kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:58/100)

Arabskie kefty z pietruszką i fetą 304

Podobno w kuchni arabskiej takie kefty są bardzo popularne. Szczerze mówiąc wcale się nie dziwię;) Dla mnie są taka polską odmianą kotletów mielonych, jednak z pysznym ziołowo- serowym nadzieniem. Ja przygotowałam je w tradycyjny sposób, czyli usmażyłam, ale równie smaczne (a może nawet bardziej smaczne:)) są upieczone na grillu lub ewentualnie w piekarniku. Składniki:1/2 kg mielonej wołowiny,cebula

Z miłości do słodkości
Galette z truskawkami 174

truskawkami? ⤿ Nie zawiera konserwantów i ulepszaczy smaku ⤿ Zawiera dojrzewające w słońcu polskie truskawki ⤿ Zawsze się udaje, świetnie smakuje i cudownie wygląda ⤿ margaryna PALMA to klasyka polskich wypieków, a tradycję trzeba pielęgnować :) ⤿ będzie hitem wśród letnich deserów ⤿ szybka i łatwa w przygotowaniu :) ⤿  zwabia zapachem do kuchni, a kuchnia to serce każdego domu ⤿  mały kawałek zmieści się w ręku dziecka

Szalona Kuchnia Eweliny
Suszone ogórki kiszone 154

jako przyprawa Suszone ogórki kiszone, jakkolwiek absurdalnie by to nie brzmiało, stanowią doskonałą przyprawę wykorzystywaną przez najlepszych szefów kuchni. Kiedy mieszkając w Arabii Saudyjskiej wpadłam na pomysł, żeby ususzyć kiszone ogórki, zamiast przy limicie 30 kg bagażu lotniczego taszczyć je z Polski, byłam z siebie tak dumna, jakbym odkryła Amerykę. Dla nas suszone ogórki kiszone były wówczas prawdziwym rarytasem(...)zachwyt naszych znajomych z Indii i Pakistanu. Suszone ogórki kiszone są więc u nas obowiązkowym punktem na liście domowych przetworów. Kilka miesięcy temu podczas rozmowy z jednym z szefów kuchni pochwaliłam się swoim pomysłem, który - jak się okazało - aż tak odkrywczy nie był, wielu kucharzy doprawia sosy i zupy dodając do nich szczyptę suszonych ogórków kiszonych, aby "podkręcić" smak potraw

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wielka uczta z Erin Gleeson? 184

gotować przekonuje Erin Gleeson w swej książce „Wielka uczta”, która na polskim rynku ukazała się nakładem Wydawnictwa Buchmann. Autorka dorastała w hrabstwie Sonoma w Kalifornii, mając za sąsiadów farmerów oraz minikomunę. Wraz z rodzicami uprawiała przydomowy ogród. Życie rodzinne koncentrowało się zaś wokół domowej kuchni. Początkowo swą karierę zawodową związała z fotografią i życiem w Nowym Jorku

Krzywa Prosta
Przepis na śledzia z cebulą w oliwie z oliwek 148

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin W Polsce nie ma kolacji Wigilijnej bez śledzia. Dlatego przedstawiamy Wam klasyczny przepis na śledzia z

CRAVEmonkey
Domowy smalczyk ziołowy 247

Chociaż smalcu w mojej kuchni nie nadużywam zawsze mam w zapasie słoiczek domowej roboty. Czysty lub ze skwarkami wspaniale podkreśla smak tradycyjnych polskich potraw.Czasami nachodzi mnie ochota na świeżą kromkę chleba z domowym smalczykiem. Taki ziołowy jest rewelacyjny. Składniki 500 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Bananowy sernik Nigelli 208

Jak część z Was wie z mojego profilu na FB - wybraliśmy się na parę dni nad polskie morze. Na naszych talerzach przez te parę dni królowała

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa jarzynowa z łazankami 181

Dziś musiało być pysznie i szybko. Zupka! Ostatnio mam fazę na zupki. Ta będzie i prosta i pyszna i syta. Składniki Makarony Polskie łazanki mieszanka jakichkolwiek

Z Kuchni Do Kuchni
Amoniaczki z boru 215

Dzisiaj prezentuję amoniaczki jako przykład kuchni podkarpackiej, choć jest to  regionalny wypiek, który nie jest typowy tylko dla jednego regionu. Znany jest w wielu częściach Polski, choć składniki i ich proporcje nieco się różnią. Zresztą różnią się nie tylko w różnych częściach kraju, ale też w obrębie jednego regionu bywają nieco inne. Główne składniki amoniaczków to mąka pszenna(...)przyjemność. Jest tak plastyczne i podatne, że aż trudno uwierzyć. Pięknie się wałkuje i w ogóle się nie rwie. Jedyna wada amoniaczków, to zapach amoniaku, który unosi się w kuchni w trakcie pieczenia. Czułam się jakbym siedziała w salonie fryzjerskim, a ktoś obok mnie miał robioną mocną trwałą :) To przypomniało mi dzieciństwo, kiedy z koleżanką przesiadywałam w salonie fryzjerskim

Trzeci talerz
Bigos à la staropolski. 234

wiecie że oryginalny bigos staropolski nie zawierał kapusty?! Odpowiednikiem słowa bigosowanie we współczesnym języku polskim jest szatkowanie. Kiedyś bigosem więc były potrawki z drobno krojonych mięs lub ryb. Wspólnym mianownikiem pomiędzy staropolskim bigosem, a tym przygotowywanym współczesnym są słodko-kwaśne smaki. Kuchnia staropolska była przesycona przyprawami, wszystko było mocno doprawione octami, miodem oraz przyprawami korzennymi, głównie po to aby zamaskować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sztuka kulinarna Japonii – japońskie potrawy, jakie musisz spróbować 191

Jeśli jednak rozsmakujemy się w kuchni japońskiej , naprawdę będziemy mieli o wiele więcej powodów do kulinarnej satysfakcji, niż sushi i zupa miso. Bo japońskie jedzenie , choć bazuje na dość ograniczonej liczbie składników, gwarantuje niemal nieograniczoną liczbę ich naprawdę zaskakujących połączeń… Japońskie przekąski Ze względu na sposób przyrządzania, tempura jest jedną z nielicznych smażonych w głębokim tłuszczu japońskich przekąsek. Potrawę(...)słodkowodnym (unagi, ウナギ). Złota polska jesień z gorącą japońską zupą Rāmen jest potrawą, która przywędrowała do Japonii z Chin. To pszenny makaron alkaliczny o średniej grubości podawany na ciepło, tworzący danie składające się z pięciu podstawowych elementów: makaronu, wywaru, esencji smaku słonego (tare, 垂れ), oleju smakowego i dodatków. We wszelkich klasyfikacjach i taksonomiach kuchni japońskiej rāmen znajdziemy raczej

codojedzenia
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 233

Gulasz pachnący lasem. Mocno aromatyczny, kryje w sobie bogaty smak grzybów, wędzarniczego dymu, przypraw i ziół. Jesienną porą taki gulasz będzie idealnym, bogatym daniem na obiad

Karo in the Kitchen
Zupa gulaszowa 184

Pyszna i sycąca zupa, która zachwyca swoją prostotą. Na stałe zagościła w mojej kuchni :) W wersji z zasmażką jest o wiele bardziej gęsta i sycąca, ale

Tagebuch po polsku
Chałwa grecka dla początkujących. Sprawdź, jak prawidłowo ją serwować i przechowywać! 126

Fascynują Cię śródziemnomorskie smaki? Szukasz inspiracji, sięgając do książek kucharskich z całego świata? Warto poznać kuchnię grecką i przekonać się, czym jest chałwa grecka – wyjątkowy przysmak, dedykowany tym, którzy cenią sobie naturalne rozwiązania. Sprawdź, co charakteryzuje prawdziwą chałwę i w jaki sposób możesz zaproponować ją swoim gościom. Skąd się bierze chałwa grecka? Chałwa sezamowa to prawdziwy, grecki przysmak! Popularny(...)jest ona bardzo kaloryczna i ma dużo tłuszczu, jednocześnie jednak jest bogata w składniki odżywcze i naprawdę zdrowa. W Polsce chałwę grecką podaje się w charakterze deseru. Grecy traktują ten przysmak nieco inaczej. Sprawdź greckie propozycje i wykorzystają chałwę w kuchni tak, jak lubisz najbardziej: – grecka chałwa z cytryną to niezawodny pomysł na przekąskę doskonale pasującą do białego wina

jakszef.pl
Świderki z sosem mięsno-pomidorowym 354

Sos w stylu pośpiesznego bolognese ( bo ten prawdziwy powinien gotować się nawet 4 godziny). Świderki zamiast spaghetti. Czyli obiad w stylu włoskim po polsku bo Bunia

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania