kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:33/100)

Młode ziemniaczki z koperkiem i zsiadłym mlekiem 139

Mamy już na targu młode, polskie (co najważniejsze) ziemniaki - są pyszne! Gotowałam je już kilka razy i stanowczo stwierdzam, że odmiana Lord smakuje mi najbardziej - polecam

sierotka maRysia w kuchni
Czarne jagody ze śmietaną 163

U nas w domu na jagody mówi się czernice. Wiem, że u innych jest to borówka lub po prostu czarna jagoda. Jak u Was się mówi

sierotka maRysia w kuchni
Tartaletki z kapustą z żurawiną i podgrzybkami 192

Kolejna propozycja na święta lub sylwestra - szybka a efektowna i pyszna kapusta kiszona z żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą

sierotka maRysia w kuchni
Pierogi ruskie 174

Dla mnie jest to najlepsze danie na świecie! Nikt nie robi tak pysznych pierogów ruskich, jak moja mama. Mogłabym je jeść każdego dnia i wiem, że

Ania i Marcin gotują
Pierogi ruskie najlepsze! 192

Gdy w sklepie z polskimi produktami zobaczyłam twaróg, od razu wiedziałam, co z nim zrobię. Jedzenie pierogów to dla mnie istne święto, z powodu braku odpowiednich

Smakuj życie!
BABKA ZIEMNIACZANA Z TWAROGIEM 196

Dziś polecam   BABĘ ZIEMNIACZANĄ Z TWAROGIEM z Kresów. Danie mimo swojej prostoty smaczne i łatwe w przygotowaniu. Ja otrzymałam wiejski i własnej roboty twaróg i

potrawyregionalne
Fasolka po bretońsku z chorizo 91

   Jednogarnkowe, smaczne danie, które w Polsce jest bardzo popularne. Jego standardowy smak postanowiłam przełamać hiszpańską, pikantną kiełbasą chorizo. Całość bardzo dobrze komponuje się z

Mango Papaja
Sernik dyniowy 180

Dziś zapraszam na pyszny sernik dyniowy z polewą z kwaśnej śmietany i sosem toffi. Pyszności <3 Przepis na niego znalazłam na stronie About Food , na

My Culinary Art
Gulasz wołowy z dynią i grzybami leśnymi 161

Skoro wrzesień to grzyby, skoro jesień to dynia koniecznie do tego pyszna wołowina i gulasz że aż oczy się śmieją na sam widok a kubki smakowe

Moje Małe Czarowanie
tradycyjny barszcz biały z ziemniakami i białą kiełbasą 173

Nadchodzi jesień i chłodniejsze dni, wiec proponujemy Wam gorący, wartościowy i sycący barszcz biały. Wspomnienie smaku z dzieciństwa, jaki serwowały nam nasze babcie - takie tradycyjne polskie

zobacz ich smak
Pizza czosnkowo-pieczarkowa z mozzarellą 145

Pizzę na dobrym cieście uwielbiamy chyba wszyscy, ja pierwszy raz smarowałam ciasto białym sosem z cebuli czosnku i śmietanki, użyłam bardzo dobrej przyprawy : SOS CZOSNKOWY  

Wanilia i Kardamon
PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ 169

Mój pierwszy notes z przepisami założyłam będąc jeszcze w liceum i wciąż bardzo często z niego korzystam. Mam zapisane w nim receptury na mnóstwo dań, które

Przepisy Aleksandry
PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI PO WARSZAWSKU (KORNISZONY) 181

Kilka lat temu przestałam robić korniszony na zimę, w tym roku nabrałam na nie ochoty i okazało się, że zapodziałam swój przepis. Z pomocą przyszła mi

Przepisy Aleksandry
Kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli 126

Oglądając jeden z programów Kuchennych rewolucji zobaczyłam kotlety schabowe, które przed smażeniem marynowane były w mleku i cebuli. Nigdy tak nie robiłam, tradycyjnie marynując tylko w

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tortilla patatas z chorizo 135

Hiszpanii, myślałam, że ziemniaków, za którymi nie przepadam, objadłam się na cały rok. A tu niespodzianka - przypominają mi się tamte smaki i z przyjemnością odtwarzam je w kuchni w Polsce. Gdyby zapytać ludzi, co to jest tortilla, większość pewnie opowiedziałaby o placku podobnym do dużego naleśnika. To wydanie meksykańskie. Tortilla hiszpańska, zwłaszcza odmiana patatas, czyli z ziemniakami, to rodzaj omletu

Weekendy w domu i ogrodzie