Danie dość dowolnie odwzorowane z przepisu na vindaloo z dwoma rodzajami ziemniaków z książki „Obfitość” Yotam Ottolenghi. Danie postanowiłam zrobić nagle i nie wszystkie
Polska ZupaKawa i deser w jednym? Dlaczego nie? Idealna kawa na mecz Polski... po wypiciu kawy mamy do zjedzenia pyszną, wiśniową galaretkę :) Aż chce
Aga w kuchniponad 100 krajach na świecie, oferującej swoim Klientom nowoczesne rozwiązania, pomocne zarówno w codziennej pracy w kuchni, jak i poza domem. Oferta obejmuje serię produktów do przygotowania, pieczenia, gotowania i serwowania potraw oraz pojemniki do przechowywania, mrożenia i transportowania żywności. W Polsce Firma rozpoczęła działalność w 1995 roku. Więcej o Tupperware poczytasz T U T A J - KLIK! Moje
Z Kuchni Do KuchniMussaka to zapiekanka, danie kuchni greckiej. Moja wersja znacząco odbiega od oryginału, bo przygotowana bardziej po polsku :) ale jest tak samo pyszna :) 500g ziemniaków 2 bakłażany 400g mięsa mielonego 1 cebula 5 pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny tymianek 2 jajka 1 szklanka śmietany 150 sera feta Małe bakłażany pokroić w 5mm plastry, obsypać solą i odstawić, żeby puściły(...)Jajka roztrzepać ze śmietaną i wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Kuchnie świata , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: bakłażan , pomidory , ziemniaki
https:KKuchniaMniamsałatkę z młodych ziemniaków, fasoli i bobu. To danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Czas: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Kiedy chodzą za Tobą młode ziemniaki Młody ziemniak jest jednym z ostatnich nowalijkowych warzyw, bo kiedy pojawia się na straganach(...)coś niesamowitego w delikatnych, polskich, słodkich młodych ziemniakach. Ministerstwo Rolnictwa pracuje zresztą nad rozporządzeniem, które ma określić kiedy można używać nazwy młody lub wczesny ziemniak, żeby cypryjskie, marokańskie czy izraelskie ziemniaki nie podszywały się pod nasze. Polskie ziemniaki z włoskim pesto Do pesto do sałatki z młodych ziemniaków możecie wrzucić dowolną zieleninę jaką macie w kuchni, a potem dorzucić
Niedzielny kucharzprzypadek. Skoro i tak wszystko zamierzam blendować idę na łatwiznę i sięgam po masło orzechowe 😃 Orzechy Masło orzechowe jest bardzo popularnym dodatkiem w kuchni amerykańskiej, choć ostatnimi czasy coraz częściej sięgamy po nie także w Polsce. Głównym składnikiem takiego masła są oczywiście orzechy, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie: są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wykazują działanie przeciwzapalne
Z notatnika dietetykaSernik królewski to tradycyjny polski sernik który zachwyca nie tylko smakiem i wyglądem. Po prostu król serników. Składniki : Masa kakaowa: 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Mechanik w kuchniJedną z potraw podawaną w polskich domach na Wigilię są uszka z grzybami . Jest to tradycyjne danie serwowane zazwyczaj z czerwonym barszczem. Potrawa ta wymaga
Kuchnia co dniaBardzo polskie danie, kapusta kiszona i golonka, mniam. Golonkę doprawić solą, pieprzem, kminkiem, chilli, papryka słodka i wędzona. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć golonki. Jak
Kuchnia Pokoleńbabkę zwaną przeze mnie roboczo wypiekiem perfumowanym 🙂 Tym razem znowu sięgnęłam do włoskiego przepisu. Ciambella classica z dodatkiem szafranu może być na polskim stole świątecznym powiewem świeżości, czymś faktycznie niecodziennym. Co ciekawe, w staropolskiej kuchni XIX wieku również używało się szafranu do wypieków. Dzisiaj przyprawa a już nie jest tak popularna, jak […] Artykuł Ciambella z szafranem – włoska babka
WiszniówkaSkładniki: 2 świeże pstrągi 1/3 kostki masła świeży koperek natka pietruszki czosnek polski 1- 2 ząbki w zależności od wielkości 1/2 szt. cytryny sól
Darcia w kuchnizjesc nawet dwudaniowy obiad. Co prawda nie lubilam tej przerwy i czesto bylam zla, ze przez to wydluza sie czas spedzony poza domem.W Polsce takiej przerwy nie mamy. Sa za to inne mozliwosci: jest np. kuchnia, w ktorej mozna cos odgrzac; lodowka, w ktorej da sie cos przechowac.Kanapki? O nie, kanapki to ostatecznosc!Gdy mam duzo czasu i wene tworcza
Przysmaki KarolkiWachowicz, prawda? No, bo któż by jej nie znał? Niech lepiej się nie przyznaje, oj nie ;]Miss Polski, obecnie bardzo aktywnie udziela się w sferze kulinarnej. Jej programy w Polsacie można oglądać w soboty, w godzin południowych. Osobiście lubię Jej kuchnię. Jest szybka, smaczna i przystępna dla każdego. Korzysta ze sprawdzonych przepisów, ale nie tylko.Jednak skoro znana postać
W kuchni Karmel-itkijest. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jeśli chodzi o risotto to jedna rzecz jest bardzo ważna – ryż. Z ziaren typu basmati, najbardziej dostępnych w Polsce, risotto nie zrobicie, a w każdym razie nie będzie to danie zasługujące na takie miano. Do risotta potrzebne są odmiany ryżu o odpowiednim poziomie skrobi, która w trakcie gotowania uwalnia(...)ryżu do zrobienia risotto uważa się dwie odmiany: arborio, okrągły, pękaty, który podczas gotowania idealnie wchłania wilgoć i aromaty. W Polsce, na całe szczęście można go dość łatwo kupić w hipermarketach. Nie jest tani, ale warto mieć go w kuchni. Od czasu do czasu w dyskontach organizowane są tematyczne tygodnie: francuski, czy włoski, wtedy różnorodność towaru jest większa niż zazwyczaj
Niedzielny kucharz