zetrzeć i spakować do odpowiednich pojemników. Podobnie można postąpić przygotowując wcześniej całe dania, np. ratatouille z warzywami, kaszę bulgur, dodając jajko już na kempingu, czy jambalaye z kurczakiem i kiełbasą. Próżniowe pakowanie składników Próżniowe pakowanie składników przed wyjazdem na kemping czy piknik to doskonały sposób na zachowanie świeżości i jakości przygotowanych produktów. Wykorzystując pojemniki próżniowe lub specjalną folię do próżniowego(...)kempingu. Minimalna ilość składników i krótki czas przygotowania to jego niewątpliwe zalety, które pozwalają cieszyć się więcej czasem na relaks i aktywności na świeżym powietrzu. Smacznego! Jednogarnkowa Jambalaya z kiełbasą, kurczakiem i ziołami Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i ziołami. Jambalaya to klasyczne danie które idealnie sprawdzi się jako obiad na świeżym powietrzu. Pełne smaków, aromatów i kolorów, to doskonały wybór
Moja Książka KucharskaKiełbasa z piekarnika podsuszana Kiełbasa z piekarnika podsuszana, to prosta do przygotowania w domu wędlina. Nie potrzebujesz wędzarni, ani innych urządzeń typu nadziewarka do kiełbas. Tutaj wystarczy tylko piekarnik i osłonki białkowe oraz oczywiście kawałek dobrego jakościowo mięsa. Wersję tej kiełbasy bez podsuszania znajdziesz tutaj → kiełbasa szynkowa z piekarnika . Też jest rewelacyjna, ale przyznam szczerze, że ta podsuszana mnie osobiście(...)Inne wędliny na blogu Na blogu znajdziesz także inne przepisy na domowe wędliny: Polędwiczka wieprzowa suszona Szynka wieprzowa z szynkowara Szynka z indyka z majerankiem Ziołowa szynka z szynkowara Kiełbasa żywiecka parzona Szynka domowa wędzona Kiełbasa krakowska parzona Ziołowy schab z pończochy Więcej inspiracji na moim Instagramie Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie
Kulinarne przygody Gatitymakaron, ziemniaki lub ryż. Przykładem na to może być zapiekanka chłopska , do przygotowania której wykorzystałam ugotowane ziemniaki, które zostały mi z poprzedniego dnia. Ponadto w zapiekance znalazła się też kiełbasa śląska, boczek wędzony, cebula i czosnek. Pokrojone w plasterki ziemniaki układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym na przemian z podsmażoną na boczku kiełbasą. Jak każde tego typu danie, zapiekanka chłopska jest(...)które możemy wzbogacić o dodatkowe składniki, a mogą to być pieczarki lub papryka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zapiekankę chłopską: około 800 g obranych i ugotowanych ziemniaków 300 g kiełbasy (śląska, podwawelska lub zwyczajna) 200 g boczku wędzonego 150 g tartego żółtego sera 2 cebule 3 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 30% 1 duże jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Danka Pichcipotrawa o głębokich korzeniach w polskiej kuchni, wiążąca się z tradycją domowych obiadów i uroczystości rodzinnych. Jej historia sięga wieków wstecz, kiedy to proste składniki takie jak fasolka, kiełbasa i boczek były wykorzystywane w daniach przygotowywanych na specjalne okazje. Dziś fasolka po bretońsku jest ceniona zarówno za swoją prostotę, jak i za niepowtarzalny smak, który doceniają miłośnicy tradycyjnych smaków. Składniki(...)Przygotowanie Podstawowym składnikiem fasolki po bretońsku jest oczywiście fasolka, która nadaje daniu charakterystyczną konsystencję i smak. Dobrze jest wybrać świeżą lub mrożoną fasolkę, aby zachować jej naturalną strukturę. Kiełbasa i boczek dodają intensywności smaku, a cebula oraz marchewka wzbogacają danie o nuty aromatyczne. Dodatkowo, konieczne jest przygotowanie wywaru warzywnego lub mięsnego, który nadaje daniu głęboki smak i soczystość. Tradycyjny Przepis
Podstawy Gotowaniakima doszła jeszcze jedna osoba, która zwaliła nam się na głowę parę dni temu, a że jest mięsożerna, to ten… Wyszło spoko. Składniki: 8 małych cienkich kiełbas 2 duże cebule 2 łyżeczki musztardy francuskiej duża szczypta suszonego rozmarynu 1 liść laurowy sól pieprz olej rzepakowy Cebule kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy do nich(...)liść laurowy i smażymy na małym ogniu około 10 minut. Ściągamy je z patelni. Na tej samej patelni smażymy do zrumienienia kiełbaski, pokrojone w mniejsze kawałki. Do kiełbas dodajemy rozmaryn, cebulę, musztardę, sól i pieprz, wszystko dokładnie mieszamy i smażymy 2 minuty. Podobne przepisy: Kiełbasa smażona z cebulą w sosie pomidorowym Kiełbasa pieczona w sosie pomidorowym Pieczone leczo Leczo
KardamonovyDziś postanowiłam zrobić w miarę klasyczną wersję, dodałam do niej jedynie żółtą fasolkę szparagową, która świetnie pasuje do reszty składników. To wszystko naprawdę fajnie zagrało. Smacznego. Składniki: 4 małe kiełbasy 1 duża czerwona papryka 1 duża zielona papryka duża garść żółtej fasolki szparagowej. 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki pół łyżeczki(...)przepis na 4-5 porcji) Fasolki myjemy, odcinamy brzydkie końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy al dente. Po ugotowaniu odcedzamy je i odstawiamy. Kiełbasy kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy na patelnię, lekko rumienimy. Jeżeli są z małą ilością tłuszczu, możecie do nich dodać trochę oleju rzepakowego. Paprykę myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wycinamy
KardamonovyUwielbiam młodą kapustę i cały czas szukam pomysłów, jak by ją tu przyrządzić. Tym razem będzie to bigosik z białą kiełbasą i świeżymi pomidorami. Prosto i bardzo smacznie. Przepis na młodą kapustę z białą kiełbasą i pomidorami Składniki: Główka młodej kapusty, 1 duża cebula, 3 białe kiełbasy parzone, 2 dojrzałe pomidory, łyżeczka mąki pszennej, pęczek koperku, olej, sól, pieprz(...)zrobić młodą kapustę z białą kiełbasą? Cebulę drobno posiekaj, kiełbasę pokrój w plasterki, przesmaż razem na odrobinie oleju. Dodaj dość grubo posiekaną kapustę oraz pomidory – sparzone, obrane i pokrojone w kostkę. W 3/4 szklanki wody dokładnie rozrób mąkę, wlej na patelnię, wszystko wymieszaj, dopraw też solą i pieprzem. Jeśli nie chcesz, nie musisz używać mąki, dzięki niej jednak danie
Kulinarna PolskaCześć Kochani, jako, że jest dopiero po świętach, każdy ma chyba dość słodkości, przychodzę do Was z przepisem na pyszny obiad-zapiekankę ziemniaczaną z cebulka i kiełbasą. Bardzo łatwe i pyszne danie na obiad, które jest łatwe i szybkie do zrobienia. Jest to jedna z moich ulubionych zapiekanek. Bardzo Wam polecam, bo może nie wygląda zabójczo, ale smakuje na prawdę(...)super :) Zapraszam też na film SKŁADNIKI *piekłam zapiekankę w dużym naczyniu żaroodpornym o poj 5 litrów -ok 2 kg ziemniaków -ok 1 kg kiełbasy -ok 5 małych cebul lub 3 duże -3 ząbki czosnku -2 jajka -150g śmietany kwaśnej 12 lub 18% -pół szklanki mleka -sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie do smaku -łyżeczka majeranku
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuŁazanki z młodą kapustą i kiełbasą to klasyczne polskie danie. Niestety możemy je przygotować sezonowo, kiedy mamy dostęp do młodej kapusty. A, że sezon w pełni, warto skorzystać i przygotować pyszne łazanki z młodej kapusty na obiad . Przepis na łazanki z młodą kapustą i kiełbasą jest naprawdę prosty, a całe danie można przygotować w ekspresowym tempie. Wystarczy postępować zgodnie(...)instrukcją, którą znajdziecie poniżej. PRZEPIS NA ŁAZANKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KIEŁBASĄ Składniki 1 główka młodej kapusty 1 cebula 1 marchewka 150 g makaronu łazanki 200 g kiełbasy sól pieprz 500 ml wody Wykonanie Makaron łazanki gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Kapustę obieramy z liści, dzielimy na ćwiartki. Każdą z nich drobno siekamy. Przekładamy
Alle Dobre!daniu rumiane kawałki kurczaka łączą się z pikantną kiełbasą chorizo i warzywami. Jest świetne na szybki obiad. W dodatku robi się je na jednej patelni. Przepis na hiszpańskie danie z kurczaka i kiełbasy chorizo Składniki: 8 pałek z kurczaka , pętko hiszpańskiej kiełbasy chorizo (około 250 gramów), 2 większe cebule, 3 ząbki czosnku, 2 papryki, 2 garście zielonych oliwek, oliwa, sól(...)pieprz. Jak zrobić hiszpańskie danie z kurczaka i kiełbasy chorizo? Pałki z kurczaka oprósz solą i pieprzem, najlepiej odstawić je na kilka godzin do lodówki, aby mięso się zamarynowało. Na głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, wyłóż pałki z kurczaka, smaż pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu, obracając na każdą ze stron – smażenie powinno zająć minimum 15 minut
Kulinarna PolskaCukinia po węgiersku Szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które obfituje w sezonowe warzywa oraz zawiera mięsny dodatek w postaci podsmażanej wędzonej kiełbasy i boczku. Potrawę podajemy ze świeżym pieczywem. Danie palce lizać! Składniki: 2-3 ulubione kiełbasy (u mnie kiełbasa polska – surowa wędzona) 10 dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 małe lub 1 duża cukinia(...)pomidory Przyprawy: sól, pieprz,m papryka słodka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanej zieleniny (pietruszka, koperek lub bazylia) *** Boczek wędzony kroimy w kostkę *** *** Kiełbasę kroimy w plasterki *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę *** *** Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli w cienkie krążki (jeżeli nie lubimy bardzo ostrych dań możemy
Blog z Apetytemczęsto gości ona w letnim sezonie w mojej kuchni. A, żeby się nie znudziła - improwizuję i zmieniam trochę standardowe, klasyczne przepisy 😎 Tym razem zupę ugotowałam na sparzonej, wiejskiej wędzonej kiełbasie, a jako dodatek do tradycyjnych składników dodałam młodą cukinię i kalarepę. Taka zupa to kwintesencja smaku i aromatu 😀 Składniki: 2 kiełbasy polskie surowe 1 kiełbasa wiejska wędzona 1/2 główki(...)białej kapusty 2 marchewki 1 mały seler 2 łodygi selera naciowego 1 por 2 pietruszki 2 ziemniaki 1 mała cukinia ziele angielskie liść laurowy sól pieprz ziołowy koperek Wykonanie: Kiełbasę zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Jeśli kiełbasa nam napęcznieje, bez wyrzutów sumienia przebijamy ją, aby wszystkie soki tym razem trafiły
Walijskie PichcenieSkładniki: biała kiełbasa wieprzowa 4 sztuki duże, papryka czerwona 4 sztuki większe, cebula 2 sztuki większe, czosnek 1 główka, olej rzepakowy 8 łyżek, cukier 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, liście selera zwykłego 4 łodygi Białą kiełbasę dobrej jakości kupuję w sprawdzonym sklepie mięsnym, białą kiełbasę zalać w garnku wodą, gdy wodą się(...)zagotuje, dalej na bardzo małym ogniu parzyć kiełbasę pod przykryciem z 10 minut, kiełbasę wyjąć z na talerz. Z papryki usunąć gniazdka nasienne, opłukać i pokroić w kostkę, cebule obrać i pokroić w kostki, ząbki czosnku obrać z łusek. W garnku na oleju rzepakowym podsmażyć cebulę posypaną cukrem na złocisty kolor, wsypać paprykę, wymieszać i podsmażać z 3 minuty. Wsypać
W Mojej Kuchni Lubiępełnowartościową wędlinę na kanapki? Stojąc przed ladą mięsną w sklepie i zastanawiając się nad swoim wyborem nie kieruj się wyłącznie samą nazwą wędliny. To, że coś jest określone np. kiełbasą babuni wcale nie musi oznaczać, że wyprodukowane zostało z najlepszych składników i niezawodnego, tradycyjnego przepisu naszych babć. Kupując produkty spożywcze musisz przede wszystkim zwracać uwagę na ich datę ważności. Dzięki(...)sklepach mięsnych i supermarketach możesz znaleźć smaczną wędlinę za około 35-40 zł za kilogram. Pamiętaj jedynie, aby umiejętnie czytać jej skład i stawiać na jedzenie wysokiej klasy. Kiełbasa Sucha Krakowska – smaczna i dobra jakościowo wędlina Jeśli zależy Ci na wędlinie doskonałej gatunkowo, postaw na kiełbasę Krakowską Suchą Extra z Szynki marki Tarczyński. Ten wyrób mięsny posmakuje zarówno dorosłym
Codogara