kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:69/100)

Kołaczyki z serem 143

Kuchnia Śląska i Małopolska wydaje się dosyć różna, oparta na innej tradycji i kulturze. Zapewne tak jest. Oba regiony różni historia i doświadczenia. Tak samo jest z kuchnią i cukiernictwem. Dla Śląska charakterystycznym produktem cukierniczym są zapewne różnego rodzaju krajanki czy anyżki. Dla Małopolski charakterystycznym produktem cukierniczym są na pewno obwarzanki Krakowskie czy szarlotka podhalańska. Jest jednak jeden produkt, który(...)łączy te dwa regiony - KOŁACZYKI Z SEREM. W innych regionach Polski są nazywane drożdżówką z serem. Jednak tylko w Małopolsce i na Śląsku wypiekany jest w charakterystyczny i oryginalny sposób. Co ciekawe tylko Kołaczyki z serem ze Śląska zostały wpisane na listę PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tradycja kołaczyków z serem sięga początków XX wieku i Śląska

Ciasta z tradycjami
Poznaj Turcję - WYGRAJ zaproszenie na występ wirujących derwiszy 108

Chcecie poczuć turecki klimat w Polsce ? Jeśli odpowiedź brzmi TAK - zapraszam do wzięcia udziału w konkursie.Do wygrania 8 podwójnych zaproszeń na występ wirujących derwiszy w Sali Kongresowej w Warszawie.Koncert odbędzie się 28 maja o godzinie 19-stej. Co zrobić żeby wygrać zaproszenie ?Wystarczy odpowiedzieć na pytanie: "Jaką potrawę kuchni tureckiej zrobiłeś/zrobiłaś jako pierwszą i dlaczego akurat

kolorowotorcikowo
Święto pilzneńskiej golonki - Golonka podkarpacka z Pilzna 294

Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, oraz otrzymała nagrodę Perła 2008 w ogólnopolskim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów za najlepszą polską potrawę regionalną, posiada również Godło promocyjne Teraz Polska. Tak utytułowana Galonka jest sztandarowym daniem  wszystkich barów Taurus . Produkowana jest według własnej unikalnej receptury. Tajemnica smaku tkwi w technologii produkcji, polegającej na zastosowaniu odpowiednich przypraw i szczególnych(...)szef kuchni z Doliny Pstrąga Janusz Flis. Nie zabrakło również piwa, które jak wiadomo do golonki pasuje idealnie. Jako, że organizatorem Święta Golonki jest firma Taurus nie mogło zabraknąć ich wielokrotnie nagradzanych produktów: szynki swojskiej pilzneńskiej, polędwicy swojskiej pilzneńskiej, kiełbasy swojskiej pilzneńskiej, kabanosów, oraz pieczonej w całości świnki. Jak co roku odbyły się VI już Otwarte Mistrzostwa Polski

królestwo garów
Nie każdy tłuszcz jest zły! Kilka słów o OLEJU KOKOSOWYM 172

nabiał itp. Z tymi produktami nie powinno się przesadzać (a jako wegetarianka nawet odradzam ich jedzenie ;)). Postaw na tłuszcz roślinny! Wcześniej wymienione źródła tłuszczu zamień na roślinne oleje (w Polsce powinniśmy spożywać przede wszystkim lniany i rzepakowy), oliwę, orzechy, pestki i gwóźdź programu - olej kokosowy.  Olej kokosowy ostatnio stał się bardzo popularny. I nie bez powodu. Ma bardzo dużo(...)nadaje potrawom niesamowity aromat kokosa, ma piękny zapach oraz wysoką temperaturę dymienia (tzn. że możesz spokojnie na nim smażyć - w przeciwieństwie do masła). Poza tym oprócz używania go w kuchni nadaje się także do celów kosmetycznych.  Nie raz zmywałam nim makijaż kiedy zabrakło mi tradycyjnego płynu do demakijażu. Sprawdza się świetnie, a Ty potem pięknie pachniesz! :) Można używać

breakfast of dreams
Tzatziki po polsku 121

Przepis na klasyczne tzatziki pojawił się na blogu w zeszłym roku. Tym razem chciałam Wam przedstawić moją wersję tego popularnego dipu. Tzatziki po polsku to nic

PatiGotuje
SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR I GRILLOWANĄ BRZOSKWINIĄ 114

Przyznam szczerze, że za kaszą nie przepadam. Jakoś dziwnym trafem, omijam ją szerokim łukiem ;) Ale niekiedy potrafi mnie zaskoczyć. Z tą kaszą swój "pierwszy raz", miałam

Kuchnia w opałach
TOMMY CAFE CZYLI POLSKA KAWA I NIE TYLKO... 109

Kawa - zwana "płynnym czarnym złotem", to najpopularniejszy napój na świecie! Wypija jej się około 400 miliardów filiżanek rocznie .  Jest to też jeden z najważniejszych

Kuchnia MagdaLeny
Czerwone curry z indykiem 184

Już kiedyś na naszym blogu pojawił się przepis na curry , choć w bardziej egzotycznym wydaniu. Dziś prezentujemy Wam curry o bardziej polskim charakterze. Do jego przygotowania

W kuchni Katie
Najlepsze ciasto cytrynowe 145

Najlepsze ciasto cytrynowe jakie kiedykolwiek jadłam. Moja mama robi je na każde święta i zawsze znika ze stołu jako pierwsze. Teraz niestety nie zawsze mogę na

kuchnia doski
Bliny. 147

Bliny to bardzo typowe danie kuchni wschodniej. Są to małe drożdżowe naleśniki z mąki gryczanej i pszennej. Można je też przyrządzić z innej mieszanki mąk lub tylko z jednej. Mąka zaś może być rozrobiona mlekiem, wodą, maślanką... Wydaje mi się, że istnieje tyle przepisów na bliny, ile jest ruskich (i polskich kresowych) domów. Osobną kwestią jest podanie. Bliny jada się

zadanie-gotowanie
Focaccia 133

Focaccia - włoskie pieczywo, pachnące, chrupiące i miękkie jednocześnie. Ktoś powiedział, że to taka dziurawa pizza bez dodatków. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna

Codzienna kuchnia niecodzienna
Conchiglioni rigati ze szpinakiem 181

Uwielbiam szpinak, kocham Włochy, kuchnię śródziemnomorską i postanowiłam dać upust nostalgii i przenieść się na chwilkę na słoneczny Półwysep pełen światła, z krystalicznie czystym morzem, błękitnym niebem ...gdzie dzień trwa znacznie dłużej, a noce są wyjątkowo ciekawe i ruchliwe.Przygotuję muszle makaronowe ze szpinakiem, ser ricotta zastąpię naszym ryckim polskim serem.Pokombinuję troszkę, gdyż nie zawsze mam komplet składników

Z Kuchni Do Kuchni
Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z tuńczykiem i warzywami 141

Dziś kolejne typowe hiszpańskie danie. W Hiszpanii najbardziej popularne są empanadillas nadziewane tuńczykiem i pomidorami i właśnie te moje dzisiejsze,  z  duszonymi warzywami

Kulinarne przygody Gatity
Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy 202

Zapowiadany klasyk kuchni apulskiej, uszka z liściastą rzepą(dlatego też odnosząc się niej będę używała rodzaju żeńskiego). O cime di rapa pisałam już tutaj. To zielsko trochę przypomina brokuł, ale smak ma bardziej gorzkawo-orzechowy. Jest uprawiana na południu Włoch, w  Apulii, Lacjum i Kampanii. W Polsce pewnie trudno ją dostać. Jak będziecie w Italii to koniecznie spróbujcie

Mia Cucina Sofieta
Pizza z warzywami 207

Zawsze robiłam tradycyjną pizze, ale dziś postanowiłam to zmienić i dodać do niej jeszcze warzywa na patelnię.Warzywka otrzymałam dzięki uprzejmości firmy IGLOTEX.Pizza z warzywami była

Kuchnia Danusi