Makaron z boczkiem i truflami 256Trufle i pasty truflowe są niesamowicie popularne i często wykorzystywane we włoskiej kuchni. Gdzie je kupić w Polsce – w włoskich delikatesach, na półce z włoską żywnością w marketach czy online. A naprawdę warto, lubię zarówno wersję z czarnych trufli której używałam na przykład do nadziewanych gnocchi, super jest też do makaronów ale sos nabierze brunatnej barwy. Dlatego do sosu
nietylkopasta.pl
Orientalne szaszłyki Tikka Masala Patak's 185font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pogoda jest jak kobieta… Grill udał się znakomicie ale nie tylko za sprawą pogody a @pataks polska , dzięki któremu zasmakowaliśmy w kuchni indyjskiej. Było smacznie, kolorowo i orientalnie W trakcie majówka więc jeśli lubicie takie klimaty bierzcie ołówki w dłoń i róbcie listę potrzebnych produktów… Składniki
W garach u Gosi
Sałatka warzywna na ciepło z botwinką ,pomidorem i koperkiem 188Ryneczki uginają się od warzyw i aż się płakać chce ,że niebawem niektóre z tych rzeczy zakończą swój sezon i trzeba będzie czekać ponownie na ich
Z Kuchni Do Kuchni
Pasta z awokado 161Pata jest zdrowa, można w niej ukryć parę rzeczy, które chce się przemycić np.dzieciom. Lubię takie smarowidła. Można je trzymać w lodówce szczelnie zamknięte.Polecam do
Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone jabłko z syropem z agawy. Bardzo szybki deser. 173Jeden z naturalnie szybkich deserów. Pieczone jabłuszko. Z syropem z agawy i cynamonem. Nic prostszego. Czasami proste jest smaczne i zaskakujące. Składniki jabłka cejloński cynamon mielony
Z Kuchni Do Kuchni
Lunch u Dyletantów 222znać. Bo przecież u Dyletantów wina są również bardzo ważne jak jedzenie, a na winach to Oni się znają. Oby więcej takich Dyletantów można było spotkać w kuchniach naszych restauracji. * słownik języka polskiego
królestwo garów
Cytrynowy sernik na zimno 3582Dzisiejszy sernik to propozycja od najlepszego polskiego cukiernika, mistrza Polski cukierników, Pawła Małeckiego. W kuchni lidla zaproponował swój sernik jako deser na letnie, upalne dni. Ja zmodyfikowałam go, nadając mu jedynie intensywnego cytrynowego smaku i aromatu. Sernik jest bez pieczenia, na kruchym ciasteczkowym spodzie, a swoją konsystencją przypomina nieco piankę z wnętrza ptasiego mleczka. Na upalne dni jest idealny
NiePieprz.pl
Punjabi czyli indyjskie chlebki 143Już dwie propozycje indyjskich chlebków są na blogu. Dzisiaj pszenne chlebki posmarowane jogurtem i posypane makiem. Mięciutkie i takie pozostają nawet kolejnego dnia, jeśli jakiś placek
Polska Zupa
KONKURS Z FIRMĄ BRZEŚĆ 159Karnawał to czas szalonych zabaw, wspanialej atmosfery w gronie przyjaciół, znajomych i rodziny. To czas, kiedy dzielimy się ze sobą entuzjazmem i radością...ale to również
Z Kuchni Do Kuchni
SerVantka – restauracja z duszą 182rzucająca się w oczy. Wewnątrz kryje się wnętrze ciepłe i urokliwe – z buzującym ogniem kominkiem, ściennymi malowidłami i wygodną antresolą. W menu znajdziecie swojskie dania słowiańskie – kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej i polskiej. Wina natomiast królują tu gruzińskie. Miejsce w sobotni mroźny dzień w szczycie pory obiadowej znaleźliśmy bez trudu, choć w t.zw. sezonie nie koniecznie byłoby to łatwe. Z ciekawością
Smaki Ewy
Nadzwyczajna z Melisą i Głogiem-Galca-rozpuszczalna na śniadanie 162Kawa rozpuszczalna, któż jej nie pamięta z czasów dzieciństwa. Kojarzy mi się z domem u babci, z dobrym samopoczuciem i miłością tych, którzy mnie nią raczyli
Z Kuchni Do Kuchni
Cynamonki z kremem a 'la nutella.Jaglanym! 156Na blogu Gotuj Zdrowo wyszperałam takie cuda ! Niesamowicie pyszne, zdrowe i pachnące Cynamonki! Zrobiłam je i ...nie żałuję, że się rozeszły błyskawicznie, choć przyznam , połowę
Z Kuchni Do Kuchni
Kasza jaglana z gruszką, granatem z prażonymi ziarnami z cynamonem 159Moja propozycja na dobre śniadanie, które kochają moje dzieci i jedzą je ze smakiem i charakterystycznym mlaskaniem zadowolenia. To orzezwiająca propozycja na dzień dobry dla każdego
Z Kuchni Do Kuchni
Wege-pasta z pieczonej papryki, awokado, ciecierzycy i suszonych pomidorów 147Ta pasta zagościła u mnie w lodówce , zastępując pasztety i inne smarowidła o podejrzanym składzie. Wykonanie jest bardzo proste, gdyż wszystko ze sobą musimy zblendować na
Z Kuchni Do Kuchni
Kasza gryczana z kalafiorem,granatem ,nutka curry i dressingiem imbirowym (Jaglany Detoks) 190Kolejny przepis z książki Marka Zaremby "Jaglany Detoks". Nigdy nie przestanę powtarzać, że tę książkę powinno się mieć. Bo każdy z nas potrzebuje oczyszczenia. Nie
Z Kuchni Do Kuchni
Kasza jaglana z winogronami , płatkami migdałów z nutą czarnego bzu 179Kochani ten przepis musicie koniecznie spróbować. Pochodzi on z książki "Jaglany Detoks"Marka Zaremby. Jest nieznacznie zmodyfikowany poprzez dodanie czystego 100% naturalnego soku z czarnego bzu
Z Kuchni Do Kuchni
Koktajl pobudzający.Koktajl przetrwania. 337Tak! Nic nam innego nie trzeba teraz, jak porządnego budzika i wybudzenia. Z totalnego marazmu bezwitaminowego. Mnie szczególnie się to przydaje. Pogoda wietrzna, deszczowa i ranki
Z Kuchni Do Kuchni
LOVE- Limited Edition...i nie tylko.... Teekanne 138Miłość w edycji limitowanej...czerwona i rozpalona. Pyszna i aromatyczna. Pachnąca i rozgrzewająca. Taka miłość tylko filiżance z naparem herbacianym od TEEKANNE Kilka dni temu
Z Kuchni Do Kuchni
Chleb wieloziarnisty 152Chleb, bo chleba nigdy dość. Kolejny łatwy i smaczny chleb, tym razem z delikatnym wnętrzem bogatym w ziarna. Składniki -200 g maki żytniej -200 g mąki
Z Kuchni Do Kuchni
Buraki ćwikłowe 195Jak co roku goszczą u mnie buraki ćwikłowe, którymi zajadamy się do...wszystkiego-do dań obiadowych lub na zimno do wędlin i kanapek. A na Wielkanoc
Z Kuchni Do Kuchni
Owsiana przekąska z owocami 157Czy zdarzyło się Wam, że ..chodzi coś, chodzi za Wami do zjedzenia i nie wiadomo co to jest? Ma być zdrowe. Ma być słodkie. Ma być
Z Kuchni Do Kuchni
Koktajl oczyszczający z toksyn 166Każdy z nas coś tam tych toksyn nagromadził.Nie ma cudów, każdy... Dlatego też ,każdy powinien próbować pić ..zielone! Teraz, kiedy nasze stragany uginają się od
Z Kuchni Do Kuchni
Monte Snack- Mleczna Kanapka od Zott 288Kilka dni temu zawitała do mnie przepyszna przesyłka specjalna. W środku znajdowały się mleczne kanapki Monte Zott. Zott Polska od kilkunastu lat dostarcza na polski
Z Kuchni Do Kuchni
Węgierska zupa gulaszowa 281Polak, Węgier - dwa bratanki. Dlatego też mimo polskiego święta narodowego dzisiaj zapraszam na danie kuchni węgierskiej - zupę gulaszową. Doskonale sprawdzi się w chłodne dni - jest sycąca, rozgrzewająca i smaczna. Przygotowanie zupy jest bardzo łatwe, chociaż potrzebuje ona trochę czasu, aby składniki oddały jej swój smak, a najlepiej smakuje drugiego dnia po podgrzaniu. Do przygotowania zupy użyłem: 500 gram mięsa wołowego
Wyprawy kulinarne
„Flavours of Portugal” - Esporão 172badawczy - na powierzchni 20 akrów, uprawia się 188 odmian winorośli prowadząc na nich badania. Z okazji, minionego już, tygodnia „Smaki Portugalii” - „ Flavours of Portugal” przyjechał do Polski między innymi Miguel Vaz, Szef Kuchni restauracji Herdade de Esporao Na zaproszenie Manuela Maioral Atlantika miałam przyjemność uczestniczyć w lunchu " Taste of Esporão'' przygotowanym przez Miguela Vaz. Oczywiście do przygotowania serwowanych dań(...)została użyta oliwa Esporão a do nich mieliśmy przyjemność pić wina z winnicy Esporão . Zaczęliśmy od Cappucino z zielonego groszku - wspaniałe. Następnie otrzymaliśmy jajecznicę ze szparagami i grzybami. W Polsce jajecznica jest raczej potrawą śniadaniową, natomiast w Portugalii traktowana jest jako przystawka. A do jajecznicy Herdade do Esporao Verdelho 2012. Następnym daniem był bacalhau- czyli solony suszony dorsz podany
królestwo garów
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" 222karkówkę :) Tak samo smaczną na ciepło, jak i na zimno. Wyśmienitą, mięciutka i soczystą. Jednym słowem genialną. Przepis pochodzi z książki Łukasza Modelskiego " Kuchnia na plebanii " ( tutaj możecie przeczytać recenzję). Książki niezwykłej, pełnej dawnych receptur, polskich, zapomnianych już często, smaków i bezcennych porad, które nadają potrawom, to " coś ", czego nie znajdziemy w rosole " z kostki " czy w zupie " z kartonika(...)konserowy, do tego dodaję majonez, kwaśną śmietanę, starty czosnek, sól i pieprz. Przed podaniem karkówkę kroję w cienkie plastry i polewam sosem. Tytuł: Kuchnia na plebanii Autor: Łukasz Modelski Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Data wydania polskiego: grudzień 2016 Liczba stron: 240 P olecamy na smakowity prezent
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polecane książki kulinarne: Sirocco – Sabrina Ghayour czyli perskie smaki z Bliskiego Wschodu 204marca 2017 roku ma premierę nietypowa jak na polski rynek książka kulinarna poruszająca tematykę coraz popularniejszej kuchni Bliskiego Wschodu. Książka wydana przez wydawnictwo Insignis nosi tytuł „Sirocco” a jej autorką jest Sabrina Ghayour – szef kuchni, nauczycielka gotowania i autorka poczytnych na całym świecie książek kulinarnych. Jej specjalnością jest kuchnia perska, wymieszana z kuchnią angielską. Autorka urodziła
WojnaNaSmaki.pl
Porady kulinarne: Przegląd składników do sushi 213Wiele osób, które choć raz zasmakowały tak wykwintnego i ekskluzywnego dania jakim jest sushi, zastanawia się czy możliwe jest przygotowane sushi w domowej kuchni. Oczywiste – jest to możliwe, natomiast z pewnością nie każdy sobie z takim zadaniem poradzi. Bowiem sztuka przygotowywania sushi nie należy do najprostszych i wymaga dosyć dużej wprawy. Spójrzmy jednak na listę składników, która będzie nam potrzebna(...)może dojść do zagotowania) dodajemy do ryżu. To właśnie ta zaprawa octowa daje ryżowi tego charakterystycznego zapachu i wspaniałego smaku do sushi. O ile w Polsce rzadko używamy octu ryżowego – w kuchni Japońskiej jest on niezastąpionym składnikiem w przypadku każdej potrawy. Wasabi to popularnie nazwany chrzanem japońskim to nieodzowny element sushi. Wasabi dostaniemy w gotowej tubce lub w formie proszku
WojnaNaSmaki.pl
Warsztaty Słodko, ale zdrowo z Lidlem 259Ostatnio miałem przyjemność uczestniczyć w kolejnych warsztatach z Lidlem :) Poprzednie, jak pewnie pamiętacie, to Hellada na talerzu z Pascalem Brodnickim. Tym razem warsztaty prowadził Mistrz Polski Cukierników i specjalista od słodkości w Kuchni Lidla - Paweł Małecki. Także warsztaty zapowiadały się słodko :) Odbyły się w studio CookUp, pod tytułem: "Słodko, ale zdrowo". Czyli tak jak lubię najbardziej :) Z Mistrzem(...)głodny, bo przygotowywaliśmy tylko, a nic jeszcze z tych słodkości nie jedliśmy :) Do tego spoglądałem nerwowo na zegarek, bo za chwilę zaczynały się w drugim końcu Warszawy, warsztaty kuchni włoskiej, z okazji urodzin Akademii Kulinarnej Whirlpool, na które wejściówkę wygrałem w konkursie. Miałem na nie już chwilę wcześniej wyjechać, ale nie chciałem jechać nie jedząc tych pysznych słodkości
Parowar Faceta
Fraszynki z podsmażonym mięsem z rosołu 156Fraszynki z podsmażonym mięsem z rosołu Fraszynki to kuchnia Warmii i Mazur , czyli nasza polska dobroć narodowa Naprawdę pyszne danie i mimo że ja pochodzę z Kaszub , to bardzo mi smakują , a jeszcze bardziej mojej familii . Chłopcy zajadali jak najlepsze schabowe Młody pytał co jest w środku , a ja tajemniczo odpowiadałam ,że mięso . Jak na koniec dowiedział się
Ogrodnik w podróży
Surówka z młodej kapusty, świeżego koperku i chrupiącej kukurydzy 181Moja wersja tradycyjnej polskiej surówki na bazie młodej kapusty, świeżego, pachnącego koperku i zielonego ogórka oraz delikatnie słodkiej, chrupiącej kukurydzy to pozycja, która od lat cieszy
Szalona Kuchnia Eweliny
Zielona szakszuka ze szparagami i groszkiem 172Świeże polskie szparagi goszczą na naszych talerzach od końca kwietnia do mniej więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą
Kulinarne przygody Gatity
Niepodległa Polska Smakuje czyli zaproszenie do Krakowa 158Niepodległa Polska Smakuje czyli zaproszenie do Krakowa Już w najbliższą sobotę i niedzielę, zapraszam Was na imprezę pod hasłem V Małopolskie Targi Żywności “Zasmakuj z UR” Niepodległa Polska Smakuje to jedno z wydarzeń towarzyszących targom. Pawilon “ Niepodległa Polska Smakuje ” zaprasza na V Małopolskie Targi Żywności “Zasmakuj z UR. Dzięki sfinansowaniu tego(...)którym między innymi wezmą udział blogerzy : Ania z bloga Życie od kuchni , Bartek z bloga Kuchnia Różana oraz ja – zapraszamy od 10.00 . Również uczniowie ze szkół gastronomicznych będą rywalizować w przygotowaniu niespodzianek kulinarnych w oparciu o potrawy kuchni regionalnej z Małopolski. Pokazy kulinarne Najlepsi kucharze z całej Polski, pokażą swoje pomysły na wykorzystanie mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego
Kuchnia na wzgórzu
Świąteczne pierniki z ekologicznej mąki 247więc sekretem udanej, pierniczkowej akcji jest sprawdzony przepis (dzięki Iza:), dobre towarzystwo i dobrej jakości składniki. Moje tegoroczne pierniczki powstały z ekologicznej mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów, umożliwiającej wszechstronne zastosowanie w kuchni z ciągłym apetytem na więcej:) Świąteczne pierniki z ekologicznej mąki PIERNICZKI 1 kg mąki (u mnie ekologiczna mąka Szymanowska) 12 łyżek cukru 0,4 kg miodu sztucznego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kartacze / Pyzy z mięsem 192Zapraszam do wędrówki po polskich, tradycyjnych smakach. Dziś zatrzymujemy się na Podlasiu a smaków tu co nie miara. Wiecie co jest wspaniałego w podróżach kulinarnych? Choć
Szefowa kuchni
Ciasto Jabłkowe 213Jesienne jabłka - najbardziej polskie z owoców...królują teraz w sklepach.Najlepiej kupować polskie - są tańsze i smaczniejsze. „Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale
Anioły w kuchni
Domowy Kebab (Kebab z Kurczaka) 9978Kebab to potrawa kuchni orientalnej o wielu odmianach. W Polsce najbardziej popularną formą jest "döner kebap (z tur.)" rozpowszechniony w Turcji jako danie składającej się z pieczonych na pionowym rożnie skrawków mięsa baraniego podawanych wraz z surówkami i owczym serem. Potrawa ta obecnie przekształcona została w danie typu fast food, jakie znamy chociażby z Polskich ulic. W jego skład wchodzą
Słodka Strona
Tzatziki – sos idealny 146Tzatziki to klasyk greckiej kuchni, który przyjął się również na polskim gruncie. Tradycyjnie podawane z mezze (takimi greckimi przystawkami) u nas najczęściej przygotowywane do grillowanego mięsa. Wersja oryginalna to grecki jogurt, starty (lub drobno pokrojony) zielony ogórek oraz czosnek. Czasami dodaje się oliwki, oliwę z oliwek, miętę albo koperek. Ja tez dodaję coś od siebie Do przygotowania tzatzików potrzebujemy
Szybko Tanio Smacznie
Leczo z cukini all'italiana 239Kolejne danie , które przypomina smakiem polskie leczo, ale jest trochę inne. Przytachałam przepis z Regionu Piemonte. Spod Turynu. Piemontczycy mają fazę na cukinię baby, świeże warzywa
Z Kuchni Do Kuchni