Pierogi z burakiem są pyszne, kolorowe i zdrowe. Tym razem skorzystałam z nowego przepisu na ciasto do pierogów, który dostałam … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <
My Blueberry CornerBigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Przepisów na wigilijną kapustę jest mnóstwo, co
Kuchnia MagdaLenyPasztet to tradycyjna potrawa znana w Polsce od XVI wieku. Pochodzące z Francji pasztety (pâté) w Polsce popularność swą zdobyły … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Domowy
My Blueberry CornerDzisiaj Kochani przepis na jedno z klasycznych ciast Bożonarodzeniowych. Klasyczna strucla makowa to punkt obowiązkowy moich rodzinnych świąt, zaraz obok piernika i sernika. Przepis jest bardzo
PatiGotujePlacki ziemniaczane z brokułem przygotowałam ostatnio na obiad bez mięsa. Bardzo lubię warzywne dania. Staramy się jeść takich jak najwięcej. Placki ziemniaczane to danie, które zawsze
Dorota SmakujeKapusta smażona – to mój sposób na ciepłą sałatkę do obiadu albo szybki pomysł na kolację. Jest bardzo łatwa do przygotowania, nie wymaga wcześniejszego gotowania a
Dorota SmakujeSzybka zupa z ogórków kiszonych, ziemniaków i korzeniowych warzyw. Ugotowana na bulionie (warzywnym, drobiowym, rosole), zaprawiona kwaśną, homogenizowaną śmietaną i podana z koperkiem lub/i szczypiorkiem.
cool and mintyMiękkie, słodkie i pełne smaku buraczki. Im mniejsze tym lepsze. Pieczone do miękkości w piekarniku, a następnie pokrojone i smażone w lekko gęstej glazurze z masła
cool and mintyZupa kartoflanka z groszkiem to pomysł na szybki obiad, tani, pożywny i bardzo smaczny. Kiedy nie wiem co zrobić na obiad nastawiam zupę – podsmażam na oleju
Dorota SmakujeZupa koperkowa to przepyszna letnio-jesienna prosta zupa. Kiedy stragany obfitują w dorodne pęczki koperku, warto je wówczas kupić i ugotować koperkową na obiad lub kolację
Moja DelicjaWieprzowe żeberka w sosie grzybowym – danie bardzo sycące i smaczne. Smak grzybów i wieprzowiny współgra ze sobą, dając ciekawe … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span
My Blueberry CornerNajlepsze do marynowania są grzyby małe, które można zostawić w całości. Ja byłam w posiadaniu grzybów dużych, toteż podzieliłam je na połówki, a niektóre nawet
Kulinarne przemysleniaKolejna propozycja dla wielbicieli serowo-ziemniaczanego farszu podejrzana w necie, lecz bez potrzeby mozolnego lepienia pierogów. Wszystkie składniki tak jak do do ruskich pierogów tym razem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pierogi z kaszą gryczaną i kurkami – to danie nastraja już jesiennie, bo grzyby, bo węglowodany, bo ciepłe, sycące na długo, poprawiające humor danie. Do przygotowania
Dorota SmakujeOgórki kiszone to podstawa przetworów ogórkowych w mojej spiżarni, ale lubię też zrobić kilka słoiczków ogórków konserwowych. By zrobić korniszonki wybieram raczej te małe, kształtne ogóreczki
Dorota SmakujeZłociste krokiety z ziemniaków z dodatkiem twarogu oraz smażonej cebulki i majeranku. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. W smaku przypominają farsz do pierogów ruskich
Kuchnia MagdaLenyB arszcz ukraiński to zupa, na którą jest wiele przepisów. Przepisy są różne w zależności od regionu, domu i gospodyni. … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <
My Blueberry CornerKluski kładzione łyżką do wrzątku, w odmienionej wersji... z kaszy manny. Tradycyjne kluski kładzione, wykonane z mąki prawie każdy z nas zna z dzieciństwa. Ja dzisiaj
Kuchnia MagdaLenyKluski kładzione łyżką do wrzątku, w odmienionej wersji... z kaszy manny. Tradycyjne kluski kładzione, wykonane z mąki prawie każdy z nas zna z dzieciństwa. Ja dzisiaj
Kuchnia MagdaLenyDrożdżowe rogaliki z jagodami – pyszne rogaliki, które mogą być wspaniałym deserem lub sycącym podwieczorkiem. Można powiedzieć, że są to … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Drożdżowe <
My Blueberry CornerSałatka wiejska z ziemniaczkami gotowanymi w łupinach, jajkami na twardo oraz podsmażaną kiełbasą, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Typowo polskie smaki
Kuchnia MagdaLenyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Gotujemy i jemyProsta, a zarazem bardzo smaczna surówka do obiadu... z sałaty lodowej i świeżych ogórków z dodatkiem szczypiorku oraz koperku, przygotowana na bazie kefiru ze śmietaną. Surówka
Kuchnia MagdaLenyPotrawka jednodaniowa z białej kapusty z dodatkiem wołowiny, duszona w soku pomidorowym. Pyszne, a zarazem proste danie obiadowe - zaledwie 5 składników głównych plus przyprawy. Samo przygotowanie
Kuchnia MagdaLenyKompot z jabłek – niezwykły w swojej prostocie, smaczny i zdrowy. Latem bardzo lubię go dobrze schłodzonego, z dodatkiem cytryny. Jesienią najlepiej smakuje na ciepło z
Dorota SmakujeJedne z najprostszych ciast jakie znam, które przygotujecie ekspresowo. Wystarczy wszystko wymieszać, przełożyć na blachę, posypać malinami i upiec. Proste, prawda? Zero wysiłku! Można użyć malin
Oryginalny smakKopytka na słono czy na słodko? Z wody czy podsmażone na patelni? Moje dzieci uwielbiają kluski na słodko i Kopytka z cukrem i malinami to moja
Dorota SmakujeBuraki to jedno z najzdrowszych warzyw naszego polskiego stołu. Jednak jest pomijany w naszym menu. Wolimy marchew czy seler a buraczki na dalszym planie. Burak jest
Moje Małe CzarowanieJest to przepis na bułki polskie według receptury z 1940 roku. Przepis znalazłam na instagramie u Jacka #jacekobszarny24. Zaglądajcie i do niego, ciekawe przepisy, nietypowe wypieki
Moje Małe Czarowanie"Zielony śledź" to świeży, surowy śledź. Najłatwiej kupić go nad morzem u rybaka prosto z kutra, od czasu do czasu bywa także w sklepach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jako dziecko podglądałam mamę w kuchni i raz zauważyłam, że dodaje do sosu kromkę czerstwego chleba. Zawsze mnie to zastanawiało po co to robi? Dzisiaj już
Kulinarne przemysleniaKawałki schabu zatopione w bardzo aksamitnym i wyrazistym sosie 🥩🥘 Dodatek kminku, ziela angielskiego i liścia laurowego dodał wyrazistości, a nuta musztardy dopełniła całą głębię smaku. Idealnie
Kulinarne przemysleniaSałatka warstwowa która będzie hitem każdego letniego przyjęcia. W rankingu warstwowych sałatek zajmuje bardzo wysokie miejsce i słusznie bo jest przepyszna. Najlepiej smakuje po solidnym
Wanilia i KardamonPasztet z ziołami oraz z żurawiną Tradycyjnie w pasztecie powinno znaleźć pięć rodzajów mięsa, jednak według tego przepisu zrobicie pyszny, lekki i pachnący ziołami pasztet z
KorniszonkiSałatka jarzynowa z majerankiem i czosnkiem Sałatka jarzynowa , ta tradycyjna lub jej liczne modyfikacje są częstym gościem na naszym stole . Wszyscy ją lubią i mimo wielu
Ogrodnik w podróżyBabka drożdżowa z rodzynkami to pomysł nie tylko na Wielkanoc. Takie ciasto sprawdzi się również na co dzień, na deser, na śniadanie, do lunchboxu. Bardzo polecam
Dorota SmakujeJagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs szkoda, bo trudno osiągalne i stosunkowo drogie. Jest delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Prawdziwi koneserzy zachwycają się jego smakiem. Wystarczy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Mamy słoik-mamy pomysł na drugie śniadanie. Najważniejsza część to układanie. Zawsze zaczynamy od sosu, potem wkładamy warzywa-typu, ogórek, cukinia, kalafior...następnie lżejsze -pomidor, brokuł
Kopystką po garachCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakuKopytka z e smażoną cebulą i kiełbasą . Przepis bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Przepis krok po kroku możecie zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam
RITA food channelNa niedzielny obiad proponuję roladki inspirowane naturą. Połączenie zielonych kiełków brokuła z delikatnym mięsem drobiowym. ROLADKI z INDYKA z KIEŁKAMI BROKUŁA Składniki: 1/2 filetu z piersi
Bon appetit mon amieZupy uwielbiam , szczególnie te gotowane w sezonie zimowym z dużą ilością kaszy i warzyw. Dziś propozycja na warzywny krupnik z dodatkiem zdrowej kaszy jaglanej i czerwonej
Wanilia i KardamonSernik chałwowy, chodził za mną już od jakiegoś czasu. Ostatnio to bardzo często piekę serniki, chyba dlatego, że to ciasto, które można jeść kilka dni i
SMYKWKUCHNISkładniki: kawałek cielęciny na pieczeń (w zależności od liczby osób) sól pieprz majeranek oliwa z oliwek masło Mięso natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Zrumienić dokładnie z
stajnia gołębie od kuchniMoże warto złamać wigilijną tradycję i podać właśnie takie pierogi? :) Ciasto na pierogi: -1/2 kg mąki -1/2 szklanki letniej wody -4 łyżki oleju
Kulinarne przemysleniaBigos z kiszonej kapusty, z dodatkiem suszonych grzybów i śliwek. Z podsmażana wiejską kiełbaską i boczkiem. Doprawiony tradycyjnie: kminkiem, jałowcem, zielem angielskim i liściem laurowym. Znajdziemy
cool and mintyMięciutkie i pyszne muffinki o smaku świątecznego piernika ukryte pod śniegową czapą z aksamitnego kremu, spodobają się nie tylko małym łasuchom , choć najmłodszych można zachęcić
Wanilia i KardamonBardzo uniwersalne kotleciki. Można je jeść solo lub w duecie np. z kiszonym ogórkiem i sosem grzybowym, albo w towarzystwie ulubionych surówek. Znakomicie będą się również
Kulinarne przemysleniaRodzynkowiec – ciasto z rodzynkami dla dorosłych na dużą blachę . Mięciutki i delikatny biszkopt kakaowy przełożony czekoladową masą budyniową, oblany grubą warstwą polewy czekoladowej z moczonymi
Moja DelicjaBabeczki z cyklu-proste wypieki, bardzo aromatyczne mięciutkie i puchate o aromacie pomarańczy, bardzo łatwe do przygotowania, gdy Twoja rodzina marzy o czymś słodkim na
Wanilia i KardamonKolejne moje podejście do krokietów w wersji uproszczonej... czyli zwijanych z wafli tortowych zamiast naleśników. Dzięki temu oszczędzamy czas, gdyż nie musimy stać i smażyć naleśników
Kuchnia MagdaLenyKnedle ze śliwkami w nieco zmodyfikowanej formie, bo z dodatkiem musu dyniowego. I kolor cieszy oko i można dodatkowo przemycić więcej wartości odżywczych. Nie na tym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki (4 osoby): 1 kg żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty cebula – po posiekaniu w piórka na objętość tyle, co kapusty oliwa z oliwek sól
stajnia gołębie od kuchniDzisiaj tradycyjna polska zupa – krupnik . Smaczny, sycący i oczywiście na wywarze mięsnym. Do jego przygotowania użyłam udek z kurczaka, ale można zastąpić je skrzydełkami
Oryginalny smakPożywne, bardzo smaczne i proste danie z makaronem, boczkiem w kremowym sosie serowym, to pomysł na szybki obiad w 30 minut. Takie dania są najlepsze i
Wanilia i KardamonZakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew. Pomaga w leczeniu niedokrwistości, obniżaniu cholesterolu, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, poprawia odporność. To tylko kilka zdrowotnych właściwości tego
Kulinarne przemysleniaSkładniki: 400 g mąki 3 dkg drożdży 1 szklanka wody 1/2 szklanki oleju 3 cebule sól, pieprz mak 1 jajko Przygotowanie: Z mąki, drożdży, wody i
czarrna od kuchniOd jakiegoś czasu kocham kalafiora. Ale kotlety trochę mnie zaskoczyły. Przepis jest prosty, acz samo smażenie wymaga kilku prób i błędów. Smak jednak wynagradza wysiłek. POTRZEBUJEMY
Fleksitarianizm.plLatem każdy z Nas dużo chętniej sięga po zdrowe sałatki. To, że jestem miłośnikiem ryb wiecie nie od dzisiaj. Dlatego dość często proponuję Wam dania z
SMYKWKUCHNIW sezonie to danie często króluje u mnie na stole, aksamitnie kremowe, sycące, bezmięsne ale z warzywami , w rankingu moich ulubionych potraw obiadowych to
Wanilia i KardamonPanierowana kalarepka to prosty, smaczny dodatek do obiadu. Ugotowaną kalarepkę, pokrojoną w plastry panierujemy i smażymy w głębokim tłuszczu. Podajemy z młodymi ziemniaczkami, z masłem i
Moja DelicjaTo błyskawiczne danie obiadowe dość często gości na moim stole gdy nie mam czasu na bardziej wymyślny posiłek, szybko zaspakaja głód jest sycące i smaczne, przynajmniej
Wanilia i KardamonSzybki i pyszny obiad to danie, na które każdy z Nas często szuka nowego pomysłu. My w ubiegłym roku nazbieraliśmy dużo grzybów w lesie, był to
SMYKWKUCHNIJuż jutro Tłusty Czwartek. Nikt się zapewne więc nie zdziwi, że dzisiejszym przepisem będą właśnie pączki Mam dla Was klasyczny i stary przepis na pączki mojej
PatiGotujeKarnawał na całego! Dlatego dzisiaj mam dla Was bardzo szybką do zrobienia słodką przekąskę, Mianowicie mini pączki, fajne do kawki czy herbatki. Idealne dla całej rodziny
SMYKWKUCHNIPączki wiedeńskie czy inaczej gniazdka, polane lukrem to w tłusty czwartek konkurencja dla zwykłych pączków , ciasto parzone wyciskane szprycą w formie gwiazdki , smażone
Wanilia i KardamonPiersi z kaczki są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Do tego smaczne i efektowne. Są tanie, jeżeli kupicie całą kaczkę, co gorąco Wam polecam (koszt
Moja DelicjaPolska, tradycyjna zupa grzybowa podawana podczas Wigilii, to zupa postna, klarowna, intensywna w smaku i niezabielaną śmietaną (choć w wielu domach spotyka się wersję ze
Moja DelicjaZupa grzybowa na suszonych borowikach była pyszna i bardzo ją lubimy. Ale jeszcze smaczniejsza jest zupa grzybowa z mrożonych borowików, gdzie spore kawałki mięciutkich grzybów są
Moja DelicjaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Czosnkowe śledzie z bazylią – doskonała przekąska na zakrapiane wódeczką przyjęcia. Na Sylwestra, imieniny, karnawałowe przyjęcie pasują idealnie, są wyraziste … Przeczytaj
My Blueberry CornerUpiec 2 ciasta: Składniki na jedno: 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki gorącej wody 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do
czarrna od kuchniPyszna propozycja podania schabu na jesienny obiad. Nie muszę nikogo przekonywać, że mięso doskonale smakuje z owocami. Dziś schab z gruszkami. Proste, łatwe do przygotowanie danie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!My Blueberry Corner by "jagodzianka" Nalewka z pigwowca to nalewka wyjątkowa, rozgrzewająca i lecznicza. Pigwowiec jest często mylony z pigwą, a pigwowiec i pigwa to …
My Blueberry CornerZawsze wydawało mi się że pieczenie chleba to bardzo skomplikowana sprawa. Niejednokrotnie oglądając lub czytając porady dotyczące wypieku chleba zastanawiałam się dlaczego ludzie tak sobie to
PatiGotujeBarszcz czerwony czysty przygotowany na wędzonce ma uniwersalne zastosowanie. To idealna zupa na każdą porę dnia, na gorący lunch, obiad lub kolację. Zupę można podawać z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Andruty to smaki mojego dzieciństwa, szybki do przygotowania deser nie tylko dla dzieci, przełożone najprostszą masą jaką można by było zrobić, idealne na upalne lato, kiedy
Wanilia i KardamonNADZIEWANE CUKINIE KASZĄ ORKISZOWĄ I... Dzisiaj bardzo proste i smaczne danie. Uwielbiam cukinię i dzisiaj u mnie króluje. Rzadko robię nadziewane cukinie a szkoda, bo można
SMYKWKUCHNIWakacyjny grill! Dzisiaj zapraszam Was na kilka pysznych dań z grilla! Całkiem nowe, ale proste smaki, które każdy z Was może odtworzyć u siebie, podczas rodzinnych
SMYKWKUCHNI25 lat jest już z nami Bonduelle, na pewno znacie, pełne mrożonych pysznych warzyw kolorowych puszek, i dań w słoikach na ciepło
Wanilia i KardamonProste sezonowe ucierane ciasto, wilgotne i delikatne, słodko-kwaśne, posypane cytrynową kruszonką. Jedno z najsmaczniejszych ciast z owocami które można upiec w sumie bez okazji. Idealne
Wanilia i KardamonDROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM! PRZYPOMINAM WAM DZISIAJ PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM, KTÓRY PUBLIKOWAŁAM W MAJU 2014 ROKU!;-)))) PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE: SKŁADNIKI: - 750g mąki
SMYKWKUCHNIJest to tradycyjny wielkanocny barszcz z południa Polski domowy zakwas 1 kg żeberek 0,5 kg kości karkowych 0,3 kg kiełbasy wiejskiej 4 białe
czarrna od kuchniSkładniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i
Kulinarne przemysleniaSkładniki: 1/2 kg białej fasoli 190g (słoiczek) przecieru pomidorowego spory kawałek tłustego boczku dwa kawałki kiełbasy spora cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz ziele angielskie
stajnia gołębie od kuchniSkładniki: 4 buraki 4 łyżki masła 2 łyżki mąki sok z 1 cytryny śmietana 18% Buraki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, zetrzeć na grubej tarce. W
stajnia gołębie od kuchniMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Biały barszcz na kiszonej kapuście to tradycyjna zupa z Kujaw, często podawana na wielkanocne śniadanie. Kiełbasy powinno być w zupie …
My Blueberry CornerZIELONY GROSZEK! WIOSENNE PRZEPISY! PIETRUSZKOWE KASZOTTO Z MŁODYM GROSZKIEM! Wiosna chyba zaskoczyła Nas wszystkich, taką piękną pogodą w miniony weekend. Dużo słońca, błękitne niebo, niczym lato
SMYKWKUCHNIZamknij oczy i pomyśl o beztroskim dzieciństwie, domu, najlepszym obiedzie u mamy....o czym pomyśleliście? Ja,o zupie pomidorowej. Uwielbiałam ją, gdy byłam dzieckiem, uwielbiam ją
Kopystką po garachZnam wiele przepisów na przygotowanie bobu. Wiele przepisów mnie zauroczyło, jednak do "maminego" przepisu, powracam ZAWSZE SKŁADNIKI:\ 0,5 kg młodego bobu 1 litr bulionu warzywnego
Kopystką po garachDynia, warzywo, które wraca do łask-a dobrze, bo oprócz niskiej ilości kalorii, posiada wiele wartości odżywczych. Z dyni można przygotować dużo fajnych dań. Dziś, alternatywa
Kopystką po garachZawsze gotowałam barszcz na zasadzie-buraki w jednym garnku, reszta w drugim. Gdzieś rok temu zakochałam się w dwóch przepisach na barszcz.Barszcz z kiszonych buraków oraz
Kopystką po garachKiedyś, gdy robiłam pieczeń ze schabu-zawsze wychodził suchy. Próbowałam różnych marynat i wciąż to samo-niby dobry ale nie. Poszukałam,poszperałam i odnalazłam kilka wskazówek
Kopystką po garachWielkimi krokami zbliża się Dzień Kobiet, dlatego, Kochana Kobietki, pozwólmy w tym dni,żeby nasi Panowie nosili nas na rękach, obsypywali kwiatami a tak na poważnie
Kopystką po garachSkładniki: -1 ćwiartka z kurczaka -1 marchewka -1 pietruszka - kawałek selera -1 cebula -1/2 pora -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -1/2 l przecieru
Kulinarne przemysleniaSkładniki: ok. 1 kg policzków wołowych (4 szt) 2 duże cebule 3-4 łyżki mąki 1 łyżka ziół Małgosi Plenus 1 łyżka obsypki Maspolanka Plenus sól
czarrna od kuchniMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Bigos na wędzonej golonce – aromatyczny i pyyyszny. Bigos pierwszy raz pojawił się wśród naszych przodków (około XV), w ramach …
My Blueberry CornerPiernik Staropolski z marcepanem! Każdy z nas przygotowuje chociaż jeden piernik na Święta Bożego Narodzenia. W tym roku postawiłam na piernik staropolski z marcepanem i konfiturą
SMYKWKUCHNIŚwięta świętami, ale normalny obiad na co dzień też zjeść trzeba. Dziś mam dla Was zapiekankę z makaronem, i pewnie obco brzmiącym dla niektórych kalerosse - właśnie
Wanilia i KardamonMakaron z kurczakiem po włosku! To mój kolejny obiad z serii 15 minut! Przepyszny makaron z kurczakiem z mocno pomidorowym sosem, z cukinią, pomidorkami papryczkowymi
SMYKWKUCHNIPotrawy wigilijne to nieodłączny element tradycji towarzyszącej Świętom Bożego Narodzenia. Odświętnie zastawiony stół, przy którym gromadzi się cała rodzina to świąteczna tradycja w wielu domach
Smakowity Blog KulinarnyKochani najlepsze na świecie pierogi robią moi rodzice:) jak z siostrą mieszkałyśmy w domu, podczas ich lepienia zawsze siedzieliśmy we czwórkę i rozmawialiśmy. U nas w
Ania i Marcin gotująŚlepe ryby to nie jest jak nazwa sugeruje danie rybne. Ślepe ryby to wielkopolska zupa ziemniaczana z dodatkiem wielu warzyw i mięsa. Z powodzeniem do
Gotuj Sam!Buchty, kluchy na łachu, kluski na parze to nazwa klusek drożdżowych ugotowanych na parze. W Wielkopolsce kluchy na łachu jada się jako dodatek do kaczki pieczonej
Gotuj Sam!Aromatyczny farsz grzybowy - doskonały do uszek, pierogów lub krokietów. Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Składniki 250 ml wywaru grzybowego (użyj 30 g suszonych
Szybko SzybkowarDzisiaj kolejna propozycja obiadowa w wydaniu mięsnym. Mięciutkie mięsko z dodatkiem warzyw i gładkiego sosu, podane z kaszą (u mnie pęczak). BITKI WIEPRZOWE z WARZYWAMI
Bon appetit mon amieMuffiny, które zawsze się udają! Pięknie rosną, są mięciutkie, bardzo lekko wilgotne, nie zsychają się, są na bazie połączenia mąki pszennej z orkiszową, ze sporą ilością
SMYKWKUCHNIChrupiący o niesamowitym aromacie pieczony kurczak, z nutą rozmarynu i pieczonego czosnku. Ten przepis to przykład na to że z kilku niewyszukanych składników, mięsa i ziół
Wanilia i KardamonDzisiaj chciałam Wam pokazać i podzielić się z Wami pysznym przepisem na śledzia! Zazwyczaj śledzie podajemy albo w zalewie z oliwy, oleju bądź octowej, bądź w
SMYKWKUCHNIPierogi z fasolą Jaś , cebulką i boczkiem to propozycja na jesienno-zimowy obiad, są pożywne i bardzo smaczne, a ciasto robione na gorącym mleku delikatniejsze niż
Wanilia i KardamonZupa o tej porze roku to królowa polskiego stołu, nie wyobrażam sobie obiadu bez zupy. Moja dzisiejsza propozycja to aksamitny i delikatny krem warzywny, Sytości
Wanilia i KardamonDziś zapraszam na pyszne roladki z polędwiczek wieprzowych. To jeden z moich ulubionych rodzajów wieprzowiny. Często je używam, robiąc np. niesłabnący hit wszystkich rodzinnych uroczystości, czyli
Posadzone i zjedzonePolska tradycyjna sałatka jarzynowa - prawdziwa, z kalorycznym majonezem i ogórkami kiszonymi była obecna na polskich stołach bardzo często za moich szkolnych czasów. Teraz widujemy ją
Posadzone i zjedzoneRogaliki nadziane płatkami róży utartymi z cukrem, to szlachetne małe słodkości. Są prawie jak czekoladki z najwyższej półki, które jemy po jednej dziennie, aby starczyło na
Posadzone i zjedzoneJednogarnkowe pożywne danie, w sam raz na zimne jesienno-zimowe dni. To zaskakujące połączenie smaków, ale bardzo smaczne, warte wypróbowania. Dodatek niewielkiej ilości dyni
Wanilia i KardamonDeszczowa i chłodna aura za oknem sprawia, że talerz gorącej zupy jest tym czego potrzeba nam na obiad. Delikatna w smaku, gotowana na indyku
Wanilia i KardamonDzisiaj bardzo prosty przepis na przepyszne śliwki ze świeżym tymiankiem i anyżem. Bardzo aromatyczne i smaczne danie, idealne do mięs i na kanapki. Fajne, lekko słodkie
SMYKWKUCHNIPieczone placuszki z dyni Hokkaido z sałatką włoską i sosem czosnkowym. Jesienny pyszny przepis na obiad bądź kolację. Danie idealne dla dzieci i dla dorosłych
SMYKWKUCHNIZupa z pieczonej dyni Hokkaido! Jedna z najlepszych rozgrzewających zup na jesień. Bardzo gładka, sycąca i gęsta. Bardziej to krem -zupa. Przygotowuje ją z pieczonej dyni
SMYKWKUCHNI„ Dziewięćdziesiąt dziewięć procent rzeczy, jakie cię martwią, nigdy się nie zdarza ” - cytat z książki Fannie Flagg (znanej zwłaszcza z książki „ Smażone zielone pomidory ”). To
Posadzone i zjedzoneChodziło za mną ciasto ze śliwkami, takie bardzo domowe, po wizycie na ryneczku miałam do wyboru albo śliwki typu węgierki, bądź małe renklody. Wymyśliłam sobie, że
SMYKWKUCHNINajlepsze śniadanie, to śniadanie na ciepło. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, naleśniki, gofry, owsianki, jaglanki, zapiekane bądź gorące z mlekiem. To chyba przez to, że jestem totalnym
SMYKWKUCHNISierpień, połowa lata za nami. Jak ten czas leci? Dni mamy co raz krótsze, ale słońce ogrzewa skórę mocniej, bardziej intensywnie, tak jakby chciało nam zakomunikować
SMYKWKUCHNILody, lody i jeszcze raz lody! Czy Wy też należycie do grupy lodożerców? Ja uwielbiam lody i chociaż najlepsze jakie jadłam to te we Włoszech, naturalne
SMYKWKUCHNISok z wiśni! Idealny do herbaty, idealny do picia z wodą, idealny do ciast, owsianek, jaglanek, do polewania gofrów, naleśników itp. Sok jest bardzo aromatyczny, ma
SMYKWKUCHNISycąca kasza, świeże warzywa, dodatek suszonych pomidorów i ziół prowansalskich, to przepis na pełnowartościowe konkretne jarskie danie i wcale nie potrzeba w tej potrawie mięsa by
Wanilia i KardamonLATO, LATO LATO CZEKA!!! ;-)))) Najsmaczniejsze na świecie pierogi! Pierogi z jagodami! Polane śmietanką z cukrem! Czy czegoś więcej nam trzeba? Mi zdecydowanie nie! Jestem już w
SMYKWKUCHNIZ mięsa mielonego powstaną nie tylko zwykłe mielone, proponuję teraz obiad pod chmurką –grillowane kabaczety, mimo tak niewielu składników są przepyszne. Podałam je z delikatnym
Wanilia i KardamonDorada z grilla smakuje wyśmienicie, wspaniała alternatywa dla pstrągów i łososi Faszerowana ziołowym masełkiem, podana z sałatką z sałaty, truskawek i ogórka to połączenie które zachwyci
Wanilia i KardamonZwykłe mięso mielone, a tyle daje nam kulinarnych możliwości, wcale nie musi wiać nudą . Urozmaiciłam je poszatkowaną młodą kapustką i pęczkiem świeżego koperku, by nie zagłuszyć
Wanilia i KardamonNa punkcie fermentacji oszaleli ostatnio wszyscy foodies na świecie: kapusta... Artykuł KLASYCZNE OGÓRKI MAŁOSOLNE pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Nalewka, pachnąca wiosną. Ma orzeźwiający, delikatny smak czarnej porzeczki i pomimo swej słodyczy nalewka na liściach czarnej porzeczki ma lekko …
My Blueberry CornerZdecydowanie moja ulubiona zupa!! Banalnie prosta w przygotowaniu, zupka, którą zawsze przygotowuje mi babcia :D Można ją zrobić także w wersji postnej/wege, czyli bez mięska
Malinowo w kuchniMy Blueberry Corner by "jagodzianka" W dawnych czasach mazurek był słodką nagrodą dla dobrych chrześcijan za 40 dniowy okres postu. Dzisiejszy mazurek to słodkie ciasto …
My Blueberry CornerJedni nie wyobrażają sobie śniadania Wielkanocnego bez żurku, są tacy, którzy uwielbiają barszcz biały a pozostali są wierni zupie chrzanowej. Zupa krem z chrzanem, z dodatkiem
Mango PapajaEksperymentów zupowych ciąg dalszy. Nadal szukam, gotuję i próbuję. Dzisiaj kolejne kremowe odkrycie. Zupa z pora według Marysi . Zauważyłam,że zupy w formie kremu znacznie
Bon appetit mon amieKochamy chrupać, przegryzać chipsy, krakersy czy w zdrowszej wersji pokrojonej warzywa. A do każdej z takich przekąsek dobrze sprawdza się jakiś dip lub sos. Chyba najbardziej
Bon appetit mon amieSezon truskawkowy w pełni, a więc nie mogłoby zabraknąć na moim stole pierogów z truskawkami. Nie wiem czy tylko mi przypominają i kojarzą się z dzieciństwem
Bon appetit mon amieOdkąd zrobiłam pierwszy raz pulled pork , czyli długo pieczoną rwaną wieprzowinę, mąż wiercił mi dziurę w brzuchu by mu w ten sam sposób przygotować golonkę. W
Bernika - moj kulinarny pamietnikAch uwielbiam takie proste rozwiązania :D Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana sól 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka) ulubione przyprawy (u mnie: ziele angielskie, liść
Malinowo w kuchniSkładniki ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 2 jaja 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 cukier
czarrna od kuchniMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Zupa ogórkowa chodziła mi po głowie od pewnego czasu. Niby nie jestem jej fanką, niby nie przepadam, ale wciąż gdzieś …
My Blueberry CornerPierogi są daniem uwielbianym zarówno przez dzieci jak i dorosłych, odkąd sięgam pamięcią w moim domu dość często na obiad była micha pierogów, zawsze z innym
Wanilia i KardamonDanie zrobiłam pod wpływem chwili znajdując w lodówce brukselkę i nie mając innego pomysłu na nią. W rezultacie danie wyszło pysznie i dlatego polecam tak podaną
Moje Małe CzarowanieChude mięso duszone we własnym sosie z warzywami, to doskonała propozycja na obiad, smakuje zarówno z ziemniakami jak i ugotowanym na sypko ryżem. Smak tej potrawy
Wanilia i KardamonDanie robiłam na Nowy Rok a dziś się chwalę, jest pyszne. Tak jak w tytule gulasz pachnie lasem, jałowcem i grzybami, polecam gorąco. Delikatne mięso jelenia
Moje Małe CzarowanieKolejny wypiek z udziałem kruchego ciasta, warstwy biszkoptu i mas: budyniowej i krówkowej, jak sięgam pamięcią w pieczeniu zawsze lubiłam prostotę, bez zbędnych udziwnień, bo z
Wanilia i KardamonZauważyłam ze na blogu jest mało polskich zup. Lubie bawić się w egzotyczne nowe smaki, a zapominam o naszych, pysznych, polskich smakach. Dlatego dzisiaj na blogu
Bernika - moj kulinarny pamietnikRecepturę na zapiekane kotlety schabowe dostałam od mojej Mamy, Felicji. Danie bardzo przypadło do smaku naszej rodzinie, więc przygotowałam je na Nowy Rok. Kotlety można usmażyć
Przepisy AleksandryCiasto które wzbudza zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej śmietanki, rozpływa się w ustach niczym
Wanilia i KardamonNarzeczony uwielbia pierogi ruskie, ja nigdy nie byłam ich fanką, może dlatego, że nigdy nie były bardzo popularne w mojej rodzinie. Bardziej lubiane były przez nas
Mango PapajaMięciutkie i bardzo smaczne pierniczki. Warto zrobić z nich małe choineczki. Ucieszą dzieciaczki, albo będą świetnym prezentem dla bliskich. Aby zrobić choinkę potrzebne są różne wielkości
Takie tam pichcenieBez pieczystego dobrego mięsa nie ma Świąt Bożego Narodzenia, ma tę zaletę że można go podać na zimno z różnymi dodatkami wg upodobań, ja podałam
Wanilia i KardamonCały obiad w jednym naczyniu, pałki kurczaka w majonezowo musztardowej marynacie z suszonymi warzywami i przyprawami są soczyste i smakują obłędnie. Z powodzeniem zastąpią dwudaniowy obiad
Wanilia i KardamonNie wiem jak to jest, ale z początkiem grudnia, rok w rok, nachodzi mnie ogromna ochota na śledzie ! A ponieważ i mój mąż jest wielbicielem tej
Kulinarne przygody GatityNa kolacji wigilijnej, tej jedynej w roku obowiązkowo muszą pojawić się tradycyjne potrawy, ale to wcale nie oznacza że musimy je robić zawsze tak samo, choć
Wanilia i KardamonGołąbki są jednym z typowych dań na polskich stołach. Ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane ani bardzo czasochłonnea a można się nimi cieczyć nawet kilka dni
Kulinarna PatilogiaNie myślcie, że u mnie w domu jada się tylko słodkości;) Grudzień zaczynamy przepisem na sałatkę z porów. W ubiegły piątek naszła nas ochota na
Krakowskie smaki AniPropozycja obiadowa dla zabieganych, dwie pieczenie na jednym ogniu czyli ziemniaki +mięso nadziewane suszonymi pomidorami, papryką i serem żółtym. Całość komponuje się znakomicie, jest aromatyczne, warto
Wanilia i KardamonWiecie co? tak pomyślałam sobie że to dobry pomysł na świąteczny obiad z bliskimi. Perliczka smakuje w tym wydaniu rewelacyjnie, jest mięciutka i pachnąca a kasza
Moje Małe CzarowanieRyby pod każdą postacią uwielbiamy, są proste do obróbki, a najlepiej smakują nam pieczone, za marynowane w tymianku, cytrynie i solnej skorupce zachęcają do konsumpcji, jednak
Wanilia i KardamonUwielbiam biały ser w każdej postaci, choć najbardziej podany słodki na ciepło. Jest po prostu pyszny. I właśnie dlatego pierogi leniwe to danie, które mogłabym jeść
Ania i Marcin gotująTo coś więcej niż tylko zupa. To zupa, która smakuje każdemu dziecku. Nie wiem na czym polega jej ewenement, ale i ja byłem kiedyś jednym z
Ania i Marcin gotująCzasem warto zamiast obiadu z dwóch dań podać dobrą domową pizzę-łatwo ją zrobić, jest tania a jednocześnie sycąca Tym razem zrobiłam ją z pikantną hiszpańską
Wanilia i KardamonTo kolejna, sprawdzona świąteczna propozycja. Krokiety z kiszoną kapustą, papryką i mięsem idealne do czerwonego barszczu i do bożonarodzeniowego menu. Tym razem gotuje Mama Agnieszka. 2
Ania i Marcin gotująMłoda kapusta z koperkiem i listkami czosnku to jedna z moich ulubionych potraw na wiosnę i lato. Danie to idealnie oddaje klimat leniwego letniego dnia kiedy
sierotka maRysia w kuchniMamy już na targu młode, polskie (co najważniejsze) ziemniaki - są pyszne! Gotowałam je już kilka razy i stanowczo stwierdzam, że odmiana Lord smakuje mi najbardziej - polecam
sierotka maRysia w kuchniU nas w domu na jagody mówi się czernice. Wiem, że u innych jest to borówka lub po prostu czarna jagoda. Jak u Was się mówi
sierotka maRysia w kuchniKolejna propozycja na święta lub sylwestra - szybka a efektowna i pyszna kapusta kiszona z żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą
sierotka maRysia w kuchniDla mnie jest to najlepsze danie na świecie! Nikt nie robi tak pysznych pierogów ruskich, jak moja mama. Mogłabym je jeść każdego dnia i wiem, że
Ania i Marcin gotująGdy w sklepie z polskimi produktami zobaczyłam twaróg, od razu wiedziałam, co z nim zrobię. Jedzenie pierogów to dla mnie istne święto, z powodu braku odpowiednich
Smakuj życie!Dziś polecam BABĘ ZIEMNIACZANĄ Z TWAROGIEM z Kresów. Danie mimo swojej prostoty smaczne i łatwe w przygotowaniu. Ja otrzymałam wiejski i własnej roboty twaróg i
potrawyregionalneJednogarnkowe, smaczne danie, które w Polsce jest bardzo popularne. Jego standardowy smak postanowiłam przełamać hiszpańską, pikantną kiełbasą chorizo. Całość bardzo dobrze komponuje się z
Mango PapajaDziś zapraszam na pyszny sernik dyniowy z polewą z kwaśnej śmietany i sosem toffi. Pyszności <3 Przepis na niego znalazłam na stronie About Food , na
My Culinary ArtSkoro wrzesień to grzyby, skoro jesień to dynia koniecznie do tego pyszna wołowina i gulasz że aż oczy się śmieją na sam widok a kubki smakowe
Moje Małe CzarowanieNadchodzi jesień i chłodniejsze dni, wiec proponujemy Wam gorący, wartościowy i sycący barszcz biały. Wspomnienie smaku z dzieciństwa, jaki serwowały nam nasze babcie - takie tradycyjne polskie
zobacz ich smakPizzę na dobrym cieście uwielbiamy chyba wszyscy, ja pierwszy raz smarowałam ciasto białym sosem z cebuli czosnku i śmietanki, użyłam bardzo dobrej przyprawy : SOS CZOSNKOWY
Wanilia i KardamonMój pierwszy notes z przepisami założyłam będąc jeszcze w liceum i wciąż bardzo często z niego korzystam. Mam zapisane w nim receptury na mnóstwo dań, które
Przepisy AleksandryKilka lat temu przestałam robić korniszony na zimę, w tym roku nabrałam na nie ochoty i okazało się, że zapodziałam swój przepis. Z pomocą przyszła mi
Przepisy AleksandryOglądając jeden z programów Kuchennych rewolucji zobaczyłam kotlety schabowe, które przed smażeniem marynowane były w mleku i cebuli. Nigdy tak nie robiłam, tradycyjnie marynując tylko w
Bernika - moj kulinarny pamietnikHiszpanii, myślałam, że ziemniaków, za którymi nie przepadam, objadłam się na cały rok. A tu niespodzianka - przypominają mi się tamte smaki i z przyjemnością odtwarzam je w kuchni w Polsce. Gdyby zapytać ludzi, co to jest tortilla, większość pewnie opowiedziałaby o placku podobnym do dużego naleśnika. To wydanie meksykańskie. Tortilla hiszpańska, zwłaszcza odmiana patatas, czyli z ziemniakami, to rodzaj omletu
Weekendy w domu i ogrodzieW zasadzie nie wiemy dlaczego tak mało przepisów na przetwory na naszym blogu, bo przecież robimy je każdego lata. W tym roku nadrabiamy zaległości, a cykl
Przepisy AleksandryPasztet drobiowo- warzywny to wynik gotowania rosołu. Wkurza mnie to, że te pyszne i zdrowe warzywa oraz gotowane mięso zawsze zostaje i nikt nie ma
Mango PapajaParę dni temu zobaczyłam w jednym z supermarketów kurki i oniemiałam ze szczęścia, nadmienię, że W Liverpoolu nie widziałam ich wcześniej. Kupiłam opakowanie i wiedziałam, że
Przepisy AleksandryPowrotu do przeszłości ciąg dalszy. Chyba każde dziecko uwielbia makaron z twarogiem, słodką śmietanką i rodzynkami. Mi osobiście kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, letnimi obiadami
W poszukiwaniu inspiracjiMłody, zielony groszek, dojrzały w słońcu, najlepszy własnoręcznie zerwany, wyłuskany prosto
Kuchnia PrezydentowejKotlety mielone to jedno z najbardziej popularnych dań na całym chyba świecie jak świat długi i szeroki wszędzie robią smażone
Kuchnia PrezydentowejDziś chciałabym Wam przedstawić danie obiadowe które powstało przy użyciu przepysznych serów MONIECKIEJ SPÓŁDZIELNI MLECZARSKIEJ które otrzymałam w ramach współpracy. Delikatny filet z kurczaka
Wanilia i KardamonPołączenie soczystych brzoskwiń , pędów bambusa, ryżu i kurczaka to udany eksperyment. Sałatka wyszła niebanalna i bardzo smaczna, podbije serca wielu osób. Podana w salaterce
Wanilia i KardamonCo mogę powiedzieć? Jedynie to, że ta szarlotka jest po prostu doskonała
Kuchnia PrezydentowejTradycyjne polskie smażone ciasteczka, obowiązkowe w Tłusty
Kuchnia PrezydentowejWykwintna tarta z jabłkami moczonymi w białym winie, z budyniem o smaku prawdziwej wanilii, tylko dla dorosłych, zachwyca smakiem i aromatem! Dziś 8 marca.... dla wszystkich
Wanilia i KardamonKiedy na straganach pojawia się młoda kapustka aż żal jej nie kupić i wyczarować z niej pyszne danie, doskonale łączy się z mięsem, bez trudu wyczarujemy
Wanilia i KardamonWhat the springtime in Poland tastes like? It tastes like a new vegetable garden. It tastes like tiny, creamy new potatoes boiled with the skin on
Food PolkaUwielbiam kluski, a te śląskie szczególnie! W połączeniu z pysznym, aromatycznym gulaszem z wołowiny jest to niebo w gębie! Składniki: 1/2 kg ziemniaków 5
Mango PapajaDawno nie jadłam pieczarkowej, więc postanowiłam w końcu ją przygotować. Nie jadam zbyt często ziemniaków, dlatego zastąpiłam je zdrowszą kaszą jęczmienną. Dodatek koperku działa odświeżająco
W poszukiwaniu inspiracjiDziś danie dla zdecydowanych mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia Składniki
Kulinarna PatilogiaKiedy jest sezon na szybki jabłecznik ? ZAWSZE!!! To jedno z moich ulubionych ciast. Pięknie pachnie, cudownie wygląda… i jest bardzo proste do zrobienia. Jabłecznik z
Kulinarna PatilogiaUszka z grzybami… Dzis pokaże wam jak proste jest lepienie uszek. Nie wiem jak Wy ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z uszkami
Kulinarna PatilogiaGalareta z nóżek… nieodłaczna towarzyszka typowych spotakań Polaków przy stole. Samodzielne danie, zakąska czy przekąska – galat dobry jest na każdą okazję. I nie zapominajcie
Kulinarna PatilogiaJeśli lubicie wołowinę to polubicie również tradycyjne rolady wołowe. Z ogórkiem kiszonym i wędzonym boczkiem smakują wyśmienicie. Danie smaczne, zdrowe i wykwintne. Idealne na niedzielny obiad
Kulinarna PatilogiaNie każdy lubi pasztety. Często jednak niechęć ta wynika ze skojarzenia z nazywanymi w ten sposób produktami dostępnymi w supermarketach, które jednak z pasztetem nie mają
Kulinarna PokusaWhen I was a little kid, growing up in Poland we didn’t have cheerios for breakfast. Corn flakes were hardly ever available. We usually ate
Food PolkaSurówka , która składa się z dresingu śmietanowo-koperkowego wymieszanego z sałatą, rzodkiewkami, ogórkiem i kukurydzą, stanowi idealny dodatek do grillowanych/pieczonych mięs i warzyw. Serdecznie polecam :). Przepis
Przepisy AleksandryMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Schab pieczony, nadziany polędwiczką pierwszy raz przygotowałam na komunię najstarszego syna. Od razu zrobił furorę. Składniki: ok. 1200 g schabu …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Magda Gessler gotuje krupnik na żeberkach cielęcych. Ja, tak samo jak moja mama i babcia do przygotowania krupniku wykorzystuję kości …
My Blueberry CornerJajecznica (źródło: channel4.com) Składniki: trochę kurek (grzybów) trochę masła do smażenia 1 cebula odrobinę śmietany sól i pieprz jajka (ilość zależna od upodobań) Sposób przygotowania: Kroimy
WojnaNaSmaki.plDziś na blogu druga wersja tradycyjnych klusek śląskich. Poprzednią wersje robiłam bez jajka, tutaj znajdziecie przepis. Tak na prawdę trudno mi określić, która wersja
Kulinarne przygody GatityW przedwojennej książce kucharskiej Marii Disslowej natknęłam się na przepis na pierogi z pomarańczami. Kilka dni temu robiłam pierogi kresowe i zostało mi trochę ciasta, więc
Przepisy AleksandryJak co roku przed Tłustym Czwartkiem po głowie chodzą mi pączki. Nigdy jednak ich nie robiłam. To był pierwszy raz, ale wyszły puszyste i lekkie, więc
Kulinarna rozmowaGołąbki chyba nieco rzadziej robione niż te z ryżem, a są może nawet smaczniejszeskładniki ( wyszło 16 gołąbków)Duża główka białej kapusty200 g kaszy gryczanej prażonej , ugotowanej
Stare GaryRoladki z grillowanej cukiniiSkładniki:cukinia50g sera fetaświeża bazylia50g świeżego szpinakusólpieprznatka pietruszkisok z cytrynySposób przygotowania:Aby móc delektować się smakiem roladek z rusztu, należy grillować cukinię z
WojnaNaSmaki.plPo głowie nie chodziło nam ostatnio nic innego jak tylko boczek i dobra kapusta. A, że z takiego połączenia wychodzi para idealna to nie było wyjścia
Wypisz WymalujPierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze
Wypisz WymalujJak się dorwałam do truskawek kilka dni temu, tak nie mogę się oderwać ;) To samo tyczy się czerwonego barwnika spożywczego - jak małe dziecko, które widzi coś
My Culinary ArtLubicie jesień? Ja bardzo! Zresztą to moja ulubiona pora roku. Jest odpowiedni temperatura, powietrze pachnie, a porankami można zobaczyć mgłę, która przepięknie wychodzi na zdjęciach. Jesień
Pasja SmakuCoś wykwintnego? Prostego? Smacznego? Zdrowego? Proszę uprzejmie. Zapraszam na przygotowaną tradycyjnie perliczkę, nadziewaną jabłkami i żurawiną, podaną na warzywach korzeniowych z sosem winnym. Wbrew pozorom przygotowanie
Wyprawy kulinarneSkładniki na spód: 240 mąki owsianej 1 jajko 1 żółtko 5 czubatych łyżeczek cukru pudru 150 g zimnej margaryny szczypta soli Nadzienie: 1 kg jabłek 2
My Culinary ArtLeniwe pierogi to taka moja wariacja na temat ziemniaków i twarogu. Taki złoty środek między tym co lubi mój K. a tym co uwielbiam ja. A
Mango PapajaZ racji tego, że to mój pierwszy przepis na tym blogu postanowiłem dodać moją ulubioną część dania głównego z dzieciństwa. Potwornie zakochany byłem w tej kapustce
Mango PapajaEnglish Version Inne nazwy: sałatka warzywna, rosyjska, olivieh salad (wersja perska z gotowanym kurczakiem) i Olivier salad. Kocham sałatkę jarzynową! Lubię jeść ją na świeżym
Przepisy AleksandryŻyję w otoczeniu osób, które kochają karpatkę. Mój brat potrafi sam zjeść całą blachę, a pewien wiedźmin przyrządza karpatkę na wszystkie święta w roku...odkąd go
Przepisy AleksandryKolejna świąteczna propozycja (i nie tylko). Danie dość pracochłonne, ale jeśli zrobicie więcej gołąbków, można je zamrozić lub zawekować. Przypominam o trwającym konkursie :) Do wygrania dwie
Przepisy AleksandryNie bardzo wiem kim jest siostra Leonilla (urocze imię :)), ale muszę przyznać, że drożdżowe z Jej przepisu jest smaczne. W przepisie zwiększyłam ilość cukru - moje truskawki
Przepisy AleksandryNie znosiłam paprykarzu, jako dziecko. Śniadanie, kiedy na bułce widziałam paprykarz lub pasztet, było jak smakowy horror. Sytuacja zmieniła się, kiedy moja Mama zrobiła paprykarz domowy
Przepisy AleksandryRosołu nikomu przedstawiać nie trzeba. W mojej rodzinie lubimy wersję driobiowo-wołową, którą z reguły podajemy z uszkami. Mój dziadek jada rosół tylko z ziemniakami. Ja
Przepisy AleksandryŚledzie to prawdziwe morskie skarby. Zawierają bardzo dużo kwasów omega-3, fosforu, cynku, potasu, jodu, witamin A,D,E. Powinniśmy jeść je przynajmniej dwa razy w
Przepisy AleksandryPierogi ruskie to jedno z najpopularniejszych dań wśród Polaków. Nasze pierogi są też znane w innych krajach, głównie tych, gdzie zadomowiła się Polonia. W mojej rodzinie
Przepisy AleksandryOstatnio wzięło mnie na dania polskiej klasyki. Dzisiaj pierogi z serem na słodko, czyli jeden z moich ulubionych obiadów, kiedy byłam dzieckiem. Jeżeli przygotowałaś/eś
Przepisy AleksandryWielkanocna pieczeń dla fanów wątróbki. Przepis znaleziony w notatniku mojej Mamy :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na
Przepisy AleksandrySchab to zdecydowanie moje ulubione mięso. Uwielbiam je w sosach czy właśnie w pieczeniach. Wersja ze śliwkami i czosnkiem była (i jest) przygotowywana przez moją Mamę
Przepisy Aleksandry( Recipe in English ) Upały są idealną pogodą do wypiekania ciepłolubnych słodkości z dodatkiem drożdży. Moje jagodzianki rosły, jak szalone :). Przepis jest na 7 sporych bułeczek. Jeżeli
Przepisy AleksandryJednym z nielicznych powodów do tolerowania jesieni jest sezon na jabłka. Te pyszne i sycące owoce stanowią obecnie podstawę mojej diety. Wprost nie mogę się nimi
Przepisy AleksandryKarnawałowe róże to elegantsza wersja faworków . Dodatek dżemu czy wiśni sprawia, że lubię je ogromnie :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego
Przepisy AleksandryPieczone jabłka to jeden z niewielu deserów na jaki sobie pozwalam. Nie przedstawię tu konkretnego przepisu, a jedynie zdjęcia, jak zrobić takie jabłuszka krok po kroku
Przepisy AleksandryIdealne danie na obiad. Dawno już ich nie jadłam, więc miło było wrócić do smaku z dzieciństwa. Klopsiki Składniki 250 g mięsa mielonego czerstwa bułka cebula
Pasja SmakuGdy mama zrobiła je pierwszy raz od razu zdobyły moje serce - a właściwie mój żołądek. Najbardziej smakują mi zaraz po upieczeniu polane keczupem. Ale z sosem
Pasja SmakuOto druga propozycja na nalewkę. Przepis z zeszytu mojej Mamy. Robi się ją bardzo szybko i ma piękny kolor. Składniki: 100 szt wiśni 150 szt liści
Pasja SmakuPrzez cały rok czekam na uszka i barszcz czerwony. W domu od zawsze robimy je własnoręcznie, nie wyobrażam sobie kupowania gotowych, bo uważam, że to nie
Pasja SmakuUwielbiam młode ziemniaki, bo razem z owocami są kwintesencją lata. Takiego mojego prywatnego. Ta sałatka jest świetna zarówno jako przystawka, jak i dodatek do
Pasja SmakuOzorki, maja tyle samo zwolenników co przeciwników, jedni je kochają, inni nienawidzą i nawet pod groźbą śmierci ich nie spróbują. Ja i córa należymy do osób
Bernika - moj kulinarny pamietnikGrochówka jak każdy wie to zupa przyrządzana z łupanego grochu, na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. Gęsta, treściwa, rozgrzewająca i mimo że czerwiec za
Bernika - moj kulinarny pamietnikJedna z propozycji obiadowych to pulpety w sosie slodko - kwasnym. Polaczenie kuchni tradycyjnej polskiej ze smakami azjatyckimi. Robimy tradycyjne pulpety- moje to mieso mielone, pokrojona drobno cebula, papryka, pieprz, sol, jajko, bulka tarta, czosnek- swiezy lub w proszku. Mieszamy I formujemy kulki.Smazymy na wolnym ogniu, W miedzyczasie przyszykowalam sos slodko kwasny-ok 8 lyzek octu ryzowego gotujemy
Smaki Edytyjest to książka, która powstała z myślą o rocznicy jaką świętujemy 11 listopada 2018 roku. Jest to stulecie odzyskania niepodległości przez Polskę. Makro Polska prowadzi program Polskie Skarby Kulinarne, do udziału w której szefów kuchni z całego kraju. Zostało stworzone wyjątkowe grono ambasadorów, wspólnie zinterpretowali oni historyczne receptury, które pochodzą z różnych regionów XIX i XX wiecznej Polski(...)opowieści o tym jak to wszystko wyglądało. Jaka była kuchnia z terenów pod wpływem rosyjskim, pod wpływem pruskim, austriackim, jaka była kuchnia żydowska, czy kuchnia wojskowa, oraz jakie jadano śniadania. Wszystko super opisane i opatrzone przepisami, oraz pięknymi zdjęciami. Książka jest dwujęzyczna: wszystkie opisy, oraz przepisy znajdziemy tutaj w języku polskim i angielskim. Przepisy wyjątkowe, bardzo ciekawe i apetyczne :-) KONKURS
kruche babeczkiktóry wpisują się: szaleństwo, dokładność i radość z jedzenia. Myślę, że te wartości w zaprezentowanych daniach można było śmiało dostrzec. Widać w nich ciekawe przejścia pomiędzy kuchnią włoską i polską, z intrygującymi azjatyckimi smaczkami, co świetnie odzwierciedla wielonarodowe doświadczenie szefa kuchni — Krystiana Skwierza. Przystawka Przystawka to niecodzienna wariacja na temat słynnej sałatki caprese. Mozzarella di bufala została podana
Food Squareschłodzeniu stężeje i nie będzie wypływał, a i kruche ciasto nabierze delikatności. Warto poczekać! Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa przed podaniem. Na Wielkanoc polecam oczywiście również klasyczne Polskie mazurki! Wypróbujcie mazurek pomarańczowy , jest super, lub mazurek orzechowy .Smacznego! Print Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe kruche ciasto cytrynowe(...)pozostałą resztę ciasta możecie zamrozić, będzie do następnego deseru. Grubość spodu to nie więcej niż 0,5 cm. Artykuł Torta della Nonna kruche ciasto cytrynowe pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plszybki i łatwy sposób przygotujemy we własnej kuchni, zamiast kupować gotowe śmieciowe jedzenie. Sałatka z cukinią jest przepisem na zdrowy posiłek , który przygotujecie błyskawicznie. Zachęcam do wypróbowania, smacznego! Print Sałatka z cukinią .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Zdrowa, bardzo smaczna i pożywna. Course Dodatki Cuisine Polska Keyword cukinia, wegetariańskie Prep Time 10 minutes Cook(...)dodać do kaszy. Papryczkę chilli i zioła pokroić cieniutko, dodać do kaszy. Doprawić przyprawami do smaku, wymieszać. Smacznego! Artykuł Sałatka z cukinią pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Ryż z ciecierzyca i rodzynkami. Prosta potrawa inspirowana kuchnią sefardyjską pachnąca curry, kuminem i ziołami. Niby nic specjalnego, a jednak jest to
SprawdzonaKuchnia.plNajpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Sos podawany do smażonego, grillowanego i pieczonego mięsa, zapieczonego pieczywa, grillowanych warzyw. Na pewno go znacie. Ale moje tzatziki ma polski akcent – w postaci rzodkiewek ogrodowych i ogórków małosolnych. Lubię mieszać smaki i komponować nowe na bazie tego, co już znam. A czy małosolne ogórki kiedyś komuś zaszkodziły? Pasują do tego zestawu tak samo(...)ząbki młodego czosnku świeży koperek natka pietruszki łyżka soku z cytryny sól pieprz Biorę udział w konkursie organizowanym przez Durszlak.pl, żeby wygrać książkę Tomka Jakubiaka, który w kuchni korzysta z lokalnych, polskich produktów. Jego program możecie oglądać na kanale Kuchnia+, a sama książka do kupienia tutaj
Karo in the KitchenCzas czytania: 4 min Bezy wegańskie Nobla temu, kto wpadł na pomysł wykorzystania wody, która zostaje po ugotowaniu ciecierzycy! Bezy wegańskie przygotowujemy z aquafaby , a aquafaba
SprawdzonaKuchnia.plTwój organizm. Na zdrowie! Print Sok z ogórka .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Orzeźwiający sok z ogórka, fantastyczny na ugaszenie pragnienia. Course Napoje Cuisine Polska Keyword ananas, ogórek, wegańskie Prep Time 10 minutes Total Time 10 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 1 kg ogórków gruntowych 1/2 ananasa 3 jabłaka kawałek imbiru ilość dostosujcie(...)składników wycisnąć sok w wyciskarce ślimakowej lub sokowirówce Sok podawać z lodem Smacznego! [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] Artykuł Sok z ogórka pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plPrint Koktajl truskawkowy na mleczku kokosowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Zdrowy i szybki napój, napój, który kochają nie tylko dzieci. Course Napoje Cuisine Polska Keyword mleczko kokosowe, stewia, truskawki Prep Time 10 minutes Total Time 10 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients 400 ml mleczka kokosowego 1 kg truskawek 12 listków świeżej Stewii(...)zmiksować do połączenia się składników. Smacznego! Notes Koktajl można przechować do dnia następnego w szczelnym pojemniku w lodówce! Artykuł Koktajl truskawkowy na mleczku kokosowym pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Makaron z groszkiem brzmi tak ubogo, ale to tylko początek dzisiejszego tytułu. Rozwijając skład dania, trzeba wspomnieć o niecodziennym lekkim sosie przygotowanym
SprawdzonaKuchnia.plostrej papryki pasuje jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Polecam! Print Chrupiąca ciecierzyca .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Zdrowa domowa przekąska Course Przekąski Cuisine Polska Keyword ciecierzyca Prep Time 5 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 45 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 1 puszka ciecierzycy 400 g sól do smaku 2 łyżeczki(...)Piec 30 - 40 minut mieszając co 10 minut, aby ziarenka równo się piekły. Po upieczeniu wystudzić, powinny być chrupiące. Smacznego! Artykuł Chrupiąca ciecierzyca pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.pl