koper - 1035 przepisów (strona:35/69)

Na pocieszenie 177

Zobaczymy co to za cudo.  Te kiełki sprawiły mi wielką niespodziankę- to dwa małe astry kupione jesienią. Myślałam, że nie odbiją, ale dzielnie rosną.  Kolejne miłe niespodzianki. Koper i kminek tak długo nie kiełkowały, że wysiałam je jeszcze raz przez środek grządki. Koniec końców wzeszło wszystko:) Po prawej krwawnica, która długo nie dawała znaków życia, ale w końcu

les mirabelles
Zupa szczawiowa 187

pietruszka pół małego selera 4 średnie ziemniaki 3 szt ziela angielskie listek laurowy pęczek szczawiu (zbierany na łące) sól,  pieprz świeżo mielony 1 mała śmietana 30% 1 pęczek kopru 3 jajka (ugotowane na twardo) Wykonanie: Mięso myjemy wkładamy do garnka zalewamy 3 litrami wody, dodajemy ziele,  listek laurowy oraz umytą i pokrojoną włoszczyznę w kostkę. Gotujemy około

kgwjanczewo
Pasta jajeczna 165

surowych warzyw pokrojonych w wąskie paseczki. Świetnie smakuje z dodatkiem kiełków. Składniki (2-3 osoby): 5 jajek 1/2 cebuli 1 łyżka czubata majonezu 1 łyżka świeżych ziół ( np. koper, pietruszka, tymianek) sól i pieprz do smaku Przygotowanie (15 minut): - jajka ugotować na twardo - cebulę i zioła drobniutko posiekać - wszystkie składniki zmiksować - doprawić solą i pieprzem Cena

Pora na pora i pomidora
Dorsz pieczony z pieczarkami 149

naczyniu do zapiekania. Pieczarki podsmażyć na maśle. Przełożyć na rybę. Śmietanę wymieszać z żółtkami, lekko osolić, dodać trochę pieprzu, polać rybę z pieczarkami. Ja posypałam rybę suszoną natką kopru włoskiego, ale można użyć innych ziół, które lubimy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 - 30 minut. Rybę smażyłam na patelni patelni Tefal ze sklepu redcoon.pl . Patelnia zdała

królestwo garów
królestwo garów w królestwie szparagów 105

zbioru.   To w przyszłości będą szparagi - za jakieś dwa trzy lata.    Kukurydza też już rośnie   Malutkie karczochy – trochę jeszcze trzeba poczekać na zbiory.   Koper włoski   Majeranek też będzie. Na kalarepkę jeszcze poczekamy.   Kolendra już za kilkanaście dni będzie do kupienia   Na bazylię trzeba będzie jeszcze troszkę poczekać.   A tu mniejsza kolendra

królestwo garów
Mizeria z octem w Swornegaciach 148

ciekawy dodatek do dań nie tylko mięsnych. 4 ogórki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki soli, 1 szklanka zimnej, przegotowanej wody, 3/4 szklanki octu, 1/2 łyżki natki pietruszki lub zielonego kopru, Ogórki obrać, pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Posolić, wymieszać, odstawić na 15-20 minut, by puściły sok. Do wody wsypać cukier, wlać ocet i dokładnie wymieszać – cukier musi się rozpuści

królestwo garów
„pączki” z oliwkami 159

zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw, do których doszły głównie karczochy i szparagi. Jadłospis wzbogacano również większą ilością owoców

królestwo garów
Szprotki w tempurze 193

chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund. Smażyć około 2 minut, wyjmować na ręcznik papierowy. Od razu podawać. Podałam z krążkami cebuli i koprem włoskim w tempurze.   zastawa

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina 146

poszczególnych potraw komentowali między innymi: Tomasz Kolecki-Majewicz, Andrzej Strzelczyk oraz Piotr Kamecki. I była to bardzo ciekawa, pouczająca lekcja. Degustowane menu:   Marynowane przegrzebki z sałatką z kopru włoskiego, sosem jogurtowym curry i owocami cytrusowymi. Leaping Horse Chardonnay, California 2013 Robert Mondavi Private Selection Chardonnay, California 2013 Smażone piersi kurczaka z risotto z borowikami, truflami, pancetta i młodą cebulką

królestwo garów
Proste i szybkie przyprawy do steków które przygotujemy sami w domu 177

łyżki czarnego pieprzu 2 łyżki papryki 1 łyżka soli 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka granulowanej cebuli 1 łyżka pieprzu cayenne 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka nasion kopru Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tą mieszankę można wykorzystać jako przyprawę oraz jako marynatę. Jako przyprawa może być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez 6 miesięcy. Proste i szybkie przyprawy

naRuszcie
chłodnik z ogórka 204

pół cytryny 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku Ogórek przekrawamy na pół i usuwamy środek z pestkami , kroimy na mniejsze kawałki , następnie dodajemy pokrojone awokado , jogurt , przyprawy , koper oraz sok z wyciśniętej cytryny i blendujemy na jednolitą masę . Chłodzimy w lodówce około godziny. PIANA Z JARMUŻU 5 średnich liści jarmużu bez łodygi 2 łyżki jogurtu naturalnego Jarmuż blenujemy

na gazie
Mielony smak dzieciństwa z suszonym pomidorem. 187

niewielkich kotlecików): 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (udziec) 1 jajko 1/2 małej cebuli  1 ząbek czosnku 2 - 3 suszone pomidory 1 łyżka posiekanego kopru bazylia lub zioła prowansalskie sól, pieprz 1 bułka ususzona bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodałam jajko oraz drobno posiekane: cebulę, czosnek, koperek i suszone pomidory. Cebulę i czosnek można

Kuchnia po mojemu
Sos borowikowo - ziołowy do mięsiwa z chrzcin 179

nadaje się do różnego rodzaju mięs pieczonych. Składniki (na ok 0,7 litra sosu): 10-15 dag suszonego borowika 1/2 kostki rosołowej drobiowej 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka masła 1 mały ząbek czosnku 1 plaster cebuli 1/2 łyżeczki sosu sojowo

Kuchnia po mojemu
Domowa surówka z kapusty kiszonej niby po żydowsku jako wyrazisty akcent obiadowy 162

marchwią 1/2 marchewki 1 niewielki ogórek kiszony 1/4 średniego ogórka zielonego 2-3 plastry cebuli 1/2 małego jabłka 1/5 czerwonej papryki pieprz mielony 2 łyżki oliwy ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek) kilka kropli octu winnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną siekamy drobno. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchew, jabłko i ogórka kiszonego. Ogórka zielonego i cebulę kroimy

Kuchnia po mojemu
Włoska kapusta tradycyjnie faszerowana na dwa sposoby 197

kostkę wołową. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Zaprawiamy pomidorami. Ja "swój gar" kapusty z bułką zaprawiłam kupnym koncentratem by smak był bardziej wyrazisty i dodałam garść siekanego kopru do smaku. Mama gar kapusty ryżowej zaprawiła domowej produkcji przecierem bo lubi bardziej delikatne smaki. Tydzień obiadów z głowy i to dla dwóch rodzin ;) Oczywiście produkcja gołąbków na dwa garnki

Kuchnia po mojemu