szklanek wody-2-3 łyżki soli-ziarna gorczycyZalewę zagotowujemy i studzimy.Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy,pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru. 2-3 kg małych ogórków myjemy i osuszamy. Papryczkę kroimy w cieniutkie paseczki.Do każdego słoika dorzucamy 3-4 paseczki. Ogórki układamy ciasno
Maminek kulinarnyZupę szczawiową chyba wszyscy znają.My dodaliśmy do niej mięsne kuleczki i oczywiście jajka. Składniki:-solidna porcja liści szczawiu-kilka ziemniaków-marchew-koper-15 dkg mięsa mielonego-1/2 szklanki śmietany-sól, pieprz, warzywko-2,5 l wody-jajka Ziemniaki i marchew kroimy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki
Maminek kulinarnyodparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla
Smaki Edytykroimy w kostkę. Teraz przyszła kolej na cukinię. Myjemy i kroimy w kostkę. Kiedy warzywa będą już odpowiednio miękkie dodajemy cukinię i mięso. Kroimy drobniutko pietruszkę i koper. Doprawiamy solą i pieprzem. (Można lekko podbić śmietaną z mąką). Jeżeli ktoś chce to w można dodać również ziemniaki, ale zupa już nie będzie tak "dietetyczna" ;DSmacznego
Kuchnia moimi oczamiszklarniowe pęczek koperku pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 1 łyżka Waszej ulubionej oliwy sól, pieprz sposób przygotowania: Obrane ogórki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę, koper i szczypiorek posiekaj. W misce wymieszaj wyżej wymienione składniki razem z kefirem i jogurtem. Dokładnie wymieszaj doprawiając do smaku. Podajemy mocno schłodzony. Ja uwielbiam z młodymi ziemniaczkami ale sposób podania
pieprzny smaczekpół selera, pół pora3 ogórki kiszone szklanka kwasu z ogórków 1 łyżka masła ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie posiekana natka pietruszki i kopru włoskiego 100 g brązowego ryżu łyżka śmietany Sposób przyrządzenia: W dużym garnku zagotować korpus w ok. 2 litrach wody. Gotować ok. 30 min aż mięso będzie
pieprzny smaczekmięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 5 dużych ogórków konserwowych 5 łyżek kaparów 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanego kopru włoskiego malutka papryczka chilli sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki czerstwa kajzerka korzenna (może być biała) bułka tarta oliwa do smażenia 1 dużo jajko od szczęśliwej
pieprzny smaczeksmaku, im dłużej stoją tym bardziej przechodzą pikantnością papryczek. Polecam wszystkim wielbicielom troszkę ostrzejszych ogóreczkówSkładniki:przepis na 15 słoików 0,5 l: 4kg ogórków do kazdego słoika: 1 baldachim kopru 2 mniejsze lub jedna wieksza papryczka chili 1 ząbek czosnku korzen chrzanu,na mniejsze kawaleczki 1 łyżeczka giorczycy 4 pieprze ziarniste 1 liśc laurowy 3 ziela angielskie 3 plastry marchwi
Z Majeczką w kuchniPewnie nie tylko ja mam w zamrażarce przygotowane porcje obgotowanych grzybów do wykorzystania w różnych potrawach. Dodaję do nich duszoną cebulkę , koper i śmietankę i podaję z ziemniakami, gotuję zupę grzybową, przygotowuję sos grzybowy. I to jest taki najprostszy sos do wszelkiego rodzaju kluch. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniszkl octu 1 kopiasta łyżka soli Zalewę zagotować Do słoika oprócz ogórków włożyć dodatkowo: plasterki cebuli, pora, selera, kilka plasterków marchewki natkę pietruszki, kwiatek kopru Przyprawy: ziele angielskie , liść laurowy, gorczyca, pieprz czarny ziarnisty Ogórki przekroić na pół lub na ćwiartki, zalać w słoikach zalewą i pasteryzować ok 5min
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMarthy Steward. Składniki dla 4 osób: szklanka kaszy quinoa sól, pieprz świeżo mielone 3 łyżeczki oliwy 3/4 łyżeczki mielonej papryki 4 filety tilapii ogórek zielony 1/3 szklanki posiekanego świeżego kopru 1/3 szklanki pokruszonego sera feta 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny Do małego rondelka wrzucić komosę ryżową, dodać 2 szklanki wody i łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień
wyzwania kuchenneProsciutto, salame, finocchiona Miłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano , salami salam e, finocchiony (kiełbasy z dodatkiem kopru włoskiego), soppressat y (salcesonu), słoniny ( lardo ) lub wędlin z dziczyzny. A jak Was najdzie ochota na zupę... to koniecznie spróbujcie jednej z poniższych. Pappa al pomodoro to zupa zrobiona
Chilli Czosnek i Oliwapuszce lub przecier pomidorowy 1 marchew 30 dkg pieczarek cebula lub 1 por sól liść laurowy ziele angielskie pieprz papryka słodka i ostra koper Wykonanie: Kapustę szatkujemy, następnie wlewamy około szklanki wrzątku i gotujemy. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Razem z marchewką
Walijskie Pichceniemieszamy, solimy, pieprzymy, siekamy szczypior. Sałatę myjemy, delikatnie osuszamy, jeśli liście są duże, rwiemy je na mniejsze kawałki. Sałatę układamy w salaterce, polewamy naszym jogurtowym sosikiem. Jeśli mamy świeży koper - posypujemy po wierzchu
Walijskie Pichcenieboczek również i podsmażamy na patelni. Dodajemy łyżkę mąki i robimy w ten sposób zasmażkę. Przelewamy gorącą zawartość patelni do ugotowanej kapusty. Mieszamy i całość posypujemy sporą ilością młodego kopru
Walijskie Pichcenie