kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:66/100)

Święta z CRAVEmonkey 134

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin W skład CRAVEmonkey wchodzą trzy niesamowite osoby: Agata, która pochodzi z Polski, Swietlana, która wychowała

CRAVEmonkey
Sernik przekładany – kuchnia podkarpacka 727

Sernik przekładany - kuchnia podkarpacka Sernik podobno znany był już w Starożytnej Grecji. Sztuce jego pieczenia została poświęcona jedna z pierwszych książek o tematyce kulinarnej, napisana przez greckiego filozofa Aegimusa. Do Europy Środkowej trafił natomiast za sprawą Rzymian, którzy podbijając kolejne kraje rozpowszechniali swoją kulturę, w tym sztukę kulinarną. Do Polski z kolei sernik miał „przywieźć” Jan II Sobieski(...)można w pięknie wydanej publikacji „Tradycja, smak i wdzięk” LGD Eurogalicja. W podanym niżej przepisie dokonałam niewielkiej korekty ilości składników, dopasowując ją do typowej wielkości blaszki. Sernik przekładany - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm (najlepiej użyć blaszki z wysokim, pionowym rantem): Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1szklanka cukru 1łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1120 g białego

Trzeci talerz
Najlepszy przepis na sernik krakowski 205

Najlepszy przepis na sernik krakowski tradycyjny sernik z kratką Najlepszy przepis na sernik krakowski jaki kiedykolwiek jadłam. Cudownie maślany, dość ciężki, tradycyjny polski sernik, który

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Włoska zupa jarzynowa - Minestrone, z makaronem Tortellini. 224

jednym z najczęściej przygotowywanych dań we Włoszech i choć my w Polsce mamy swoją jarzynówkę , to warto sięgnąć czasem po coś troszkę innego. Na tą zupę nie ma określonej receptury, każdy daje do niej warzywa zgodne z sezonem. Ważne by było pikantnie oraz aromatycznie jak przystało na włoską kuchnię. W odróżnieniu do naszej jarzynówki, tę zupę uzupełnia się dodatkiem

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sos do makaronu z salsiccia i portabello 293

Sobota, weekend , więc po co stać w kuchni godzinami, kiedy można przyrządzić szybki obiad …oczywiście makaron . Polecam dzisiaj sos do makaronu z salsiccia i portabello . Tym razem użyłam surowej salsiccia. Jak ktoś nie wie salsiccia to włoska kiełbasa, którą można kupić surową jak nasza polska biała ale również jako typową parzoną kiełbasę. Do sosu użyłam świeżych kiściowych pomidorów

codojedzenia
Recenzja książki Grażyny i Jarosława Uścińskich pt. "Zdrowie w smaku. Niezwykłe dania ze zwykłych roślin" 160

mieliście pojęcia, ja też nie :) no i ogólne info czym są napary, octy różnorakie itp. jeśli jesteś wielbicielem gotowania to musisz to wiedzieć!! bo to duże ułatwienie w kuchni. A jak przeszedłeś przez ten dział to czeka Cię jeszcze więcej wiadomości o roślinach i ich zastosowaniu. No i przychodzi czas na opis każdej rośliny i przepis do niej(...)nich robić, a wiedz, że tego w tej książce nie zabrakło. A dalej już tylko słowniczek, gdyby zaskoczyło was jakieś pojęcie w książce, no i alfabetyczny indeks przepisów, polskich, łacińskich i regionalnych nazw roślin oraz indeks wybranych terminów chemicznych. I NIECH MI KTOŚ TERAZ POWIE, ŻE TO NIE JEST PORZĄDNE WYDANA KSIĄŻKA. Autorzy doskonale zdają sobie sprawę, iż trzeba uważnie

Malinowo w kuchni
Biscotti i wypiekanie na śniadanie 187

przepis na nie czekał w kolejce do wypróbowania od dawna] , a teraz akurat była okazja aby je wypróbować.Pierwszy raz także zdarzyło się , aby wirtualnie spotkać się w kuchni w tym samym dniu i o tej samej porze..Okazało, się , że Ola  wczoraj nie mogła spać i od 5 rano zajęła się przyrządzaniem i wypiekaniem biscotti..tak samo(...)dodać kilka kropli ekstraktu migdałowego.- w polskich przepisach przeważnie stosuje się migdały bez skórki, ale oryginalne biscotti di Prato są właśnie z migdałami ze skórką.- szczelnie zamknięte można przechowywać nawet kilka miesięcy. W Wypiekaniu na śniadanie udział brali:Paweł z Marder & Marder ManufactureOla z Przepisy Aleksandry Agnieszka z Kuchnia Maryny  Karina z Jak pączek

Moje domowe kucharzenie
Sok z pigwy wg Aleex 188

przypominają małe gruszki lub jabłka, dlatego często nazywa się je "owocami jabłkowymi". Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne (dlatego nazywane bywają polską cytryną), jednak można z nich przygotować wiele przetworów o zaletach zarówno smakowych, jak i zdrowotnych: miód, marmolady, dżemy, powidła, kompoty, soki, pasty, nalewki oraz wina. Pigwa, prócz cukrów(...)miodu przy suchym kaszlu, przeziębieniu, grypie i jesiennym przesileniu. Bardzo długo nie mogłam się przekonać do pigwy. Podziwiałam żółciutkie “jabłuszka” rosnące na krzewach, ale nie wykorzystywalam ich w swojej kuchni. W moim rodzinnym domu nie robiło się przetworów z pigwy. Ja pierwszy raz sięgnęłam po nią dopiero rok temu, gdy przygotowywałam z tych owoców nalewkę – pigwówkę. Ale z pigwy warto

W mojej kuchni
books - miette Meg Ray i Leslie Jonath 185

innymi dwoma książkami, o których mowa będzie kiedyś indziej) kupić jako prezent dla siebie od siebie, na zeszłorocznego mikołaja. Nie mogłam jej przejrzeć, ani przeczytać o niej jakiś polskich opinii, więc kupiłam ją w ciemno. Sama nie wiem czy powodem jej kupna była ciekawość co tam jest w środku, czy jej słodka okładka plus karbowane strony ;) Znane z pięknych ciast(...)turystów.   Ta książka kucharska przynosi nas do tej cukierni w San Francisco prosto z naszego domu. Znajdziemy w niej 100 tajnych formuł na ulubione smakołyki szefa kuchni i właścicielki Miette - Meg Ray. Ponad 75 przepięknych kolorowych zdjęć przedstawiających niepowtarzalne piękno deserów .   Zastanawiałam się co o niej napisać. Hmmm. Książka nie tylko z zewnątrz jest słodka. W środku znajdziemy

CookYourself
Błyskawiczna sałatka z truskawek i fety 177

Prosta i bardzo smaczna fit sałatka z truskawkami, którą przygotujemy w dosłownie 5 minut, łącznie z dokładnym umyciem składników. Wystarczy kupić dowolny miks sałat, który dostaniemy

Programista w kuchni
Sprawdź jak zaoszczędzić na podróżowaniu z Opodo 143

Moi znajomi ciągle podróżują po świecie. Czasem mam wrażenie, że tylko ja nigdzie nie jeżdżę. Oczywiście, to nie prawda. Choć póki co podróżujemy raczej po Polsce

Słodkie okruszki
Szybki sos paprykowo śmietanowy. 255

Bardo szybki i prosty sos do mięsa, które mamy np. zamrożone z imprezy, na której zostało przygotowane zbyt wiele jedzenia. Czyt. polskie rodzinne imprezy ;) ale ja

MamaOskarka
Krokiety z kapustą i grzybami 193

    Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą

Kulinarne S.O.S.
Winestone w hotelu Mercure Wrocław Centrum 150

Winestone to nowy koncept restauracji wprowadzany przez Mercure w Polsce. Koncepcja oparta jest na dwóch elementach. Po pierwsze, kolekcji win (wine), wyselekcjonowanych na podstawie wiedzy i doświadczenia sommelierów,  a po drugie dań podawanych na „les planches” – kamiennych deskach (stone) rodem z najmodniejszych francuskich restauracji. Tak powstała nazwa Winestone. W restauracji goście znajdą zdrowe jedzenie, regionalne specjalności, wino, a także(...)chleb świeżo pieczony na zakwasie z rodzynek. Zgodnie z nowoczesnymi trendami koncepcja Winestone ma otwartą kuchnię. W prostej i minimalistycznej aranżacji przestrzeni dominuje połączenie fioletowego i czarnego koloru z drewnianymi, dużymi stołami i marmurowymi blatami baru.” W restauracjach WINESTONE wina podzielono na 4 kategorie smakowe: „Świeże i smakowite”, „Lekkie i owocowe”, „Wyważone i eleganckie” oraz „Pełne i aromatyczne

królestwo garów
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 368

pyszny obiad gotowy :) bataty/ziemniaki Bataty teraz są w naszej kuchni częstszym gościem niż ziemniaki, są dużo zdrowsze i bogatsze w cenne składniki, ale warto mieć w domu oba te warzywa, można z nich stworzyć pyszne zupy, frytki (pieczone w piekarniku), pur é e. Poza tym są podstawowymi składnikami wielu polskich obiadów, więc nie warto z nich rezygnować :) To była lista

Cooking Monster
Chłodnik ze śledzia 188

najeść się można i ochłodzić. Najbardziej chyba popularny w Polsce jest tzw. chłodnik litewski. Czyli zupa na bazie botwinki i zsiadłego mleka (ewentualnie kwaśniej śmietany, kefiru, jogurtu lub maślanki). I my najczęściej taki jemy. Ale dzisiaj mamy coś innego. Rewelacyjny chłodnik ze śledzia. Ślązacy mówią, że to danie ich kuchni. Ale to samo również mówią Kaszubi. A chcecie wiedzieć

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania