pysznych produktów przyprawiła mnie o zawrót głowy. Bardzo tęsknię i z pewnością jeśli będzie taka możliwość wrócę tam. Krótka foto relacja z kuchni tajskiej już niebawem, a tymczasem pochwalę się tym co udało mi się kupić w Polsce :) Znacie? Lubicie? Jakie są wasze ulubione azjatyckie smaki, przyprawy, dania
Jemy PijemyBigos to takie polskie danie, które na pewno większość z nas bardzo lubi. Dla mnie ten najbardziej ulubiony to z młodej pachnącej koperkiem kapusty. Przepis na
W kuchennym oknie EwyRosół to zupa, która do dziś króluje w wielu polskich domach. Dużo osób nie wyobraża sobie bez niej niedzielnego czy świątecznego obiadu. U mnie w domu
Kuchnia z widokiem na ogród1 główka białej kapusty1 duże kwaśne jabłko2 średnie cebulekawałeczek słoninyocet spirytusowysólbiały pieprzcukier2 łyżki mąkiZasmażana kapusta to tradycyjne polskie danie podawane do obiadu, najczęściej do golonki
Świat Domowej KuchniCiasto z agrestem i bezą przepis Ciasto z agrestem i bezą to tradycyjny, polski, letni wypiek. Kwaskowaty agrest świetnie łączy się ze słodyczą bezy i półkruchego ciasta, którego przygotowanie jest bardzo proste. Zobacz przygotowanie ciasta na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Ciasto z agrestem i pianą będzie naprawdę pyszne, jeśli zadbamy o schłodzenie(...)trakcie pieczenia piana może się unieść, by potem nieznacznie opaść. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Gooseberry Cake Recipe: for the crust: 1 1/2 cups of flour, 125 g of cold butter, diced, 1/3 cup of powdered sugar, 3 egg yolks, 1 tsp of baking powder
Lekcje w kuchniśląską zupę natknęłam się, przeglądając blog R'nG Kitchen . Zaintrygowała mnie nazwa i postanowiłam przygotować ją w swojej kuchni. Gdy już była prawie gotowa, w mieszkaniu zapachniało znajomo... krupnikiem z domu moich rodziców, bynajmniej nie Ślązaków, a mieszkańców Polski Centralnej. Tą zupą witam astronomiczną jesień, która zawitała kilkadziesiąt minut temu. Składniki : 4 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler korzeniowy
Weekendy w domu i ogrodziewiem jak u Was ale w mojej rodzinie przeplatają się tradycje z różnych rejonów Polski. Wigilia przeważnie jest wspólna i każdy daje coś od siebie. Na stole są dwie juszki - jedna to zupa rybna a druga to...kompot z suszu. Zupę rybną tak nazywa się w rodzinie od strony mojej Babci (rejon Chełma, Zamościa), a kompot z suszu(...)Niżna). W jednym i drugim przypadku to Polacy, z tym że Ci z Bereżnicy - z etnicznej grupy Łemków. Jedni i drudzy (patrząc na rejon, który zamieszkiwali) byli pod wpływem kuchni ukraińskiej. I rzeczywiście - kuchnia ukraińska obfituje w juszki, czyli pożywne, zawiesiste zupy. Tu zagadki nie ma. Zastanawiam się skąd wzięła się taka nazwa kompotu z suszu u Łemków... Składniki
Nie tylko w kuchniPrzy weekendzie naszła mnie ochota na dobrą, prostą polską zupę ! I mimo, że za oknem prawie wiosennie, to jednak coś rozgrzewającego na talerzu się przyda. Padło na zalewajkę, która pamiętam z kuchni mojej babci, a którą odkryłam ostatnio na nowo przeglądając bloga Basi Mozaika życia. Zakwas na żur miałam
Kulinarne przygody Gatityblogu, bo poświęcony wykończeniu wnętrz, a w szczególności łazience. To pierwszy z serii takich wpisów, udało nam się bowiem spełnić jedno z naszych marzeń i kupić wakacyjny apartament nad polskim morzem. Padło na Puck, miasteczko mi dotąd nieznane, ale niezwykle urokliwe i wolne od zgiełku, jaki panuje w bardziej turystycznych miejscowościach. Na pewno będę polecała Wam mnóstwo ciekawych miejsc(...)wysokiej jakości płytek. PŁYTKI TUBĄDZIN Zarówno nasza nadmorska łazienka, jak i ten wpis , powstają dzięki fantastycznej współpracy z firmą Tubądzin – polskim producentem najwyższej jakości płytek. Marka jest mi doskonale znana, w moim domu, w łazienkach i kuchni od ponad 6 lat mam płytki z ich kolekcji współtworzonej przez Macieja Zienia. Nawet po tylu latach wyglądają nowocześnie i stylowo
nietylkopasta.plKeto ptasie mleczko w czekoladzie Typowo polska słodycz – wersja keto Chodziło za mną to keto ptasie mleczko chyba z pół roku… W tym czasie przewinęły mi się przez ekran komputera/ telefonu różne domowe wersje tych słodkości. Za każdym razem mówiłam sobie, że to już teraz właśnie nastał ten moment, że ja też dorobię się własnego ptasiego mleczka(...)ptasie mleczko! Ptasie mleczko Te słodkie pianki w czekoladzie zna i lubi chyba każdy. Stanowią wizytówkę polskiego przemysłu cukierniczego i są często wybierane jako souvenir z Polski. Dzisiaj prezentuję je w wersji beznabiałowej i niskowęglowodanowej. Przed Wami keto ptasie mleczko! Dania Deser Kuchnia Europejska Keyword czekolada , finger food , galaretka , pianki , ptasie mleczko Porcje 6 sztuk Czas przygotowania 10 minut
Modern Cave GirlWęgierski rodowód Choć potrawa ta ma węgierski rodowód to śmiało można powiedzieć, że należy również do polskiej klasyki. W oryginale, warzywa smaży się na smalcu z dodatkiem aromatycznej sproszkowanej papryki. Jak wiadomo kuchnia węgierska, jak kraj długi i szeroki papryką stoi. Leczo – Najlepsze z pajdą chleba Jest wiele
kuron.com.plspodu. Chleb mieszany na zakwasie z miodem i oliwkami na blogach: Akacjowy blog am. art kolor i smak Apetyt na smaka Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Kulinarne przygody Gatity Moje małe czarowanie nie-ład mAlutki Polska zupa Smakowity chleb Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slow life
Przepisy na domowy ser i chlebChoucroute garnie oznacza mniej więcej tyle, co „udekorowana kiszona kapusta”. Teoretycznie to danie kuchni francuskiej, jednak z racji jego głównego składnika ma ono więcej wspólnego z niemiecką czy nawet polską tradycją kulinarną. Francuzi zainteresowali się kiszoną kapustą mniej więcej w połowie XVII wieku, po tym jak pod panowaniem francuskich władców znalazły się niemieckie dotąd Alzacja i Lotaryngia. Natomiast wspomnianą
Kulinarna PokusaTłusty czwartek za pasem dlatego u mnie dzisiaj bardzo słodko i bardzo kalorycznie. W tym roku postanowiłam odejść od polskiej pączkowo - chrustowej tradycji i przygotowałam amerykańskie
Smak mojej kuchni