kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:44/100)

Piersiątka z kurczaka na parze inaczej 183

Zróbmy cos po polsku, elegancko...ale zdrowo. Zróbmy sobie obiad na parze! Składniki -kilka ziemniaczków -szparagi -pierś z kurczaka pokrojona na mniejsze części -pieczarki -ser żółty

Z Kuchni Do Kuchni
Wykorzystuję, nie marnuję. 52 wyzwania zero waste Sylwi Majcher - recenzja 85

zero waste" to książka Sylwii Majcher , której premiera miała miejsce 16 pażdziernika 2019 r. Wcześniej na moim blogu opisałam Wam poprzednią publikację autorki, czyli "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku" . Kim jest Sylwia Majcher?   To dziennikarka TVN24, współautorka nagradzanego bloga kulinarnego kuchniawformie.pl oraz zwyciężczyni ogólnopolskich Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy i absolwentka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu(...)samym resztki postawić na stole w atrakcyjnej odsłonie.  Swoje nieoczywiste przepisy testuje na dwójce dzieci.  Jej nieustającym źródłem inspiracji są regularne podróże.  Lubi zaglądać szefom kuchni do garnków oraz talerzy.  Zbiera książki kucharskie z całego świata, w nowych miejscach zamiast muzeów zwiedza targowiska i miejsca, w których karmiącą zaskakująco.  Gdy nie gotuje

Di gotuje
Ciasto czekoladowe z serowymi łatkami 127

Przepyszne czekoladowe ciasto w połączeniu z serem jak z doskonałego sernika to świetny pomysł na zbliżający się weekend! :) Jak zwykle, do ciasta proponuję moim gościom kieliszeczek

MamaOskarka
Babka ziemniaczana. Esencja tradycyjnej kuchni domowej. 198

ująć. Zawsze będzie mi się kojarzył z chwilami spędzonymi z moimi ukochanymi Kobitkami. Poczucie bezpieczeństwa i spokój - niby to tylko jedzenia, a ja takie mam poważne skojarzenia ;) Kuchnia prosta, a jakże polska, smaczna całkowita. A Wy? Jedliście?  Może Macie inne receptury? Moja Mama ma co najmniej dwie metody robienia Babki. Tą którą opisałam uraczyła mnie w ostatni piątek

Kuchnia po mojemu
Kapusta z grochem 160

Kapusta z grochem to tradycyjne danie nie tylko kuchni podkarpackiej. Gości  na polskich stołach od morza aż do „Tater” :). Dla mnie jest to danie, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii, podobnie zresztą jak bez kapusty z grzybami. Od lat przygotowuję je obie, bo nie ma lepszego dodatku do wigilijnego karpia i ziemniaczków, jak dobrze przyprawiona kapusta. Jako że tradycyjnie

Trzeci talerz
Rosół po węgiersku - zupa kurczakowa 208

kawałki i wrzucam z powrotem do zupy. Na talerz nakładam makaron, zalewam go zupą, dodaje kawałki mięsa i dodaję warzywa. Dodatkowo posypuję odrobiną natki pietruszki. (źródło przepisu: "Kuchnia węgierska" Wydaw. Edipresse Polska S.A. +modyfikacje

Kuchnia co dnia
Liebster Blog Award 142

Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem.10 Jakie jest Twoje ulubione danie na Boże Narodzenie? - Ryba po grecku… i nie tylko.11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz? (oprócz Polskiej). - Chińską, ale… nie tylko. IV. Kolejne nominacje:http://choochla.blogspot.ie/http://chilloutkitchen.blogspot.ie/http://zgrabnegotowanie.blogspot.ie/http://malybezglutek.blogspot.ie/http://latosiowy-dom.blog.pl/http://cieszysiemicha.blogspot.ie/http://www.maniawypiekania.pl/http://www.biegacznadiecie.pl/http://lyzkaozarciu.blogspot.ie/http://bitofcinnamon.blogspot.ie/http://szczesliwakuchnia.blogspot.ie/  I oczywiście pytania do nominowanych:Na słodko, czy wytrawnie?Łakoć, bez którego nie możesz się obejść…Twoja popisowa

mojewypiekiinietylko
rożki drożdżowe z masą orzechową 167

ostatnich dniach cała Polska zajada się rogalami marcińskimi a ja na przekór upiekłam inne. Zamiast zrobić duże rogale postawiłam na maleńkie rożki, dosłownie na dwa kęsy, wypełnione masą orzechową i polane lukrem i czekoladą. Była to miła odmiana od pieczonych często u nas rogali z marmoladą. Choć było ich mnóstwo to w ciągu połowy dnia zniknęły wszystkie. Przechodząc obok(...)zdjęciu poniżej), wtedy mamy małą tackę. Można też miseczki całkowicie zdjąć a tacki użyć jako deskę do serów. Jedna rzecz a tyle zastosowań:) Przy okazji oszczędzamy miejsce w kuchni.  Tą i podobne tacki do serwowania przekąsek możecie kupić w sklepie StrefaUlubiona.pl  a produkty marki Vialli-Design znajdziecie tutaj: KLIK Składniki: na ciasto: 550 g mąki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pyszne szwajcarkie ciasto marchewkowe z polską śliwką i kremem z serka homogenizowanego... 181

Składniki: olej rzepakowy 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 4 krople, mąka pszenna 2 szklanki, soda 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1

W Mojej Kuchni Lubię
Gotowany schab do chleba 162

Od firmy Proeco Polska dostałam paczuszkę z ich produktami. Robiąc schab gotowany postanowiłam kilka z nich dodać do marynaty. Był to koperek i natka pietruszki

Ewa w kuchni
Papryka wędzona czyli nowa przyprawa na polskim rynku 167

dostępna w Polsce w coraz większej ilości sklepów. Mowa tu o papryce wędzonej, bardzo ciekawej przyprawie, która nadaje niespotykanego smaku i aromatu daniom mięsnym i warzywnym. Papryka wędzona Tak jak wspominano powyżej, papryka wędzona to stosunkowo nowość wśród przypraw dostępnych w polskich sklepach. Jednak jest ona znana już od bardzo dawna, jest popularna na przykład w kuchni bułgarskiej albo węgierskiej

Trochę smaku
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 175

taka sensualna przyjemność:) Inspirację zaczerpnęłam z książki Tender Volume I mojego ukochanego autora kulinarnego Nigela Slatera. Kojarzycie go? W Polsce można go zobaczyć w programach kulinarnych na BBC lub Kuchni Plus, niestety jego książki nie są dostępne w języku polskim, a swoją kupiłam na Amazonie, gdy mieli jeszcze darmową dostawę do Polski. No może niezupełnie wszystkie książki - po polsku(...)aktualnego nastroju. W świetnym programie "Nigel Slater's Simple Suppers" gotuje z właścicielami miejskich ogródków i promuje własne uprawy. A w książce "Tender" zawarł pomysły na wykorzystanie ich w kuchni. Ach, uwielbiam tego faceta!To od Nigela dowiedziałam się, że warto polować na małe, młode bakłażany.  Przypominają one popularne w Azji i kuchni Bliskiego Wschodu tzw. finger aubgergines, oberżyny

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorota, Karol i Goście - Nowa kampania Lidla 176

próbowania swoich sił w kuchni, a także do zakupów w sklepach sieci.  Zapowiedź kampanii stanowiły spoty, gdzie Dorota Wellman, z dużą nieporadnością próbowała swoich sił w kuchni, a Karol Okrasa z różnymi przygodami próbował być dziennikarzem :) Widać, że nowa kampania będzie równie wesoła co poprzednia, a myślę, że może być jeszcze lepsza :) Lidl Polska rozpoczyna nową odsłonę kampanii(...)kuchnialidla.pl”, w której będzie inspirować do gotowania i poszukiwania nowych smaków  w kuchni. W ramach kampanii powstanie innowacyjny format w konwencji talk show „Dorota, Karol i Goście”, gdzie znana dziennikarka i profesjonalny kucharz wraz z zaproszonymi gośćmi będą  w kuchni gotować, a także o kuchni rozmawiać. W ramach nowego formatu, Lidl zaoferuje swoim klientom, a także wszystkim miłośnikom

Parowar Faceta
Konkurs Warszawa od Kuchni” rozstrzygnięty 206

HOTEL FABRYKA WEŁNY szef kuchni WIESŁAW BOBER RESTAURACJA & BAR N31 NAJLEPSZA RESTAURACJA FINE DINING W WARSZAWIE W 2017r. WILCZA 50 THAISTY ZDROWA KONKURENCJA U RYSIA WIESZ CO ZJESZ BRITISH BULDOG PUB W LONDON STAK HOUSE WODA OGNISTA LIF PRODIŻ WARSZAWSKI KRASNODWÓR THE ALCHEMIST GASTROPUB .BUBBLES RESTAURACJA POLSKA W AIRPORT HOTEL ,,ELIXIR” W DOMU WÓDKI EXCLUSIVE RESTAURACJA POD GIGANTAMI(...)CHINA TOWN HELIANTHUS FLORIAN OGIEŃ CZY WODA Z57 INDIA KING CURRY KING SUENO TAPAS BAR CZERWONY WIEPRZ VENTI – TRE w HOTELU REGENT GRINGO BAR SARDYNIA TRATTORIA DA MIRCO ZEGARMISTRZOWSKA KUCHNIA OTWARTA TRATTORIA PIZZERIA CALABRIA CAFFE OKNO ​ materiały prasowe WIP materiały prasowe WIP Nagrody specjalne MAZURKAS CATETRING 360 STOPNI -CATERINGOWA FIRMA ROKU 36.BLENDER LUNCH BAR EVENTS – EVENTOWE MIEJSCE ROKU SPOKO

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Risotto pomidorowe. Osobowość ziarnka. 258

Risotto to gadatliwa potrawa. Przyrządzać risotto , znaczy rozmawiać. Przede wszystkim dlatego, że gotowanie risotta kończy się w chwili, gdy zgłodniali biesiadnicy już są, a nawet tłoczą się w pobliżu kuchni.  Nie ulega wątpliwości, że przygotowanie risotta jest też po trosze czynnością, która sprzyja filozoficznej zadumie. Długie i monotonne zajęcie nieuchronnie rozjaśnia nasze myśli.  Przyrządzenie dobrego risotta wymaga ryżu(...)także skropić chilli - jeśli lubimy ostrzejsze smaki. * cytuję wiersz autorstwa Giovanni Pascoli Il risotto in ai - znaleziony w książce Sekrety kuchni włoskiej , Eleny Kostioukovitch  **cytuję fragmenty rozdziału Risotto z książki Sekrety kuchni włoskiej , Eleny Kostioukovitch  Dziękuję LIDL Polska za pyszną i aromatyczną przesyłkę z produktami z Tygodnia Włoskiego

KUCHARNIA