pół selera, pół pora3 ogórki kiszone szklanka kwasu z ogórków 1 łyżka masła ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie posiekana natka pietruszki i kopru włoskiego 100 g brązowego ryżu łyżka śmietany Sposób przyrządzenia: W dużym garnku zagotować korpus w ok. 2 litrach wody. Gotować ok. 30 min aż mięso będzie
pieprzny smaczekmięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 5 dużych ogórków konserwowych 5 łyżek kaparów 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanego kopru włoskiego malutka papryczka chilli sól, pieprz, szczypta słodkiej papryki czerstwa kajzerka korzenna (może być biała) bułka tarta oliwa do smażenia 1 dużo jajko od szczęśliwej
pieprzny smaczeksmaku, im dłużej stoją tym bardziej przechodzą pikantnością papryczek. Polecam wszystkim wielbicielom troszkę ostrzejszych ogóreczkówSkładniki:przepis na 15 słoików 0,5 l: 4kg ogórków do kazdego słoika: 1 baldachim kopru 2 mniejsze lub jedna wieksza papryczka chili 1 ząbek czosnku korzen chrzanu,na mniejsze kawaleczki 1 łyżeczka giorczycy 4 pieprze ziarniste 1 liśc laurowy 3 ziela angielskie 3 plastry marchwi
Z Majeczką w kuchniPewnie nie tylko ja mam w zamrażarce przygotowane porcje obgotowanych grzybów do wykorzystania w różnych potrawach. Dodaję do nich duszoną cebulkę , koper i śmietankę i podaję z ziemniakami, gotuję zupę grzybową, przygotowuję sos grzybowy. I to jest taki najprostszy sos do wszelkiego rodzaju kluch. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniszkl octu 1 kopiasta łyżka soli Zalewę zagotować Do słoika oprócz ogórków włożyć dodatkowo: plasterki cebuli, pora, selera, kilka plasterków marchewki natkę pietruszki, kwiatek kopru Przyprawy: ziele angielskie , liść laurowy, gorczyca, pieprz czarny ziarnisty Ogórki przekroić na pół lub na ćwiartki, zalać w słoikach zalewą i pasteryzować ok 5min
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMarthy Steward. Składniki dla 4 osób: szklanka kaszy quinoa sól, pieprz świeżo mielone 3 łyżeczki oliwy 3/4 łyżeczki mielonej papryki 4 filety tilapii ogórek zielony 1/3 szklanki posiekanego świeżego kopru 1/3 szklanki pokruszonego sera feta 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny Do małego rondelka wrzucić komosę ryżową, dodać 2 szklanki wody i łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień
wyzwania kuchenneProsciutto, salame, finocchiona Miłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano , salami salam e, finocchiony (kiełbasy z dodatkiem kopru włoskiego), soppressat y (salcesonu), słoniny ( lardo ) lub wędlin z dziczyzny. A jak Was najdzie ochota na zupę... to koniecznie spróbujcie jednej z poniższych. Pappa al pomodoro to zupa zrobiona
Chilli Czosnek i Oliwapuszce lub przecier pomidorowy 1 marchew 30 dkg pieczarek cebula lub 1 por sól liść laurowy ziele angielskie pieprz papryka słodka i ostra koper Wykonanie: Kapustę szatkujemy, następnie wlewamy około szklanki wrzątku i gotujemy. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Razem z marchewką
Walijskie Pichceniemieszamy, solimy, pieprzymy, siekamy szczypior. Sałatę myjemy, delikatnie osuszamy, jeśli liście są duże, rwiemy je na mniejsze kawałki. Sałatę układamy w salaterce, polewamy naszym jogurtowym sosikiem. Jeśli mamy świeży koper - posypujemy po wierzchu
Walijskie Pichcenieboczek również i podsmażamy na patelni. Dodajemy łyżkę mąki i robimy w ten sposób zasmażkę. Przelewamy gorącą zawartość patelni do ugotowanej kapusty. Mieszamy i całość posypujemy sporą ilością młodego kopru
Walijskie Pichcenieszczypiorek 1 młoda cebulka sól pieprz śmietana jogurtowa 10% Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki. Ogórka ścieramy na oczkach, odciskamy wodę. Pomidora kroimy w drobną kosteczkę, podobnie jak cebulkę. Koper i szczypior siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, solimy, pieprzymy i zalewamy śmietaną (ilość śmietany wg naszych upodobań). Ponownie delikatnie mieszamy. Podajemy jako dodatek obiadowy bądź zjadamy samą
Walijskie Pichcenieprosty a cały sukces tkwi w odpowiednim doprawieniu i no koniecznie świeżym koperku. Składniki: główka młodej kapusty ok 250g wędliny 2 cebule łyżka oleju sól pieprz cukier ocet koper Wykonanie:Kapustę obieramy z wierzchnich liści. Kroimy w paseczki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości ok 25 minut. Odcedzamy W tym czasie na oleju
Walijskie Pichcenieładniki zalewy mojej ulubionej;)4 szkl wody1 szkl octuŁyżka soli kamiennej nie jodowanejCukru do smaku. Uwielbiam słodko-kwaśny smak przetworów.Kilka liści laurowychKilka ziaren ziela angielskiegoDo słoików wkładamy:Kawałki kopru,Ząbek czosnkuKawałek korzenia chrzanuTrochę gorczycyMożna włożyć też delikatnie podgotowaną, pokrojoną marchewkę. Ogórki kroimy w plastry. W moim wydaniu dość grube, ponieważ lubię czuć co gryzę;)Gotujemy zalewę. Wodę
Malinowe Pocałunkiwody 1 szkl octu 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej cukier do smaku ziele angielskie listek laurowy marchewka 1łyżeczka gorczycy W słoiki ląduje to co do korniszonów. Czyli koper, chrzan, gorczyca, czosnek.* Fasolkę przebieramy, usuwając obydwa końce, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie razem z marchewką. Do konsystencji takiej al dente. Gotujemy zalewę, po kilku min wrzucamy pływające przyprawy
Malinowe Pocałunkikiszenia ogórków daje różne smaki. No więc, standardowo dokładnie myjemy słoiki i zakrętki. Ja robię to w zmywarce więc mam problem z głowy ;)Do każdego litrowego słoika wkładamy koper, 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu. Upychamy dokładnie wyszorowane ogórki ( które najlepiej jak poleżą kilka godzin w zimnej wodzie). Moim sposobem jest wyszorowane ich czystym zmywakiem kuchennym, ostrą stroną
Malinowe Pocałunki