Przepis na klasyczne tzatziki pojawił się na blogu w zeszłym roku. Tym razem chciałam Wam przedstawić moją wersję tego popularnego dipu. Tzatziki po polsku to nic
PatiGotujePrzyznam szczerze, że za kaszą nie przepadam. Jakoś dziwnym trafem, omijam ją szerokim łukiem ;) Ale niekiedy potrafi mnie zaskoczyć. Z tą kaszą swój "pierwszy raz", miałam
Kuchnia w opałachKawa - zwana "płynnym czarnym złotem", to najpopularniejszy napój na świecie! Wypija jej się około 400 miliardów filiżanek rocznie . Jest to też jeden z najważniejszych
Kuchnia MagdaLenyJuż kiedyś na naszym blogu pojawił się przepis na curry , choć w bardziej egzotycznym wydaniu. Dziś prezentujemy Wam curry o bardziej polskim charakterze. Do jego przygotowania
W kuchni KatieNajlepsze ciasto cytrynowe jakie kiedykolwiek jadłam. Moja mama robi je na każde święta i zawsze znika ze stołu jako pierwsze. Teraz niestety nie zawsze mogę na
kuchnia doskiBliny to bardzo typowe danie kuchni wschodniej. Są to małe drożdżowe naleśniki z mąki gryczanej i pszennej. Można je też przyrządzić z innej mieszanki mąk lub tylko z jednej. Mąka zaś może być rozrobiona mlekiem, wodą, maślanką... Wydaje mi się, że istnieje tyle przepisów na bliny, ile jest ruskich (i polskich kresowych) domów. Osobną kwestią jest podanie. Bliny jada się
zadanie-gotowanieFocaccia - włoskie pieczywo, pachnące, chrupiące i miękkie jednocześnie. Ktoś powiedział, że to taka dziurawa pizza bez dodatków. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam szpinak, kocham Włochy, kuchnię śródziemnomorską i postanowiłam dać upust nostalgii i przenieść się na chwilkę na słoneczny Półwysep pełen światła, z krystalicznie czystym morzem, błękitnym niebem ...gdzie dzień trwa znacznie dłużej, a noce są wyjątkowo ciekawe i ruchliwe.Przygotuję muszle makaronowe ze szpinakiem, ser ricotta zastąpię naszym ryckim polskim serem.Pokombinuję troszkę, gdyż nie zawsze mam komplet składników
Z Kuchni Do KuchniDziś kolejne typowe hiszpańskie danie. W Hiszpanii najbardziej popularne są empanadillas nadziewane tuńczykiem i pomidorami i właśnie te moje dzisiejsze, z duszonymi warzywami
Kulinarne przygody GatityZapowiadany klasyk kuchni apulskiej, uszka z liściastą rzepą(dlatego też odnosząc się niej będę używała rodzaju żeńskiego). O cime di rapa pisałam już tutaj. To zielsko trochę przypomina brokuł, ale smak ma bardziej gorzkawo-orzechowy. Jest uprawiana na południu Włoch, w Apulii, Lacjum i Kampanii. W Polsce pewnie trudno ją dostać. Jak będziecie w Italii to koniecznie spróbujcie
Mia Cucina SofietaZawsze robiłam tradycyjną pizze, ale dziś postanowiłam to zmienić i dodać do niej jeszcze warzywa na patelnię.Warzywka otrzymałam dzięki uprzejmości firmy IGLOTEX.Pizza z warzywami była
Kuchnia Danusikawy nie umiałabym, a na pewno byłoby mi trudniej, funkcjonować. Ekspres do kawy to też element wyposażenia kuchni, było dla mnie również istotne, aby jego wygląd był minimalistyczny, nowoczesny, jasny, aby ładnie stapiał się z kuchnią, która jest sercem domu. Poszukiwania ekspresu trwały kilka miesięcy i ostatecznie wybrałam model, o którym Wam dzisiaj chce napisać kilka słów. Domowy barista Roma(...)Home, to ekspres, który ma wszystkie cechy na których mi zależało, we wpisie postaram się Wam je opisać i przybliżyć. Polski producent 4 Swiss postawił na najistotniejsze funkcje i parametry, co spowodowało stworzenie ekspresu o dobrej jakości i cenie. Najważniejsze dla mnie parametry ekspresu A10 Roma 4 Swiss - ciśnienie 19 barów, szukając ekspresu do kawy od początku szukałam takiego
SMYKWKUCHNIZupa kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej, jest pikantnym kapuśniakiem przygotowanym na bazie kiszonej kapusty kimchi. Ma wyjątkowy pikantno-kwaśny smak, który zachwyci osoby lubiące ogniste potrawy. Mój przepis jest kompilacją kilku koreańskich receptur na zupę kimchi. Starałam się, aby zupa nie była piekielnie ostra i możliwa do ugotowania w polskich warunkach. Pominęłam trudno dostępne składniki, mimo tego charakter zupy pozostał
Codziennik Kuchennyzasiedliśmy więc wspólnie do stołu i pałaszowaliśmy to, co wcześniej udało się stworzyć. O powodzeniu samej akcji świadczy to, że wzięło w niej udział kilkaset szkół z całej Polski. Moim zdaniem akcja bardzo potrzebna i przydatna- oby takich więcej. Dzieci miały okazję zdobyć nowe umiejętności a ja miło i kreatywnie spędziłam czas. A tak na marginesie(...)znajomość sztuki. A często bywa tak, że dziecko w wieku kilkunastu lat nie potrafi sobie zrobić śniadania. I tu prośba do Was rodzice: pozwólcie dzieciom działać w kuchni, one naprawdę chcą ale często mówią, że mama nie pozwoli. Bo narobią bałaganu, zniszczą składniki i jeszcze sobie zrobią krzywdę. Naprawdę świat się nie zawali jeśli na podłogę spadnie trochę mąki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapółnocnej części kraju). Lepienie chińskich pierogów, podobnie jak naszych polskich, to praca wymagająca zamiłowania, cierpliwości i praktyki. Pierożki Jiaozi , choć proste w przyrządzeniu, mają zupełnie inny smak od polskich pierogów z mięsem, mimo że w przypadku jednych i drugich używa się niemal tego samego ciasta z mąki pszennej i farszu (najczęściej z mięsa wieprzowo-wolowego). I nie chodzi tu nawet(...)podejściem nawet kilkadziesiąt sztuk! Bambusowy koszyk do gotowania na parze można kupić w sklepach z azjatycką żywnością lub w internecie. Był też dostępny ostatnio w Biedronce przy okazji tygodnia kuchni azjatyckiej. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej około 1 i 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Mąkę i sól wsypujemy do miski, wlewamy wodę, po czym dokładnie mieszamy (ciasto
Smakowity Blog Kulinarny