kraina - 1000 przepisów (strona:27/67)

"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 171

lutego zakończyła się druga edycja zorganizowanej przeze mnie akcji z miodem naturalnym w roli głównej "W krainie miodem płynącej...". Czekałam do tej pory z podsumowaniem, by zapominalscy mogli uzupełnić banerki na swoich stronach. W Mikserze Kulinarnym, do którego akcja zawitała po raz drugi zgłosiliście 28 przepisów, z czego zaakceptowałam 27 (u jednego z blogerów zabrakło banerka i mimo pisania prywatnej(...)pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem Smażone Banany z Migdałami Zielony koktajl 27 przepisów zebranych w akcji W krainie miodem płynącej - edycja 2 --------- I wpisy zgłoszone na Durszlaku: Sałatka z wedzonym pstrągiem i pomarańczą autorka: Patrycja (mikimama)  | blog: Czerwień i błękit Roladki z kurczaka z figami w sosie

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort Frozen Elsa Kraina Lodu 733

Tort Elsa z Krainy Lodu (Frozen) na pewno spodoba się każdej małej/większej księżniczce ;) Jeśli widzieliście już wpis o cieście czekoladowym z zeszłego tygodnia wiecie, że wpadłam na nie tylko dlatego, że szukałam idealnego przepisu na czekoladowy tort z Krainy Lodu :) Tort miał być prezentem urodzinowym dla Weroniki – całe ciasto to sukienka Elsy. Doszłam do wniosku, że przy

Ciastkozercy
Wojownicy Podziemi, czyli śmiechem i kostką 144

poszczególnych bohaterów wspierały się wzajemnie np. pamiętajcie o leczeniu. Następnie w wieży umieszczamy potwory zgodnie z wybranym poziomem trudności tzn. jak bardzo macie parcie na zostanie legendą w tej krainie. Ustawiamy karty podziemi – to wbrew pozorom najmniej efektowna część gry po prostu trzy karty z narysowanymi podziemiami. Przed wejściem do podziemi ustawimy znacznik reprezentujący naszą dzielną drużynę śmiałków. Potem(...)Unikalny system walki – rzuty kością wymagające zręczności i budzące śmiech Gra jest płynna i szybka Dowcipna wyprawa do krainy fantasy Tarcza i wieża tworzą klimat gry Gra posiada tryb dla jednego gracza Gra nadaje się na imprezy                   Na Minus: Nie przypadnie do gustu osobom

O kuchni z uczuciem
ALOO GOHBI – curry ziemniaczano-kalafiorowe z Pendżabu – kuchnia indyjska 191

znów pędzimy do Indii, a dokładnie do Pendżabu. Pendżab (Pandźab, Pięciorzecze) jest krainą historyczną w południowej Azji, rozciągająca się wzdłuż granicy indyjsko-pakistańskiej. Nazwa Pendżab, oznaczająca „Krainę Pięciu Rzek”, wywodzi się z perskiego, gdzie panj oznacza „pięć”, a āb – „woda”. Pięć rzek Pendżabu to rzeki dorzecza Indusu: Bjas, Ćenab, Dżhelam, Ravi i Satledź

Ostra na Słodko
Krótka seria - Wrocław - Mini Browar Spiż 160

napojem na świecie. Najwięcej piwa żłopią Czesi, Niemcy, Austriacy, Irlandczycy i Polacy. Tak, tak, jesteśmy w czołówce. Pierwsze wzmianki na temat produkcji jakże smakowitego trunku wywodzą się ze starożytnej krainy zwanej Mezopotamią i sięga 4000 lat p.n.e. W sumie nic dziwnego, że na obecnym Bliskim Wschodzie piwo miało swe początki albowiem gdyż ponieważ uważa się, że na terenach tejże krainy

Right Behind The Kitchen
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 181

oczywiście nie do podrobienia, znakomity Johny Deep! Idealnie nadaje się to tego typu roli, zresztą znamy go jako Jacka Sparrow'a z "Piratów z Karaibów", występował w "Alicji z Krainy Czarów" czy w najnowszej produkcji Disney'a, "Tajemnice Lasu". Deep jest wprost stworzony do takich ról!     Polecam ten obraz do oglądania całą rodziną. Bo nie tylko dzieci(...)ról. Jego filmową towarzyszką zbrodni jest Pani Lovett, czyli Helena Bohnam Carter, którą pewnie pamiętacie z roli w "Harry'm Potterze" jako Bellatrix Lestrange czy też z "Alicji w Krainie Czarów" (również w reżyserii Burtona), gdzie wcieliła się w postać Czerwonej Królowej. Idąc etapem filmów kulinarnych, zagrała Joan Potter, czyli przybraną matkę Nigela Slater'a.    Todd trafia

W kuchni Karmel-itki
Świątynie Świata- Orientalne Centrum Zdrowego Ciała SPA Lublin 173

najczęściej przychodzą nam na myśl wnętrza inspirowane kulturą Japonii, Chin lub Indii - trzy sztandary Orientu, zupełnie od siebie odmienne ale pełne uroku i szlachetności, bogactwa i przepychu rodem z krainy Bollywood... Już w progu Centrum wita nas pięknymi bajkowymi intensywnymi kolorami a wchodząc dalej nie będziecie mieli ochoty opuścić tego miejsca  Takimi oto słowami Centrum zachęca(...)odwiedzin......"Świątynie Świata – tajemnicze „miejsce mocy” w samym sercu Lublina, gdzie skosztujesz luksusów dla ciała oraz odnowy dla ducha. Zabierzemy Cię do krainy tysiąca i jednej nocy, dziewięciu smoków, kwitnącej wiśni, buddów i tygrysa..."A co nam oferują?! Bardzo duży i bogaty pakiet usług...Poznacie filozofie wschodu, masaże i rytuały orientu popijając aromatyczne indyjskie herbatki przy dźwiękach

NaKońcuJęzyka
IV Festiwal "KOŚCIAN SMAKUJE" - 19.08.2012. 206

dalszym ciągu niedziela,  19. sierpnia. RESTAURANT DAYzaliczony, sprawozdanie tutaj ---- klik. Wsiadłyśmy więc z Kasią (nadal z W KRAINIE SMAKU) w pociąg i ruszyłyśmy do Kościana, rzecz jasna tego samego dnia! W moim rodzinnym mieście odbywał się IV Festiwal Kościan Smakuje. Hm, chociaż festiwal jest zbyt szumnym określeniem – trzy stragany na krzyż. Jednak uznałam godnym zainteresowania, gdyż pojawił się(...)degustacji, zostałyśmy zaproszone na scenę aby wygłosić swoją opinię, jako blogowych ekspertek ;]  zdjęcie pochodzi od Kasi. Jak i te inne niepodpisane. Następnie penne z orzechami. Kasia z W KRAINIE SMAKU, jak i ja, zachwycałyśmy się tym nietypowym i nietuzinkowym połączeniem bulionu, miąższu chleba, parmezanu i orzechów. Pewnie niedługo u Kasi się pojawi owy przepis ;] A na koniec – tiramisu, czyli

W kuchni Karmel-itki
Warsztaty z Kurtem Schellerem - 15.12.2012, Warszawa 212

okazał się młody chłopak, prawdopodobnie uczeń technikum gastronomicznego. Tłumaczył, pokazywał, pomagał i czuwał nad nami. Gotowanie odbywało się w parach. Miałam ogromną przyjemność gotować z Kasią, z bloga W krainie smaku, dzięki której w ogóle mogłam jechać na te warsztaty. Przyrządzaliśmy potrawy, na zmianę z degustacją.  Przygotowaliśmy:  SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB(...)laskach i mielony. Już w następnym poście pojawi się przepis z wykorzystaniem niektórych z otrzymanych składników. Szykuje się coś pysznego. Pozdrawiam, Karmel-itkaPS: zdjęcia autorstwa Kasi z W Krainie Smaku

W kuchni Karmel-itki
KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. 149

Tapioka. Do tej pory tajemnicza i nieznana mi pozycja w kulinarnym asortymencie.Jednak już ją poznałam. W smaku niedawno, na spotkaniu z blogerką Kasią(W Krainie Smaku), kiedy to uraczyła mnie kisielem o smaku czarnego Frugo.Właśnie z owej tapioki ten kisiel był.Dziś zapoznałam się z nią jeszcze dokładniej. Odkryłam jej zachowania podczas obróbki,sprawdziłam jak się z nią obchodzić(...)kokosowym mleczku, podany z musem z banana. Od tej chwili to mój ulubiony deser, a tapioka zagości w mojej kuchni na stałe. KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. (inspiracja: W Krainie Smaku pomysł na smak i formę; wykonanie: autorskie;) na 2 osoby 400 ml mleczka kokosowego (jedna puszka) 100 ml przegotowanej wody 3 pełne łyżki kuleczek tapioki 3-4 łyżki cukru pudru

W kuchni Karmel-itki
SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. 187

Viva la pasta! Pamiętam, jak dwa lata temu w moim Kościanie zawitał Paulo Cozza. Właśnie wtedy miała również przyjemność gościć Kasię, autorkę bloga W Krainie Smaku u siebie, stąd nie mogłyśmy opuścić takiej okazji! Rozmawiając z mężczyzną, który zajmuje się takimi eventami wygadałyśmy się, że jesteśmy blogerkami kulinarnymi. I w ten oto sposób znalazłyśmy się na scenie, próbując i komentując(...)obiad, trafiłam do niej. Poza pysznym daniem, wróciły przemiłe wspomnienia. Ach, uwielbiam jeść coś, co ma historię w tle. SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. /źródło: W Krainie Smaku./ dla 4-6 osób 2,5 szklanki bulionu warzywnego 200 g chleba pszenno-żytniego 3 ząbki czosnku 250g orzechów włoskich sok z 1 cytryny sól, pieprz świeżo mielony

W kuchni Karmel-itki
FROZEN 634

Ciasto inspirowane filmem Frozen czyli z Krainą lodu. W mojej wersji jest to biszkopt, bita śmietana z błękitną pianką całość wieńczy niebieska galaretka. SKŁADNIK: (forma 24x 24 cm ) Biszkopt rzucany 3 jajka 0,5  szklanka cukru 0,5 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Błękitna pianka 2 białka niebieska galaretka- rozpuszczona w 3/4szklanki gorącej wody Bita śmietana

RAROSSA
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 234

młode, jeszcze „nieotwarte”, stąd nazwa pochwiaki. Duże, rozwinięte już grzyby, porastające słomę ryżową, często mylone są z trującymi death cap (czapki śmierci), dlatego nie polecamy podczas podróży do Krainy Uśmiechu porwać się na zbiory dziko rosnących Hed Faang. Te w puszce poddane już zostały obróbce termicznej, dlatego nie trzeba ich gotować, a jedynie podgrzać. Swoje zastosowanie znajdą w potrawach typu

ClauditteMissCooking
Wegańskie i ekologiczne słodycze od Bio-Kraina :) 166

Współpraca ze sklepem Bio-Kraina dała mi możliwość poznania kilka nowych dla mnie wariantów zdrowych słodyczy. Pomyślałam, że być może zastanawiacie albo będzie zastanawiać się nad kupnem owych produktów, także poniższa recenzja będzie mogła Wam w tym pomóc :) Znajdziecie tu opinie na temat energetycznego batonika, wegańskiej gorzkiej czekolady, a także nieco innych sezamków :) Baton z orzechami brazylijskimi  daktyle

Zdrowie na języku :P
Czekoladowy mus z fasoli 114

magicznej atmosfery, którą z wiekiem, najbardziej odczuwam wchodząc do bogato ozdobionych centrów handlowych... Od zawsze jednak cechował mnie sentymentalizm więc powoli i moje mieszkanie zmieniam w migoczącą lampkami krainę. Zaczynam też myśleć o tym, co dzięki mnie pojawi się w tym roku pod choinką. Dawanie to najmilsza część tego zimowego okresu! W związku z tym mam dla was propozycję. Może

Gawron w rosole

Proponowane wyszukiwania