kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:84/100)

Sałatka bulgur z hummusem 301

pewno kojarzysz hicior, jakim jest sałatka bulgur z hummusem . Na wielu sklepowych półkach jest to już stała pozycja. Od Żabek po Biedronki, a skończywszy na Lidlu. Szturmem zdobywa Polskę, tylko jest kilka mankamentów tych sklepowych sałatek… Mowa tu oczywiście o cenie, składzie i wielkości. Jest na to wszystko jednak rada! Dzisiejszy przepis pokaże Wam jak zrobić bulgur z hummusem(...)jakiś czas mieszając. 6 Przełóż kaszę wprost na hummus i zajadaj od razu lub weź ze sobą gdziekolwiek chcesz. Artykuł Sałatka bulgur z hummusem pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Piadina 196

Podczas moich wakacji we Włoszech, przez zupełny przypadek miałam okazję skosztować  Piadinę. Jest to placek przygotowany z mąki i smalcu z rozmaitym nadzieniem. Farsz może

Kolizje Smaków
Langosze z dipem i "Błękit" 200

gotowanych i tłuczonych ziemniaków, które zostają po obiedzie, w Polsce następnego dnia przygotowuje się kopytka lub kluski śląskie . A na Węgrzech langosze - placki z kategorii "bieda danie". Trzeba poświęcić im trochę więcej czasu niż kopytkom, ale ciasto jest łatwiejsze do wyrobienia. Lángos to węgierski smażony na patelni placek drożdżowy z dodatkiem gotowanych ziemniaków i mąki. Podaje się go z tartym(...)wymieszać. Gorące placki podawać z dipem. Na Węgrzech taki dip rozsmarowuje się na całym placku. Jeśli tym przepisem przypomniałam Ci, Gościu, o daniu z podróży, które odtworzyłeś w swojej kuchni i chcesz się nim podzielić, zapraszam do udziału w akcji "Danie inspirowane podróżą". Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner. Po ubiegłorocznej lekturze "Historii pszczół" Mai Lunde , wiedziałam, że jeśli autorka

Weekendy w domu i ogrodzie
Co zamiast fast food – menu na tydzień 150

wyjątkowo smakowitych przepisów wegetariańskich, dzięki którym zapomnicie o kalorycznych daniach. Codziennie w tym tygodniu na naszej stronie znajdziecie nowy przepis z tego menu. Fit zamiast fast food O naszej kuchni spokojnie możemy powiedzieć, że jest zdrowym fast foodem. Nasz sposób gotowania polega na planowaniu posiłków – obiadowego menu na tydzień, a następnie przygotowywaniu kilku potraw równocześnie, zwykle w niedzielę(...)dzisiaj są zupełnie pomijane. Dlatego zastanawiamy się jak dać im drugie, kulinarne życie. Efektem naszych rozważań jest m.in. focaccia z kaszanką autorstwa Eugeniusza. Jeśli macie ochotę na taki polsko-włoski miks – zachęcamy do przetestowania. Nam to danie bardzo zasmakowało i na pewno będziemy do niego wracać. Prosimy o komentarze – dajcie znać co myślicie o takim połączeniu. Przepis

Niedzielny kucharz
Ottolenghi. Prosto – recenzja książki 165

Sernik na zimno z wiśniami i słoną kruszonką (podawany w filiżankach) Jak wyszły przepisy z Ottolenghi. Prosto? Nasza uczta zaczęła się od halibuta w sosie pomidorowym z tahini. W polskich warunkach była to oczywiście ryba mrożona, której ilość zmniejsza się przy rozmrożeniu. Gospodyni spotkania, która przygotowywałą właśnie to danie, zwróciła uwagę, że przepis zakładał gotowanie ryby w garnku zamiast dużo(...)była też azjatycka sałatka z makaronu ryżowego z zielonym jabłkiem, ogórkiem i makiem. Mak w surówkach to dla mnie odkrycie, przecież w czasie świąt każdy ma go w swojej kuchni, więc dlaczego nie używamy go częściej? Smak nie jest bardzo wyczuwalny, ale za to mak to świetna dekoracja, która nadaje też strukturę sałatce. Podobnie jak pieczonego kalafiora z poprzedniego przepisu

Ugotowane pozamiatane
Węgry: Leczo oraz recenzja Długiego Weekendu 186

temat napisać coś więcej. Długi weekend napisała persona bardzo tajemnicza i chcąca pozostać nieznaną, na potrzeby dystrybucji książki przyjęła pseudonim Wiktor Hagen. Nie brzmi to zbyt polsko i tak też brzmi spora część nazwisk głównych postaci książki. Głównym bohaterem jest policjant Robert Nemhauser, człowiek raczej prostolinijny, pragnący jedynie ciszy i spokoju, no i może nieco więcej uprzejmości ze strony(...)przystanki, dzięki temu czas mijał niepostrzeżenie, a o to przecież chodzi w czasie długiej podróży. Żeby jednak nie było całkiem niekulinarnie, rozpocznę dzisiejszym wpisem węgierski miesiąc, ponieważ obok włoskiej kuchni węgierska jest jedną z naszych najbardziej ulubionych. Dodatkowym powodem jest oczywiście sezon na paprykę, które to warzywko jest niemalże podstawą kuchni tego kraju. Obok papryki na węgierskich stołach króluje także

Przepysznik - BLW i nie tylko
Magiczny las w słoiku 543

Między pasztecikami, bigosem, uszkami i pasztetem jeszcze znalazłam czas. Na las. Taki miniaturowy fragment zamknięty w słoiku. Zima to nie pora na młode rośliny i sadzonki

Karo in the Kitchen
Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym 178

Włoskie kluski gnocchi ( wymawiamy: "nioki" nie " gnoczi")  to odpowiednik naszych rodzimych kopytek. To bardzo proste i smaczne danie, które w wersji dyniowej świetnie wpisuje się

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z brokułami 266

Risotto z brokułami... Kremowy, aksamitny ryż. O delikatnie cytrynowym aromacie. Z dodatkiem brokułów. Oprószony startym parmezanem. Pychota! Składniki: 300 g ryżu do risotto - Arborio; 1 litr

Gospodyni Miejska
Winnice Małopolski – wizyta studyjna blogerów cz.1 126

wyjazdu.   Winnice Małopolski – wizyta studyjna blogerów W wyjeździe przewodnikiem naszym był Szymon Gatlik , a współtowarzyszami blogerami byli Małgorzata z bloga Winny Świat , Anna z bloga Zycie od kuchni , Dominika z bloga Noż i Widelec oraz Michal z bloga NieWinne Podróże Rozpoczęliśmy nasz wyjazd od wizyty w winnicy Srebrna Góra , która mieści się w granicach administracyjnych Krakowa, zaraz(...)Seyval Blanc z roku 2018. To wino jest unikatem, bo nie jest w sprzedaży. Spróbowaliśmy jeszcze win z kolekcji Polka, które już od poniedziałku będziecie mogli kupić w całej Polsce w sklepach Lidl. Na koniec wieczoru spacer po winnicy przy gwiazdach .. i tak skończył się pierwszy dzień, rozbudzając nasze kubki smakowe przed kolejnymi winami, które mieliśmy próbować już kolejnego dnia

Kuchnia na wzgórzu
Zjadłam obiad w egipskich ciemnościach! 192

porze obiadowej, dlatego nazywam ten posiłek obiadem, ale oficjalnie całe to przedsięwzięcie nazywa się “Kolacją w ciemności”. Odbywają się one w restauracjach w wielu miastach w Polsce, w określonych godzinach, a dokładny ich wykaz znajdziecie tutaj , przez tą stronę można też zarezerwować sobie na niej miejsce. W sumie jest to świetny pomysł na prezent, na tej stronie można(...)atrakcje, których nie będę tutaj opisywać. Nie chcę Wam psuć niespodzianki. Na koniec łagodnie przyzwyczajono nasze oczy do światła i w końcu mogliśmy dowiedzieć się co właśnie zjedliśmy. Szefowa kuchni pokazywała nam każde danie i tłumaczyła co tam było. Nie powiem Wam co jadłam, zdradzę tylko że całkiem nieźle poradziłam sobie z odgadnięciem składników tylko na podstawie smaku i tekstury

karmelowy
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 268

plasterki i podsmażonymi na maśle pieczarkami (ja dodałam także świeży tymianek). Garnki z serii Nature sprawdzają się już u mnie od dwóch lat – idealnie pasują do nowoczesnej kuchni Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotują się szybciej Do ozdobienia warto użyć podsmażonych plasterków pieczarek, tymianku lub np. kleksa ze śmietany Krem z pieczarek, dzięki serkowi topionemu ma wyjątkowy smak A deser(...)trwa do 18 listopada 2019 roku (włącznie). Uwaga! Odpowiedź nie może być dłuższa niż 120 słów. Można zgłosić nie więcej, niż 3 odpowiedzi. Nagrody są wysyłane jedynie na terytorium Polski. Zwycięzcy zostaną poinformowani na e-mail oraz w tym wpisie w ciągu 21 dni od daty zakończenia konkursu. Adres pocztowy i nr telefonu zwycięzców będzie przetwarzany wyłącznie na potrzeby

Poezja smaku
Prawdy i mity o piciu wody 159

Woda jest niezbędna do życia. Każdy z nas to wie! Jednak na coś tak pozornie prostego, wręcz banalnego jak picie wody istnieje mnóstwo mitów i nieporozumień

Tradycyjna Kuchnia
Wtorek: Kurczak huli huli 138

Pieczony kurczak w słodkim sosie huli huli świetnie smakuje zgrillowany, ale można go upiec również w piekarniku. Czas marynowania : 8 godzin Czas pieczenia: 45 minut Poziom

Niedzielny kucharz
Wtorek: Kurczak huli huli 211

Pieczony kurczak w słodkim sosie huli huli świetnie smakuje zgrillowany, ale można go upiec również w piekarniku. Czas marynowania : 8 godzin Czas pieczenia: 45 minut Poziom

Niedzielny kucharz