minut! Czas przygotowania: 10 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 duże Przezroczysty i łamliwy, gdy jest suchy, biały jak mleko, gumowaty i elastyczny po ugotowaniu – makaron ryżowy, fundament kuchni azjatyckiej, kojarzony głównie Chinami, ale najbardziej rozpowszechniony w południowej części kraju, w Tajlandii, Singapurze i Wietnamie. Wymyślony gdzieś w dawnych wiekach dynastii Qin, rządzącej Chinami w II w. przed Chrystusem(...)wycinanie długich wstążek z wysuszonych płatów ryżowych, albo, podobnie, jak pszeniczny kuzyn, w skutek wałkowania i rozciągania. Podobnie jak makaron zbożowy, sprzedawany jest w postaci świeżej oraz suszonej. W Polsce dostępny jest chyba wyłącznie ususzony. Rozpisaliśmy się o makaronie ryżowym, bo jest to bardzo wdzięczny produkt kulinarny, szalenie prosty w obróbce, wymagający znacznie mniej czasu na ugotowanie niż makaron zbożowy
Niedzielny kucharzDzisiaj ramen w Japonii to główny fast food, który możecie spotkać praktycznie na każdej ulicy. Pierwotna receptura ramenu zawiera charakterystyczny pszenny cienki makaron, a wywar- podobny do naszego polskiego rosołu- przyrządzany jest na wieprzowinie. Każdy region Japonii ma swój sposób przyrządzania wywaru zależny od najczęściej występujących tam produktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem(...)Wojnie Światowej Japonię dosłownie zalał import taniej mąki pszennej ze Stanów Zjednoczonych. Jednocześnie z Chin i Azji Kontynentalnej zaczęli powracać japońscy żołnierze- wielu z nich, zaznajomionych z kuchnią chińską, otwierało w całej Japonii chińskie knajpki i restauracje. Ramen stał się bardzo popularnym pożywieniem, a taniej mąki na makaron nie mogło zabraknąć. Zupy z makaronem instant w takiej postaci
Karo in the Kitchenprzy czym do każdego z nich zostały podpięte trzy przepisy. Właściwie mamy tu wszystko i jednocześnie nic. Autorki prezentują przepisy na śniadania, obiady, romantyczne kolacje, desery czy inspiracje z kuchni włoskiej i francuskiej. Niewielka ilość przepisów sprawia, że niektórzy może nic nie znajdą dla siebie wśród tych propozycji. Autorki dorzuciły od siebie także kilka rad odnośnie produktów, które nie znalazły(...)ładne oraz czytelna czcionka i bardzo dobry układ przepisów. Książkę powinni sprawić sobie przede wszystkim fani programu autorek, dla których książka będzie dopełnieniem emitowanym odcinków. Wydawnictwo: Literackie Język oryginały: polski Rok wydania: 2013 Ilość stron
Pasja Smakurosyjskich fast-foodów - linki tutaj: Kroszka Kartoszka , Блинная , Tеремок . Czy to oznacza, że w trakcie wizyty w Rosji jadłam same fast-foody? Oczywiście, że nie! Czym zatem jest rosyjska kuchnia? To nie tylko bliny i pielmieni, choć są bardzo popularne i bę dąc w Rosji obowiązkowo trzeba je spróbować. Oprócz tego niemal w każdym miejscu jest barszcz czerwony, zupa solianka(...)kwasem chlebowym zamiast kefiru, podana ze śmietaną. Jak dla mnie smakowała lepiej niż ta z kefirem, i muszę przyznać, że smak jest zaskakujący. A teraz tam bardziej w polskim stylu - kotlet de volaille z ziemniaczkami i surówką. Drożdżowe pierogi pieczone - czyli malutkie bułeczki z nadzieniem tj. ryż z mięsem czy jajko ze szczypiorkiem. W Rosji mają naprawdę dużo rodzajów, zarówno
psgotujemyswój smak olejowi wyjmę je ze słoika :) Kilka ważnych informacji o właściwościach oleju RZEPAKOWEGO.Olej rzepakowy ma bardzo podobny skład do składu oleju z oliwek, dlatego można określić go mianem polskiego odpowiednika oliwy z oliwek. Olej rzepakowy w około 70 % składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych należących do grupy omega-9. Pozostałe kwasy należą do grupy omega(...)Smażenie na tym oleju gwarantuje mniejszą kaloryczność, dlatego ,że potrawy na nim smażone łatwiej się odsączają.Nie zapominajmy zatem o oleju rzepakowym, bo warto stosować go w naszej kuchni, by odżywiać swoją rodzinę zdrowo, a 2 łyżki oleju rzepakowego spożywane na surowo to niewiele,a dostarczają organizmowi dzienną dawkę bezcennego kwasu linolenowego. Już dziś zatem warto zainwestować w swoją
Proste Potrawywykorzystanie resztek z kurczaka: gotowanego i pieczonego. Mamy mnóstwo przepisów i pomysłów, jak ponownie je przetworzyć w smakowite, aromatyczne i ładnie przy tym prezentujące się dania, bo nasza niedzielna kuchnia opiera się w przede wszystkim na wykorzystywaniu pozostałości z jednego dania, jako ważnego składnika innej potrawy. Kilka tygodni temu wrzuciliśmy na bloga kilka przepisów na twórcze wykorzystanie resztek z kurczaka(...)używamy np. do smarowania pizzy, albo jako sos do spaghetti. Przepis pochodzi z książki kucharskiej amerykańskiej kucharki Marcelli Hazan, propagatorki włoskiego jedzenia w Stanach. My propagujemy jej przepisy w Polsce, bo naprawdę warte są polecenia. Jeśli nie chcesz/nie masz czasu go robić, po prostu zmiksuj pomidory z puszki z pozostałymi składnikami. Jest jeszcze jedna, jeszcze prostsza wersja: użyj po prostu
Niedzielny kucharzJeśli smaki Brazylii to oczywiście feijoada, ale na przepis jeszcze przyjdzie czas. To co dzisiaj zaprezentujemy to Feijão tradicional, czyli fasola przygotowana w sposób tradycyjny, goszcząca
Smaki BrazyliiBrasileiro okazał się sadystą, wysyłając dzisiaj Polonesie w trakcie jej godzin pracy MMS zdjęcia przygotowywanych delicji , gdy głód ściskał jej żołądek. Otrzymując zdjęcie za zdjęciem
Smaki BrazyliiWitajcie Do dzisiejszego wpisu zainspirowała mnie przesyłka pełna pyszności w włoskim stylu od Lidl Polska , którą możecie zobaczyć na zdjęciu poniżej. Od poniedziałku (19.10) trwa u nich tydzień włoski i możecie zakupić mnóstwo pyszności prosto ze słonecznej Italii, makarony, sosy, sery, aromatyczne przyprawy, włoskie słodkości. Przyznam się, że mimo iż przesyłka miała imponującą zawartość, poczułam niedosyt i udałam się(...)sklepy o 8 i nie mogę wpaść przed pracą po świeże bułeczki mimo, że mam do nich prawie po drodze. Pewnie wiecie, że już drugi tydzień walczymy z remontem kuchni i mam dostęp tylko do lodówki, mikrofali i miksera, ale to w zupełności wystarczyło, by przyrządzić tiramisu. Mi oprócz pizzy, makaronów i pomidorów ten właśnie deser najbardziej kojarzy się
Cynamonowe szczęścieśniadanie. I oczywiście ciężko sobie wyobrazić wakacje nad morzem bez GOFRÓW. Mogłabym objadać się nimi bez końca, od razu założyłam jednak, że takich wegańskich próżno szukać nad polskim morzem, dlatego gofrownicę oraz wszystkie potrzebne produkty zabrałam ze sobą. Uruchomiłam własną produkcję według tego przepisu : Najlepiej smakują z dodatkiem świeżych owoców i cukrem pudrem: Inne śniadaniowe propozycje? Mając przy sobie(...)przekonałam się, że w niepozornych budkach serwuje się najlepsze jedzenie. Podobnie było w tym przypadku. Przemiła obsługa, a panowie służyli pomocą. W karcie było kilka wegańskich propozycji, ale szef kuchni był na tyle otwarty, że gotów był przygotować dla nas inne dania wyłącznie na bazie składników roślinnych. Na początek zamówiliśmy falafele z ryżem i surówkami oraz zielony koktajl: Wszystko było
Roślinna - blog wegańskiLiczba porcji: 3-4 Risotto z bobem zamiast groszku Risi e bisi, czyli risotto z zielonym groszkiem jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań – jak większość potraw z włoskiej kuchni, bardzo prostym do zrobienia. Włochów doskonale znamy z makaronów i pizzy. Za to mało kto wie, że tak jak Polacy lubią warzywa strączkowe – groszek, fasolkę i bób, jedzony(...)całość w morskie klimaty przenoszą krewetki i wywar z ich pancerzyków, na którym robione jest risotto. Tu ważna uwaga: do potrawy najlepiej użyć surowych krewetek w pancerzykach. Świeżych w Polsce raczej nie kupicie – ale surowe mrożone już tak, choć nie wszędzie. Jeśli możemy Wam coś poradzić, to kupujcie głęboko zmrożone krewetki na wagę, wyjdzie taniej niż krewetki pakowane, zazwyczaj
Niedzielny kucharzpodobają, bo brzmią zabawnie i oddaję istotę sprawy, jednoznacznie wskazując o jaką „mieszankę” chodzi. Poza tym nazwy stanowią dowód na to, jak elastyczny jest nasz język, w sensie polski, i jaką, akurat w tym aspekcie, daje nam przewagę nad Anglikami, którzy przecież nie mogą risotta z kaszy nazwać barleyotto, milleotto, czy buckweatotto. Masakra. Orkisz rules Właśnie z tego względu(...)Rozgrzej dość mocno patelnię, przesiekaj orzechy na mniejsze kawałki i wysyp na patelnię. Praż 3-4 minuty. Zdejmij z patelni i odłóż. Krok 2 Postaw patelnię z powrotem na kuchni, połóż na niej plastry szynki parmeńskiej. Praż przez kilka minut, aż szynka wysmaży się i robi się chrupiącą. Temperatura patelni nie może być zbyt wysoka, bo szynka się spali. Zdejmij
Niedzielny kucharzkasze, płatki czy bakalie. Dzięki próżniowemu pakowaniu zaoszczędzimy też sporo miejsca w lodówce czy zamrażarce. Zgrzewarka FoodSaver FFS005x ma świetny design, dzięki czemu będzie rewelacyjnie wyglądać w każdej kuchni. Wbudowany schowek na rolkę i gilotyna sprawiają, że urządzenie jest uniwersalne. Urządzenie korzysta z dwóch trybów pracy: do żywności wilgotnej lub suchej. Dodatkowy tryb pulsacyjny ułatwia pakowanie produktów delikatnych. Zgrzewarka(...)folia do próżniowego pakowania rolka 28 cm x 3 m 1 pojemnik do pakowania próżniowego 1 wężyk do odsysania powietrza z pojemników FoodSaver® Instrukcja w języku polskim Naczynia kompatybilne ze zgrzewarką to różnej wielkości pojemniki, worki do mrożenia lub gotowania na parze, pojemnik do marynowania a także worki do mrożenia z taśmą absorbującą. Pytanie czy warto zainwestować i kupić
Ala piecze i gotujechłodnik z przewagą botwinki,ale też z dodatkiem ogórków i rzodkiewki, świetne połaczenie! Wszystkim gratulujemy!!!Proszę o dane do wysyłki pod adres:majka190382@o2.plPrzepyszny chłodnik z przepisu pani Ani. Tania kuchnia też jest niezwykle pyszna!Firma Kamis przygotowała 3 zestawy nagród:Zasady są bardzo proste.Konkurs podzielony jest na 3 tygodnie, każdy tydzień to nowe wyzwanie, które polega na podaniu przepisu(...)mnie już sam przepis.7.Drugi etap trwa od dziś tj 07.05- 13.05.20148.Każdy uczestnik może zgłosić 2 propozycje w każdym z etapówHASŁO TRZECIEGO TYGODNIA: CHŁODNIK Z POLSKICH WARZYW Tym razem nie wybieram ja,pomysł podsunęła mi moja przyjaciółka ,która wraz z nadejsciem wiosny zaczęła jeść mniej,lżej, zdrowiej...Uwielbia chłodniki.W niedzielę jadłam u niej przepyszny
Z Majeczką w kuchnimówi tytuł, są naprawdę proste i szybkie i mnóstwo w nich świeżości. Nie znalazłam ani jednego, który trudno byłoby odtworzyć w domowych warunkach przez osobę średnio obeznaną z kuchnią, a to kolejny duży plus. Ciekawym dodatkiem są końcowe "mini-rozdziały" poświęcone stylizacji potraw i pomysłom nietypowego ich serwowania. Jest także glosariusz oraz podstawowy przelicznik miar i wag, a zatem(...)komentarzu zostawić też swój adres mailowy. Na Wasze komentarze czekam do piątku, 27 marca . Wyniki podam najpóźniej w niedzielę 29 marca. Wysyłka nagród wyłącznie na terenie Polski
KUCHARNIA