Śledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami
Szalona Kuchnia EwelinyZnane australijskie ciasteczka... lamingtony to po prostu kostki biszkoptowe w polewie czekoladowej, obsypane wiórkami kokosowymi. W Polsce ciastka te znane są pod nazwami "kostki kokosowe", "kokosanki
Kuchnia MagdaLenyDziś nie będzie wpisu kulinarnego a słów kilka o wyjeździe i tym co zwiedziłam
Ewa w kuchnipiekarnika i umyć w zmywarce doceniłam już dawno. Wówczas w Polsce było ich niewiele, a cena za dobre garnki na indukcję ocierała się o granice absurdu. Dziś wybór jest znacznie większy. Nie kwestionowanym hitem są naczynia z powierzchnią Black Cube, to właśnie takich naczyń używa znany szef kuchni Gordon Ramsey. My także zdecydowaliśmy się na zakup uniwersalnych garnków i patelni
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagranic. Znajdziemy więc zupę ziemniaczaną z podsmażonymi kurkami na polskim i czeskim Śląsku, Morawach, Łużycach i Bawarii. Wydawać by się mogło, że to zwykła kartoflanka, ale wystarczy pierwsza łyżka, by się przekonać jak wykwintnym i delikatnym jest daniem. Nic dziwnego, że wiele cenionych, ekskluzywnych restauracji nie tylko z tradycyjną kuchnią ma w swoim menu taką lub inną wersję tej zupy
Kuchnia Prezydentowejstworzenia własnych wypieków lub który był dla Was inspiracją. Nie musi być kropka w kropkę! Eksperymenty w kuchni są super! :) Czas trwania konkursu: 06.12.2019. – rozpoczęcie konkursu 05.01.2020. – zakończenie konkursu 07.01.2020. – ogłoszenie wyników konkursów Wysyłka nagrody Nagrodę wysyłam jedynie na terenie Polski. Zwycięzcę proszę o przesłanie danych do wysyłki na mój adres mailowy kontakt@ciastkozercy.pl . Po więcej szczegółów możecie zajrzeć
CiastkozercyDomowe pierogi nadziane zielonym farszem na bazie groszku, pachnącej bazylii, natki z pietruszki, chrupiących migdałów i wyrazistego czosnku, okraszone aromatyczną cebulką połączoną z polską kiełbaską
Szalona Kuchnia EwelinyJesień jest piękna, ale tylko ta złota polska jesień, bo chlapy i pluchy nikt nie lubi. Czy warto i czy da radę zatrzymać ją na
dobra gospodyni dom wesołym czyniPachnące imbirem chrupiące ciasto o nieregularnych brzegach, ze świeżymi jabłkami i aromatycznym cynamonem to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem naszych polskich jabłek. Składniki: Ciasto: 250g
Szalona Kuchnia EwelinyNie ma nic lepszego niż świeże pieczywo z dobrej jakości oliwą z oliwek. Włosi zamaczają kawałki chleba w oliwie i zajadają, bez innych, zbędnych dodatków, buonissimo
Moja smaczna kuchniaFasolkę szparagową podaje się na wiele sposobów. Gotowaną w wodzie lub na parze. Okraszoną masłem ( różne smaki) , wędzonką , prażonymi pestkami ( dyni, migdałów ) lub najprościej ,, po polsku
Buniabaje w kuchnioryginale – zupa na bazie zupy. Z potrzeby i różnic geograficznych – bo niestety mieszkam w Polsce, a nie w Toskanii – zupa gotowana od nowa. Pełna smaku i zdrowych warzyw. Gęsta i sycąca, obłędnie pachnąca. Zupa chlebowo-warzywna. Idealna na jesień i zimę. Kiedyś było to ‘biedne’ danie włoskich rolników. Nie wolno marnować jedzenia, wyrzucać resztek. Nazwa zupy – „gotowana na nowo” –wzięła(...)dnia i zagęszczano ją chlebem, który był już tak czerstwy i suchy, że nie dał się normalnie zjeść. Przepis w „The Silver Spoon”, jak prawie cała prosta włoska kuchnia, jest ubogi w składniki. Ma też na liście jeden składnik, który u nas jest nie do zdobycia, a mianowicie cavolo nero, czyli toskańską liściastą czarną kapustę/czarny jarmuż. Mój przepis
Karo in the KitchenZiemniaki do potęgi trzeciej. Ugotowane, surowe i te w postaci skrobi ziemniaczanej. Tylko tyle potrzeba żeby zrobić prawdziwe, polskie kluski z ziemniaków zwane pyzami. Uwierzcie mi
Karo in the Kitchenoknem ciągle upalne i piękne polskie lato, pora więc na danie, które nas orzeźwi i ochłodzi. I taki jest właśnie tarator, czyli ogórkowy chłodnik, który swój rodowód ma w kuchni bułgarskiej. Został przygotowany na bazie gęstego jogurtu greckiego świeżych zielonych ogórków. A w środku także czosnek, koperek, orzechy i nieco oliwy z oliwek, Pysznie! Tarator, to obok chłodnika litewskiego
Kulinarne przygody GatitySmacznego! 😁 Wpis powstał we współpracy z firmą Huzar produkującą miody, które mają szczególne miejsce w mojej kuchni i w moim sercu. Mój dom nie istnieje bez miodu, więc serdecznie zapraszam Was na www.miody-huzar.pl gdzie znajdziecie szeroki wybór pysznych miodów z Polski oraz całego świata
Cooking MonsterSucho tu, pusto, smutno i nijako. Jak w pustym studenckim pokoju, który opuszczałam w kwietniu. A w życiu setka pomysłów na minutę. W mieszkaniu obrus i
U Fiolkiodmiany. A może na stałe wejdą do naszego menu? Bitki ze śledzi były popularne w Polsce na przełomie wieku XIX i XX. Przepisy na nie można znaleźć pod różnymi nazwami (kotlety, bitki, zrazy) w kilku książkach: Aliny Gniewkowskiej „współczesna kuchnia domowa” z 1927 roku „uniwersalnej książce kucharskiej” z 1910 roku Marii Ochorowicz Monatowej, „praktycznym kucharzu warszawskim
królestwo garówWitam :). Dzisiaj piękny, piękny dzień - słoneczko świeci, cieplutko...aż nie chce się wierzyć, że to początek astronomicznej jesieni. Mam nadzieję, że w tym roku będzie piękna
Nie tylko w kuchniksiążkę kucharską poleciłabyś nam? 4. Lubisz robić zdjęcia jedzenia i swoich dań? 5. Czego brakuje w Twojej kuchni? 6. Ile czasu poświęcasz na prowadzenie bloga? 7. Jakiej przyprawy nie lubisz? 8. Robisz domowe przetwory? 9. Jakie jest Twoje ulubione miejsce w Polsce? 10. Jaką najcenniejszą nagrodę udało Ci się wygrać za w konkursach kulinarnych? 11. Na co (chodzi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki