uważany za najzdrowszy olej na świecie jest coraz bardziej popularny w Polsce. Niedawno odkryłam jego zalety i z przyjemnością wykorzystuję go w swojej kuchni i nie tylko. Olej kokosowy, jako jedyny, ma stałą konsystencję. To go wyróżnia pośród wielu … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatybazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem, stek wieprzowy z cebulką, jajecznica,, smażony ser. Grodziskie: Kotlet schabowy, sery polskie np. oscypek, paluszki z makiem lub sezamem, łazanki, kapusta z grochem, bigos. Amercinan Pale Ale / Imperial APA / West Coast IPA: Burgery wołowe, kuchnia meksykańska, orzeszki ziemne solone, zapiekanki, naleśniki z syropem klonowym, sery francuskie, grzanki z ostrą pastą, strogonow. Black IPA: Żeberka(...)sosie pomidorowym, jagnięcina, smażone jajka, kiełbaski Jeśli nie macie dostępu do dobrze zaopatrzonych sklepów piwnych, istnieją w internecie sklepy wysyłkowe. Jeżeli interesujecie się kuchnią lub lubicie wypić dobre piwo, to warto zainteresować się Polską rewolucją :). Obecnie niektóre gastropuby używają nawet poszczególnych składników piwa do komponowania dań. W zakładce "sosy" znajdziecie też przepis na sos na bazie piwa american
Kuchnia PROzdrowotnakuchni Jakiś czas temu miałam okazję współpracować z firmą Polskie Młyny . Kilka dni temu otrzymałam niespodziewaną paczkę od firmy z nowymi produktami oraz informacją, że Polskie Młyny otwierają sklep online. Planują również poszerzyć asortyment między innymi o świeże makarony i często używaną we włoskich przepisach semolinę. Jeśli jesteście fanami włoskiej kuchni albo po prostu lubicie kupować online, zdecydowanie warto
Lekcje w kuchniKochani , witam Was dzisiaj polską, piękną jesienią. Jesienią słoneczną. Z liśćmi jak dukaty złote, jak tkane misternie różnokolorowe kobierce…Jesienią pełną niespodzianek. Niekoniecznie tych dobrych
Z Kuchni Do KuchniPierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji
Tradycyjna Kuchniaoraz przepis na "polską chińszczyznę". Ostatnio dość często brałam udział w dyskusjach i czytałam na temat tzw. Super Food (polecam ten artykuł) . Zastanawiałam się co to dokładnie takiego..czy tylko algi, zielone kawy..czy też zwykłe, najzwyklejsze produkty, które ma większość z nas w lodówce lub na półkach w kuchnii. Doszłam do wniosku, że to po prostu(...)Znajduje także zastosowanie jako wskaźnik odczynu ph oraz roślina pokojowa, uprawiana również w Polsce. Skoro znamy już ogromne właściwości kurkumy, wprowadźmy ją do swojego menu. Ja w małych ilościach dodaję ją nawet do owsianki, gdyż jej smak jest wtedy niewyczuwalny. Podrzucam Wam przepis na tytułową "POLSKĄ CHIŃSZCZYZNĘ" pełną kurkumy, papryki i pieprzu - tak by podkręcić jeszcze mocniej działanie tegoż
CzarnawisienkaPobyt w Walencji okazał się być dużo ciekawszy niż myśleliśmy. Na swoim koncie mamy już: Ukończony kurs kuchni hiszpańskiej prowadzony przez Fernando Ferrero. Przygotowywaliśmy typowe dania hiszpańskie takie jak: Paella, Tortilla, Gaspacio; hiszpańskie desery takie jak Crema Catalana czy Tarta de Santiago, oraz poznaliśmy tutejsze popularne owoce morza i ryby. Fernando pokazywał nam zarówno tradycyjne jak i modernistyczne wersje dań(...)pracować w cukierni Paco Roig i w restauracji La Marítima. Było to bardzo pozytywne i cenne doświadczenie, które mam nadzieję wykorzystać po powrocie do Polski. Artykuł Pobyt w Walencji pochodzi z serwisu Kuchnia hiszpańska - przepisy "Gotuj po hiszpańsku
Gotuj po hiszpańskuPróbowałaś już tradycyjnych polskich dań w nowoczesnych odsłonach? A wiesz co to są panzerotti? To włoskie pierogi smażone, które przygotowuje się z miękkiego i pysznego drożdżowego
RozdomowionaNapełnij dom aromatem sezonowego ciasta! Lekki biszkopt z kawałkami czekolady przełożony świeżymi truskawkami i kremem z serka mascarpone i twarogu. Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto do
Z Kuchni Do KuchniKiedy zaczęłam ograniczać mięso, to raczej nie doszukiwałam się w tym żadnej ideologii. Po prostu zauważyłam, że jedząc więcej produktów roślinnych czuję się lepiej. Widocznie mój
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszna propozycja dla amatorów żeberek. Miękkie i delikatne mięso w aromatycznym, lekko pikantnym sosie. Składniki 1 kg mięsnych żeberek 1 puszka krojonych pomidorów 1 papryka czerwona
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyMoi Drodzy czuć w powietrzu wiosnę, robi się ciepło i lekko na duchu...ale czy i lekko na ciele? Wiosną budzą się do życia kolory, soczysta
Z Kuchni Do KuchniTen przepis, lekko zmodyfikowany, został zaczerpnięty z książki "Jaglany detoks" M.Zaremby. Z książką i jej przepisami nie rozstaję się w ogóle, gdyż na własnej skórze
Z Kuchni Do KuchniKasza jaglana u mnie jest gotowana zawsze, choć nie od zawsze. Nie ma takiej opcji, bym nie miała kaszy w rezerwie w czeluściach mojej lodówki. Jest
Z Kuchni Do Kuchni