przy leżakowaniu 7 tygodniowym nic się z nim nie stało. Więc wybór pozostawiam Wam.Przepis jaki Wam prezentuję, to sprawdzony przez wiele osób przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry. Książka została wydana w 1979 roku.Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjakis czas temu prezentowalam tu niezwykle aromatyczny przecier z jablek, wspomnialam o moim ulubonym jableczniku. Mysle, ze tydzien Gotowania po polsku pod przewodnictwem Kuchni Ireny i Andrzeja jest doskonala okazja by przepis na to ciasto ujrzal swiatlo dzienne.Jablecznik ten uwielbiam od dziecka. Wlasciwie ja lubie wszystkie ciasta z jabklami, ale to jest dla mnie wyjatkowe. Pamietam gdy jako mala dziewczynka
Przysmaki KarolkiTen przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Nie...Zwykła kuchnia". Potrzebowałam tej receptury jak powietrza. Coś mnie chyba "bierze" i czuję się rozbita, boli mnie gardło
Z Kuchni Do KuchniKochani... Kto zna moją kuchnię, ten wie, że jest bardzo mała i staram się jej nie zagracać niepotrzebnym sprzętem. Lubię rzeczy, których mogę używać. I których
Z Kuchni Do KuchniSwoje zrobiło także to, że byliśmy jedynymi klientami restauracji. Jednak skupiając się przede wszystkim na jedzeniu, to restaurację hotelu Luxor szczerze polecam. Nie bez powodu szef kuchni wygrał Kulinarny Puchar Polski w 2012 roku. Chciałabym także zwrócić uwagę na naprawdę świetną, profesjonalną obsługę. Przyjemne było również to, że szef kuchni wyszedł do nas, mimo tego, że przy weekendzie
Pasja SmakuPyszne Kofty po polsku Kofty czyli szaszłyki z mięsa mielonego są nieodłącznym elementem kuchni Arabskiej . Jednak te są po polsku , dlaczego ? Otóż żaden Muzułmanin nie zje mięsa wieprzowego , które my Polacy ubóstwiamy , bynajmniej w mojej rodzinie No a Kofty wykonane przeze mnie są właśnie z szynki wieprzowej Tak więc zaciągajmy z innych kuchni co najlepsze i przerabiajmy na swoją modłę(...)zrumienią . Serwujemy na gorąco z różnymi sosami , dipami . Na zimno, po zdjęciu z patyków , doskonale sprawdzą się jako składnik kanapek do pracy , czy szkoły Smacznego ! Artykuł Pyszne Kofty po polsku pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyDzisiaj krótko o chuchu (inaczej chayote) a po polsku bardzo nieapetycznie Kolczoch jadalny. Chuchu to warzywo z rodziny dyniowatych bardzo popularne m.in w Portugalii, na Maderze i Brazylii. Spotkamy go również w kuchni innych kontynentów. Niestety w Polsce nieosiągalny (chyba że jest inaczej to prośba o kontakt). Jak to warzywo chuchu to samo zdrowie, bogate w witaminę C, żelazo
Smaki Brazyliikuchni ) Odkryłam ją u Skworcu sok pomidorowy ( żadnych przecierów, chyba , że własne salsy pomidorowe. Przepis na salsę pomidorową znajdziecie w tym miejscu sól himalajska różowa lub morska do smaku pieprz z młynka do smaku olej kokosowy do smażenia olej rzepakowy tłoczony na zimno do wykończenia dania przed samym podaniem. Olej rzepakowy tłoczony na zimno to nasze polskie złoto, które(...)gotowanie około 2 daktyli pokrojonych w drobne paseczki. Daktylami uratujecie każdą kwaśną zupę pomidorową czy sos. Gorąco polecam. Robię często kiedy nie mam pomysłu i czasu na stanie w kuchni
Z Kuchni Do KuchniChłodne dni zbliżają się do nas wielkimi krokami więc pora na trochę cięższe dania i nabranie dodatkowej - tłuszczowej - warstwy ochronnej naszemu ciałku Jak wszyscy dobrze wiemy
sierotka maRysia w kuchnisytości na długo. Ponadto jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Ciekawostką jest to, że jest jedną z najstarszych kasz, ale w Polsce dopiero wkracza do kuchni i jest trudno dostępna. Znajdziecie ją w sklepach ze zdrową żywnością lub u naszego ulubionego sprzedawcy...skworcu.plSkładniki ;na kotlety (10 sztuk) 1 szklanka grochu 2szklanki wody
Anioły w kuchniKto tej zupy spróbuje, ten...zrobi sobie jej więcej następnym razem- gwarantuję! Smak tej zupy zapada w pamięci,można ją podać każdemu, kto podchodzi sceptycznie do
Z Kuchni Do KuchniRuiny zamku krzyżackiego w Morągu to kolejny prywatny zamek, który udało nam się odwiedzić. Wystarczy zadzwonić i za symboliczną opłatą właściciel udostępnia ruiny do zwiedzania. Najpierw
czarrna od kuchniLidzbark Warmiński Gotycki zamek biskupów warmińskich wzniesiono w XIV wieku z fundacji biskupa Jana I z Miśni. W 1454 Lidzbark przystąpił do antykrzyżackiego Związku Pruskiego, miejscowa
czarrna od kuchniJuż poprzednim razem będąc w Bolesławcu mieliśmy chrapkę na odwiedzenie Zamku Czocha, wtedy się nie udało, ale w tym roku wprowadziliśmy ten plan w życie. Na
czarrna od kuchniPogoda nie dopisuje, za oknem częsciej deszcz niż śnieg tej zimy. I własnie w taki deszczowy dzień wybraliśmy się na zwiedzanie zamku w Chęcinach. To zamek
czarrna od kuchni