obecności wcale nie drażni mnie jej smak. I dziś przedstawiam właśnie jedno z takich dań - sposobów na kaszę gryczaną - pyszne gołąbki :-D Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem i kiełbasą GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ, BOCZKIEM I KIEŁBASĄ 1 kapusta biała"z czubkiem"o śr. 25 cm 200 g kaszy gryczanej 500 g boczku 300g dobrze wędzonej kiełbasy 1 jajo 1 duża(...)wodą i gotujemy około 10 minut (wody nie solimy). Po tym czasie zdejmujemy pierwsze ugotowane liście, i kapustę dalej gotujemy. Postępujemy tak do momentu zdjęcia wszystkich liści. Boczek i kiełbasę mielimy w maszynce używając końcówki z dużymi oczkami. Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy, drobno siekamy i szklimy na łyżce oleju.Gdy się zeszkli dodajemy zmielony boczek z kiełbasą i chwilę razem podsmażamy
peggiwkuchnijajek przepiórczych* ugotowanych na twardo, 250 g cienkiej białej kiełbasy**, 250 g małych pieczarek, 250 g pomidorków koktajlowych, 2 – 3 szalotki, świeżo stary chrzan masło do smażenia. Jajka obrać. Część pokroić wzdłuż na pół, część zostawić w całości. Pomidorki umyć. Część pokroić w poprzek na pół, część zostawić w całości. Szalotki obrać, pokroić w cienkie plasterki, rozdzielić na krążki. Pieczarki(...)oczyścić. Kiełbasę usmażyć na maśle. Pieczarki w całości usmażyć na maśle. Na maśle ze smażenia kiełbasy podsmażyć pomidory (całe i pokrojone). Kiełbasę pokroić na kawałki długości około 3 cm (jeżeli mamy normalnej grubości kiełbasę pokroić w plasterki). Na półmisku ułożyć kawałki kiełbasy, pieczarki, jajka, pomidorki, krążki szalotki. Oprószyć świeżo startym chrzanem. Posypałam kiełkami pora. *zamiast przepiórczych mogą być jajka
królestwo garówWitam serdecznie Tym razem zaproponuję przepis na pyszny kapuśniak z kiełbasą i boczkiem. Kapuśniak jest bardzo syty i smaczny ale niestety nie dietetyczny :), jeżeli ktoś jeszcze nie robił kapuśniaku w takim wydaniu to polecam wypróbować przepis. Od siebie dodam że mi najlepiej kapuśniak smakuje odgrzewany. Będziemy potrzebować: 2,5 L wody 700 g kapusty kiszonej 350 g boczku wędzonego(...)ziemniaków 700 g kiełbasy (dobrej) 200 g marchewki 1 pietruszka (około 90 g) 2 średnie cebule (około 130 g) 4 ząbki czosnku przyprawy: 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka lubczyku papryka ostra kminek 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu sól, pieprz Garnek o pojemności około od 4-5 L Link do filmu
Uwaga Babcia GotujeFasolka po bretońsku to znana potrawa jednogarnkowa, która jest sycąca i smaczna. Można ją robić z boczkiem, kiełbasą lub mieszać kiełbasę z boczkiem. Dodawać czosnek, kolendrę, tymianek kto jak lubi. Ja teraz robiłam taką podstawową wersje tylko z kiełbasą , ale smaczną i delikatnie pikantną bo taką właśnie lubię. Fasolkę można porcjować i zamrozić, a potem wykorzystać na szybką kolację(...)Składniki: 50 dag fasoli jaś 50 dag ulubionej cienkiej kiełbasy 1 cebula 100 g koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku około 1 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu papryka słodka lub ostra (według uznania) 1-2 łyżki oleju Fasolę opłukać, a następnie zalać zimną wodą, około 5 cm nad poziom fasoli i odstawić
talerz przyjemnościpójść. Przynajmniej tak zapraszało menu na stronie www restauracji, a szczególnie jedno zdjęcie potrawy... Bierhalle Lublin wg Kurta Schellera? Chyba nie bardzo Ale zacznę od tego, że uwielbiam kiełbasy, kiełby, chabaninę - jak zwał tak zwał. Mógłbym jeść je na okrągło. Pod każdą postacią - na zimno, smażone, gotowane, grillowane, pieczone. Nieważne. Na sam widok dobrej kiełbasy ślinka mi cieknie. Nawet(...)mięsnym apetytem i w koszyku wędruje kawałek kiełby. Ale do rzeczy. Zdjęcie na stronie www - i tu jest pies pogrzebany Już przed wejściem do restauracji wiedziałem, co zamówię - talerz kiełbas (zestaw tradycyjnych kiełbas niemieckich: Bratwurst Curry, Weisswurst, Norymberskie podane z sauerkraut (kapusta kiszona, cebula, kminek) w cenie 32,99 zł. Jako że miałem przyjemność kilka razy jadać genialne kiełbaski
Right Behind The KitchenChyba nikogo nie muszę przekonywać do tego, że samodzielnie przygotowana kiełbasa jest najsmaczniejsza ! Jest Kiełbasa myśliwska Czas przygotowania: Proporcje na 5 kg kiełbasy Składniki: 2500 g wieprzowina kl. I (od szynki, biodrówka) 1500 g wieprzowiny kl. II (tłusta karkówka) 400 g pręgi wołowej 350 g słoniny jelita kiełbaśnice 32 mm Przyprawy na 1 kg mięsa: 20 g peklsoli(...)minut. Mięso musi być bardzo kleiste. Mięso wkładamy do nadziewarki i nadziewamy nim dosyć ściśle kiełbaśnice formując odcinki o długości 20 cm. Gotowe kiełbasy wieszamy na drążkach i umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu na minimum 12 godzin, do tak zwanego osadzenia. Kiełbasę wędzimy w temperaturze 4- 45 stopni przez 4 godziny. Następnie
Kulinarne przygody Gatityczegoś takiego jak ‘bigos wegański’ czy wegetariański – może sobie być kapusta z grochem, ale nie bigos. Kapusta kiszona do duszenia lubi smalec, nie olej, lubi mocne smaki – wyraźną, czosnkową kiełbasę, jagody jałowca i ziela angielskiego, mocno przypieczone, skarmelizowane mięso. Bigos kocha dziczyznę. Grzyby jakich używamy do bigosu to tylko i wyłącznie podgrzybki i prawdziwki – najbardziej aromatyczne kapelusze. Pieczarki(...)centymetrowe kawałki. Wywar zostawiamy, przyda się. Cebule kroimy w nie najdrobniejszą kostkę, przesmażamy na kilku łyżkach smalcu do lekkiego zrumienienia, dodajemy ją do pokrojonych grzybów. Odstawiamy na później. Kiełbasę śląską i jałowcową kroimy w ćwierć plasterki. Mięso wieprzowe, wołowe i dziczyznę – w kostkę o boku ok. 3cm – traktujemy surowe mięso mielonym pieprzem. Nie solimy go żeby nie zrobiło się suche
Karo in the Kitchenpotrawa z pewnością przypadnie do gustu wszystkim Panom :) Dlaczego? Bo składa się z kiełbasy i to gotowanej w piwie, z którego z kolei robi się pod koniec pyszny piwny sosik. Powiem szczerze: mnie to danie nie zachwyciło (po prostu nie przepadam za piwem, a tu jest mocno wyczuwalne), ale Mąż był wniebowzięty :) Także drogie Panie, jeśli chcecie sprawić kulinarną przyjemność(...)swoim mężczyznom to zaserwujcie im białą kiełbasę gotowaną w piwie! Najlepiej oczywiście w ich ulubionym :) Na Wielkanoc jak znalazł! Składniki: 500 g surowej białej kiełbasy 500 ml piwa 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 4 łyżki masła sól pieprz przyprawa do zup olej Wykonanie: Piwo wlewamy do garnka i zagotowujemy. Wkładamy białą kiełbasę, obrany ząbek czosnku oraz jedną
MyCookBook.pldobrego wina. Wina dodają również...do tego pysznego dania! Składniki -cukinia baby im mniejsza/młodsza tym lepsza -papryka długa, słodka, jędrna, soczysta -bazylia listki -szalotka lub różowa cebula -biała kiełbasa- będzie trudno dostać tutaj kiełbasę na białym winie z anyżkiem i peperoncino. Ona nadaje całości tej pikanterii. Jeśli takowej nie dostaniecie- trudno żebyście jechali do masarza włoskiego- to wystarczy biała(...)zamrażarki, lub dobre pomidory z butelki zwane passata di pomodoro -oliwa z oliwek -pieprz ziołowy u mnie Skworcu -sól morska -szklaneczka czerwonego wina wytrawnego- dodamy go do kiełbasy- i pół szklaneczki do popijania podczas gotowania hihihihihi Zabieramy się! Cukinię myjemy , nie obieramy ze skórki.Nie kroimy w kostkę tylko w talarki i każdy talarek na 4. Pojedyncza cząsteczka ,każda
Z Kuchni Do KuchniPołączenie kaszy z kiełbasą w cebuli i ogórkiem kiszonym, to takie nasze swojskie danie, którego przygotowanie, jest szybkie i banalne, ale w smaku idealne. Wszystkie składniki ze sobą współgrają i nasz głód zaspokajają. Danie jest pachnące, pestki słonecznika w kaszy chrupiące, kiełbasa w cebuli uduszona jest soczysta i fajnie podsmażona. Składniki: 200 g kiełbasy wędzonej z linii Premium(...)słonecznika, sos chili do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeży szczypiorek, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Cebulę kroimy w plastry i oprószamy solą. Z kiełbasy ściągamy skórkę (nie jest to konieczne), kroimy na mniejsze kawałki i nacinamy z dwóch stron. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, dodajemy cebulą, kiełbasę i podsmażamy. Przykrywamy pokrywką
Moniki Smakołykioknem ponuro, zimno i dżdżyście w kuchni pojawia się właśnie on. Sprawdza się również podczas imprez i następnego dnia, gdy potrzebna jest szybka "regeneracja". Tym razem zaszalałam oprócz białej kiełbasy dodałam również kiełbasę głogowską i jajka ugotowane na twardo. Takiej wersji było mi właśnie trzeba. Nie jest to żurek na zakwasie, bo czasem zdarza się, że zachce mi się(...)już na to czasu, ale zapewniam jest bardzo smaczny. Jeśli masz jednak trochę czasu przygotuj go dzień wcześniej- będzie jeszcze smaczniejszy. Składniki: 4 białe kiełbasy 2 kiełbasy głogowskie (lub inne. ważne, żeby były niezbyt tłuste i dość mięsiste). 2 żurki w torebce (u mnie niezawodny Winiary) 1 cebula 4 jajka 1 litr maślanki 4 duże ziemniaki sól pieprz 1 łyżka
Wielki apetytPachnąca chrzanem i wędzonką zupa chrzanowa będzie idealną propozycją na wielkanocnym stole. Podana z białą kiełbasą oraz jajkiem doskonale uświetni wielkanocne śniadanie lub obiad. Ta pyszna i prosta w przygotowaniu zupa zasmakuje każdemu, a zwłaszcza miłośnikom ostrych smaków. składniki na 3 porcje ok 1,5 l bulionu 15 dag wędzonego boczku 3 białe kiełbasy kilka ziaren ziela angielskiego kilka(...)liści laurowych 3 jajka ugotowane na twardo 2 żółtka 7 łyżek chrzanu ze słoiczka szklanka śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sól przepis Białą kiełbasę przekrawamy na połówki. Wędzony boczek kroimy w plastry. Do garnka przelewamy bulion, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, wkładamy plastry boczku i białą kiełbasę. Całość gotujemy około 15 minut, po czym kiełbasę wyjmujemy z wywaru
Smakowite Daniatradycyjna polska zupa, przygotowywana na zakwasie. Z powodzeniem może być podana jako główne danie, ponieważ jest bardzo syta. SKŁADNIKI (dla 4 osób) : 2 marchewki 1/2 selera 4 białe kiełbasy 4 wędzone kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 0,5 l zakwasu pół szklanki śmietanki 18 % łyżka masła 4 duże ziemniaki sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe 4 jajka KROK(...)Marchew i seler obieramy. Marchew kroimy na plastry równej grubości. Seler kroimy na 4 części KROK 2 Pokrojoną marchew, seler oraz białą kiełbasę w całości wrzucamy do garnka z wodą (ok 3 l.), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut. KROK 3 W między czasie kroimy w plastry wędzona kiełbasę, a w kostkę wędzony boczek usuwając nadmiar
smacznieinatematKiełbasa z rożna z cebulką. Składniki : 20 dkg kiełbasy 1 średnia cebula 1 łyżka musztardy sól 2 kromki chleba olej do smażenia ( około 3 łyżek ) Sposób wykonania : Kiełbasę porcjujemy na kawałki o długości około 12-15 cm. Następnie ostrym nożem nacinamy każdą porcję kiełbasy lekko z góry co 2 cm. Cebulę obieramy,kroimy na cienkie paski. Olej wlewamy(...)patelnię i podgrzewamy . Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę ( solimy do smaku ) i wkładamy kawałki kiełbasy. Smażymy około 10 minut,aż nasza kiełbasa się zarumieni i zrobi się chrupka . Cebulę mieszamy co jakiś czas aby się nie przypaliła. Gdy nasza kiełbasa się już zarumieni od spodu wtedy obracamy ją na drugą stronę ,aby podsmażyła się z obu stron. Podajemy
Przepisy i porady kulinarnetylko dietetyczne twarożki, jajecznice , koktajle , czy inne napoje to bardzo się mylicie! Mięso też można jeść podczas diety. Dzisiaj na blogu podaję przepis na rewelacyjną dietetyczną Domową drobiową białą kiełbasę. Mogą taką drobiową, chudą kiełbasę jeść osoby na diecie białkowej, czyli diecie Dukana, czy diecie ketogenicznej. Nigdy bym siebie nie podejrzewała o to, że będąc na diecie, żeby wpieprzyć(...)się lubi, wymyślę sobie w drodze z pracy przepis i zrobię sobie dietetyczną białą kiełbasę. Z 1 piersi kurczaka i 3 wyluzowanych bez skóry i kości ćwiartek kurczaka, zrobiłam 8 kiełbasek po 85 g, które mają po ok. 80 kcal, wzięłam za krótkie jelito, a kolejnego nie chciało mi się odmaczać z soli, więc zostało mi jeszcze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię