kiełbasa - 10546 przepisów (strona:62/704)

Biała kiełbasa w plecionce z ciasta 139

danie, które nie dość, że jest pyszne to pięknie się prezentuje na stole. Miła odmiana od kiełbasy dodawanej do żurku czy zwyczajnie gotowanej. Możecie przygotować kilka kiełbas w jednej wielkiej plecionce czy wieńcu lub każdą osobno. Efektowna propozycja na Wielkanoc. Składniki: 4 białe kiełbasy  500g mąki pszennej  250g jogurtu  250g masła  szczypta soli  mleko(...)posmarowania ciasta  chrzan z żurawiną do podania  Jeśli biała kiełbasa jest surowa, to gotujemy ją. Mąkę zagniatamy z jogurtem, masłem i solą. Formujemy kulę ciasta i wkładamy ją do lodówki na 2 godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy 4 kwadraty – wielkość taka, by zmieściła się po skosie na nich kiełbasa. Resztę ciasta tniemy w paski. Blaszkę wykładamy papierem

Gotowanie i blogowanie
Niezwykłe currywurst – biała kiełbasa na curry z soczewicy 215

powstało na moich talerzach było zainspirowane konceptem, ale nie wykonaniem i nie finalnym efektem tego typowego dla naszych zachodnich sąsiadów fast foodu. U mnie to najlepsza surowa biała kiełbasa i szybkie curry z soczewicy, śmietanki kokosowej, pomidorów, cebuli i przypraw. Całość – 30 minut. Smak- zabójczy. Wieprzowa kiełbaska, mocno octowe pikle, przesiąknięte tłuszczem frytki, nieśmiertelny ketchup, pszenna dmuchana buła, łycha(...)Smaczna i bardzo wygodna opcja.   Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Szykujemy sobie dwie patelnie. Na jednej z patelni na oleju smażymy z każdej strony na złoto wszystkie białe kiełbasy. Do zezłocenia na średnim ogniu będą potrzebowały około 5-6 minut z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni, takiej, którą możecie w całości włożyć do piekarnika, rozpuszczamy masło klarowane

Karo in the Kitchen
Zapiekanka chłopska 339

Pyszna zapiekanka, w której niejeden z Panów niejedzących brokułów nawet nie zauważy tego warzywa, a to dzięki obecności pysznej pieczonej kiełbasy. Zapiekanka jest sycąca, ale również nie należy do najzdrowszych (ale od czasu do czasu trzeba zaszaleć). Dodatkowo w domu będą się unosić nieziemskie zapachy ;-) SKŁADNIKI Składniki podstawowe zapiekanki 1 brokuł (500 g) 1 kg ziemniaków 4 kiełbasy np. śląskie(...)dużych oczkach. Na dużej patelni rozpuścić margarynę, dodać słoninę i boczek pokrojone w cienkie plasterki, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę smażyć, po czym dodać pokrojone w plasterki kiełbasy (wszystkie się nie zmieszczą, więc połowę porcji). Smażyć z każdej strony, tak żeby ładnie się przypiekła. Usmażoną kiełbasę i cebulkę przełożyć do głębokiego talerza, zaś boczek i słoninę pokroić

Passions hobbies life
Swojskie kaszotto – pęczak, kiełbasa, cebula i pieczarki 145

różnica w ich podstawie. Do mojego swojskiego kaszotta użyłam grubej kaszy jęczmiennej –czyli pęczaku –i bardzo polskich dodatków. Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i odkładamy żeby obciekła. Kiełbasę kroimy w naprawdę cieniutkie półplasterki lub nawet drobniej- na ćwierć plasterki. Cebule obieramy i kroimy w dwumilimetrowe półplasterki. Czosnek drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym papierowym ręcznikiem i drobno kroimy(...)kostkę, razem z trzonkami. Podgrzewamy bulion lub rozpuszczamy kostkę rosołową w pół litra wrzątku. Do rondla wlewamy 2 łyżki oleju i do mocnego zrumienienia podsmażamy na nim pokrojoną drobno kiełbasę. Im bardziej skarmelizowana, tym lepiej. Musi być naprawdę ciemna, lekko chrupiąca i aromatyczna – grubość jej plasterków nie jest tu bez znaczenia. Kiełbasę po zrumienieniu odcedzamy z tłuszczu, wkładamy do osobnej

Karo in the Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem 232

Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy - łatwa propozycja na konkretny obiad. Proste składniki, pyszny efekt  końcowy :) SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 600 g ulubionej kiełbasy (u mnie krakowska) 3 duże cebule 3-4 ząbki czosnku 330 ml śmietany 18% 250 g żółtego sera 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżka tymianku (najlepiej świeżego) papryka słodka mielona sól morska świeżo mielony pieprz(...)talarki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez  5 minut. Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę i przesmażamy razem kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki odcedzamy i posypujemy tymiankiem. W naczyniu żaroodpornym układamy 1/3 ziemniaków, połowę kiełbasy z cebulą, znów ziemniaki, kiełbasę i ostatnią warstwę ziemniaków

Moje Kuchenne Rewelacje
Kotlety ziemniaczane z kiełbasą 327

Kotlety ziemniaczane z kiełbasą to świetny pomysł na obiad idealny dla całej rodziny. Składniki: 1 kg. ziemniaków 2 szt. jajka 0,5 kiełbasy śląskiej 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków 2 łyżki soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 szklaki mąki oleju kokosowego rafinowanego do smażenia Przygotowanie: Kiełbasę obrać ze skórki (Sucha kiełbasa jest trudna do obrania. Chcąc pozbyć się skóry należy(...)włożyć laskę kiełbasy na chwilę do zimnej wody). Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do chłodnego miejsca, żeby szybciej ostygły. Zimne ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać jajka, przyprawę do ziemniaków, sól, pieprz i mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto ( gdy ciasto będzie kleiło się do rąk dodać więcej mąki) ma być ścisłe i łatwo się formować

Smaczne Potrawy
Czosnkowa mielonka ze słoika 171

konserwy, które jadłem na koloniach blisko 30 lat temu. Tylko to jest jeszcze lepsze. Ta mielonka to kolejny wpis z serii słoikowych smarowideł, które przygotowujemy wspólnie z Dobrą Kiełbasą . Przypominam, że w poszukiwaniu smaków dzieciństwa (to znaczy bardziej mojego dzieciństwa, bo Madzia to już właściwie dziecko nowego ustroju) testujemy mieszanki przypraw od Dobrej Kiełbasy. Z tymi mieszankami możecie się zapoznać(...)razem zrobiliśmy wyjątek i zamiast gotowej mieszanki sami dobraliśmy różne przyprawy. Ale jeśli wam się nie chce bawić w odmierzanie poszczególnych przypraw to z powodzeniem możecie zastosować mieszankę "Kiełbasa słoikowa". Składniki na 1 duży lub 2 małe słoiki 330 g łopatki 215 g tłustego surowego boczku 2 duże ząbki czosnku 45 ml zimnej wody 10 g mieszanki przypraw "Kiełbasa słoikowa

Marder&Marder Manufacture
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 162

tygodni temu rozpoczęliśmy cykl "słoikowy". W każdy poniedziałek publikowaliśmy przepis rodem z PRL-u, czyli jakieś mielonki, pasztety i inne smarowidła zamknięte w słoikach. Wspiera nas w tym Dobra Kiełbasa , która dostarcza nam mieszanek przypraw. Przed nami jeszcze kilka mięsno-słoikowych przepisów, ale dzisiaj postanowiliśmy zrobić wyjątek i mamy dla was warzywa. A konkretnie pomidory. Madzia okazyjnie kupiła(...)gładką masę i przekładamy do słoików. Mocno zakręcamy, przekładamy do garnka z wodą i pasteryzujemy przez 20 minut w 90 stopniach (tutaj możemy np. posłużyć się termometrem od Dobrej Kiełbasy: KLIK ). Przecieru niczym nie doprawiamy. Dopiero w chwili, gdy będziemy z niego korzystać można wedle woli i potrzeby doprawić. Ale jeszcze o jednej rzeczy chciałem wspomnieć. Bo pomysł

Marder&Marder Manufacture
Biała kiełbasa w piwnej marynacie 204

Biała kiełbasa w piwnej marynacie, co to dużo mówić. Każdy już chyba grillował i wie jak smakuje grillowana biała kiełbasa, oczywiście ja muszę to skomplikować ale w zamian zyskuję coś innego. Składniki : biała kiełbasa PAŻONA musztarda francuska butelka piwa Przygotowanie : Marynaty przygotowuję w ilości aby kiełbasa była do połowy zanurzona w stosunku szklanka piwa (250ml(pół butelki)) na 2 łyżki(...)musztardy. Mieszam i wkładam do niej białą kiełbasę pozbawioną osłonki (szczewa). Do marynowania wygodnie jest użyć zamykanego pojemnika hermetycznego ułatwia to obrócenie kiełbasy w marynacie na drugą stronę. Marynuję ok 3-4h trzymając w lodówce. Grilluję na średniej temperaturze aby właściwa temperatura doszła do środka a kiełbaska spokojnie nabierała rumieńców

Mechanik grilluje
Zapiekanka na bazie ziemniaków i kiełbasy 147

ciągle jeszcze trwające zimowe wieczory polecam zapiekankę z ziemniakami, kiełbasą, cebulką, boczkiem i całą masą pysznych smaków. Rozgrzewa i krzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować faceta… polecam Składniki: 6 ziemniaków 1 kg kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 30 dag pieczarek 2 papryki czerwone 2 cebule kapusta biała 20 dag sera żółtego masło olej musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie: Pierwszy(...)etap przegotowania jest najbardziej czasochłonny gdyż musimy pokroić wszystkie składniki: – ziemniaki obrać, umyć i pokroić w talarki o grubości 0,5 cm – kiełbasę pokroić na grube plasterki – boczek pokroić w plasterki – pieczarki obrać i pokroić i cienkie paski – paprykę umyć i pokroić w paski (nie za długie) – cebulę obrać i pokroić i piórka Następnie

Kulinarna Patilogia
Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy 399

bądź pieczarki – wszystko bardzo smacznie i efektowne. Tym razem poniosła mnie jednak fantazja, na świąteczne śniadanie postanowiłam przygotować koreczki, trochę niezwykłe: Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy. Te koreczki to pyszna przystawka łącząca tradycyjne smaki- białą kiełbasę, chrzan i majonez z rzadko wykorzystywanymi w polskiej kuchni przepiórczymi jajkami. Efekt wow, gwarantowany! 12 jajek przepiórczych 2 parzone domowe(...)białe kiełbasy rzeżucha 1 łyżka chrzanu + 1 łyżka majonezu Winiary Jajka gotujemy na twardo 2,5 minuty, studzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skorupek. Białą kiełbasę kroimy na 12 części o grubości ok. 2 cm. Na wykałaczkę nabijamy kawałek białej kiełbasy, smarujemy ją sosem chrzanowym, posypujemy rzeżuchą, wbijamy ugotowane jajko, sam czubek dekorujemy rzeżuchą, doprawiamy solą i białym pieprzem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym / Sausage baked with sweet potatoes and blue cheese 199

Dziś proponuję niezwykle szybki i łatwy pomysł na obiad w zabieganym tygodniu. Najlepszej jakości kiełbasa zapiekana z batatami, cebulką i czosnkiem, z dodatkiem pomarańczy zadowolą wszystkich domowników. Jest to tak na prawdę rewelacyjne danie jednogarnkowe, które dzięki dodatkowi sera pleśniowego i orzechów nabiera niebanalnego charakteru. Proponuję też podać je ze świeżym pieczywem w celu zebrania nim pysznego sosu, polecam! Bardzo(...)dbają o delikatną powierzchnię patelni i naczyń do zapiekania jak na przykład ten drewniany zestaw łyżek i łopatek - zakochałam się w nim! Polecam! Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana z batatami i serem pleśniowym (4 porcje) Składniki: 1 cebula, obrana i pokrojona w ósemki 3 średnie słodkie ziemniaki (bataty), obrane i pokrojone w 2 cm kostkę lub półksiężyce

karmelowy
Kiełbasa ze słoika 350

Kiełbasa w słoiku, to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak się jechało na wakacje, to babcia szykowała tak zwane weki. czasami była to klasyczna mielonka, czasami właśnie kiełbasa. To idealna domowa wędlina, bez żadnych polepszaczy czy chemicznych wypełniaczy. A na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu. Po 3-krotnej pasteryzacji może być przechowywana nawet do sześciu miesięcy. Uwaga : moja kiełbasa jest mało(...)słona, jeśli wolicie bardzie słone wyroby, dodajcie troszkę więcej soli. Kiełbasa ze słoika Czas przygotowania: 4 dni Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 500 g  szynki wieprzowej 500 g boczku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego 1/4 mielonych liści laurowych 1/4 mielonego ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: Chude części szynki kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski 236

Niedawno razem z DobraKielbasa.pl przygotowaliśmy kiełbasy i wędliny na stół wielkanocny. Efekty smakowe przerosły nasze oczekiwania. A biała kiełbasa była hitem wśród całej naszej rodziny. Sezon grillowy w pełni. My również przyłączyliśmy się do narodowego zrywu. Po naszych pierwszych sukcesach z domowymi kiełbasami postanowiliśmy nie wrzucać na ruszt gotowych kiełbas. Bardzo lubimy grillować cienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy(...)się nie mieszka w dużym mieście. Dlatego teraz kupiliśmy dobre mięso i doprawiliśmy tak jak lubimy (dużo czosnku i ziół). Gorąco polecamy te kiełbaski i w ogóle przygotowywanie kiełbas i wędlin w domu. To jest naprawdę proste. Może te nasze kiełbaski nie wyszły idealnie równe, ale były przepyszne. Dokładnie takie jak chcieliśmy: nie za suche, aromatyczne – pachnące czosnkiem

OstryKęs
Litewskie kartacze 234

ciepło szybciej nie będzie. Niestety, ale skończyła się złota jesień. Wobec takiej aury zapraszam dzisiaj na sycące danie kuchni wschodniej - kartacze - gotowane kluski ziemniaczane z nadzieniem ze zmielonej kiełbasy i cebuli, które w sam raz nadają się na posiłek w mroźny dzień. Kartacze znane są praktycznie w całej kuchni europejskiej, ich bardziej okrągła wersja w kuchni polskiej to pyzy(...)przygotowania dania użyłem: 500 gram ziemniaków,  100 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 500 gram kiełbasy czosnkowanej, 1 cebuli, 4 łyżeczek świeżego tymianku, , 200 ml kwaśnej śmietany 18%, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie kartaczy nie jest zbyt skomplikowane, a rozpocząć je należy od przygotowania ciasta ziemniaczanego na kluski. W tym celu obrałem pół kilograma ziemniaków i połowę z nich

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania