kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:35/100)

Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną 154

 Dawno nie jadłam pieczarkowej, więc postanowiłam w końcu ją przygotować. Nie jadam zbyt często ziemniaków, dlatego zastąpiłam je zdrowszą kaszą jęczmienną. Dodatek koperku działa odświeżająco

W poszukiwaniu inspiracji
Żeberka w kapuście 133

Dziś danie dla zdecydowanych mięsożerców, którym kalorie nie straszne. Podsmażone żeberka, duszone w kapuście okraszonej słoninką. Idealny zestaw na zimę… lub na wizytę teścia Składniki

Kulinarna Patilogia
Szybki jabłecznik 130

Kiedy jest sezon na szybki jabłecznik ? ZAWSZE!!! To jedno z moich ulubionych ciast. Pięknie pachnie, cudownie wygląda… i jest bardzo proste do zrobienia. Jabłecznik z

Kulinarna Patilogia
Jak zrobić uszka? 150

Uszka z grzybami… Dzis pokaże wam jak proste jest lepienie uszek. Nie wiem jak Wy ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z uszkami

Kulinarna Patilogia
Tradycyjny galat z nóżek 201

Galareta z nóżek… nieodłaczna towarzyszka typowych spotakań Polaków przy stole. Samodzielne danie, zakąska czy przekąska – galat dobry jest na każdą okazję. I nie zapominajcie

Kulinarna Patilogia
Tradycyjne rolady wołowe 202

Jeśli lubicie wołowinę to polubicie również tradycyjne rolady wołowe. Z ogórkiem kiszonym i wędzonym boczkiem smakują wyśmienicie. Danie smaczne, zdrowe i wykwintne. Idealne na niedzielny obiad

Kulinarna Patilogia
Pasztet z kaczki 248

Nie każdy lubi pasztety. Często jednak niechęć ta wynika ze skojarzenia z nazywanymi w ten sposób produktami dostępnymi w supermarketach, które jednak z pasztetem nie mają

Kulinarna Pokusa
The prefect soft boiled egg breakfast memory 155

When I was a little kid, growing up in Poland we didn’t have cheerios for breakfast. Corn flakes were hardly ever available. We usually ate

Food Polka
WIOSENNA SURÓWKA DO OBIADU Z SAŁATĄ, KUKURYDZĄ, OGÓRKIEM I KOPERKIEM 313

Surówka , która składa się z dresingu śmietanowo-koperkowego wymieszanego z sałatą, rzodkiewkami, ogórkiem i kukurydzą, stanowi idealny dodatek do grillowanych/pieczonych mięs i warzyw. Serdecznie polecam :). Przepis

Przepisy Aleksandry
Schab nadziewany polędwiczką 116

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Schab pieczony, nadziany polędwiczką pierwszy raz przygotowałam na komunię najstarszego syna. Od razu zrobił furorę. Składniki: ok. 1200 g schabu …

My Blueberry Corner
Krupnik 129

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Magda Gessler gotuje krupnik na żeberkach cielęcych. Ja, tak samo jak moja mama i babcia do przygotowania krupniku wykorzystuję kości …

My Blueberry Corner
Czary Gary – Jajecznica z kurkami 155

Jajecznica (źródło: channel4.com) Składniki: trochę kurek (grzybów) trochę masła do smażenia 1 cebula odrobinę śmietany sól i pieprz jajka (ilość zależna od upodobań) Sposób przygotowania: Kroimy

WojnaNaSmaki.pl
Kluski śląskie II 166

Dziś na blogu druga wersja tradycyjnych klusek śląskich. Poprzednią wersje robiłam bez jajka,  tutaj  znajdziecie przepis. Tak na prawdę trudno mi określić, która wersja

Kulinarne przygody Gatity
PIEROGI Z POMARAŃCZAMI 195

W przedwojennej książce kucharskiej Marii Disslowej natknęłam się na przepis na pierogi z pomarańczami. Kilka dni temu robiłam pierogi kresowe i zostało mi trochę ciasta, więc

Przepisy Aleksandry
Pączki 121

Jak co roku przed Tłustym Czwartkiem po głowie chodzą mi pączki. Nigdy jednak ich nie robiłam. To był pierwszy raz, ale wyszły puszyste i lekkie, więc

Kulinarna rozmowa