majonez - 14247 przepisów (strona:230/950)

Pulled Duck Burger- kanapka z szarpaną kaczką 240

minut aż sos będzie gęsty i mazisty. Miksujemy i mieszamy z powidłami śliwkowymi. Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 główki białej i czerwonej kapusty 1 marchew 1 cebula 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sok z 1/2 cytryny sól, pieprz cukier Przygotowanie: Kapustę trzemy na grubych oczkach tarki, solimy i ugniatamy dłońmi w misce, aż zmięknie(...)grubych oczkach trzemy marchew i cebulę i dodajemy do kapusty. Z majonezu, jogurtu, soku z cytryny i musztardy przygotowujemy sos, który dodajemy do surówki i mieszamy. Na koniec przyprawiamy solą (jeśli to konieczne), pieprzem i cukrem do smaku. Pulled Duck Burger: Bułki kroimy na pół, na bułkę nakładamy porcję szarpanego mięsa (z 1 nogi kaczki), mięso polewamy przygotowanym sosem

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkami kiszonymi 132

Składniki: 6 jajek 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym) 4 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula 4 łyżki posiekane natki pietruszki 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu pieprz ziołowy sól Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Tuńczyka odsączamy z sosu i rozdrabniamy widelcem. Jajka, ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę a następnie dodajemy do tuńczyka.  Całość(...)mieszamy razem z majonezem, jogurtem oraz natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem

Qchnia po prostu
Burger z indyka z sosem tatarskim – inaczej 149

mięsa mielonego z indyka ( z fileta ) Kilka pieczarek marynowanych 1 ogórek małosolny lub kiszony ½ czerwonej małej cebuli Kilka gałązek natki pietruszki 2 łyżki jogurtu typu greckiego 1 łyżeczka majonezu typu light Sól Pieprz Zielona czubryca Odrobina cukru Niewielka ilość oleju Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy zieloną czubrycą i solą. Formujemy 3 płaskie burgery i smarujemy je niewielką ilością oleju(...)stron. Grillujemy kilka minut z obu stron ( nie zbyt długo aby mięso nie zrobiło się suche ). Pieczarki, cebulę, ogórek i pietruszkę drobno siekamy. Dodajemy jogurt i majonez. Mieszamy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Przygotowany sos wykładamy na burgera. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Sałatka jarzynowa z szynką 109

marchewki czerwone 1 pietruszka 1 seler korzeniowy 3 ogórki konserwowe 1 strąk papryki konserwowej 2 jajka 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 200 g szynki konserwowej majonez musztarda 100 g startego sera mozzarella sól, pieprz Przygotowanie Groszek i kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę. Jarzyny z ziemniakami gotujemy do miękkości, kroimy w kostkę(...)Ogórki, paprykę, szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, musztardą i serem (wg uznania), do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Sałatka z kalafiora i brokuła 146

kalafiora i brokuła: średni kalafior średni brokuł biała część pora 3 gałązki koperku 3 gałązki natki pietruszki 3 - 4 łyżki pestek dyni 3 - 4 łyżki jogurtu greckiego łyżka dobrego majonezu pieprz i sól do smaku Jak zrobić sałatkę z kalafiora i brokuła? Kalafiora umyć i podzielić na mniejsze kawałki, po czym włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować nie dłużej(...)kalafiora i brokuła podzielić na mniejsze części i wymieszać z posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Następnie dodać pozostałe składniki, przyprawić do smaku pieprzem i solą i ponownie wymieszać. Zamiast majonezu można dodać więcej jogurtu wymieszanego z łyżeczką dobrej oliwy extra virgin, wtedy sałatka będzie odrobinę lżejsza. Zobacz również: sałatka z kalafiora i ogórka

Kuchcik gotuje
Sałatka z kurczakiem, szynką i ogórkiem 196

efekt końcowy jest doskonały. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 150g szynki konserwowej, 4 ogórki konserwowe, 1 cebula, 1 mała papryka żółta, 3 jajka, 4 łyżki majonezu. ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka, cebulę oraz paprykę żółtą kroję w małą kostkę. Mięso razem z warzywami smażę około 10 minut na oliwie(...)gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. Szynkę oraz ogórki konserwowe także kroję w kostkę. 3. Do salaterki przekładam usmażonego kurczaka z warzywami, szynkę, ogórki i jajka. Dodaję majonez. Mieszam. Sałatkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śledzie z porem w śmietanie 150

Składniki: 5 filetów śledziowych 1 szklanka pokrojonego w paski pora (zielona część) 1 małe jabłko 3 jajka 2 łyżki majonezu 5 łyżek śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz biały Sposób wykonania: Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy je przez godzinę. Pora posypujemy solą, mieszamy i również odstawiamy na godzinę aby puścił sok. Jajka gotujemy na twardo(...)Filety kroimy w paski, z pora odciskamy sok a jajka i obrane jabłko kroimy w drobną kostkę. Śmietanę mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny.  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, polewamy sosem śmietanowym i doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie odstawiamy do lodówki na kilka godzin do lodówki aby składniki przeszły swoimi smakami

Qchnia po prostu
Sałatka kebab / gyros z makaronem z zupki chińskiej 303

wydaniu:).  1/2 główki sałaty lodowej makaron z 1 zupki chińskiej 1 filet z kurczaka 1 papryka czerwona  1/2 puszki kukurydzy 5 ogórków konserwowych przyprawa kebab/gyros 1 łyżka majonezu 1-2 łyżki keczupu 1. Makaron zalewamy wodą, odcedzamy kiedy napęcznieje. Filety drobno kroimy,  posypujemy przyprawą kebab/gyros, podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę(...)Kukurydzę odcedzamy z zalewy. 2. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, majonez i keczup. Dokładnie mieszamy. Na wierzch wykładamy posiekaną sałatę lodową

Szefowa kuchni
Kebabowa surówka z pekinki 4136

była doskonałym dodatkiem Polecam za prostotę i smak . Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy ( mała ) 3 ogórki , korniszony 1/2 małej cebuli 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ketchupu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka , płaska tymianku sól,pieprz do smaku natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę drobno kroimy , przekładamy do miski . Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę . Cebulę obieramy(...)grubych oczkach . Czosnek wyciskamy praską . Kukurydzę osączamy z zalewy i wsypujemy do reszty warzyw . Na koniec dokładamy pokrojone w plasterki korniszony . Doprawiamy tymiankiem, natką pietruszki,solą , pieprzem . Mieszamy z majonezem i ketchupem . Odstawiamy na około 30 minut . Gotowe Smakuje doskonale w każdym towarzystwie Do tego chrupiące frytki i obiad jak marzenie … Smacznego ! Artykuł Kebabowa surówka z pekinki pochodzi

Ogrodnik w podróży
SAŁATKA Z TORTELLINI Z FETĄ I SZYNKĄ 134

dowolnych pierożków tortellini 20 dag szynki np. drobiowej 1 papryka czerwona 150 g sera feta 1 łyżka drobno posiekanej natki Sól i pieprz do smaku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ketchupu pikantnego PRZYGOTOWANIE:  Pierożki tortellini gotuję w osolonej wodzie według instrukcji. Szynkę kroję w kostkę. Ser feta odcedzamy i kroję drobno. Sałatę lodową kroję drobno(...)Paprykę myję i kroję drobno. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję jogurt,majonez i ketchup. Przed podaniem pozostawiam w lodówce przez ok 30 minut. Smacznego

Gotowanie Patki
Sałatka ze szpiankiem i kurczakiem wędzonym 220

Składniki: 250 g liści świeżego szpinaku 1 wędzona ćwiartka kurczaka 125 g pomidorów suszonych w paskach 135 g sera feta  3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 4 ząbki czosnku Szpinak dokładnie umyć. Kurczaka obrać z mięsa. Ser feta pokroić w kostkę. Wszystkie te składniki przełożyć do większej miski. Dodać suszone pomidory.  W kubeczku wymieszać sos: majonez, śmietana

kulinarnyswiatdomi
Czwartek: Zdrowe burgery Toma Kerridge’a 109

szklanka posiekanej lub startej czerwonej kapusty 2 szklanki posiekanej lub startej białej kapusty 1 łyżeczka soli 1 duża marchew starta 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka soli 2 łyżki majonezu ½ szklanki jogurtu greckiego Przygotowanie: Krok 1 Zetrzyj cukinię na tarce i bardzo dokładnie odciśnij z wody. Przełóż do głębokiej misy. Dodaj mielone mięso, włoską przyprawę, sól, pieprz, sodę i wymieszaj(...)wstaw do lodówki na czas przygotowania sałatki. Krok 2 Włóż obydwie kapusty do misy, posól, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Następnie dokładnie odciśnij z wody. Dodaj startą marchew, majonez, jogurt, ocet winny, posól i wymieszaj. Krok 3 Nastaw piekarnik na 220 stopni. Wyjmij burgery z lodówki, przełóż na tackę do pieczenia, posmaruj delikatnie olejem, wstaw do piekarnik i piecz

Niedzielny kucharz
Burgery curry 213

łyżka cukru 1 nieduże jajko 75 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: roztrzepane jajko + sezam Dodatki: 1 czerwona cebula 1 dojrzałe mango 4 plastry sera cheddar świeża rukola majonez Sos Kielecki curry Bułki maślane: Bułki maślane najłatwiej zrobić za pomocą miksera (nada się zarówno planetarny, jak i zwykły, ręczny z końcówką typu hak). Do misy robota wlewamy pół szklanki(...)paski. Bułkę smarujemy Sosem Kieleckim curry. Na nim układamy burgera z serem. Układamy kolejno: kilka krążków cebuli, mango i dużą garść rukoli. Wierzchnią bułkę smarujemy od wewnętrznej strony majonezem i zamykamy.   Wpis we współpracy z WSP Społem Post Burgery curry pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pasta z serem i pomidorową nutą 126

pyszne, co odmieni monotonne kanapki. Składniki: 4 jajka klasy M 1 łyżka posiekanego szczypiorku + do dekoracji 1 pełna łyżeczka mielonych pomidorów Skworcu 1 plaster żółtego sera* 1 pełna łyżka majonezu (u mnie w wersji light) 1 łyżka naturalnego jogurtu (płaska) sól i pieprz do smaku * u mnie ser rydzki edam Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę(...)jajek dodajemy posiekany szczypiorek, starty na drobnych oczkach ser, mielone pomidory, majonez i jogurt naturalny. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wszystko mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego

Słodkie okruszki
Panierowane boczniaki z “gruzińską solą” 92

może być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie: Boczniaki dobrze myjemy, możemy przelać roztworem sody oczyszczonej. Odkrawamy zgrubiałe nóżki – będą one łykowate i nieprzyjemnie ciągnące się między zębami. W miseczce roztrzepujemy(...)bułkę tartą z mielonymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie z majonezu i keczupu przygotowujemy sos, oba te składniki dokładnie ze sobą mieszając. Usmażone boczniaki umieszczamy na chwilę na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Chrupiące grzyby podajemy z sosem i sezonowymi

Kate's Kitchen