewy(...)Wszystkie składniki wrzuć do miski - dodaj koperek, majonez, dopraw pieprzem i papryką. Sałatkę wymieszaj i wstaw do lodówki na min 2 godz

Alutka-Gotuje
Ziemniaki z piekarnika z pysznymi dodatkami 116

przenieś do domu. Polecam SKŁADNIKI: kilka równej wielkości ziemniaków 15 dag. sera śmietankowego 4 plastry boczku 4 plastry szynki 2 cebulki szalotki 150 ml kwaśnej śmietany 2-3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sucha cebulka prażona masło sól, pieprz WYKONANIE: ziemniaki wyszorować, zawinąć w folie aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na blaszce, piec do miękkości około(...)smaku(pierwszy dodatek), szynkę i boczek kroimy drobno w kostkę, dodajemy posiekaną drobno szalotkę, masło i smażymy na złoty kolor(drugi dodatek), czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, 1 łyżkę śmietany, sól i pieprz, mamy sos czosnkowy do polania ziemniaków z wędliną, ziemniaki podajemy na dużym talerzu, a dodatki na miseczkach,smacznego

Kuchnia Beaty
Surówka z selera, marchewki i pora 100

wyszła tydzień temu, razem z mielonymi z cukinią.  Składniki: pół średniego selera 2 marchewki mała biała część pora garść suszonej żurawiny 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Selera i marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojonego w półplasterki pora, żurawinę, jogurt, majonez

Kardamonovy
Kanapki z szynką parmeńską, serem brie i dipem koperkowym 141

kromki czosnek - 1 ząbek sałata - 4 liście, dowolnej szynka parmeńska - 4 plastry ser brie - 4 plastry (u mnie z orzechami) pomidor - 2-4 plastry, u mnie żółty Dip koperkowy majonez - 1-2 łyżki śmietana - 3-4 łyżki koperek - 1 mały pęczek, drobno posiekany cukier - szczypta sól, pieprz Wykonanie: Pieczywo opiekamy w tosterze, piekarniku lub na suchej patelni. Nacieramy obranym ząbkiem(...)kromki czosnek - 1 ząbek sałata - 4 liście, dowolnej szynka parmeńska - 4 plastry ser brie - 4 plastry (u mnie z orzechami) pomidor - 2-4 plastry, u mnie żółty Dip koperkowy majonez - 1-2 łyżki śmietana - 3-4 łyżki koperek - 1 mały pęczek, drobno posiekany cukier - szczypta sól, pieprz Wykonanie: Pieczywo opiekamy w tosterze, piekarniku lub na suchej patelni. Nacieramy obranym ząbkiem

Pogotujmy.pl
Sałatka z paluszkami surimi i ananasem 140

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ( 250 g ) paluszków surimi 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasa 100 g białego ryżu ( 1 saszetka ) 3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego 1 łyżka majonezu sól czarny pieprz mielony   PRZYGOTOWANIE: Ryż biały ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie wystudzić. Zimny ryż przełożyć do miski. Paluszki surimi pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski(...)soku i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do pozostałych składników sałatki. Kukurydzę konserwową odsączyć i przełożyć do miski, wymieszać. Do osobnej miseczki przełożyć jogurt grecki, dodać do niego majonez, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym. Sos dokładnie wymieszać i polać nim sałatkę, całość wymieszać. Sałatka z paluszkami surimi i ananasem najlepiej smakuje schłodzona. Artykuł Sałatka z paluszkami surimi

WSZYSTKO SMACZNE
Makaronowa sałatka z kabanosami i marynowanymi pieczarkami 188

talerzy. Składniki: 150 makaronu świderki 300g kabanosów 200g marynowanych pieczarek 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki zielonego groszku 2 pęczki szczypiorku 2 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. 2. Pieczarki pokroić w plasterki, a szczypiorek posiekać. 3. Kabanosy pokroić w kawałki o grubości około(...)Kukurydzę, fasolę i groszek odsączyć z zalewy. 5. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, dodać ketchup, majonez, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki

Szalona Kuchnia Eweliny
Zielony dodatek do wędlin 127

Zielony dodatek do wędlin - szpinak w nowej odsłonie 1 worek szpinaku mrożonego (rozdrobniony!) 2-3 cebule ok. 10 rzodkiewek przyprawa Knorr Delikat P rzyprawa Uniwersalna Klasyczny smak majonez Hellmans Najpierw roz mrażamy szpinak (ten proces jest dość długi, więc lepiej go wcześniej wyjąć).  Gdy rozmarznie całkiem, dokładnie go odsączamy -  ja pozostawiam na jakiś czas na durszlaku. Następnie przekładam(...)miski, dodaję drobniutko pokrojone cebule i rzodkiewki (muszą być ekstremalnie drobne!:) ) Przyprawiamy do smaku "Knorr Delikat Przyprawa Uniwersalna Klasyczny smak" i majonezem Hellmans

Kuchnia moimi oczami
Panierowane boczniaki z „gruzińską solą” 125

może być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie: Boczniaki dobrze myjemy, możemy przelać roztworem sody oczyszczonej. Odkrawamy zgrubiałe nóżki – będą one łykowate i nieprzyjemnie ciągnące się między zębami. W miseczce roztrzepujemy(...)bułkę tartą z mielonymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie z majonezu i keczupu przygotowujemy sos, oba te składniki dokładnie ze sobą mieszając. Usmażone boczniaki umieszczamy na chwilę na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Chrupiące grzyby podajemy z sosem i sezonowymi

Kate's Kitchen
Sałatka z arbuzem i serem feta 190

wspaniałym połączeniem, na który ktoś wpadł wieki temu, a który ja wykorzystałem w ramach obiadu na upalne dni. Składniki: Sałata Arbuz Ser feta Pomidorki koktajlowe Oliwki Pieprz Jogurt naturalny Majonez Musztarda Oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: Jak wspomniałem gdzieś tam wyżej nie podaję ilości, gdyż każdy dobierze według własnego uznania. Jak ktoś lubi słodszą wersję – weźmie więcej arbuza(...)Cała filozofia polega na tym, aby posiekać sałatę i dodać do niej resztę pokrojonych składników. Doprawić odrobiną oleju i pieprzu. Dla przełamania smaku można podrasować sosem zrobionym z jogurtu, majonezu i musztardy. Jeśli chodzi o fetę, to polecam twardszą, jak np. ser bałkański. Nie rozwala się przy mieszaniu i całkiem sympatycznie gnie się pod zębami

Jacob Tastes
Burgery teriyaki / Teriyaki burgers 146

Składniki: (4 porcje) 500 g. antrykotu wołowego 1 mała cebula świeżo mielony czarny pieprz odrobina soli 4 bułki 1 pomidor kilka liści ulubionej sałaty 4 łyżeczki majonezu Sos teriyaki: 4 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżki cukru brązowego 1/2 szkl. wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego kawałeczek świeżego imbiru Do zagęszczenia sosu: 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka(...)zaczekaj chwilę aż sos zgęstnieje. Na połówki bułek układaj sałatę, plaster pomidora, kotlet dokładnie obtoczony w gorącym sosie teriyaki, karmelizowaną cebulkę z kaparami. Przykryj wierzchem bułki posmarowanym łyżeczką majonezu. Ingredients: (4 servings) 500 grams of beef entrecote 1 small onion freshly ground black pepper a bit of salt 4 rolls 1 tomato a few leaves of your favorite lettuce

Delicious Place
Pasta jajeczna z żółtym serem 139

smaczną pastę do pieczywa. To coś dla wielbicieli żółtego sera i jajek. Polecam jako dodatek do śniadania. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo pół pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 czubate łyżki sera żółtego tartego 3 łyżka serka twarogowego 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, kurkumy i curry Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski. Szczypiorek drobno(...)siekamy i dodajemy do jajek. Następnie dodajemy majonez, ser żółty, twarogowy oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. Przed podaniem pastę przechowujemy w lodówce. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pasta jajeczna z awokado i natką pietruszki 199

łyżeczką :-) Więc dzieciom powinna posmakować, a i dorosłym też :-) Polecam, naprawdę fajna :-) Miłego dnia :-) Składniki: 5 jajek 1 większe dojrzałe awokado 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz 3 łyżki majonezu 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w drobną kostkę. Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i kroimy w drobną kosteczką. Natkę myjemy, siekamy. 2. Wszystkie składniki przekładamy do miski(...)dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na kanapki i gotowe :-) Smacznego

kruche babeczki
Burger Inaczej 98

karczku od dziedzica firmy HAŃDEREK 1 bułka czym więcej ziaren tym lepiej 2 plastry sera żółtego 3 plastry pomidora 4 plastry ogórka 3 plastry papryki czerwonej kilka roszpunek majonez ketchup łyżka oleju WYKONANIE: 1. Bułkę rozcinamy na 2 części, podpiekamy w piekarniku. 2. Karczek opiekamy z obydwóch stron na oleju. 3. Dolną część bułki smarujemy ketchupem, górną majonezem. 4. Całość

Dziś Ja gotuje
Klasyk nieco inaczej, czyli kotlet schabowy w marynacie musztardowo-majonezowej 101

użytej musztardy (najlepiej wybrać taką, która najbardziej nam smakuje). Agata wybrała łagodną musztardę kremską. Kotlet schabowy w marynacie musztardowo-majonezowej Składniki na 3 porcje: 500 g schabu 3 łyżeczki majonezu (30 g) 3 łyżeczki musztardy (30 g) sól, pieprz niepełna szklanka bułki tartej (100 g) 4 łyżki mąki pszennej (40 g) 2 jajka 6 łyżek oleju rzepakowego(...)desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy niezbyt cienko, chyba że lubimy cienkie kotlety schabowe. Kotlety oprószamy z obydwu stron solą i pieprzem, z jednej strony każdego kotleta rozsmarowujemy łyżeczkę majonezu, a z drugiej łyżeczkę musztardy, tak zamarynowane kotlety umieszczamy w lodówce na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Jajka lekko ubijamy widelcem, w miseczkach umieszczamy bułkę tartą

KulinarneImpresje.pl
Siekane kotlety z kurczaka i cukinii 1154

pieprz do smaku 1 średnia cukinia – ok. 400g pół pęczka natki pietruszki – ok. 10g 3 średnie łodyżki szczypiorku 1 jajko 50g sera żółtego 2 łyżki gęstego majonezu 2 czubate łyżki mąki pszennej olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Siekane kotlety z kurczaka i cukinii – Wykonanie: Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić(...)tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. po tym czasie dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Dodać cukinię do kurczaka. Dorzucić posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, surowe jajko, majonez, mąkę pszenną i starty na tarce ser żółty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta na małe kotleciki. Smażyć

Kulinarne Przeboje