koper - 1035 przepisów (strona:43/69)

Korniszonki z pepperoni 183

szklanek wody-2-3 łyżki soli-ziarna gorczycyZalewę zagotowujemy i studzimy.Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy,pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru.   2-3 kg małych ogórków myjemy i osuszamy.      Papryczkę kroimy w cieniutkie paseczki.Do każdego słoika dorzucamy 3-4 paseczki.    Ogórki układamy ciasno

Maminek kulinarny
Zupa szczawiowa z mięsnymi kulkami 185

Zupę szczawiową chyba wszyscy znają.My dodaliśmy do niej mięsne kuleczki i oczywiście jajka.   Składniki:-solidna porcja liści szczawiu-kilka ziemniaków-marchew-koper-15 dkg mięsa mielonego-1/2 szklanki śmietany-sól, pieprz, warzywko-2,5 l wody-jajka   Ziemniaki i marchew kroimy.   Mięso przyprawiamy solą i pieprzem.Wyrabiamy i formujemy małe kuleczki

Maminek kulinarny
Oszukane gołąbki z pieczarkami 11495

odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla

Smaki Edyty
Aromatyczna zupa z kurczakiem 327

kroimy w kostkę. Teraz przyszła kolej na cukinię. Myjemy i kroimy w kostkę. Kiedy warzywa będą już odpowiednio miękkie dodajemy cukinię i mięso. Kroimy drobniutko pietruszkę i koper. Doprawiamy solą i pieprzem. (Można lekko podbić śmietaną z mąką). Jeżeli ktoś chce to w można dodać również ziemniaki, ale zupa już nie będzie tak "dietetyczna" ;DSmacznego

Kuchnia moimi oczami
Chłodnik z zielonego ogórka 175

szklarniowe pęczek koperku pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 1 łyżka Waszej ulubionej oliwy sól, pieprz sposób przygotowania: Obrane ogórki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę, koper i szczypiorek posiekaj. W misce wymieszaj wyżej wymienione składniki razem z kefirem i jogurtem. Dokładnie wymieszaj doprawiając do smaku. Podajemy mocno schłodzony. Ja uwielbiam z młodymi ziemniaczkami ale sposób podania

pieprzny smaczek
Zupa ogórkowa z ryżem 168

pół selera, pół pora3 ogórki kiszone szklanka kwasu z ogórków 1 łyżka masła ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie posiekana natka pietruszki i kopru włoskiego 100 g brązowego ryżu łyżka śmietany Sposób przyrządzenia: W dużym garnku zagotować korpus w ok. 2 litrach wody. Gotować ok. 30 min aż mięso będzie

pieprzny smaczek
Kotlety mielone z kaparami 193

mięsa mielonego z indyka  1 mała cebula  5 dużych ogórków konserwowych  5 łyżek kaparów  1 ząbek czosnku  garść posiekanej natki pietruszki  garść posiekanego kopru włoskiego  malutka papryczka chilli  sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki czerstwa kajzerka korzenna (może być biała)  bułka tarta  oliwa do smażenia  1 dużo jajko od szczęśliwej

pieprzny smaczek
OGÓRKI Z PAPRYCZKAMI CHILI 169

smaku, im dłużej stoją tym bardziej przechodzą pikantnością papryczek. Polecam wszystkim wielbicielom troszkę ostrzejszych ogóreczkówSkładniki:przepis na 15 słoików 0,5 l: 4kg ogórków do kazdego słoika: 1 baldachim kopru 2 mniejsze lub jedna wieksza papryczka chili 1 ząbek czosnku korzen chrzanu,na mniejsze kawaleczki 1 łyżeczka giorczycy 4 pieprze ziarniste 1 liśc laurowy 3 ziela angielskie 3 plastry marchwi

Z Majeczką w kuchni
Tymiankowy sos grzybowy z duszonych grzybów 233

Pewnie nie tylko ja mam w zamrażarce przygotowane porcje obgotowanych grzybów do wykorzystania w różnych potrawach. Dodaję do nich duszoną cebulkę , koper i śmietankę i podaję z ziemniakami, gotuję zupę grzybową, przygotowuję sos grzybowy. I to jest taki najprostszy sos do wszelkiego rodzaju kluch. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Ogórki w zalewie słodko - kwaśnej 224

szkl octu 1 kopiasta łyżka soli Zalewę zagotować Do słoika oprócz ogórków włożyć dodatkowo: plasterki cebuli,  pora, selera,   kilka plasterków marchewki  natkę pietruszki, kwiatek kopru Przyprawy: ziele angielskie ,  liść laurowy,  gorczyca,  pieprz czarny ziarnisty Ogórki przekroić na pół lub na ćwiartki, zalać w słoikach zalewą i pasteryzować ok 5min

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tilapia z quinoa, fetą i ogórkiem 223

Marthy Steward. Składniki dla 4 osób: szklanka kaszy quinoa sól, pieprz świeżo mielone 3 łyżeczki oliwy 3/4 łyżeczki mielonej papryki 4 filety tilapii ogórek zielony 1/3 szklanki posiekanego świeżego kopru 1/3 szklanki pokruszonego sera feta 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny Do małego rondelka wrzucić komosę ryżową, dodać 2 szklanki wody i łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień

wyzwania kuchenne
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 197

Prosciutto, salame, finocchiona Miłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano , salami salam e, finocchiony (kiełbasy z dodatkiem kopru włoskiego), soppressat y (salcesonu), słoniny ( lardo ) lub wędlin z dziczyzny. A jak Was najdzie ochota na zupę... to koniecznie spróbujcie jednej z poniższych. Pappa al pomodoro to zupa zrobiona

Chilli Czosnek i Oliwa
PEKIŃSKI BIGOS CZYLI BIGOS Z PEKINKI 173

puszce  lub przecier pomidorowy 1 marchew   30 dkg pieczarek cebula  lub 1 por sól   liść laurowy ziele angielskie pieprz   papryka słodka i ostra koper  Wykonanie: Kapustę szatkujemy, następnie wlewamy około szklanki wrzątku i gotujemy. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę  kroimy w kostkę.  Razem z marchewką

Walijskie Pichcenie
SAŁATA Z SOSEM JOGURTOWYM 203

mieszamy, solimy, pieprzymy, siekamy szczypior. Sałatę myjemy, delikatnie osuszamy, jeśli liście są duże, rwiemy je na mniejsze kawałki. Sałatę układamy w salaterce, polewamy naszym jogurtowym sosikiem. Jeśli mamy świeży koper - posypujemy po wierzchu

Walijskie Pichcenie
MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA 204

boczek również i podsmażamy na patelni. Dodajemy łyżkę mąki i robimy w ten sposób zasmażkę. Przelewamy gorącą zawartość patelni do ugotowanej kapusty. Mieszamy i całość posypujemy sporą ilością młodego kopru

Walijskie Pichcenie