kuchnia polska - 1500 przepisów (strona:73/100)

Koktajl z krewetek z mango i sosem z awokado 195

Koktajl z krewetek z mango i sosem z awokado Koktajl z krewetek ( prawn coctail ) to danie niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii i USA w latach 60

Codzienne Gotowanie
Uwaga: czytam! 167

śniadaniu, dopijając już nie tak znowu ciepłą herbatę. W południe, kiedy jest bardzo gorąco i z wielką przyjemnością siedzę na parapecie przy otwartym oknie. Tuż przed obiadem, kiedy z kuchni dochodzą drażniące nos i ślinianki zapachy przygotowywanych przez niego pyszności. Wieczorem, tuż przed snem, kiedy niecierpliwie czekam na jego powrót z pracy, żeby móc schować zimne stopy w zgięciach jego(...)Gdzie tylko się da. W autobusie do/z pracy (jakież to marnotrawstwo mojego czasu, który aż tak znów bezwartościowy nie jest). W samochodzie w czasie długiej podróży do Polski, kiedy kierowca akurat nie ma chęci na pogaduchy. W ulubionym fotelu ustawionym w strategicznym miejscu tuż przy oknie, gdzie światło jest najlepsze, a stolik jest w odpowiedniej odległości (gdzieś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomidorowe oczko, czyli 21 odmian pomidorów które uprawiałam tym roku 256

Co robiłam kiedy mnie tu nie było? Próbowałam uprawiać własne jedzenie – w tym pomidory. Jak na pierwszy raz poszło nadzwyczaj dobrze – miałam jesień i zimę na

Karo in the Kitchen
KOTLETY SCHABOWE 145

Dawno nie było to są! Kotlety schabowe, dobrze utłuczone, cienkie, pokaźne, w chrupiącej panierce, delikatnie przyprawione solą i pieprzem. Podane z ziemniakami, buraczkami, mizerią lub surówką

Zasmakuj Kuchni
5 LISTOPADA – NOMA MY PERFECT STORM – WARSZAWA 194

Już w sobotę 5 listopada pierwsza odsłona ekscytującego cyklu pokazów filmów dokumentalnych i fabularnych, w których główną rolę grają jedzenie i sztuka kulinarna. W Muranowie o

COOKMAGAZINE
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1337

Pomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te

Karo in the Kitchen
Kasza gryczana 222

48 dni - odliczam U Babci normalnym daniem gdy byłam mała była kasza gryczana albo ziemniaki ze zsiadłym mlekiem. Ale nie z kefirem tylko zsiadłym mlekiem. Wiecie

sierotka maRysia w kuchni
Croissanty 135

marginesie "croissant" to trudne w wymowie słowo. Bawi mnie niezwykle czasami spotykana wymowa "kurosanty", ale już kompletnie do łez doprowadziła mnie wymowa "kursanty". Ot, po prostu nasze swojskie polskie kursanty :) Razem ze mną i Madzią croissanty wypiekały: Justyna z Gotowanie i pieczenie - I love it Dobrafka z Bona Apetita! Małgosia ze Smaki Alzacji Kinga z Małe Kulinaria Marzena z Zacisze(...)Stole Wiosenka z Eksplozja Smaku Monika z matkaWariatka Lidia z Facebooka Iza ze Smaczna Pyza Kamila z Ogrody Babilonu Monika z Niezapomniane Smaki Paulina z Buszująca w kuchni Ola z Ale Smaki Anna z Everyday Flavours Kasia z Baby do garów! Monika z Pin Up Cooking Looking Agata z Kulinarne Przygody Gatity ---------------------------------------------------------------------  Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Silver Spoon - encyklopedia kuchni włoskiej 204

zbiór stworzony przez Włochów dla Włochów. Pięćdziesiąt pięć lat później za tłumaczenie i dostosowywanie treści do brytyjskich warunków zabierają się Anglicy. Książka staje się kompendium wiedzy o włoskiej kuchni. Znani kucharze testują przepisy, dostosowują do współczesnych smaków i gustów. Obecne wydanie ponownie poprawione zawiera mnóstwo fotografii, a głównym bohaterem jest 2000 przepisów. To daje nam księgę, która waży ponad(...)zasadzie przez najbliższe 10 lat nie potrzebuje powiększać swojej biblioteczki.Same przepisy są bardzo przejrzyste, poukładane średnio po 3 na stronie. Miary podane są w gramach i uncjach, więc w Polsce nie ma problemu, nie trzeba przeliczać jednostek. Podobnie jest z temperaturami - są i Celcjusza, i Farenhaita. Książka jest w języku angielskim, więc jest okazja by podszkolić specjalistyczne slownictwo

W kuchni wieczorem
Porządny start. Ziołowa jajecznica z pomidorkami. 221

Nie wyobrażam sobie wyjścia z domu, gdziekolwiek! (chyba, że po świeżychleb na śniadanie) bez czegoś w ustach. Nie, i już! Pierwszym posiłkiem,którym właśnie jest śniadanie

W kuchni Karmel-itki
Syrniki - ukraińskie placki z twarogu 166

Dla mnie to jest smak dzieciństwa. Pamiętam gdy miałem zaledwie 3-4 lata, przychodziłem do babci z rana i pytałem ,,Babcia, masz syrniczki?", pewnie jak każda

Kuchnia Łukasza
Makaron razowy z mortadelą 166

Makaron razowy – 30 dag Cebula – 1/2 kg Mortadela – 30 dag Smalec – 1 łyżka Papryka słodka Sól Pieprz kolorowy Maggi Zioła prowansalskie ser żółty  Makaron ugotować

Camilla w kuchni
Makaron w sosie z podgrzybków, polędwiczka wieprzowa, puder z suszonych podgrzybków 129

Sezon grzybowy trwa więc kontynuujemy dania na bazie grzybów, świeże, suszone czy mrożone można przyrządzać na różne sposoby. W sosie grzybowym lub maślanym kruchym cieście 

Życie zaczyna się w kuchni
Ziemniaczki po bengalsku 158

Taki ziemniak to miła odmiana dla okropnego zimowego ,,ziemniura" którego mam już serdecznie dość. Marzą mi się młode kartofelki z  koperkiem i zsiadłym mlekiem. W

sierotka maRysia w kuchni
Rolada szpinakowa z maślakami 213

Idealne śniadanie w formie puszystej rolady szpinakowej z dodatkiem roztartej fety i polskich leśnych maślaków. Kolejna propozycja na danie z dbałością. Dziś niedziela, więc oczywiście trzeba zadbać aby śniadanie było wyjątkowe, przygotowane idealnie. Musi być też pięknie podane. Przy dzisiejszej pogodzie niedziela jest taka bardzo leniwa, powolna.  Wiadomo, że śniadanie to podstawa i fundament całego naszego dnia(...)musi być inne, lepsze. Nie takie w biegu, tylko spokojne przy wspólnym stole. W moim śniadaniu rewelacyjne jest to, że czas spędzony na wspólnym zbieraniu grzybów przeniósł się do kuchni i na nasze talerze. A ile śmiechu i wspomnieć od razu przyszło.  Tak się składa, że las mam zaraz za oknem i często urządzamy sobie spacery. Ostatnio nawet spacerowała

VioletoweKucharzenie
Krewetki z zielonym pieprzem, czosnkiem i pietruszką 193

zrobić, żeby niezmiennie zielony przetrwał o wiele dłużej. Zielony pieprz to nic innego jak niedojrzałe owoce pieprzu czarnego. Wyglądem przypomina miniaturowe kiście winogron. Często stosowany jest w  kuchni tajskiej. Pieprz dodaje potrawom ostrości i intensywności jednak nie aż tak bardzo jak pieprz czarny czy biały. Idealnie nadaje się do zup, duszonych mięs i wg mnie do owoców morza(...)idealnie. Już we Francji przetestowałam sposób, aby jak najdłużej zachować jego niedojrzałość (tak, dojrzewając staje się zwykłym, czarnym pieprzem) i test wyszedł pomyślnie na tyle, że do Polski przywiozłam kilka opakowań, dokładnie umyłam i… ZAMROZIŁAM. Ten sposób polecam! A teraz konkrety – Krewetki z zielonym pieprzem, czosnkiem i świeżą pietruszką Oczywiście krewetki będą pysznie

gutfut

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję