kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:62/100)

Bitki ze śledzi 150

odmiany. A może na stałe wejdą do naszego menu? Bitki ze śledzi były popularne w Polsce na przełomie wieku XIX i XX. Przepisy na nie można znaleźć pod różnymi nazwami (kotlety, bitki, zrazy) w kilku książkach: Aliny Gniewkowskiej „współczesna kuchnia domowa” z 1927 roku „uniwersalnej książce kucharskiej” z 1910 roku Marii Ochorowicz Monatowej, „praktycznym kucharzu warszawskim

królestwo garów
Lniano - bawełniane poszewki na jaśki 172

Witam :). Dzisiaj piękny, piękny dzień - słoneczko świeci, cieplutko...aż nie chce się wierzyć, że to początek astronomicznej jesieni. Mam nadzieję, że w tym roku będzie piękna

Nie tylko w kuchni
Wyróżnienie Liebster Blog Award 145

książkę kucharską poleciłabyś nam? 4. Lubisz robić zdjęcia jedzenia i swoich dań? 5. Czego brakuje w Twojej kuchni? 6. Ile czasu poświęcasz na prowadzenie bloga? 7. Jakiej przyprawy nie lubisz? 8. Robisz domowe przetwory? 9. Jakie jest Twoje ulubione miejsce w Polsce? 10. Jaką najcenniejszą nagrodę udało Ci się wygrać za w konkursach kulinarnych? 11. Na co (chodzi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO (zdj. krok po kroku) 1380

Niedawno wróciłam z cudownego urlopu w Polsce. Na koniec mojego pobytu przygotowałam dla rodziny sernik tiramisu. Miałam zamiar go upiec, ale potem wpadłam na pomysł przygotowania

Przepisy Aleksandry
PIEROGI ZE ŚLIWKAMI SUSZONYMI I MARCEPANEM 143

 To są jedne moje z ulubionych pierożków na słodko zaraz po pierogach z kapustą i grzybami :).Pierogi są lekko wytrawne że względu na na suszone

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Spaghetti z pesto z pieczonej dyni 117

Tak dawno nie było przepisu makaronowego, a dzisiaj, przy okazji robienia pesto z pieczonej dyni , aż nabrałam ochoty na spaghetti. Niestety pod ręką miałam tylko spaghetti

Moja smaczna kuchnia
Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE. 138

Karp smażony z sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;)  Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski.  Do wspólnego przygotowanie wybrałam Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego . Przepis będziemy publikować

Codziennik Kuchenny
Prażonki – bardzo polskie ziemniaki duszone w piekarniku 305

Żaden maniak ziemniaczany nie pominie ich w swoim jadłospisie. Prażonki piecze się w Polsce już od ponad 200 lat. W Porębie, niedaleko Zawiercia, ta potrawa przygotowywana

Karo in the Kitchen
Kurczak pieczony na butelce piwa 397

Bardzo rzadko piekę kurczaka w całości. Przygotowywałam już kurczaka po polsku , ale tym razem nie chciałam go faszerować. O kurczaku pieczonym na butelce słyszałam już dawno, ale bałam się sama go przygotować. Moje doświadczenie w kuchni nie jest duże, wciąż się rozwijam, jestem samoukiem i nie bardzo mam gdzie czerpać porad odnośnie moich inspiracji i pomysłów. Pamiętam różne smaki dzieciństwa

dom-agi.pl
Croissant 132

pracochłonne. Oczywiście smak rekompensuje wszystko ale zdecydowanie nie polecam osobą, które chcą coś an szybko przygotować w kuchni. Nie byłam zwolennikiem pieczywa francuskiego; rogalików bagietek itp. do puki pierwszy raz nie zjadłam go w Paryżu. Nic co do tej pory jadłam w Polsce nie umywało się do tego smaku.  Drożdżówki czy rogale, które można kupić w piekarniach to marne

ciastkarnia na kruchym spodzie
SPAGHETTI PEŁNOZIARNISTE Z PESTO LIGURYJSKIM – mistrzowskie danie na niedzielny obiad! 106

Czy na niedzielny obiad zawsze musi być polski klasyk – rosół, ziemniaki, kotlet i mizeria albo kapusta. Wcale nie musi! Dziś razem z marką BARILLA

Ostra na Słodko
Włoskie śniadanie 344

Tym razem śniadanie w stylu włoskim, ale bliskie naszym polskim smakom. Omlet standardowo z cebulką i kiełbasą, ale wzbogacony o dodatek sera. Jeśli macie ochotę możecie

W kuchni wieczorem
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 200

Bez czarny, zwany też bzem lekarskim, to dość pospolita roślina w Polsce i niedoceniana przez współczesnych (nasi przodkowie Słowianie uważali go za magiczny krzew). Owoce, tak

SzczyptaSmaQ
Środa: Kurczak three-cup 114

trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Jedno z najbardziej znanych chińskich dań, szczególnie popularne na Tajwanie. Sanbeji to nazwa chińska, three-cup chicken – to tłumaczenie na angielski. A po polsku? Kurczak trzy kubki? Albo raczej trzy miarki. Do końca właściwie nie wiadomo skąd ta nazwa, bo nie ma jednego skodyfikowanego przepisu na to danie. Przyjmuje się, że głównym składnikiem kurczaka(...)kuchni chińskiej. Proporcje należy zachować zupełnie inne, a wtedy powstaje wspaniałe, aromatyczne danie, przy tym bardzo łatwe do zrobienia. Kurczak na cześć bohatera Legenda głosi, że przepis powstał w głębokim średniowieczu, kiedy Chiny przeżywały najazdy Mongołów z Północy pod wodzą Kublaj Chana. Był to mniej więcej ten sam czas, kiedy zagony mongolskie pustoszyły Europę Wschodnią, w Polsce spaliły Sandomierz

Niedzielny kucharz
Risotto z dynią, zielonym groszkiem i cukinią 138

Jesień w kuchni kojarzy mi się głównie z kolorami oraz z rozgrzewającymi daniami jednogarnkowymi. Warto w tym czasie zrobić sobie kolorowy posiłek, zwłaszcza gdy za oknem zamiast złotej Polskiej jesieni, mamy pluchę i deszcz. Dziś przepis na risotto. Z moim ulubionym zielonym groszkiem, cukinią, a dla zaakcentowania jesiennego czasu, dołożyłam również dynię, która swoim słonecznym, złocistym kolorem ożywiła cały talerz

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania