Polska stoi burakiem. Niektórzy twierdzą, że jednak to ojczyzna cebuli, ale ja się z tym nie zgodzę. Burak to burak i żadna smętna cebula tego nie zmieni. No ale dość o polityce, zajmijmy się warzywem. Nie wiem dlaczego, ówczesne kulinaria tak lekko po macoszemu traktują buraka. Owszem, raz na jakiś czas, ktoś wyskoczy z fajnym pomysłem, jednak w większości(...)kuchni to głównie zakwas buraczany, buraczki zasmażane, buraczki z papryką do słoików i barszcz. No i modne ostatnio brownie wegańskie na buraku z fasolą. A to tak wdzięczne warzywo, że można z powodzeniem puścić wodze fantazji i tworzyć! To także źródło zdrowia – obniża cholesterol, poprawia produkcję czerwonych krwinek, wpływa na przemianę materii. I jest pyszny. Niektórym może się wydawać
ladykitchenKuchni swiatecznej i noworocznej" zaproponowany przez Olge z blogu Smak imprezy. Ciesze sie bardzo z tego wydarzenia, bo przez kolejne dni na blogach beda sie pojawiac przepyszne przepisy na swiateczne dania. Ciesze sie tez na apetycznie wygladajace zdjecia. Jedyne czego zaluje to to, ze moj udzial w tej zabawie bedzie raczej bardzo skromny. Jutro z samego rana wyruszamy do Polski
Przysmaki KarolkiOpis Naleśniki Bolognese: Naleśniki Bolognese to niebanalny pomysł na pożywny obiad. Danie jest bardzo proste do przygotowania, świetnie wygląda i znakomicie smakuje. Naleśniki Bolognese to świetna
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneczosnkowy dressing opublikowała Bogusia z bloga "Bajeczna kuchnia". W poście kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować znajdziecie informacje czym zastąpić liście czosnku, często stosowane w kuchni indyjskiej. Do książki " Czosnek znany i nieznany " będziemy zapewne jeszcze nie raz wracać na naszym blogu. Publikacja wydana w 1989 roku nakładem Wydawnictwa Spółdzielczego nie doczekała się bowiem wznowienia. Autor(...)prof. dr hab. n. farm. Jerzy Lutomski, uznany na świecie autorytet w dziedzinie fitochemii, był przez 37 lat był dyrektorem Instytutu Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu i prezesem Polskiego Komitetu Zielarskiego. *** Fragment dotyczący działania czosnku zaczerpnęłam z książki " Rośliny źródłem przypraw ", której autorami są Jindřich Krejča, Anton Šedo, Domowy syrop z czosnku na odporność stosowałam po raz pierwszy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWiosna zawitała już na stragany, wakacje tuż, tuż, nie poddawaj się i trzymaj zdrowego planu jedzeniowego, jedz warzyw jak najwięcej, możesz je łączyć z rybą i
Słodki Kompromisakurat pod ręką, przeważnie ryżowe lub owsiane. Jako, że mleka roślinne nie mają tłuszczu, by naleśniki miały dobrą elastyczność, dodaję do nich większą ilość oleju. Ostatnio eksperymentuję w mojej kuchni z mąką z płaskurki*, stąd naleśniki z dodatkiem tych dwóch mąk (orkisz i płaskurka), ale można oczywiście dodać sam orkisz. * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy(...)już w starożytnej Mezopotamii. Według badań historyków i archeologów to właśnie uprawa płaskurki stanowi początki polskiego rolnictwa. Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można tam kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni... Współcześnie możemy spotkać
Smaczne ZdroweSzwecji śniadania są podobne do tych polskich. Zwykle na talerzu znajdują się kanapki z szynką czy żółtym serem, jajka oraz ryby. Popularne są także naleśniki podawane na słodko z bitą śmietaną. Szwedzkie pannkakor, bo tak się nazywają, są bardzo cienkie, delikatne, chrupiące na brzegach. Ciasto jest dosyć rzadkie. Początkowo obawiałam się tej konsystencji. Zupełnie niepotrzebnie! Dla mnie są idealne(...)przepis na stałe zagości w mojej kuchni :) Podawałam z domowym dżemem śliwkowym i bitą śmietaną. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 3 jajka 3 łyżki roztopionego masła szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny. Smażyć na patelni z obu stron (opcjonalnie natłuszczonej, pominęłam). Powinny być rumiane. Podawać z dżemem i bitą
zadanie-gotowaniePogoda nie rozpieszcza w dalszym ciągu ale ma nadzieje, że jak pojedziemy do polski wygrzeje się chociaż trochę w słońcu. Wczoraj wieczorem przygotowałam sobie rogaliki tak abym bym miała świeże na śniadanie. Nie ma innego takiego ciasta, które mogłabym pochłaniać w nieskończoność, drożdżowe zwłaszcza takie maślane jest rewelacyjnie. Na drugim miejscu jest chałka, potem hm.. ciasto drożdżowe(...)serem i kruszonką:d pycha:) pamiętam jak moja babcia takie robiła, pachniała nim cała kuchnia. W środku rogalików nie dałam żadnego nadzienia są tak maślane, że nic im więcej nie trzeba, zapraszam więc do wypróbowania przepisu. Składniki na 18 rogali 50 g drożdży 600 g mąki 150 g masła 150 g cukru szklanka mleka
ciastkarnia na kruchym spodzieowoce to żywność, którą wszyscy lubią i której nikt nie wyrzuca. Bo po co skoro jest pyszna i można ją zjeść zawsze. A jednak. Jak wynika z danych Polskich Banków Żywności , owoce to drugi, najczęściej marnowany produkt (na pierwszym miejscu, tak jak w roku poprzednim znajduje się chleb). 46% z nas przyznało, że zdarza nam się wyrzucać owoce do kosza(...)bananowe Bananowy krem krówkowy Czytaj więcej – przepisy z bananami w roli głównej Buziaki, Angelika Artykuł Nie marnuje – banany pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniSobota rozpoczęła się wspaniale, nie zwracając uwagi na aurę panującą za oknem pobiegłam do kuchni przygotować sałatkę, na drugie śniadanie. Zadanie było o tyle łatwe, że wczoraj przygotowałam większą ilość kaszy jaglanej i dotarła także paczka z zakupami zrobionymi przez internet w sklepie, najsmaczniejszym bazarze w sieci CABAS.pl W CABAS.pl kupicie produkty unikalne, tradycyjne i certyfikowane z pewnego źródła: lokalne(...)także z innych zakątków kraju czy świata. Wśród wybranych przeze mnie produktów są i polskie, ale i tureckie czy włoskie. W sklepie znajdziecie regionalne specjały jakie ma do zaoferowania Gruzja, Turcja, Italia, Pomorze, Warmia i Mazury, Wielkopolska oraz Ziemia Łódzka i Łowicka. Dzisiaj zapraszam na danie, do którego wykorzystałam dostępną w ofercie oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia extra
Moja smaczna kuchniaMoi drodzy, zgodnie z zapowiedzią dziś ruszamy z pierwszym przedświątecznym konkursem. Niedługo będą kolejne W dzisiejszej zabawie do wygrania 5 x 10 szt. Yabu Natural Energy
Słodkie okruszki****************************** Wieczorem, kiedy wróciłam z pracy, a co mi tam! , włączyłam telewizor. Beznamiętnie poskakałam po kanałach. Taak, jak zwykle nie ma kompletnie nic, pomyślałam. I natknęłam się
W kuchni Karmel-itkidwóm amerykańskim super foods, są też bardzo zdrowe. Quinoa czyli komosa ryżowa – “święte zboże” uprawiane w Ameryce Południowej od tysięcy lat. Bardzo zdrowa i uniwersalna w kuchni. Jeszcze kilka lat temu trudno dostępna, dziś bez problemu znajdziecie ją w większości supermarketów – zazwyczaj w działach ze zdrową żywnością. Tym razem wybraliśmy komosę czerwoną Intenson , najwyższej jakości produkt(...)pieprzem. Przed podaniem dobrze je schłodzić w lodówce. Wpis powstał we współpracy z marką Intenson Artykuł Kotleciki jajeczne z komosą. Zdrowe i zaskakująco pyszne! [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskapaździernika zaciera się granica pomiędzy światem żywych i umarłych, a przebrania pomagały odstraszać złe duchy. Teraz to po prostu pretekst do noszenia upiornych kostiumów i zbierania cukierków. W Polsce to święto stało się popularne w latach ’90 i do dziś cieszy się spora popularnością. Właśnie dlatego dziś na blogu pojawia się kilka pomysłów na strrrasznie halloweenowe tosty! Dla małych(...)razem ze swoimi dziećmi 🙂 Takie tosty to świetny pomysł na ciekawe śniadanie, któremu nie oprze się żaden niejadek. Spróbujcie sami! 😉 Artykuł Strrrasznie halloweenowe tosty! pochodzi z serwisu Mostek w kuchni
Mostek w kuchniChyba każdy zna leczo (lesco), czyli węgierska potrawę z papryki, coś na kształt gulaszu. Oryginalny przepis to zaledwie kilka składników - słonina, boczek, kiełbasa, żółta i czerwona
W kuchni Karmel-itki