kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:50/100)

Krupnik jaglany 156

Zdrowa, smaczna i szybka tradycyjna polska zupa. Składniki: 5 ziemniaków młodych, 1 szklanka kaszy jaglanej, 10 dag wędzonego boczku, 2 cebule białe, 1 pietruszka, liść

Tradycyjna Kuchnia
ROSÓŁ NA GĘSINIE I INDYKU 190

Rosołek jest dobry na wszystko jak to mówi moja babcia. Robię więc często ten rosołek rodzinie, a że synowie chętnie się nim zajadają tym bardziej jestem

Z Majeczką w kuchni
Nigella Gryzie 125

        Jest to pierwsza książka przetłumaczona na język polski a wydana na podstawie programu telewizyjnego. Ktoś kto uwielbiał Nigelli

Zainspirowana w kuchni
Wegański WROCŁAW 183

okazję skosztować. Lokali jest całkiem sporo, więc dla każdego coś miłego! :) Wegański WROCŁAW VEGA bar wegański ul. Rynek 27 A VEGA - najstarsza wegańska knajpa w Polsce. Początkowo z opcjami wegetariańskimi, ale obecnie posiada tylko kuchnię wegańską. Całkowite centrum Wrocławia. Jedyna chyba knajpa wegańska w centrum czynna od godzin porannych (pon-pt od 8.00, sb-nd od 9.00). Uratowała nas ostatnio

Bananowe Pole
Urządzamy kuchnię. Kuchnia w stylu retro 75

Styl retro na dobre zagościł w naszych wnętrzach. Z tradycyjnych rozwiązań chętnie korzystają aranżacje kuchni – wnętrz, w których bezpieczeństwo i funkcjonalność są równie ważne, jak wygoda i piękny wygląd. Czym może nas oczarować kuchnia w stylu retro? Kuchnia, w której dominuje styl retro, może być wyjątkowo przytulnym pomieszczeniem. Styl ten wyróżnia się troską o wybór ciekawych dodatków oraz sprzętów, które(...)utrzymane w dawnym stylu – oto podstawowe zasady, o których warto pamiętać podczas urządzania kuchni, która ma być przede wszystkim przyjemnym miejscem na rodzinne posiłki. Choć aranżacje kuchni w stylu retro nawiązują do tradycyjnych wnętrz, nie brak w nich nowoczesnych sprzętów i innowacyjnych rozwiązań. Kuchnie urządzone w tym stylu są przede wszystkim jasne i przytulne, dzięki czemu są wnętrzem przyjaznym

ProstePesto.pl
Chutney śliwkowy z cebulą 193

drażnią mnie wręcz. Mamy tak piękny polski język, możemy sami wymyślać czy stosować już istniejące polskie nazwy, nie tylko potraw. I nie zgodzę się z tymi, którzy twierdzą, że nie da się na przykład "zakupowego haulu" czy "shoppingu" zamienić na coś polskiego. O ile u młodych dziewczyn wygląda to dość zabawnie (czytaj: pociesznie), to u dorosłych kobiet brzmi śmiesznie(...)Moja dusza polonistki z zamiłowania, płacze... :)Dlaczego o tym piszę? Z powodu...śliwek, które ostatnio królują w mojej kuchni. Przygotowałam z nich chutney i miałam niemały problem, jak to coś nazwać. Może wytrawnymi powidłami? może konfiturami? Chciałoby się po polsku a tu nijak nie pasuje ;) Chutney to gęsty sos, który może być słony, słodki, ostry, słodko-kwaśny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z kozim bundzem naturalnym,  ze szpinakiem, grillowaną brzoskwinią, malinami… 71

Sałatka z kozim bundzem naturalnym z gospodarstwa “Figa”. Podczas pobytu na Podkarpaciu odwiedziliśmy rodzinne ekologiczne gospodarstwo “Figa” w Mszanie, które zajmuje się

Tajemnice Smaku
CIASTO Z ARONIĄ, GRUSZKAMI I KRUSZONKĄ. 187

metali cięż kich z organizmu. W Europie uprawiana na dużą skalę w takich krajach jak:  Grecja,  Rosja, Bułgaria, Litwa, Szwecja, Czechy, oraz Polska zajmująca czołowe miejsce w tej dziedzinie. W kuchni wykorzystywana do produkcji konfitur, dżemów, soków, nalewek oraz do wypieków ciast i ciasteczek. Sok z aronii świetnie się też nadaje jako barwnik spożywczy. W moim

RITA food channel
Ciasto twix 134

Bardzo słodkie, ale zarazem obłędne ciasto, które zaskoczy Twoich gości!  Zupełnie jak w reklamie Twixa, pyszne kruche ciasto, masa serowa (moim zdaniem różni się właściwie

MamaOskarka
MASTERCHEF – marzenia się spełniają! 278

tatuaży, szafę pełną sukienek i wielkie, ale to wielkie serce do gotowania! To ta miłość, ta pasja zaprowadziła mnie prosto do kuchni MasterChefa. Tej wymarzonej kuchni. Jestem tam. Spośród tysięcy osób z całej Polski jestem w 14 tych najlepszych. Tych wyjątkowych. To już ogromny sukces! Co będzie dalej? Zobaczymy! Ale jestem tam – i jestem niesamowicie szczęśliwa. Marzenia się

Ostra na Słodko
Kulinarne przygody Gatity w telewizyjnym "Przepisie dnia" 126

ostatni piątek, 24 kwietnia  w telewizyjnej Jedynce został wyemitowany odcinek kulinarnego programu pod tytułem "Przepis dnia",  w którym wraz z  szefem kuchni Marcinem Budynkiem miałam przyjemność gotować naszą tradycyjną polską zalewajkę, według mojego przepisu. Dla tych którzy programu nie obejrzeli, a chcieliby zobaczyć jak razem gotowaliśmy zamieszczam link do filmiku - Przepis dnia IV, odc. 4 . Znajdziecie

Kulinarne przygody Gatity
Lamb koftas - kofty jagnięce 119

próbuje te nowe dla mnie smaki i muszę przyznać, że bardzo mi odpowiadają. Jagnięcina jest bardzo popularna w Irlandii, szkoda że nie w Polsce. Naprawdę zachęcam do jej jedzenia. Ten przepis jest połączeniem różnych kuchni, ale myślę że jest dobrym początkiem do poznania smaków Arabskich. Na 4 porcje potrzebne nam będą: 400 g mielonego mięsa jagnięcego 1 łyżeczka mielonego kuminu

Smaki Przyprawy i Kolory
Brak tytułu 158

imprezę i były pretekstem do wspólnej zabawy. Na zaproszenie Pana Waldemara Sulisza – Dyrektora Artystycznego Festiwalu – do Lublina zjechały się blogerki  z całej Polski.  Uczestniczyłyśmy w pokazie kulinarnym, w restauracji Aurigaprowadzonej przez mistrza kuchni włoskiej Ivo Violante . Ivo pokazał jak przyrządzić jagnięcinę.     Dzięki producentowi wody „Cisowianka” mieliśmy możliwość spotkania z Andrzejem Polanem

kolorowotorcikowo
Przepisy wigilijne Karola Okrasy 147

Kilka dni temu miałam okazję być gościem niezwykłej wigilijnej kolacji, organizowanej przez Lidl Polska oraz Jabłka Grójeckie. W ten chłodny dzień mieliśmy możliwość pogotować z dobrze Wam znanym, cenionym Szefem Kuchni Karolem Okrasą. Podzielił się on z nami niesamowitymi, oryginalnymi przepisami wigilijnymi z jabłkiem w roli głównej. Niżej przedstawiam dwa przepisy, które szczególnie przypadły mi do gustu. Pierwszy

Kuchnia Bazylii