Wyczekiwany sezon na szparagi wreszcie rozpoczęty! Dzisiaj pierwszy przepis z tym przesmacznym warzywem. Czas przygotowania: 30minut + czas na odleżenie ciasta 30-60minut Ilośc porcji: Duża
Kolizje SmakówŚwięta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań w niepowtarzalnej atmosferze. Życzymy Wam obfitości wszelkich dóbr i samych smacznych chwil. Wśród moich koleżanek
To co kochamjeszcze przesypać przez sitko, żeby oddzielić za duże kawałki. Mąka uzyskana w ten sposób jest dość gruboziarnista, ale w zupełności wystarcza do przyrządzenia chleba. Zobacz też : mąki w kuchni paleo . Źródłem inspiracji dla tego przepisu była ta strona . Smacznego! Ilość Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne błonnik ogółem wielonienasycone Bochenek (16 kromek) 3026 kcal(...)Niestety nie Niestety nie Inne chleby paleo: Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) Chleb paleo śródziemnomorski Zobacz też: Polskie forum paleo . Czytaj więcej: Co to jest dieta paleo? | Paleo dla początkujących | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo Post Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki
PaleoSMAKpada odpowiedź „z wołowiny”. To jest coś takiego jak w szkole czytanie ze zrozumieniem. Czy tak ciężko jest przeczytać kartę, zapoznać się z nią, zaprzyjaźnić i dodatkowo skonsultować z kuchnią? Typowy przykład na olewczy stosunek do wykonywanej pracy oraz nieskuteczne egzekwowanie znajomości karty przez właścicieli/kierowników lokali. Nieznajomość produktów Zadaniem kelnera nie jest tylko(...)naprawdę smakowało. Nie stoi też chęć głębszej analizy oceny klienta – pytając np. „jak smakowało/jak państwo oceniają potrawę?” dajemy więcej pola do popisu naszemu klientowi. A pamiętajmy – w Polsce nie uczą od małego asertywności i Polak prędzej na omawiane pytanie odpowie „tak” (bez entuzjazmu) dlatego aby nie zranić nikogo, aby nie zostać odebranym jako gbur, osoba krytykująca czyjąś pracę. Dobry
Right Behind The KitchenGranita - cudowne orzeźwienie - to mrożony deser rodem z Sycyli przygotowany na bazie soku owocowego, w oryginale najczęściej pomarańczowym lub cytrynowym. Charakterystyczna cechą odróżniającą go od sorbetu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mojej głowie urodziła to zielony koktajl . Mam zawsze sporo bananów i innych owoców jak i mleka roślinnego, więc co to za problem? Przez ostatnie kilka dni na południu Polski ciągle zbierają się chmury, pada deszcz i jest nieprzyjemnie. Przynajmniej kolor koktajlu wprowadza w dobry nastrój. Zresztą zielony to mój ulubiony kolor (If you know what i mean). Wyszedł pyszny(...)tylko chcesz. Ważne, żeby pozostał banan, ponieważ daje on koktajlowi kremową konsystencję i uwielbianą przeze mnie słodycz. Artykuł Koktajl szpinakowy z bananem i mango pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Danie oparte na przepisie pochodzącym ze starej książki kulinarnej Kuchnia białoruska , którą znalazłam u rodziców. Można zrobić więcej za jednym razem, np. na 2 dni. Przepis mówi o dodaniu śmietany i jajek, ja jednak z tego zrezygnowałam – i tak było(...)Zapiekaj w żaroodpornym naczyniu przez 15-20 minut. Wychodzą 3 porcje. Filmowo w Rzeszowie - kalendarz imprez cyklicznych I : Grand Off (najlepsze niezależne krótkie filmy świata) IV: Shortwaves ( F estiwal Polskich Filmów Krótkometrażowych) VIII: Balkan Film Fest (festiwal kina bałkańskiego) IX: Węgierska Wiosna Filmowa – Jesienią, Multimedia H appy End (Festiwal Filmów Optymistycznych) X-XI: Pokazy Szortów (najbardziej prestiżowe filmy krótkometrażowe), Objazdowy
Qlinarnie i QlinarniePogoda piękna za oknem w Polsce tra długi weekend majowy a u mnie zwykły weekend. Pogoda jest świetna, szkoda, że to już ostatni dzień słońca a przede mną długi tydzień deszczowej pogody. Mm tylko nadzieje, że pogoda się łaskawie poprawi na następny tydzień bo nie mam ochoty 17 moknąc oglądając pochód:) Dzisiaj zamierzam wykorzystać dzień i za chwile wybieram się(...)wiosnę się przyda. Na deser do niedzielnej kawy proponuję tarteletki cytrynowe. Smak określiłabym jako cierpko słodki. Kwaśna cytryna w połączeniu z słodką bezą to mój faworyt ostatniego czasu w kuchni. A co jeszcze do kawy? Ja czytam sobie najnowszą powieść Sapkowskiego. Ostatnio czytałam go będą chyba jeszcze w liceum albo na początku studiów i zastawiałam się czy jeszcze zainteresuje mnie
ciastkarnia na kruchym spodzieOj...gofry to moi synowie mogliby jeść codziennie. Mój starszy syn, przejął ode mnie pałeczkę i najlepsze gofry wychodzą właśnie spod jego ręki. Przepis jest banalnie
Z Majeczką w kuchnitrzeba, zróbcie :). Składniki: - ok. 1 kg dobrych ziemniaków, ja mam od Pana Miecia :) - 1 do 2 litrów bulionu mięsnego lub warzywnego - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku, najlepiej Polskiego intensywnego w smaku i aromacie - 1 duża marchewka lub 2 mniejsze - 1 łyżeczka suszonego majeranku - 1 łyżeczka suszonego tymianku - kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu - 2 liście laurowe - 3 łyżki smalcu(...)kostkę. Często mieszając dodajemy pokrojone ziemniaki i marchew, wrzucamy zioła i przyprawy, smażymy i intensywnie mieszamy żeby się nie przypaliło przez ok 10 minut, zapewniam Was, że po kuchni rozchodzi się piękny zapach ziół i czosnku. 2. Warzywa podlewamy bulionem, gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę rozpuszczamy małą ilością wody i mieszamy z mąką, pod koniec zaprawiamy nią zupę, doprawiamy
Apetyczna babeczkaSushi ma wielu zwolenników – można dzisiaj kupić je w restauracjach serwujących ten japoński specjał, a nawet w sklepach, które oferują je w wielu różnych wariantach. Przyrządzenie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKuchnia zero waste to jedyny trend, któremu poddaję się niemal bez zastrzeżeń. Co więcej, za każdym razem wykorzystując resztki produktów odkrywam nowe połączenia smaków i kolejne wspaniałe potrawy. Paweł nazywa to "wyciskaniem smaków" - maksimum efektu, przy minimalnych kosztach. Sama zasada nie jest nowa, stosowana od wieków w każdym zakątku świata wywodziła się z biedy. Takimi klasycznymi przykładami są chociażby(...)nowego wymiaru, zyskując przy tym marketingowy sznyt i obejmując coraz więcej dziedzin życia codziennego. Pełne wdrożenie tak rozbudowanej ideologii do domowej praktyki jest - w mojej opinii - mało realne w polskich warunkach. Jednak podstawowa wiedza o tym jak racjonalnie planować i robić zakupy, w jaki sposób ograniczać zużycie wody i energii podczas gotowania, jak przechowywać i przetwarzać żywność oraz jak wykorzystywać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepisy na wielkanocny stół– nieśmiertelna klasyka czyli żur albo barszcz biały – oba przygotowane na domowym zakwasie. Biała kiełbasa – całkowicie od podstaw. Peklowane i gotowane wędliny. Śledzie
Karo in the Kitchenmnie to również poznanie lokalnej kuchni i stylu życia lokalnych mieszkańców . Pojechać do Meksyku i obok zwiedzania za smakować prawdziwej tortill i i chrupiących nachos to niesamowite przeżycie. Kuchnia meksykańska jest wspaniała. To , co nam wydawałoby się daniem obiadowym , Meksykanie jedzą przeważnie na śniadanie. Tacos z kurczakiem czy chiles rellenos – nadziewane ostre papryczki znaleźć można niemalże na każdej ulicy(...)czerwoną cebulą. P opularną potrawą jest także queso relleno czyli żółty ser nadziewany mielonym mięsem podany w białym sosie. Warto wypróbować „Comida Corrida” , czyli coś na wzór polskiego mlecznego baru, gdzie na codzienne men u składają się zupa, drugie danie i deser. Mogą to być dania przyrządzone ze skorupiaków, kurczaka i chorizo. Na deser warto spróbować marquesitas czyli
codojedzeniacieciorki z papryką i brokułami. Cieciorka znana jest również jako ciecierzyca , mi osobiście smakuje jak groch o lekko orzechowej nucie. Jest bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Smaczna, zdrowa i sycąca, bogata w minerały i białko. Składniki: • 300 g cieciorki • 1 duża cebula • 1 papryka żółta • 1 papryka czerwona(...)smaku, wymieszać z natką pietruszki. • Brokuła ugotować w wodzie z solą i cukrem. • Podawać gulasz z różyczkami brokuła. Danie pochodzi z warsztatów Polska Gotuje – Dania Fit{jcomments
To co kocham